Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Ilość partnerów seksualnych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 67Eve

67Eve
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 20:52

Ilość partnerów seksualnych statystycznego Polaka to 4,28 – tak wynika z raportu sporządzonego przez prof. Zbigniewa Izdebskiego oraz Polpharmy. Czy to dużo?
Więcej partnerów - lepszy seks?

Statystyki mówią, że zarówno globalnie jak i regionalnie obniża się wiek inicjacji seksualnej, a jednocześnie zwiększa się ilość partnerów seksualnych. Oczywiście tendencja ta widoczna jest zwłaszcza w społeczeństwach wysokorozwiniętych. Niestety często szybkość i przelotność zawierania znajomości oraz uprawiania seksu ma znaczący wpływ na jego jakość.
Nie sposób określić jednoznacznie powodu takich wyników, ale można się zastanowić nad konsekwencjami bogatego życia seksualnego.
Więcej partnerów – mniejsze ryzyko zdrady

Czy w przypadku jednego partnera seksualnego występuje większe ryzyko zdrady? Niestety poniekąd tak.
Znacznie szersze niż kiedykolwiek wcześniej możliwości zawierania kontaktów, zwielokrotniają pojawianie się przelotnych znajomości oraz ich konsumpcję. Oczywiście nie wszyscy są na to podatni, jednak współczesna cywilizacja w dużej mierze do tego zachęca. Poza tym dochodzi ciekawość „jak mi będzie z kimś innym”, „jakby to było mieć porównanie”. To powody, dla których czujemy potrzebą skosztowania czegoś innego niż nasz stały partner.

Generalnie najlepiej byłoby mieć doświadczenia seksualne przed spotkaniem życiowego partnera. Ale i to ma swoje minusy. Osoby, które mają tylko jednego partnera przez całe życie, budują swoją relację seksualną od podstaw. Skojarzenia związane z „pierwszym razem” czy wspólnym rozwijaniem własnej seksualności są ogromnym i bardzo istotnym budulcem związku. Poza tym bogate życie seksualne przed poznaniem Tej Jedynej osoby, nie gwarantują wcale wierności.
Kobieta z przeszłością w oczach mężczyzn

Opinie na temat bogatego życia seksualnego są podzielone.
Dla mężczyzn związek z kobietą, która miała wielu partnerów seksualnych ma dwie podstawowe zalety:
- „Ona lubi seks”
- „Przede mną miała wielu, ale jest ze mną – czyli jestem dobry w łóżku!”

A jakie wg mężczyzn są główne wady sytuacji, w której ich ukochana miała wielu partnerów seksualnych:
- „Nie sprostam jej wymaganiom”
- „Nie chcę być z kimś, kogo miało kilku przede mną”.
Mówić i się chwalić?

Czy informacja o tym ilu miałyśmy partnerów seksualnych jest dla naszego ukochanego niezbędna? Oczywiście, że nie. Nie powinna wynikać z samochwalstwa czy chęci poparcia swojej seksualnej atrakcyjności. To raczej fragment naszego intymnego życia i wspomnień niż powód do żartów czy popisów.

Dobrze jest wiedzieć z jakiego powodu nasz partner chce dowiedzieć się o naszą seksualną przeszłość. Zwykle w stałych związkach etap dowiadywania się o intymną przeszłość naturalną koleją losu po prostu przychodzi, jeśli jednak uważamy, że mogłoby to zachwiać pewnością naszego partnera, odłóżmy dyskusję na ten temat na inną okazję.
Mężczyźni bardziej doświadczeni seksualnie

Panuje przekonanie, że to mężczyźni więcej uprawiają seks niż kobiety, co za tym idzie ich doświadczenie jest większe. Czy tak jest naprawdę?
Nikt nie jest w stanie tego potwierdzić, ponieważ wszystkie badania powstają na bazach dobrowolnych deklaracji. A mężczyźni lubią dodawać sobie tego, co powszechnie uważane jest za męskie. Kobiety odwrotnie. Wpływy kulturowe lub kompleksy nadal „zmuszają nas” do unikania przelotnych związków oraz „nie chwalenia” liczbą partnerów, zwłaszcza, jeśli było ich wielu.
Więcej czy mniej?

Każdy stosunek seksualny powinien być efektem naszej świadomej decyzji i nie powinien wywoływać negatywnych skojarzeń, wstydu czy strachu. Jeśli tak będzie nie będziemy się ani wstydzić bogatego, ani ubogiego życia seksualnego. A obie opcje mogą przecież przynieść mnóstwo wrażeń, które wykorzystamy w życiu z Tym Jedynym.

A jak Wy myślicie? 4-5 partnerów to dużo czy mało? I ilu partnerów Wy miałyście? Ja przyznam się, że troszkę więcej niż średnia ;)

[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2013-08-29, 22:01 ]
link zamieniony na cytat

#2 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 07:35

Wydaje mi się, że czy dana ilość do dużo czy mało to zależy od sytuacji. Jeśli by miał przede mną 10 ale np w rok to uważam że dużo, jeśli np ta sama ilość w 8 lat to już nie jest dużo.

4-5 to chyba faktycznie taka norma, większość znajomych w tym i ja tak koło tej ilość się mieści.

Nie wierzę, że ilość partnerów ma znaczenie przy zdradzie, bo to moim zdaniem zależy tylko i wyłącznie od charakteru danej osoby.

No i uważam, że partner nie musi wiedzieć ilu miałam przed nim, tak ja mi taka wiedza nie jest potrzebna do życia. Jeśli czuję potrzebę powiedzenia to ok, ale nie lubię wypytywania na siłę. Chciałabym tylko wiedzieć czy mój partner raczej sypiał z miłości czy po prostu zaliczał.

Każdy z nas urodził się ateistą

#3 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 30 sierpnia 2013 - 08:06

4-5 to chyba faktycznie taka norma, większość znajomych w tym i ja tak koło tej ilość się mieści.

To też moja norma i mojego A. też. ;-)

<ookk>

#4 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 10:58

A jak Wy myślicie? 4-5 partnerów to dużo czy mało? I ilu partnerów Wy miałyście? Ja przyznam się, że troszkę więcej niż średnia ;)

To zależy od upodobań danej osoby,tak sadzę.
Ja miałam przed mężem jednego partnera.
I nie czułam jakoś niedosytu.
Ale podejrzewam ,że sa tacy ludzie, co lubią często ,zmieniać,przebierać i skakać z kwiatka na kwiatek. :-D

#5 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 25 października 2013 - 14:20

Moim jedynym partnerem seksualnym jest mąż. Nikogo przed Nim nie miałam. :)

nixqp2.png

#6 facet

facet
  • Użytkownik
  • 140 postów

Napisano 26 października 2013 - 14:57

Blondynka - to zazdroszczę facetowi, a on?? Wiesz faceci zwykle chcą porównać, nie znam żadnego, który byłby z jedną tylko kobietą (choć one często o tym nie wiedzą).

#7 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 26 października 2013 - 15:31

Blondynka - to zazdroszczę facetowi, a on?? Wiesz faceci zwykle chcą porównać, nie znam żadnego, który byłby z jedną tylko kobietą (choć one często o tym nie wiedzą).
Miał przede mną partnerki. Nie ukrywał tego przede mną.

Ja znam takiego mężczyznę co swój pierwszy raz miał z żoną. Oboje czekali do ślubu. :)

nixqp2.png

#8 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 26 października 2013 - 20:51

Wiesz faceci zwykle chcą porównać, nie znam żadnego, który byłby z jedną tylko kobietą

Ja znam jednego ;-) mojego :P Ja jestem jego pierwszą ion moim pierwszym ;-)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#9 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 26 października 2013 - 21:03

nie znam żadnego, który byłby z jedną tylko kobietą
moj M. byl tylko ze mna.;) i ja tylko z nim .
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#10 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 27 października 2013 - 07:19

U nas jest tak samo. Jestesmy dla siebie pierwszymi ;)

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#11 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 27 października 2013 - 09:09

U mnie też tak było, ja byłam jego pierwsza i on był mój pierwszy ;)

#12 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 28 października 2013 - 15:44

U mnie ani ja ani A. nie jesteśmy swoimi pierwszymi. Reasumując - mnie i jemu to jak najbardziej pasi. Ważne by się wyszumieć i mieć doświadczenie w tej kwestii co by nie kusiły myśli "a jakby to było z innym / inną". :-P

<ookk>

#13 plisiaczek

plisiaczek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 14:19

Oboje z mężem jesteśmy statystycznymi Polakami  :-P

#14 misia123

misia123
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 27 lutego 2014 - 12:17

Ja miałam dwoje, mój partner tylko mnie :)

#15 igmu

igmu
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 marca 2014 - 14:43

Statystycznie to ja i mój pies mamy po 3 nogi ;) Statystyk nie należy brać na poważnie. To jak z zarobkami- niby "statystyczny" Polak zarabia coś 3800 zł..... jeśli weźmie się pod uwagę tych co zarabiają 15 tys.zł i tych co zarabiają 1500 zł to może taki wynik wyjść :)

Ilość partnerów moim zdaniem nie przesądza o niczym. Jeśli chodzi o wiernosc i tak jak napisała Riia, zalezy w jakim czasie miało to miejsce- jesli co tydzień jest inna, to powinno dac do myślenia. Jeśli raz na bliżej nieokreslony czas- też inaczej. 

#16 uknob

uknob
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16 października 2015 - 13:19

wstyd sie przyznać ale mnie szybko nudzi sypianie z 1 facetem i po 2-3 miesiacach zmieniam... chciałabym założyć rodzinę ale wiem że bede chciała zdradzac!

#17 łania

łania
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 18 października 2015 - 07:46

no to My chyba zaniżamy statystki - ja miałam tylko mojego męża a on mnie - i tego się trzymajmy niech tak pozostanie. I wcale nie żałuję, że nie mam porównania

#18 awangarda

awangarda
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 11 grudnia 2015 - 09:15

ja 3

#19 beata_m

beata_m
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 12 grudnia 2015 - 17:42

Mieszczę się w widełkach, z malutkim odchyłem :)

#20 lenalena

lenalena
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 28 kwietnia 2016 - 15:00

Wydaje mi się, że czy dana ilość do dużo czy mało to zależy od sytuacji. Jeśli by miał przede mną 10 ale np w rok to uważam że dużo, jeśli np ta sama ilość w 8 lat to już nie jest dużo.

Nie wierzę, że ilość partnerów ma znaczenie przy zdradzie, bo to moim zdaniem zależy tylko i wyłącznie od charakteru danej osoby.

No i uważam, że partner nie musi wiedzieć ilu miałam przed nim, tak ja mi taka wiedza nie jest potrzebna do życia. Jeśli czuję potrzebę powiedzenia to ok, ale nie lubię wypytywania na siłę. Chciałabym tylko wiedzieć czy mój partner raczej sypiał z miłości czy po prostu zaliczał.

w 100% zgadzam się z wypowiedzią!