Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Unia Europejska

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 06 maja 2014 - 21:41

@Ayla jestem z Małopolski. Pójdę pewnie na wybory, ale nie mam na razie typów za bardzo. Poczytam o tej babce coś.

#22 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 maja 2014 - 07:57

Ja jestem z Dolnego Śląska i tak jak w ostatnich wyborach , tak i teraz zagłosuje na Lidię GERINGER DE OEDENBERG. Co prawda to kandydatka z SLD (a niekoniecznie utożsamiam się z nimi)to jednak bardzo konkretna babka, skuteczna w działaniu. 

#23 KateKL

KateKL
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 08 maja 2014 - 10:07

Nie widzę żadnego konkretnego pozytywu funkcjonowania w struktórach UE.

ja dopiero teraz przez ten temat zaczęłam zwracać uwagę na tablice bo jest ich pełno ...

Gdyby takie tabliczki miały opisywać inwestycje powstałe z naszych rodzimych środków, to bez "pomocy" UE byłoby ich 100x więcej niż obecnie tych unijnych. Ponieważ Bez Unijnej biurokracji i kompletnie bezsensownych przepisów ten kraj rzeczywiście by się rozwijał. Wystarczy spojrzeć na wskaźniki gospodarcze sprzed akcesji i po.

Płacimy rocznie ogromne pieniądze do budżetu EU, chodzi o składki. A same dofinansowania to też ciekawy temat. Dzięki zniszczeniu Polskiego przemysłu i spektakularnego (w skali świata) upadku branży budowlanej w Polsce kilka lat temu. Z każdej kwoty dofinansowania, do kasy Niemiec wraca 90% tej sumy w postaci zamówień dla Niemieckich firm. Nie mówiać już o tym, że Niemieckie firmy są w stanie bez żadnego problemu po prostu przejąć konkurencyjne firmy w Polsce. Przynajmniej teraz wiadomo po co budowane są te autostrady. Za XX lat, bedą to autostrady dla Niemieckiej logistyki :)

Serio, nie widzę żadnych pozytywów. Jest wręcz przeciwnie.

#24 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 08 maja 2014 - 17:41

upadku branży budowlanej
ciekawe tezy głosisz. 

Z każdej kwoty dofinansowania, do kasy Niemiec wraca 90% tej sumy w postaci zamówień dla Niemieckich firm.

poprzesz to przykładami? Rzetelnymi? 

Jak nie Rosją, to Niemcami straszą. :lol: 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#25 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 08 maja 2014 - 21:38

Moim zdaniem pozytywów wiele z naszej przynależności do UE ale i sporo pieniędzy zostało źle zainwestowanych. Ja jestem bardzo ciekawa jak poadzimy sobie po 2020 roku, kiedy będziemy płacić pełne składki a i dofinansowań już nie bedzie (albo będą mniejsze? jakoś tak)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#26 KateKL

KateKL
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2014 - 09:35

Chodzi mi o firmy, które budowały autostrady w Polsce. A konkretnie A2.

Dzieje się tak, ponieważ kontrakty na budowę czegokolwiek przejmują firmy Niemieckie i inne (ale nie Polskie. Chodzi przede wszystkim o politykę spójności.

O rolnictwie nie wspomnę... :)

Moim zdaniem pozytywów wiele z naszej przynależności do UE ale i sporo pieniędzy zostało źle zainwestowanych. Ja jestem bardzo ciekawa jak poadzimy sobie po 2020 roku, kiedy będziemy płacić pełne składki a i dofinansowań już nie bedzie (albo będą mniejsze? jakoś tak)

Zależy jak będzie się rozwijać nasza gospodarka. Jeśli inwestycje dalej będą wyglądać jak obecnie. To cienko to widzę... :/

#27 Violettyna

Violettyna
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 22 maja 2014 - 08:01

co do tego, że coś budują niemieckie firmy - przecież tutaj chodzi o przetargi, które muszą być zgodne z przepisami. Jakoś nie przeszkadza nam, gdy polskie firmy importują na zachód (np. ostatnio było głośno o polskim producencie tramwajów, które są kupowane przez wiele miast europejskim). Otwarty rynek to równe zasady dla wszystkich. Jak słyszę Kaczyńskiego, który mówi że po polskich torach powinny jeździć polskie pociągi to mnie krew zalewa. To niech inne państwa też się zamkną tylko na swoje produkty. Jakoś Polacy z chęcią korzystają z przywilejów UE, np. wyjazdów do pracy za granicę i to im nie przeszkadza.