Papież Benedykt XVI abdykuje
Napisano 14 lutego 2013 - 15:59
Napisano 15 lutego 2013 - 08:58
choćby zamiatana pod dywan pedofilia itp.
to to akurat miało miejsce również, kiedy papieżem był Jan Paweł II.
W kościele od dawien dawna nie dzieje się dobrze i nie wydaje mi się by żaden papież sobie z tym poradził. Tu trzeba zacząć od wykopania niektórych ludzi z Watykanu i przede wszystkim pogodzenia Kościoła z nauką ( wiem, że to trudne bo religia i nauka się wzajemnie wykluczają).
A tak na marginesie to chciałabym, żeby następny papież był czarny, żeby te wszystkie pseudo katole rasiści dostały kopa w D.
Napisano 15 lutego 2013 - 13:41
A tak na marginesie to chciałabym, żeby następny papież był czarny, żeby te wszystkie pseudo katole rasiści dostały kopa w D.
Obawiam się, że jak będzie czarny to zapanuje chaos związany z końcem świata.
Mnie jako ateistkę to w ogóle nie obchodzi, mam za dużo ale do Kościoła i księży (bo nie mam nic do wiary). Nigdy nie lubiłam JP II i tego też nie lubiłam. Ludzie mówią, że JP II tyle zrobił, bo jeździł po świecie, rozmawiał z młodzieżą. Szczerze? Te pieniądze jakie państwa musiały wydać na jego przyjazdy mogłyby wykarmić wszystkich biednych za jakich JP II się modlił.
malenka
Masz rację JP II też zamiatał pedofilię. Jest rewelacyjny dokument (zakazany w Polsce) byłego księdza, który o tym opowiada, walczy o sprawiedliwość. W głowie się nie mieści co tam sie dzieje.
Napisano 13 marca 2013 - 20:33
(fot. sxc.hu)
Podziel sięPrzeczytaj więcejWatykan: Drugi dzień konklawe. Czy dziś poznamy nowego papieża?
Watykan: Rozpoczęło się konklawe
Na placu przed bazyliką watykańską wiwatują tłumy ludzi w oczekiwaniu na słowa "Habemus papam", które wygłosi protodiakon kardynał Jean Louis-Tauran z Francji, przedstawiając nowego papieża 2013 i jego imię. Tysiące ludzie zmierzają w stronę Placu Świętego Piotra na wiadomość o wyborze.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 13 marca 2013 - 20:37
Jakie wrazenia?
Napisano 13 marca 2013 - 20:49
Napisano 13 marca 2013 - 20:51
Bardzo bym chciała, żeby okazał się dobrym papieżem. Wydaje mi się, że Kościół bardzo tego teraz potrzebuje. :->
I zatęskniłam za JPII. I nabrałam chęci, żeby poczytać jakieś jego teksty.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 13 marca 2013 - 20:52
Przypomina mi Jana XXIIIPodoba mi się nasz Franciszek,ma w sobie takie ciepło i od razu wzbudził moją sympatię
Nie będę się mogła przyzwyczaić przez długi czas, ale fajnie, że to nie Włoch
Napisano 13 marca 2013 - 21:06
Napisano 13 marca 2013 - 21:11
wiadomo chwila trochę wzruszająca, dająca do myślenia.
jedyne co to
kiedyś znałam 1 jego wiersz na pamięć muszę sobie przypomniećzatęskniłam za JPII. I nabrałam chęci, żeby poczytać jakieś jego teksty.
no i aż obejrzałam :
http://www.youtube.com/watch?v=H0YdX5vnTJo
bo bardzo lubię ten film
Napisano 13 marca 2013 - 21:13
Napisano 13 marca 2013 - 21:18
Może to znak, że chce zrobić coś nowego, a nie tylko kontynuować "dzieła" swoich poprzedników.
Mam nadzieję, że w końcu wybrali kogoś, kto zrobi porządek z tym bałaganem.
Bardzo sympatyczny człowiek. Mi też się skojarzył z Janem XXIII, nawet podobny trochę wizualnie
I zatęskniłam za JPII. I nabrałam chęci, żeby poczytać jakieś jego teksty.
ee, nie lubiłam go za bardzo. Nie wiem co ludzie w nim widzieli
Teksty tekstami, ale ile spraw zamiótł pod dywan podczas tylu lat pontyfikatu do inna sprawa (np. pedofilia, przekręty w banku watykańskim, korupcja)
Jakiś nieszczery mi się wydawał, ale to moje zdanie.
Ratzinger bardziej mi przypadł do gustu.
Napisano 13 marca 2013 - 21:25
Napisano 13 marca 2013 - 21:26
Piekneładne imię - Franciszek
A ja nie wiem jak mozna go nie lubiecee, nie lubiłam go za bardzo.
Mi za to nie za bardzoRatzinger bardziej mi przypadł do gustu.
Mamy papieza
Baaaardzo sympatyczny mi sie wydaje
Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,
zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -
byłam gotowa za Ciebie umrzeć...
Napisano 13 marca 2013 - 21:29
Napisano 14 marca 2013 - 06:48
O tym samym pomyślałam.jego wiek tylko troche mnie przeraża 76lat... zaraz będzie kolejny schorowany
Naszego papieża lubiłam, Benedykt był mi obojętny a Ten zobaczymy. Imię pozytywne -akurat kolega nazwał tak swojego synka :-> Wizualnie też na plus. Wydaje się sympatyczny no ale zobaczymy jak to się wszystko potoczy.
Napisano 14 marca 2013 - 07:24
Wczoraj oglądałam program i rozkminiali, do czego ma nawiązywać jego imię, wychodzi, że do nowej ewangelizacji, misji, zobaczymy.ładne imię - Franciszek.
A co do samego papieża, to przyjemny z twarzy
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 14 marca 2013 - 11:16
Wydaje mi się sympatyczny i skromny,takie mam odczucia jak patrzę na nowego Papieża.No i z poza Europy.A co do samego papieża, to przyjemny z twarzy Tylko tyle narazie można o nim powiedzieć...
PS.Franciszek,polubilam to imię
Napisano 14 marca 2013 - 23:20
A tak w ogóle, to pierwszy papież o imieniu Franciszek.
Napisano 15 marca 2013 - 22:54
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych