Papież Benedykt XVI abdykuje
Napisano 11 lutego 2013 - 14:19
Tę zaskakującą wiadomość ANSA podała kwadrans przed godziną 12. Pontyfikat papieża ma wygasnąć 28 lutego o godzinie 20.
Papież ogłosił swoją decyzję podczas konsystorza w Watykanie, uzasadniając ją "brakiem sił do sprawowania powierzonej mu posługi". Wakat ma być najkrótszy, na ile to możliwe. Na razie nie jest znany termin konklawe, choć media spekulują, że nowy papież ma być znany jeszcze przed Wielkanocą. Papież nie weźmie udziału w konklawe.
Rzecznik Watykanu Frederico Lombardi podczas konferencji prasowej wyjaśniał, że decyzja o rezygnacji nie była podjęta pod wpływem chwili, lecz w ciągu kilku ostatnich miesięcy i zaprzeczył, by wynikała ona z "trudności z papiestwem", depresji czy poczucia niepewności. Jak zapowiedział rzecznik, Benedykt XVI po ustąpieniu z urzędu najpierw przeprowadzi się do letniej rezydencji papieży w Castel Gandolfo, a następnie zamieszka w zamkniętym klasztorze, gdzie poświęci się modlitwie i refleksji.
Reakcje na decyzję papieża
- Odbieram tę dość niezwykłą sytuację w sposób całkiem spokojny. Benedykt XVI ma 85 lat, a urząd, który sprawuje wymaga pełni sił, których papieżowi zaczęło brakować - powiedział bp Tadeusz Pieronek POLITYCE.PL.
- To jedyna w swoim rodzaju sytuacja w Kościele, w której po 28 lutego będziemy bez papieża, który wciąż będzie żył - powiedział POLITYCE.PL ks. Kazimierz Sowa, szef Religia TV.
W pierwszych reakcjach na decyzję papieża przeważał ton zaskoczenia. Premier Włoch Mario Monti był "głęboko wstrząśnięty tą niespodziewaną wiadomością", a dziekan Kolegium Kardynalskiego kardynał Angelo Sodano określił ją "gromem z jasnego nieba".
Abp Tadeusz Gocłowski stwierdził, iż wierzy, że papież podjął swoją decyzję "po długiej modlitwie" i kierując się wielką miłością do Kościoła. - Kardynał Joseph Ratzinger, dziś papież Benedykt XVI to niezwykły człowiek - mówił arcybiskup.
Do rezygnacji papieża odniósł się także Naczelny Rabin Izraela Jona Metzger, który chwalił papieża za "wkład w dialog między religiami" i "życzył mu dobrego zdrowia".
Steffen Seibert, rzecznik niemieckiego rządu, kraju z którego pochodzi Benedykt XVI powiedział: "Niemiecki rząd ma największy szacunek dla Ojca Świętego, dla jego dokonań, za jego całe życie pracy na rzecz Kościoła Katolickiego". Zdaniem rzecznika, pozostawił on osobisty wkład jako myśliciel na czele Kościoła, a także jako pasterz.
Cytowany przez Der Spiegel brat papieża, Georg Ratzinger nie jest jednak zaskoczony decyzją brata - plany papieża miał znać od miesięcy. "Mój brat chce w tym wieku więcej odpoczynku" - miał powiedzieć 89-letni brat Benedykta XVI.
Oświadczenie papieża Benedykta XVI:
"Najdrożsi Bracia,
zawezwałem was na ten Konsystorz nie tylko z powodu trzech kanonizacji, ale także, aby zakomunikować wam decyzję o wielkiej wadze dla życia Kościoła. Rozważywszy po wielokroć rzecz w sumieniu przed Bogiem, zyskałem pewność, że z powodu podeszłego wieku moje siły nie są już wystarczające, aby w sposób należyty sprawować posługę Piotrową. Jestem w pełni świadom, że ta posługa, w jej duchowej istocie powinna być spełniana nie tylko przez czyny i słowa, ale w nie mniejszym stopniu także przez cierpienie i modlitwę. Tym niemniej, aby kierować łodzią św. Piotra i głosić Ewangelię w dzisiejszym świecie, podlegającym szybkim przemianom i wzburzanym przez kwestie o wielkim znaczeniu dla życia wiary, niezbędna jest siła zarówno ciała, jak i ducha, która w ostatnich miesiącach osłabła we mnie na tyle, że muszę uznać moją niezdolność do dobrego wykonywania powierzonej mi posługi. Dlatego, w pełni świadom powagi tego aktu, z pełną wolnością, oświadczam, że rezygnuję z posługi Biskupa Rzymu, Następcy Piotra, powierzonej mi przez Kardynałów 19 kwietnia 2005 roku, tak, że od 28 lutego 2013 roku, od godziny 20.00, rzymska stolica, Stolica św. Piotra, będzie zwolniona (sede vacante) i będzie konieczne, aby ci, którzy do tego posiadają kompetencje, zwołali Konklawe dla wyboru nowego Papieża.
Najdrożsi Bracia, dziękuję wam ze szczerego serca za całą miłość i pracę, przez którą nieśliście ze mną ciężar mojej posługi, i proszę o wybaczenie wszelkich moich niedoskonałości. Teraz zawierzamy Kościół święty opiece Najwyższego Pasterza, naszego Pana Jezusa Chrystusa, i błagamy Jego najświętszą Matkę Maryję, aby wspomagała swoją matczyną dobrocią Ojców Kardynałów w wyborze nowego Papieża. Jeśli o mnie chodzi, również w przyszłości będę chciał służyć całym sercem, całym oddanym modlitwie życiem, świętemu Kościołowi Bożemu".
źródło: http://www.polityka.... ... ykuje.read
Napisano 11 lutego 2013 - 19:22
Nigdy nie czułam, że to "mój" papież i jakoś specjalnie nie interesowałam jego działalnością. Pewnie to błąd, ale w takiej sytuacji ciężko się teraz wypowiadać.
Jeśli podjął taką decyzję, to pewnie miał poważne powody i trzeba to uszanować.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 11 lutego 2013 - 19:29
ja też.Ja chyba nie mam na ten temat zdania.
świat się nie kończy jakoś będę z tym żyć.
nie wiem czemu muszę wszędzie o tym słuchać i czytać
Napisano 11 lutego 2013 - 19:31
jakiś jeden dawno temu abdykował.Czemu ma sugerować się tym, że nikt do tej pory tego nie zrobił?
mnie to ani ziębi ani grzeje. Do przykładnych katolików się nie zaliczam, więc nie widzę potrzeby przeżywania tego jakoś specjalnie.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 11 lutego 2013 - 21:08
Napisano 11 lutego 2013 - 21:19
Tez tak uwazam.Skoro nie czuje się na siłach, to moim zdaniem słuszna decyzja.
I w sumie tyle w temacie ode mnie, bo nad czym sie tu zastanawiac i teoretyzowac
Moze glupio zabrzmi, ale mnie i tak "naj" byl nasz papiez.
Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,
zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -
byłam gotowa za Ciebie umrzeć...
Napisano 11 lutego 2013 - 21:27
A jakiej strony bym nie włączyła pojawia się informacja o papieżu.
No trudno, nie ten to inny.
U nas tez co chwila władza się zmienia i jeszcze żyjemy
A ostatnio abdykował w 1294 roku Celestyn V, bo w jego skromności źle mu było "na świeczniku" :->
Napisano 11 lutego 2013 - 22:12
papież jest zwierzchnikiem Kościoła na całym świecieEee, co mnie obchodzi abdykacja władcy innego kraju?
Ja myślę, że w sumie ok- w końcu i tak nigdzie nie pielgrzymuje, nie to co nasz Jan Paweł II, miejmy nadzieję że jego następca będzie więcej działał na rzecz Kościoła.
Napisano 11 lutego 2013 - 23:37
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 12 lutego 2013 - 08:04
Śmiałam się tylko, że najpierw Niemiec, potem będzie Czarny i koniec świata jak w przepowiedniach
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 12 lutego 2013 - 08:52
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 12 lutego 2013 - 11:00
będzie Czarny i koniec świata jak w przepowiedniach
Też o tym pomyślałam.
Najbardziej denerwuje mnie ten szum medialny. Papież podał do wiadomości publicznej, że rezygnuje ze względu na wiek i coraz mniej sił, a czasami odnosiłam wrażenie, że on umarł, bo dziennikarze zrobili z tego sensację.
[ Dodano: 2013-02-12, 19:11 ]
i tak nigdzie nie pielgrzymuje, nie to co nasz Jan Paweł II, miejmy nadzieję że jego następca będzie więcej działał na rzecz Kościoła.
BenetyktXVI też pielgrzymował, na jego koncie jest 24 pielgrzemki. Moim zdaniem, jak na prawie 8 lat pontyfikatu to i tak dużo. Nasz JPII miał ich o wiele, wiele więcej, bo był o wiele dłużej papieżem i został nim w o wiele młodszym wieku, no i mógł sobie na więcej pozwolić. A tak swoją drogą, wcześniejsi papieże nigdzie nie pielgrzymowali, dopiero JPII to zapoczątkował.
Napisano 12 lutego 2013 - 20:02
Bedzie inny i tyle.
Uwazam że skoro nie czuje sie na siłach - ma prawo do odpoczynku i nie rozumiem tego szumu.
Napisano 12 lutego 2013 - 20:46
A szum medialny jest oczywisty, zawsze roztrząsa się sprawy, których nie powinno i nie ma znaczenia czy to roztrząsanie coś zmieni, czy nie
Napisano 12 lutego 2013 - 21:49
Polak pracuje do śmierci
Niemiec do emerytury
a połowa co to udostępnia nawet nie wiek pewnie jak się papież nazywa
Napisano 12 lutego 2013 - 22:08
Najbardziej denerwuje mnie ten szum medialny.
mnie nie tyle denerwuje ten szum, co irytuje to, że zaraz wszystkich się pyta op zdanie, czy go/ją to zszokowało, czy to, czy tamto? można o tym poinformować, ale żeby zaraz zbierać wszelkie opinie, jak by te opinie były istotne? przecież On się nikomu nie pyta czy ma zrezygnować tylko ogłosił, że rezygnuje i jużAle po co od razu całe wiadomości o tym? Uważam to za przesadę.
ale ludzie powinni wiedzieć, że im się papież zmieni, tylko niech nie robią z tego nie wiadomo czego, bo wstrząs i zdziwienie i powtarzanie w kółko tego samego niby jest normalne, ale takie przesiewanie przez sito jego pontyfikatu niczego nie zmieniA szum medialny jest oczywisty, zawsze roztrząsa się sprawy, których nie powinno
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 12 lutego 2013 - 22:11
A szum medialny jest oczywisty,
Moja mama, gdy usłyszała tę wiadomość, to powiedziała, że teraz o niczym innym mówić nie będą. No i się nie myliła.
Pewnie głośno o tym będzie do czasu aż nie wybiorą nowego papieża.
Naszemu papieżowi też proponowali, żeby zrezygnował z bycia papieżem, właśnie ze względu na wiek, ale nasz nie chciał. Jednak miał wybór. Benedykt XVI też miał wybór i zdecydował, że jednak nie podoła obowiązkom i tu nagle spekulacje, dlaczego zrezygnował. A przecież podał powód i to powinno wystarczyć.
Napisano 13 lutego 2013 - 13:14
Mnie to w sumie trochę grzeje..... ALE ja zawsze byłam święcie przekonana, że jak ktoś zostaje papieżem, to pełni tą funkcję do końca. Wiadomo, że bycie papieżem nie jest łatwo, ale Benedynkt na samym początku w jakimś wywiadzie mówił, że jakie to wspaniałe, że Jan Paweł II dał nam taką piekną lekcję, że był papieżem do samego końca, pomimo chorób.
http://static.polski...35fd99eaf5.file
Napisano 14 lutego 2013 - 10:46
No słyszałam właśnie,że we Włoszech była taka burza jak nigdy i że pioruny dawały jak nigdy dotądAle ten na górze się chyba trochę zdenerwował
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych