Zdrowe odżywianie
Napisano 28 listopada 2012 - 21:18
Napisano 28 listopada 2012 - 23:09
Napisano 30 listopada 2012 - 21:43
Napisano 11 grudnia 2012 - 19:40
ale zrezygnowałam ze smarowania pieczywa , myslałam, ze bedzie trudno , ale jest ok, wiem , ze sa osoby , które potrafia pod serek topiony czy pasztet smarowac
no i zazwyczaj uzywam chudszego <2 %> mleka.
smaze na suchej patelni
staram sie do ciast , ciasteczek , babeczek przemycać choć odrobine otrąb.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 20 grudnia 2012 - 10:00
Napisano 21 grudnia 2012 - 12:52
Napisano 23 grudnia 2012 - 20:22
Napisano 17 stycznia 2013 - 17:19
Sezonowe warzywa i owoce zawsze jem do oporu
Staram się kontrolowac to co jem, ale tez nie świruję i jak mam ochotę na pizzę to ją zamawiam. Oby mieć we wszystkim umiar.
Nie uznaję soków oraz owocowych jogurtów w diecie.
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 19 stycznia 2013 - 19:24
kiedys tylko takie , a teraz sa dla mnie za slodkie.owocowych jogurtów w diecie.
mam podobnie czego nie trzeba smazyc to nie smaze, frytki kStaram się gotować i piec a nie smażyć, ale frytki kocham i zdarza mi się je jeść
iedys w mikrofali robilam , ale trudno bylo czas wycyrklowac
ja raczej nie kupuje , ale czasem w pracy jak mam ochote to cos tak sobie kupie, ale nie poto by miec cos w domu na wszelki wypadek, raczej cos pieke.unikam słodyczy
ma sporo NKT ale ma tez sporo zelaza wiec tez sie czasem skusze.gorzką czekoladę
Napisano 20 stycznia 2013 - 11:20
Też sama wolę upiec ciasto czy zrobić jakiś deser niż kupować, bo ja nie używam za dużo cukru więc większość ciast jest po prostu za słodka i mdląca. No i ja kocham piec to przy okazji się odprężam.
Staram się tez unikać wędlin bez wiedzy co ma w środku, ale kocham parówki, więc... czasem muszę
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 20 stycznia 2013 - 18:18
i nie trzeba dawac cukru jak mnostwo ludzi robico to znaczy smak jogurtu owocowego
ja tez srednio o polowe mniej uzywam cukru niz jest w przepisie.ja nie używam za dużo cukru więc większość ciast jest po prostu za słodka i mdląca. No i ja kocham piec to przy okazji się odprężam.
nie potrafie tylko manny na mleku robic bez cukru , bo owsianki nigdu nie slodze.
Napisano 20 stycznia 2013 - 22:29
Tylko wtedy, gdy robię coś na drożdżach dodaję łyżkę.
Za to potem robię polewę, lukier albo coś w stylu. Wychodzi o wiele mniej cukru niżbym dodała do środka a ciasto wychodzi bardzo słodkie
Cukier do manny? Nie cierpię manny na słodko. Tylko i wyłącznie na słono
Napisano 21 stycznia 2013 - 07:40
jogurty owocowe te kupne mi nie smakuja i jak przeczytałam skład - to juz ochota mineła. Kupuje wiec naturalny dodaje owoce , albo ciut kakao, orzechy, otreby...itp
Miesko gotowane lub grilowane ale czasem skusze sie na smazone. Jak wczoraj. Do niego zawsze warzywa na patelnie albo jakies mrozonki - brokul , szpinak itp
Zastanawiam sie nad kupnem dzikiego ryzu jeszcze. Albo chociaz brazowego
Napisano 21 stycznia 2013 - 19:26
fujCukier do manny? Nie cierpię manny na słodko. Tylko i wyłącznie na słono
nie lubie to juz bym wolała puderlukier
Napisano 21 stycznia 2013 - 23:01
Teraz jem głównie ryż basmati, kaszę jaglaną i gryczaną, warzywa, soczewicę, cicierzycę, fasolkę mung. Generalnie zmierzam w kierunku kuchni ajurwedyjskiej dostosowanej do naszych lokalnych produktów.
A, i jeszcze jedno, zimą prawie w ogóle nie jem surowego, bo wychładza organizm. Nawet śniadania jak tylko mogę robię na ciepło.
I jeszcze jedna zasada - jem tylko świeże, to znaczy przygotowuję tylko tyle jedzenia, żeby się dało zjeść do wieczora, bo na drugi dzień podobno jest już mało wartościowe i szkodliwe.
Jedyne czym grzeszę - to wieczorne przejadanie się
[ Dodano: 2013-01-21, 23:08 ]
Plecam ryż basmati (biały, ale nie ma obawy, że jest jakoś strasznie kaloryczny), taki kupowany na kilogramy w sklepach ze zdrową żywnością. Podam najprostszy przepis: filiżankę ryżu najpierw namocz 15 minut, a potem 15 minut odcedź. Do rondelka wlej trochę oleju i jak się zagrzeje wrzuć ryż, mieszaj parę minut aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy zalej dwiema filiżankami gorącej wody z solą, zamieszaj i przykryj pokrywka. Daj na najmniejszy gaz i UWAGA - już więcej nie mieszaj. Jak ryz się gotuje to robią się kanaliki, ktorymi paruje woda, jak się zamiesza ryz w trakcie gotowania to się zaburzy te kanaliki i się przypali. Gotuje się mniej więcej 10 minut.Zastanawiam sie nad kupnem dzikiego ryzu jeszcze. Albo chociaz brazowego
Jest tak sypki i pyszny, że jak raz spróbujesz to nigdy nie sięgniesz po ryż z torebki.
Ja na ogół robię ryż z przyprawami, które sypie na początku na oliwę
Napisano 22 stycznia 2013 - 21:07
uwielbiam za te jego sypkośćryż basmati
u mnie w sklepie nie ma , ale wiem gdzie jest jeszcze jeden , wiec moze tam bedzietaki kupowany na kilogramy w sklepach ze zdrową żywnością.
Napisano 13 lutego 2013 - 13:56
Jak wiecie, od naszego odżywiania zależy nasze zdrowie. W związku z tym macie jakieś pomysły na zdrowe posiłki? Czego się trzymacie, a co odrzucacie w swoim odżywianiu?
Ja pije soki, a konkretnie stosuje terapię sokami. Zachęcam do wypróbowania tego. Informacje na ten temat można znaleźć np tu
Napisano 05 marca 2013 - 12:58
Napisano 07 marca 2013 - 08:34
Napisano 11 marca 2013 - 10:22