Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zdrowe odżywianie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#1 żaba

żaba
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 28 listopad 2012 - 21:18

Jak wiecie, od naszego odżywiania zależy nasze zdrowie. W związku z tym macie jakieś pomysły na zdrowe posiłki? Czego się trzymacie, a co odrzucacie w swoim odżywianiu?

#2 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 28 listopad 2012 - 23:09

Jak już pisałam w innym wątku stawiam na zróżnicowaną dietę. Warzywa, owoce, ziarna, orzechy, otręby, soja itp. Staram się nie jeść za dużo węglowodanów, cukru, tłuszczu...Ciągle uczę się przygotowywania zdrowych posiłków na cały dzień, ale widzę rezultaty więc warto się trochę poświęcić. No i nie jem po 19. Jeśli mi się zdarzy to sięgam po owoc.

#3 żaba

żaba
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 30 listopad 2012 - 21:43

Widzę, że świadomie podchodzisz do tematu. Też się staram. Zróżnicowana dieta to podstawa, bo zaspokaja różne zapotrzebowania. A słyszałaś o superfoods i żywności funkcjonalnej?

#4 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 11 grudzień 2012 - 19:40

ja jak wiekszość wiem , co jest niezdrowe , ale czesto i tak jem byle jakie jedzenie :-?
ale zrezygnowałam ze smarowania pieczywa , myslałam, ze bedzie trudno , ale jest ok, wiem , ze sa osoby , które potrafia pod serek topiony czy pasztet smarowac :shock:
no i zazwyczaj uzywam chudszego <2 %> mleka.
smaze na suchej patelni :-P
staram sie do ciast , ciasteczek , babeczek przemycać choć odrobine otrąb.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#5 lolipopola

lolipopola
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 20 grudzień 2012 - 10:00

Przede wszystkim unikam produktów z dużą ilością "E" w sobie. I żywności, która przechowywana jest miesiącami w opakowaniach i dalej wydaje się być "świeża". Od razu wzbudza to moje podejrzenia... Nie ograniczam się do jedzenia tylko jednego typu potraw - nie rezygnuję z mięsa na przykład, bo jak napisała Żaba zróżnicowana dieta to podstawa. Co innego w napojach - tu jestem dużo bardziej restrykcyjna. Nie pijam ani soków z kartonów, w których jest mnóstwo cukru (nie wiem jak oni to robią, bo gdy sama wyciskam sok nie muszę go dodatkowo słodzić, żeby był słodki), ani coli i napojów tego typu - sama chemia. Jeśli chcesz się racjonalnie odżywiać powinnaś też racjonalnie pić, a tylko woda odpowiednio uzupełnia niezbędne minerały w organizmie :). Osobiście sama piję kranówkę, ale to też zależy od miasta. W Warszawie się nie opłaca kupować wody w sklepach, bo taka kranowa wcale nie jest gorsza. Są też takie plusy, że nie trzyma się jej miesiącami w butelkach jak takiej sprzedawanej i jest świeższa.
I <3 Puszcza

#6 Joanna22

Joanna22
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21 grudzień 2012 - 12:52

Ja osobiście staram się kupować produkty prosto ze źródła. Warzywa kupuję od zaprzyjaźnionego osoby która zajmuje się uprawą. I tutaj nie na masową skalę stosuje wyłącznie naturalne nawozy. Również jeśli chodzi o różnego rodzaju mięsa wole domowej roboty. Znajomy robi świetne wyroby i jeśli porównamy kiełbasę z marketu do tej którą on oferuje. Toooo ta z marketu nadaje się do kosza :) Również kupuje prosto ze źródła. Teraz nie mamy pojęcia co jemy. Produkty taśmowo dostępne nieraz banalnie tanie niestety mają w sobie masę chemii:(

#7 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 23 grudzień 2012 - 20:22

ja patrze na to co jem , ale staram sie nie zwariowac ;-) nie kupuje slodyczy.ale zdarza mi sie je jesc. staram sie pic duzo plynów i jak sobie gotuje to nie uzywam soli.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#8 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1901 postów

Napisano 17 styczeń 2013 - 17:19

Staram się gotować i piec a nie smażyć, ale frytki kocham i zdarza mi się je jeść :) Warzywa i owoce mam w lodówce zawsze, orzechy też często jem. Nabiał jak sery, kefiry, jogurt naturalny. Nie jem po 19 i unikam słodyczy, chociaż w lodówce mam zawsze gorzką czekoladę i jak mi się strasznie chce czegos słodkiego to po nia sięgam.
Sezonowe warzywa i owoce zawsze jem do oporu :)

Staram się kontrolowac to co jem, ale tez nie świruję i jak mam ochotę na pizzę to ją zamawiam. Oby mieć we wszystkim umiar.

Nie uznaję soków oraz owocowych jogurtów w diecie.

Każdy z nas urodził się ateistą


#9 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 19 styczeń 2013 - 19:24

owocowych jogurtów w diecie.

kiedys tylko takie , a teraz sa dla mnie za slodkie.

Staram się gotować i piec a nie smażyć, ale frytki kocham i zdarza mi się je jeść

mam podobnie czego nie trzeba smazyc to nie smaze, frytki k
iedys w mikrofali robilam , ale trudno bylo czas wycyrklowac ;-)

unikam słodyczy

ja raczej nie kupuje , ale czasem w pracy jak mam ochote to cos tak sobie kupie, ale nie poto by miec cos w domu na wszelki wypadek, raczej cos pieke.

gorzką czekoladę

ma sporo NKT ale ma tez sporo zelaza wiec tez sie czasem skusze.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#10 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1901 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 11:20

Ja kiedyś też jadłam owocowe, ale teraz sama dorzucam sobie do naturalnego owoce i dopiero poznałam co to znaczy smak jogurtu owocowego :)

Też sama wolę upiec ciasto czy zrobić jakiś deser niż kupować, bo ja nie używam za dużo cukru więc większość ciast jest po prostu za słodka i mdląca. No i ja kocham piec to przy okazji się odprężam.

Staram się tez unikać wędlin bez wiedzy co ma w środku, ale kocham parówki, więc... czasem muszę :)

Każdy z nas urodził się ateistą


#11 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 18:18

co to znaczy smak jogurtu owocowego

i nie trzeba dawac cukru jak mnostwo ludzi robi :-/

ja nie używam za dużo cukru więc większość ciast jest po prostu za słodka i mdląca. No i ja kocham piec to przy okazji się odprężam.

ja tez srednio o polowe mniej uzywam cukru niz jest w przepisie.
nie potrafie tylko manny na mleku robic bez cukru , bo owsianki nigdu nie slodze.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#12 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1022 postów

Napisano 20 styczeń 2013 - 22:29

Od jakiegoś czasu jak coś piekę to praktycznie nie dodaję cukru do samego ciasta.
Tylko wtedy, gdy robię coś na drożdżach dodaję łyżkę.
Za to potem robię polewę, lukier albo coś w stylu. Wychodzi o wiele mniej cukru niżbym dodała do środka a ciasto wychodzi bardzo słodkie :-P

Cukier do manny? Nie cierpię manny na słodko. Tylko i wyłącznie na słono :-P

#13 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 07:40

Co do slodkosci - do tej pory pieklam . Ale ze teraz pilnuje sie z tym co jem jesli chodzi o kalorie - to jak mam ochote biore gorzka czekolade
jogurty owocowe te kupne mi nie smakuja i jak przeczytałam skład - to juz ochota mineła. Kupuje wiec naturalny dodaje owoce , albo ciut kakao, orzechy, otreby...itp

Miesko gotowane lub grilowane ale czasem skusze sie na smazone. Jak wczoraj. Do niego zawsze warzywa na patelnie albo jakies mrozonki - brokul , szpinak itp

Zastanawiam sie nad kupnem dzikiego ryzu jeszcze. Albo chociaz brazowego
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#14 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 19:26

Cukier do manny? Nie cierpię manny na słodko. Tylko i wyłącznie na słono

fuj ;-) o nie tego bym nie zjadla , ale co kto lubi ;-) :*

lukier

nie lubie to juz bym wolała puder ;-) zawsze mozna do ciasta jakies slodkie bakalie wrzucic i wtedy sa slodkie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#15 Limo

Limo
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 23:01

Moje odżywianie to stopniowa ewolucja. Najpierw rzuciłam mięso i o dziwo nie ze względów etycznych (choć trzeba przyznać, że to też mi ciążyło, i czasem wstyd już mi było, że jem mięso), ale bardziej zdrowotnych, po książce amerykańskiego naukowca Cambella, który udowodnił (ale nie on jeden, potem spotkałam mnóstwo innych pozycji na ten temat), że tym, co szkodzi najbardziej ludziom jest, uwaga - białko pochodzenia zwierzęcego. To ono jest podobno odpowiedzialne za większość chorób cywlizacyjnych.
Teraz jem głównie ryż basmati, kaszę jaglaną i gryczaną, warzywa, soczewicę, cicierzycę, fasolkę mung. Generalnie zmierzam w kierunku kuchni ajurwedyjskiej dostosowanej do naszych lokalnych produktów.
A, i jeszcze jedno, zimą prawie w ogóle nie jem surowego, bo wychładza organizm. Nawet śniadania jak tylko mogę robię na ciepło.
I jeszcze jedna zasada - jem tylko świeże, to znaczy przygotowuję tylko tyle jedzenia, żeby się dało zjeść do wieczora, bo na drugi dzień podobno jest już mało wartościowe i szkodliwe.
Jedyne czym grzeszę - to wieczorne przejadanie się:(

[ Dodano: 2013-01-21, 23:08 ]

Zastanawiam sie nad kupnem dzikiego ryzu jeszcze. Albo chociaz brazowego

Plecam ryż basmati (biały, ale nie ma obawy, że jest jakoś strasznie kaloryczny), taki kupowany na kilogramy w sklepach ze zdrową żywnością. Podam najprostszy przepis: filiżankę ryżu najpierw namocz 15 minut, a potem 15 minut odcedź. Do rondelka wlej trochę oleju i jak się zagrzeje wrzuć ryż, mieszaj parę minut aż ryż zrobi się przezroczysty. Wtedy zalej dwiema filiżankami gorącej wody z solą, zamieszaj i przykryj pokrywka. Daj na najmniejszy gaz i UWAGA - już więcej nie mieszaj. Jak ryz się gotuje to robią się kanaliki, ktorymi paruje woda, jak się zamiesza ryz w trakcie gotowania to się zaburzy te kanaliki i się przypali. Gotuje się mniej więcej 10 minut.
Jest tak sypki i pyszny, że jak raz spróbujesz to nigdy nie sięgniesz po ryż z torebki.
Ja na ogół robię ryż z przyprawami, które sypie na początku na oliwę

#16 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 21:07

ryż basmati

uwielbiam za te jego sypkość ;-)

taki kupowany na kilogramy w sklepach ze zdrową żywnością.

u mnie w sklepie nie ma , ale wiem gdzie jest jeszcze jeden , wiec moze tam bedzie ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#17 aga22

aga22
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 13 luty 2013 - 13:56

Jak wiecie, od naszego odżywiania zależy nasze zdrowie. W związku z tym macie jakieś pomysły na zdrowe posiłki? Czego się trzymacie, a co odrzucacie w swoim odżywianiu?


Ja pije soki, a konkretnie stosuje terapię sokami. Zachęcam do wypróbowania tego. Informacje na ten temat można znaleźć np tu

#18 margo.pp

margo.pp
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 05 marzec 2013 - 12:58

ja nie wiem czy moje odżywianie można nazwać zdrowym, ale staram się jeść mniej tłustych potraw pozbawionych jakichkolwiek wartości odżywczych (np. mam tu na myśli frytki) i zamieniać je miksami z sałat lub innych warzyw. Wolę zjeśc kombinacje mieso+ sałatka aniżeli dodawać jeszcze ziemniaki czy ryż

#19 myszolina

myszolina
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 07 marzec 2013 - 08:34

Ryż jest bogaty w potas to można go jeść, a nawet czasami trzeba bo pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i ma działanie oczyszczające organizm.

#20 marinka

marinka
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 11 marzec 2013 - 10:22

ja też staram się jeść mięso do sałatek warzywnych bez dodatku frytek, ziemniaków czy ryżu. w ten sposób można łatwo zmniejszyć ilość zjadanych kalorii a taka sałatka nieźle zapycha
codziennie jesteś nowym człowiekiem





Podobne tematy Collapse

  Temat Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych