Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ekranizacje książek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
132 odpowiedzi w tym temacie

#61 Rosemary

Rosemary
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 13:32

Według najnowszych informacji Grey'a ma zagrać Jamie Dornan. Myślicie, że to lepszy wybór?

Może i lepszy...aby dobrze zagrał ;-) ha, ha...

A ostatnio widziałam 2 ekranizacje "Wichrowych wzgórz" - która według was jest najlepsza, dla mnie ta z Juliette Binoche i Ralphem Phinesem (ja widziałam z wersją czarno- białą chyba ze cztery w sumie).

Użytkownik Rosemary edytował ten post 20 listopada 2013 - 13:33

#62 facet

facet
  • Użytkownik
  • 140 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 21:30

Wichrowe to nie już zbyt babskie jak dla mnie... Prędzej obejrzę Greya ;)

Ale póki co w kwestii ekranizacji wchodzi do kin W pierścieniu ognia. Ma być tez jakaś książka Pilcha ekranizowana, ja go nie czytałem, ale moja k czyta.

A, no i w grudniu Hobbit.

#63 Rosemary

Rosemary
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 13:22

Co do igrzysk śmierci to nie czekam w ogóle. Pierwsza część nieziemsko głupia i nieatrakcyjna. Nie mam w ogóle ochoty jej przeczytać, chociaż domyślam się, że o niebo lepsza niż film.
A tak to czekam na Hobbita.

A na Hobbita II część  to i ja czekam (Igrzyska I cz. dla mnei było ok.) a Tolkiena czytałam dano temu, a filmy wg. jego prozy lubię.

Użytkownik Rosemary edytował ten post 21 listopada 2013 - 13:32

#64 Faira

Faira
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 18:43

A wiecie, że Tolkien nie chciał żeby reżyserowano jego książki? Jak widać zmienił zdanie :)

Ja idę i na Igrzyska śmierci i na Hobbita, nie wydaje mi się, żeby Igrzyska były głupie. A na pewno mądrzejsze fabułą od Hobbita :)

Wydaje mi się, że osoba, która się z tym nie zgodzi prawdopodobnie nie ma bladego pojęcia o książce:P

#65 Rosemary

Rosemary
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 12:48

Igrzyska a Hobbit to dwie zupełnie różne książki, dodatkowo dzieli je oprócz tematyki, kilkadziesiąt la pomiedzy napisaniem jednej a drugie i mnóstwo jeszcze innych rzeczy, to są po prostu dwie rózne "bajki" Ale na obie wart pójść tak myślę ;-)

#66 kaczucha

kaczucha
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 12:59

A wiecie, że Tolkien nie chciał żeby reżyserowano jego książki? Jak widać zmienił zdanie :-)

Ja idę i na Igrzyska śmierci i na Hobbita, nie wydaje mi się, żeby Igrzyska były głupie. A na pewno mądrzejsze fabułą od Hobbita :-)

Wydaje mi się, że osoba, która się z tym nie zgodzi prawdopodobnie nie ma bladego pojęcia o książce:P

Ja  wlasnie w weekend bylam na "W pierscieniu ognia"  i polecam. Film wart wydanych pieniedzy. Na pewno sie nie zawiedziesz.

#67 Ytra

Ytra
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 11:56

A ja się waham między "Pierścieniem" a "Thorem" :)

#68 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 10:34

Dobra, a kot był na Igrzyskach W pierścieniu ognia już?

Poza mną oczywiście :P Dla mnie ekranizacja powalająca, lepsza od pierwszej, która mnie sie podobała, ale wiem, ze niektórzy mieli zarzuty, tu już nie ma się do czego przyczepić dopracowany każdy szczegół, a suknia przemieniająca sie z białej w czarnego kosogłosa mistrzostwo świata <3

"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#69 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 13:24

ja na greja wybieram się z teściową jej siostrą i jej siostry córką w dodatku teść się zarzekał że też chce iść żeby zobaczyć czym my baby się tak w tej książce "podniecałyśmy" hahaha ja przeczytałam 1 raz każdą część  natomiast pozostała elita po 3 razy :D 

#70 pik-pok

pik-pok
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 13:10

Igrzyska a Hobbit to dwie zupełnie różne książki, dodatkowo dzieli je oprócz tematyki, kilkadziesiąt la pomiedzy napisaniem jednej a drugie i mnóstwo jeszcze innych rzeczy, to są po prostu dwie rózne "bajki" Ale na obie wart pójść tak myślę ;-)

No właśnie, moim zdaniem porównywanie obu tytułów nie ma zbyt wielkiego sensu, bo Hobbit to powieść typowo fantasy, a Igrzyska jednak nie... 

Plus wspomniana różnica "wiekowa". ;) 

Gdzieś czytałam, że podobno w Hobbicie mają być dodane wątki spoza samej książki, a bardziej ogólnie z różnych książek Tolkiena? Ktoś coś o tym wie? Hobbita czytałam już jakiś czas temu i przyznam szczerze, że średnio pamiętam patrząc na trailery, co było w książce, a co nie (o ile to prawda). 

#71 majcia

majcia
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 19:54

Są aż 3 części, więc na pewno jest tam sporo spoza książki:) Ja na przykład nie pamiętam, żeby w książce była postać Tauriel albo Legolasa:) Z Legolasem ciesze się, że jest, Orlando jest fajny:) Poza tym nie skoro nie ma tego co w książce, będzie ciekawiej:)

#72 HaniaW

HaniaW
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 22 stycznia 2014 - 14:15

ja czekam na ekranizację "Tajemnicy Bransoletki" Margo Seila ale nie wiem czy się doczekam, bo nie zapowiadają a książka jest dosyć nowa.

#73 Violettyna

Violettyna
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 03 marca 2014 - 10:41

Ja natomiast nie mogę się doczekać filmu "Kamienie na szaniec". To chyba ta książka, którą każdy przeczytał w szkole i obok której nie można było przejść obojętnie. Dlatego cieszę się, że w końcu ktoś postanowił na jej podstawie nakręcić film. Na szczęście premiera już w tym tygodniu.

#74 pik-pok

pik-pok
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 03 marca 2014 - 19:28

Też wybieram się na "Kamienie na szaniec". Podoba mi się to, że postacie nie mają być aż tak idealne, jak w książce, wydaje mi się, że może to decydować o odbiorze tego filmu np. przez młodzież - lepiej ogląda się nam to, co jest nam bliższe. ;)

#75 kaczucha

kaczucha
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 05 marca 2014 - 11:25

Ja zabieram na ten film swojego chrzesniaka. Niech chlopak nasiaka idealami:) a tak na powaznie, to mysle, ze to jeden  z nie wielu filmow , ktore powinno sie obejrzec.

#76 Lotta26

Lotta26

Lotta

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 05 marca 2014 - 22:39

Jedną z ostatnich ekranizacji na jakich byłam to "W pierścieniu ognia" i nie zawiodłam się wersją kinową. Teraz czekam na "Kamienie na Szaniec", zwłaszcza, że już słabo pamiętam tą lekturę z czasów szkolnych i chętnie sobie przypomnę:) A poza tym widziałam zwiastun i zapowiada się dobre kino. Zajrzę tu po obejrzeniu i napiszę czy warto;)

#77 Violettyna

Violettyna
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 11 marca 2014 - 11:03

Ja zabieram na ten film swojego chrzesniaka. Niech chlopak nasiaka idealami:) a tak na powaznie, to mysle, ze to jeden  z nie wielu filmow , ktore powinno sie obejrzec.

Fakt, ci bohaterowie to naprawdę wzory do naśladowania dla młodych ludzi. Podobało mi się, że reżyser nie zrobił z nich jakiś posągowych postaci, tylko pokazał, że i oni mieli jakieś rozterki czy własne marzenia. Dzięki temu są bardziej ludzcy, nie uważacie? Wydaje mi się, że współczesnej młodzieży łatwiej dzięki temu będzie się z nimi identyfikować. 

#78 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 19 marca 2014 - 21:38

Przyznam, że mnie też urzekli, już przed filmem zresztą, sama wizytę u Kuby W ;) A film naprawde udany i nie wiem skąd Raczek te swoje zarzuty wyciągnął. Zdecydowanie wolę obiektywizm Weglarczyka, jeśli mam czytac recenzje ;)

"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#79 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 22 kwietnia 2014 - 13:00

Nie mogę się wprost doczekać ekranizacji Ziarna prawdy. Książkę przeczytałam w dwa dni, bardzo sprawnie napisana, no Sandomierz w tle. Sandomierz, któremu należy się krwisty kryminał w przeciwwadze do lukrowanego Ojca M.

#80 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 14:11

Aaaaaaa. Jest zwiastun Greya. <bananowy1> <bananowy1> <bananowy1>

Z początku nie byłam przekonana do aktorów, ale ... pasują mi idealnie :D

Już się doczekać filmu nie mogę !! :mrgreen:

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych