Gorzej widzę...
Napisano 31 października 2012 - 13:18
Napisano 27 grudnia 2012 - 00:45
Napisano 27 grudnia 2012 - 09:04
Napisano 30 grudnia 2012 - 01:52
Napisano 09 stycznia 2013 - 15:54
Napisano 13 stycznia 2013 - 11:37
Dla ludzi pracujących przed komputerem są też różne ćwiczenia wzrokowe, ja pamiętam jedno: co jakiś czas (np. co pół godziny) oderwij się od komputera i rozejrzyj, np. wyjrzyj za okno, spójrz w jakiś odległy punkt i skup na nim wzrok na kilka sekund. Chodzi o to, żeby oczy nie przyzwyczaiły się do patrzenia na coś cały czas z bliskiej odległości.
Poza tym powinno się robić kilkuminutowe przerwy co 2 godziny i zadbać o odpowiednie oświetlenie, ale zakładam, że to już wiesz
I jeszcze raz: okulista!
Napisano 15 stycznia 2013 - 22:07
Napisano 16 stycznia 2013 - 09:56
Też stosuję krople, bo po całym dniu przy monitorze szczypią i łzawią.
Zawsze się bałam okularów, ale po kilku godzinach wybierania nawet mi w nich ładnie
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 05 grudnia 2014 - 01:03
No, to mnie chyba wzrok wysiadł bardziej. Doszłam już do +3 do czytania a do dali do +1. Dla mnie to wielkie nieszczęscie, bo zawsze miaam świetny wzrok. Mało tego, przyplątało mi sie niedawno zapalenie błony naczyniowej. Niby jestem wyleczona, ale jakiś ten monitor zrobił się gorzej widoczny. Za kierownice teżnie siadam bez opkularów. Poważnie myślę o laserowej korekcji wzroku. Zbieram informacje na ten temat. Znalazłam w Trójmieście klinikę okulistyczną Blikpol, gdzie korygowane są wady dalekwzrocznoścci i krótkowzroczności od +6 do - 13. Zabieg jest podobno bardzo bezpieczny. Zresztą mają na stronie kilka ciekawych filmów o samym zabiegu. Niestety trochę kosztuje, bo nie można go zrobić na NFZ.
Napisano 16 stycznia 2015 - 16:39
ja polecam okulary z antyrefleksem, o dziwo oczy się aż tak nie męczą
no i oczywiście krople krople i jeszcze raz krople ![]()
jak najbardziej te bez konserwantów
Napisano 17 maja 2017 - 18:06
Joga oczu przed komputerem
Oprócz tego okulista, sztuczne łzy i koniecznie luteina od środka. Też pracuje przy komputerze (i dosłownie znam ten ból) i co jakiś czas musze brać tabletki lutezan bo tak mi się męczą oczy. Szybko zawsze są efekty, nic nie piecze, a ja nie mam wady wzroku. I mam nadzieję nigdy mieć nie będę ![]()
Napisano 18 maja 2017 - 14:06
Mi pomaga joga oczu, spoglądanie w dal za okno, mam również okulary z powłoką odbijającą światło. Dodatkowo łykam luteinę i mam sztuczne łzy do zakraplania.
Niestety o kilku latach pracy przy komputerze mam już lekką wadę wzroku i zaczęłam nosić okulary korekcyjne do bliży.
Napisano 04 października 2017 - 11:27
Joga oczu ? Nie słyszałam możesz coś więcej... ja od pewnego czasu też gorzej widzę dużo pracuje przy komputerze i jak czasami wieczorem go odkładam i chcę obejrzeć chociaż chwilkę telewizor to już nic nie widzę literki itp. wszystko się zamazuje nie wiem czy mam jakaś wadę idę za 3 tygodnie na badanie wzroku do spektrum imam nadzieje że tam mi coś więcej powiedzą. Krople kupiłam ale zbytnio nie pomagają myślicie że będę musiała nosić okulary?
Napisano 09 października 2017 - 18:37
joga oczu mnie rozwaliła
ale faktycznie takie ćwiczenia mogą pomóc, mi zawsze okulista mówił ze jak pracuję przy komputerze żby co jakiś czas popatrzeć gdzieś w dal, oczy podczas takiej pracy rzadziej mrugają i potem pieką z przesuszenia, też stosuję sztuczne łzy, kupuję krople hialeye free, ostatnio w rossmanie trafiłam, poprzeglądałam różne krople jakie mieli na półce i większość była do wywalenia po 4-6 tygodniach, moje można mieć otwarte nawet pół roku więc jestem w stanie je zużyć do końca