Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Gorzej widzę...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kola31

Kola31
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 31 października 2012 - 13:18

Witam. Od jakiegos czasu pracuje w firmie, gdzie moja praca jest praca non stop przy komputerze.No i niestety, nie jest to neutralne dla moich oczu, bola mnie po pracy i gorzej widze.Nosze okulary od kilku lat, ale teraz jest gorzej. Zastanawiam sie, czy mozna cos zrobic, zeby to powstrzymac. Nie chce chodzic za kilka lat z denkami...

#2 Pantera

Pantera
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 00:45

Przede wszystkim stosuj regularnie krople do oczu np visine classic albo popros w aptece o krople do oczu i zrób sobie okulary do pracy przed komputerem ja takie mam i polecam pracuje przed kompem wiele godzin

#3 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 09:04

Jeśli gorzej widzisz to najlepiej umów się do okulisty aby najpierw wykluczyć wszelkiego rodzaju infekcje (zapalenie spojówek, rogówek itp). Potem zacznij w miarę regularnie stosować krople nawilżające do oczu np Hyabak, hyal drop. Najlepiej wybieraj takie, które są bez konserwantów i możesz ich używać przez osiem tygodni po otwarciu. Większość kropli jest ważna tylko cZterty tygodnie a całego opakowania nie zużyjesz w tym czasie.
Dołączona grafika

#4 lolak1

lolak1
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 30 grudnia 2012 - 01:52

Kup sobie specjalną osłone na monitor

#5 Bożka90

Bożka90
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 15:54

Ja używam kropli starazolin hydrobalance i jest ok

#6 Alicia

Alicia
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 11:37

Koniecznie okulista, problemów ze wzrokiem nie wolno lekceważyć, sama jestem krecik więc wiem co mówię ;)
Dla ludzi pracujących przed komputerem są też różne ćwiczenia wzrokowe, ja pamiętam jedno: co jakiś czas (np. co pół godziny) oderwij się od komputera i rozejrzyj, np. wyjrzyj za okno, spójrz w jakiś odległy punkt i skup na nim wzrok na kilka sekund. Chodzi o to, żeby oczy nie przyzwyczaiły się do patrzenia na coś cały czas z bliskiej odległości.
Poza tym powinno się robić kilkuminutowe przerwy co 2 godziny i zadbać o odpowiednie oświetlenie, ale zakładam, że to już wiesz ;)
I jeszcze raz: okulista!

#7 Maud

Maud
  • Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 15 stycznia 2013 - 22:07

Najważniejsze by robić przerwy i ćwiczenia wzmacniające oko.
Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.

#8 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 16 stycznia 2013 - 09:56

Ja od 10 lat albo komputer albo ciemnia, więc wzrok też mi siada. Noszę okulary, to znaczy powinnam jak wychodzę z domu (bo nie widzę z daleka) ale ciągle coś: a to zapomnę, a to parują, a to za gorąco. I niestety wzrok mi się pogorszył.
Też stosuję krople, bo po całym dniu przy monitorze szczypią i łzawią.

Zawsze się bałam okularów, ale po kilku godzinach wybierania nawet mi w nich ładnie :)

Każdy z nas urodził się ateistą

#9 Basiencja

Basiencja
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 05 grudnia 2014 - 01:03

No, to mnie chyba wzrok wysiadł bardziej. Doszłam już do +3 do czytania a do dali do +1. Dla mnie to wielkie nieszczęscie, bo zawsze miaam świetny wzrok. Mało tego, przyplątało mi sie niedawno zapalenie błony naczyniowej. Niby jestem wyleczona, ale jakiś ten monitor zrobił się gorzej widoczny. Za kierownice teżnie siadam bez opkularów. Poważnie myślę o laserowej korekcji wzroku. Zbieram informacje na ten temat. Znalazłam w Trójmieście klinikę okulistyczną Blikpol, gdzie korygowane są wady dalekwzrocznoścci i krótkowzroczności od +6 do - 13. Zabieg jest podobno bardzo bezpieczny. Zresztą mają na stronie kilka ciekawych filmów o samym zabiegu. Niestety trochę kosztuje, bo nie można go zrobić na NFZ.

#10 marsh

marsh
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 16:39

ja polecam okulary z antyrefleksem, o dziwo oczy się aż tak nie męczą

no i oczywiście krople krople i jeszcze raz krople :)

jak najbardziej te bez konserwantów

#11 Cynamonka

Cynamonka
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 17 maja 2017 - 18:06

Joga oczu przed komputerem :) Oprócz tego okulista, sztuczne łzy i koniecznie luteina od środka. Też pracuje przy komputerze (i dosłownie znam ten ból) i co jakiś czas musze brać tabletki lutezan bo tak mi się męczą oczy. Szybko zawsze są efekty, nic nie piecze, a ja nie mam wady wzroku. I mam nadzieję nigdy mieć nie będę :)

#12 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 18 maja 2017 - 14:06

Mi pomaga joga oczu, spoglądanie w dal za okno, mam również okulary z powłoką odbijającą światło. Dodatkowo łykam luteinę i mam sztuczne łzy do zakraplania. 
Niestety o kilku latach pracy przy komputerze mam już lekką wadę wzroku i zaczęłam nosić okulary korekcyjne do bliży. 

#13 koala

koala
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 04 października 2017 - 11:27

Joga oczu ? Nie słyszałam możesz coś więcej... ja od pewnego czasu też gorzej widzę dużo pracuje przy komputerze i jak czasami wieczorem go odkładam i chcę obejrzeć chociaż chwilkę telewizor to już nic nie widzę literki itp. wszystko się zamazuje nie wiem czy mam jakaś wadę idę za 3 tygodnie na badanie wzroku do spektrum imam nadzieje że tam mi coś więcej powiedzą. Krople kupiłam ale zbytnio nie pomagają myślicie że będę musiała nosić okulary?

#14 adena

adena
  • Użytkownik
  • 135 postów

Napisano 09 października 2017 - 18:37

joga oczu mnie rozwaliła :) ale faktycznie takie ćwiczenia mogą pomóc, mi zawsze okulista mówił ze jak pracuję przy komputerze żby co jakiś czas popatrzeć gdzieś w dal, oczy podczas takiej pracy rzadziej mrugają i potem pieką z przesuszenia, też stosuję sztuczne łzy, kupuję krople hialeye free, ostatnio w rossmanie trafiłam, poprzeglądałam różne krople jakie mieli na półce i większość była do wywalenia po 4-6 tygodniach, moje można mieć otwarte nawet pół roku więc jestem w stanie je zużyć do końca