Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Filmy odważne i kontrowersyjne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 26 października 2012 - 14:03

Są takie filmy, które wzbudzają dużo emocji i to niekoniecznie z powodu aktorów czy fabuły, ale kontrowersyjnych tematów, których dotykają. Ostatnio dużo się mówi o "Pokłosiu" Pasikowskiego w tym kontekście. Co o nim myślicie?

Dla niezorientowanych artykuł z tvn24.pl:

Władysław Pasikowski wrócił na wielki ekran po jedenastu latach milczenia z gigantyczną bombą, którą - z charakterystyczną dla siebie brawurą - detonuje na naszych oczach" - piszą krytycy o jego nowym filmie "Pokłosie". Tym razem reżyser zajął się mieszkańcami polskiej wsi, którzy podczas II wojny światowej zamordowali ok. 100 Żydów. Obraz zadebiutuje w kinach 9 listopada, dziś do sieci trafiła jego zapowiedź.

To jedna z najbardziej oczekiwanych i kontrowersyjnych premier tego roku. Bo Władysław Pasikowski, twórca kultowych "Psów", powraca do kina po 11 latach i do tego z bardzo kontrowersyjnym tematem.

"Pokłosie" nawiązuje do pogromu Żydów w Jedwabnem. Pasikowski napisał scenariusz po przeczytaniu "Sąsiadów" Jana Tomasza Grossa i - jak mówił wówczas - zrobił to także ze wstydu, bo dopiero z tej książki dowiedział się o ważnych epizodach polskiej historii. Ale jego najnowsze dzieło nie jest wiernym odwzorowaniem tamtych wydarzeń. Film miał mieć bardziej uniwersalny charakter, dlatego nazwa miejscowości brzmi zupełnie inaczej, a okoliczności mordu Żydów są nieco inne.

"Wieś mówi, że ci się w głowie pomieszało"

Akcja rozgrywa się w 2001 roku na polskiej wsi. Franciszek Kalina (w tej roli Ireneusz Czop) po 20 latach wraca z Ameryki, zaalarmowany wiadomością, że jego młodszy brat Józek (Maciej Stuhr) popadł w konflikt z mieszkańcami rodzinnej wioski.

Cała wieś wyraźnie się od Józefa odcina, choć on sam nie chce powiedzieć dlaczego. Dopiero po długich namowach pokazuje bratu, co zrobił z odziedziczonym po ojcu polem. Ustawił ponad 300 płyt pochodzących z żydowskich nagrobków, by upamiętnić dawnych mieszkańców.

- Tymi płytami Niemcy podczas II wojny utwardzili pobliską drogę. Jedna była nawet w wychodku. To ludzie przecież byli. Musiałem – mówi o Żydach, których nazwiska widnieją na płytach.

- Wieś mówi, że ci się w głowie pomieszało – odpowiada na to Franek. - Nie rób tego, to się źle skończy. Czemu akurat ty, durniu, masz się za obcych zmarłych upominać?

Bracia odkrywają mroczną tajemnicę

Niechęć mieszkańców wsi do Józefa jest nieprzypadkowa, a ostracyzm szybko zamienia się w nienawiść, a nawet agresję. Bracia odkrywają mroczną tajemnicę sprzed 60 lat - okazuje się, że ich sąsiedzi podczas II wojny światowej zamordowali ok. 100 Żydów, aby następnie osiedlić się na ich działkach i w ich domach.

- Odkrywają, że w te wydarzenia byli zamieszani nawet ich rodzice. Tę historię śledzimy przede wszystkim z perspektywy braterskiej relacji. Ich niespełnionych nadziei, rywalizacji, wielkiej miłości. Kiedyś Władek Pasikowski powiedział, że chciał zrobić western w polskich realiach i myślę, że to jest główny motor napędowy tego filmu - opowiadał na Festiwalu Filmowym w Gdyni Maciej Stuhr, gdzie "Pokłosie" zdobyło nagrodę dziennikarzy.

W obsadzie, oprócz aktorów grających główne role, znaleźli się m.in. Jerzy Radziwiłowicz, Danuta Szaflarska i Zbigniew Zamachowski. Zaś autorem zdjęć do filmu jest Paweł Edelman. Za scenografię odpowiadał Allan Starski.

"Pokłosie" wejdzie do kin 9 listopada.

He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#2 Faira

Faira
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 29 października 2012 - 09:24

Ludzie lubią kontrowersję. Filmy, o których można mieć jasne zdanie są warte obejrzenia. Ile takiego chłamu w kinach, że film się kończy - emocji zero, refleksji zero, aż niewiadomo co myśleć i czy właściwie cokolwiek powinno się myśleć. Tak film przed premierą wzbudza już tyle emocji , tyle opinii - to co będzie po? Ja nie wiem co, ale wiem, że sama jestem jedną z tych osób, która będzie mogła się wypowiedzieć. Bo na film chcę pójść ;)

#3 Marti85

Marti85
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 08 listopada 2012 - 13:08

Maona- moim zdanie to jest bardziej odważny film niż kontrowersyjny. Bo raczej sam fakt, że w jakimś filmie porusza się kwestie żydów przed wojną nie jest kontrowersyjny. Za to jest odważny kiedy wiadomo że niektórzy nawet nie obejrzą trailera a już będą wiedzieć swoje.:)

#4 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 12:05

wiecie co... gdyby nie nie media, to ja wcale nie skupilamyb się na tym wątku Żydów w Pokłosiu. Wiadomo, że to trup w szafie, ale mnie bardziej uderzają ludzkie reakcje - zarówno braci Kalinów, jak i społeczności. Kojarzy mi się film Eksperyment, albo Rabbit hole - każdy niby o czym innym, ale łączy je zawiłosc ludzkiej psychiki i trudność radzenia sobie z gniewem lub przseszłością.
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#5 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 15:32

Widziałam film i moim zdaniem jest po prostu dobry, a kontrowersje chyba wcale nie wynikają z nawiązań di pogromy Żydów. Tylko z prawdy o ludzkiej naturze, z tego że niektórzy robią to co słuszne nawet gdy grożą im za to konsekwencje, a inni zrobią wszystko żeby ukryć prawdę.
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#6 zajaczek89

zajaczek89
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 12:50

Z takich kontrowersyjnych filmów wyróżnić by również można "Mechaniczną pomarańczę" Stanleya Kubricka, która do dziś szokuje i bulwersuje. Film opowiada losy młodocianego przywódcy gangu. Nie brakuje w nim przemocy, ale jego oryginalne wykonanie sprawia, że film uznawany jest za arcydzieło. Nie każdemu się spodoba, ale warto go obejrzeć. We mnie wzbudził szereg przeróżnych emocji :).