Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Trzęsienie ziemi w Peru

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 17 sierpnia 2007 - 19:26

Peru: co najmniej 500 zabitych
Do co najmniej 500 zabitych i 1500 rannych wzrosła liczba ofiar silnego trzęsienia ziemi, które nawiedziło w środę południowe Peru - podały w czwartek wieczorem peruwiańskie władze.
Sekretarz generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych Ban Ki Mun pozostaje w ciągłym kontakcie z władzami w Limie i "jest gotowy do wsparcia akcji ratowniczej takimi środkami, jak uwolnienie funduszy kryzysowych i wysłanie (na miejsce katastrofy) grupy ds. oceny skutków klęski oraz specjalistów" - poinformowała w Nowym Jorku oenzetowska rzeczniczka Michele Montas.

Władze Peru zrewidowały także siłę trzęsienia ziemi z 7,9 do 8 stopni w otwartej skali Ruchtera. Na ulicach miast południowego wybrzeża leżą ciała ofiar. W szpitalach brakuje miejsc dla rannych.

Burmistrz około 100-tysięcznego Pisco poinformował, że zniszczeniom uległo około 70 proc. budynków. Dodał, że w miejscowym kościele pod gruzami znalazło się około 200 osób, które uczestniczyły we mszy.

Mniej więcej tyle samo ludzi przebywa pod budynkiem szpitala w Chincha w obawie przed zawaleniem się uszkodzonego gmachu.

Miasta południa kraju - Ica, Pisco i Chincha - leżały w strefie najbardziej dotkniętej przez kataklizm. Prezydent Alan Garcia Perez ogłosił w regionie stan klęski żywiołowej.

Również amerykańska Służba Geologiczna zrewidowała siłę wstrząsów, które wystąpiły w środę o godz. 18.40 czasu lokalnego (czwartek, godz. 1.40 czasu polskiego), na 8 stopni w skali Richtera. Epicentrum trzęsienia znajdowało się w odległości ok. 140 km od Limy, w pobliżu Pisco. Zanotowano również kilka silnych wstrząsów wtórnych; najsilniejsze przekraczały 6,3 stopnia w skali Richtera.

onet.pl

[*]
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#2 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 17 sierpnia 2007 - 21:11

Słyszałam o tym... Straszna tragedia [*]

#3 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 10:06

:shock: :shock: strasznie silne było :cry: :cry:

[*]
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 Nimfetka

Nimfetka
  • Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 18 sierpnia 2007 - 16:57

Straszne. :-( [*]

#5 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 19 sierpnia 2007 - 10:55

ja oczywiscie jak zwykle nie jestem na biezaco. straszna tragedia [*]
na szczescie u nas zadne kataklizmy sie nie dzieja oprocz powodzi

#6 Emiliana

Emiliana
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 11:16

w zasadzie te ostatnie burze z tak silnym wiatrem, które przeszły koło Częstochowy można już zaliczać do kataklizmów.

#7 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 19 sierpnia 2007 - 21:34

Oczywiście liczba ofiar wzrosła do ponad tysiąca [*]
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....