Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Porwanie dziecka w Sosnowcu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
412 odpowiedzi w tym temacie

#1 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 11:35

Wstrząsający napad i tajemnicze zaginięcie półrocznego dziecka w Sosnowcu. We wtorek wczesnym wieczorem na ul. Legionów rozegrały się mrożące krew w żyłach sceny. Ktoś zaatakował 22-latkę, która szła ulicą prowadząc wózek z 6-miesięczną córką. Młoda kobieta upadła na ziemię i straciła przytomność. Kiedy się ocknęła z przerażeniem stwierdziła, że jej maleństwo zniknęło. Mama niemowlęcia nic jednak nie pamięta.

Pogotwie ratunkowe, które przyjechało na miejsce zdarzenia zawiadomiło policję o porwaniu dziecka. Policja podaje, że do akcji błyskawicznie wkroczyły wszystkie dostępne siły. W poszukiwania włączyli się też zabezpieczający imprezę sportową mundurowi z Katowic.

Ponad 30 stróży prawa przeczesało rozległy teren wokół miejsca zdarzenia, pobliski park oraz blokowiska. Przesłuchani zostali rodzice Magdy. Niestety poszukiwania nie przyniosły żadnych rezultatów.

se.pl

słyszałyście o sprawie?

#2 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 11:37

No słyszałam dzisiaj w radiu rano jak mówili. Straszne, to nawet strach wychodzić z dzieckiem na spacer czy jak :shock:

er3mjw4zst9mivdb.png

#3 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 11:38

Straszne, to nawet strach wychodzić z dzieckiem na spacer czy jak :shock:

strach było by mi wyjść z wózkiem po 18 jak jest już ciemno....
ale nawet w biały dzień mogło się do zdarzyć :-|

#4 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 11:42

słyszałyście o sprawie?

nie :shock: :shock:

To straszne co ta rodzina musi przeżywać :roll:

Tym bardziej byłam zdziwiona, gdy prawie rok temu miałam remont, to jeden znajomy koleś, który był w ekipie powiedział mi o podobnym przypadku u nas i, że mam uważać na siebie i małą.. A Łukasz mi się dziwi, że jak jesteśmy same w domu to ja się na 5 spustów zamykam i karzę mu nosić klucz ze sobą :roll: Nawet jak wychodzę do kibelka to zamykam drzwi wejściowe, może mała paranoja, ale ja nic cennego w domu nie mam <bezradny></span> Oprócz dziecka właśnie.
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#5 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 11:44

Nie słyszałam o tym wcześniej. To wstrząsające! matki mają siedzieć w domu i nie wychodzić nawet do sklepu, bo nie będą wiedziały czy nie spotkają akurat porywacza? To jest przerażające co się dzieje... Oby dziecko się odnalazło, bo nie wyobrażam sobie nawet co czuje ta matka... <bezradny></span>

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#6 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 12:47

Ja jak jestem w domu to się też zamykam na 3 razy .. masakra współczuję matce!! Ciekawe jaki będzie finał tego :( oby maleństwo żyło :(

A Łukasz mi się dziwi, że jak jesteśmy same w domu to ja się na 5 spustów zamykam i karzę mu nosić klucz ze sobą

Ja też tak będę kazała bo faceci nie przywiązują do tego uwagi...
kiedyś mojej mamie do domu wszedł koleś bo nie miała zamkniętych drzwi :/

#7 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 13:26

Nie słyszałam. :shock:
I nikt z przechodniów nic nie widział? :roll:

Nie chce być tutaj złym prorokiem, ale obawiam się, że dziecko zostało porwane w celu trafienia na "czarny rynek adopcyjny" :cry: :-( Już nie raz były takie sytuacje w Polsce, że dzieci były porywane na zamówienie i trafiały np. do Niemiec. :evil:

Straszne rzeczy ostatnio się dzieją. Idąc przez tłum na mieście zastanawiam się czy wyjdę z niego z torebką, drzwi zawsze zamykam. A jeszcze po tych gwałtach w Katowicach i Bytomiu to już w ogóle strach po mieście chodzić.

#8 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 13:39

Czytałam, że sprawca zaszedł ją od tyłu, pewnie nawet nie zdążyła krzyknąć ani nic.

godz. 13:05
Przesłuchani zostali wszyscy mieszkańcy trzech bloków, przy których doszło do dramatu.
Policja sprawdziła również koryto pobliskiej rzeki.

godz. 12:54
Przed południem dochodzenie wszczęła Prokuratura Rejonowa Sosnowiec-Północ. „Dotyczy ono uprowadzenia małoletniego i narażenia go na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub uszczerbku na zdrowiu” - powiedział PAP szef prokuratury Mirosław Miszuda. Za takie przestępstwa może grozić kara do trzech lat więzienia.

Śledczy zbadają też sprawę pod kątem spowodowania obrażeń u matki dziecka. Kobieta nie jest poważnie ranna. W ustaleniu jej stanu zdrowia pomoże biegły lekarz. „Na razie nie można wykluczyć żadnej z możliwości - że pokrzywdzona została zaatakowana, czy też po prostu straciła przytomność i upadła” - zaznaczył Miszuda. (PAP)

sosnowiec.naszemiasto.pl
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#9 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 14:05

Właśnie na TVN 24 oglądam. To jest jakiś dramat. :cry:

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#10 WeselneZaplecze

WeselneZaplecze
  • Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 14:35

Czytałam dziś o tym porwaniu... :cry: Oby udało się odnaleźć to maleństwo całe zdrowe i żeby wróciło do rodziców. Eh strach wychodzić z domu po zmroku... co to się robi na tym świecie.

#11 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 17:16

Ja mam tylko nadzieje ( choć to chyba nie jest odpowiednie słowo) że to porwanie nie jest upozorowane i rodzice nie są w to zamieszani. :roll:
bo jak na razie odzewu nie ma w sprawie okupu....
rożne myśli się nasuwają :-|

#12 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 17:35

Jeśli jest tak, jak pisała Jasminka, to marne szanse i na zapytanie o okup i na znalezienie dziecka...

Ale kurcze, faktem jest, że coraz częściej i coraz głośniej mówi się o tym, że nawet w ciągu dnia nie jesteśmy bezpieczni, że trzeba się pilnować. Niby każdy wie, że zdarzają się różne sytuacje, ale za każdym razem jak się o czymś takim słyszy, włos się na głowie jeży. Bardzo bym chciała, żeby cała sprawa skończyła się szybko i pomyślnie.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#13 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 17:46

W którychś wiadomościach słyszałam że Ona widziała, że ktoś ja śledzi odkąd wyszła z domu :shock:

co robicie w takiej sytuacji? idzie cie same z dzieckiem po ciemku i wydaje wam sie ze was ktoś śledzi.

bo ja wskakuje do pierwszego lepszego sklepu i dzwonie na policje, po męża gdziekolwiek!
dlatego wydaje mi się, że wiele zależy od nas czy po prostu na siebie uważamy

#14 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 17:49

ja się boje , ze to moglo byc zelcone porwanie , nawet myslałam ze moze jaks babcia , albo ktos z rodziny , ale by juz to wyszło. obawiam siz ze moze byc tak jak pisze Jasminka :roll:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#15 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 18:25

myślę, że jeśli chodzi o okup to by szukali raczej wśród zamożniejszych i już by się odezwali. Chociaż kto wie. :roll:

co robicie w takiej sytuacji? idzie cie same z dzieckiem po ciemku i wydaje wam sie ze was ktoś śledzi.

Wchodzę do pierwszego lepszego sklepu, restauracji albo innego podobnego obiektu i dzwonię po męża/partnera.
Jeśli nic otwartego by nie było w pobliżu to podchodzę do pierwszej napotkanej większej grupki ludzi i też dzwonię.

Ta sprawa co jakiś czas przechodzi mi przez myśl i już sama nie wiem co o tym sądzić.
Takich małych dzieci raczej nie porywa się po to, aby zamordować. No, chyba że jakiś pedofil. :roll:
Jeśli nie rodzice (nie wiem, czy już policja wykluczyła ich czy jeszcze nie)
to pozostają mi takie opcje:
- adopcja na czarnym rynku (handel żywym towarem). W takiej sytuacji najprawdopodobniej dziecko opuściłoby granice naszego państwa jeszcze tego samego dnia. Tym bardziej, że Sosnowiec nie leży aż tak daleko od granicy. I tutaj się dziwię, że prokuratura zajęła się sprawą po 18 godzinach, kiedy dziecko mogło być już gdziekolwiek.
-porwanie na potrzeby transplantologii - kolejny czarny rynek :roll:
- może jeszcze ktoś kto dzieci nie ma lub stracił je ostatnio, w akcie desperacji się do tego posunął.

#16 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 18:47

Tragedia i juz.Oby sie znalazla Malutka.Jak mozna takie malenstwo skrzywdzic?

#17 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 20:08

straszna historia... jestem przerażona na prawdę! Nie wyobrażam sobie nawet co rodzina musi przeżywać :cry: Mam nadzieję, że Maleńka się znajdzie cała i zdrowa, choć szczerze mówiąc czarno to widzę... <bezradny></span>
Dołączona grafika

#18 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 27 stycznia 2012 - 06:08

Serce się kraje... Aż serce boli jak pomyślę o takim nieszczęściu :cry:

Obawiam się, że już za dużo czasu minęło- przecież nie sprawdzają każdego półrocznego dziecka w całej Polsce, a być może już jest za granicami kraju.... Choć mam nadzieję, że się znajdzie...

#19 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 27 stycznia 2012 - 10:05

Pamiętam jak ok 2 lata temu znaleziono niedaleko mojej miejscowości małe dziecko utopione w stawie. Do tej pory nie zgłosili się jego rodzice. Skoro nie można znaleźć rodziców to co dopiero tak małe dziecko :-|

#20 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 27 stycznia 2012 - 10:17

ok 2 lata temu

a nie jeszcze dalej?

Pamiętam, że nawet u nas w CH wisiały zdjęcia tego dziecka, masakra :-?

piątek, 7:30:
Policja już trzeci dzień przeczesuje miasto w poszukiwaniu Magdy. Niestety po dziewczynce nie ma śladu. Tymczasem nagroda za jej znalezienie wzrosła już do ponad 110 tysięcy złotych. 100 tysięcy zaoferowała sieć delikatesów Frac.

Dochodzenie w sprawie zniknięcia Magdy przejęła wczoraj Prokuratura Okręgowa w Katowicach. - Stało się tak ze względu na wagę tej sprawy - podkreśla prok. Marta Zawada-Dybek, rzecznik prokuratury. Dodaje, że nie było żadnych zastrzeżeń do pracy sosnowieckich śledczych, wszystkie ich dotychczasowe ustalenia nadal są aktualne. W Katowicach postępowanie poprowadzą po prostu bardziej doświadczeni w takich trudnych sprawach prokuratorzy.
Są też całkiem materialne formy pomocy. Wczoraj po południu pomoc zaoferował także Stanisław Frąc, prezes sieci delikatesów FRAC. Wyznaczył nagrodę za pomoc w znalezieniu Magdy - 100 tys. zł! Skąd taki gest?

- Od roku jesteśmy obecni w województwie śląskim. M.in. mamy sklep w Sosnowcu, niedaleko miejsca, gdzie zniknęło dziecko. Pracownicy sklepu przypuszczają, że matka i babcia Magdy to być może nasze klientki. Ta historia wszystkimi wstrząsnęła. Dlatego zaczęliśmy zbiórkę pieniędzy. Prezes firmy Stanisław Frąc w imieniu zarządu postanowił na ten cel przeznaczyć 100 tys. zł - zapewnia Andrzej Raus, rzecznik prasowy sieci.

Policjanci liczą na świadków, którzy mogą pomóc w ustaleniu okoliczności zaginięcia dziecka. Wczoraj trwała analiza miejskiego monitoringu. Póki co bez efektu.

sosnowiec.naszemiasto.pl