DJ na wesele
Napisano 27 sierpnia 2011 - 16:17
Jest też drugi DJ, z Kielc, miałby wolny termin dopiero na 6 października. Weźmie wraz z dojazdem ze 2 tys. Ale on jest sprawdzony bo byłam na weselu z jego udziałem. Z nim normalnie można umowę podpisać. Zaliczki nie bierze, dopiero tuż przed weselem albo po weselu. I nie wiem na którego się zdecydować.
Ten pierwszy jest młody, rozrywkowym facetem, bardzo zabawnym. A ten drugi jest nieco stonowany, poważny... Jak myślicie? Czy biorąc tego pierwszego ryzykuję tym, ze mogę nie mieć DJ'a w dniu wesela bo wystawi mnie do wiatru?
Bardzo proszę o szybkie odpowiedzi...
Napisano 27 sierpnia 2011 - 17:12
Ja bym w granie bez umowy się nie bawiła. A zwrot,że jesteśmy dorosłymi ludźmi i on w balona nas nie zrobi jeszcze bardziej by mnie do niego zniechęcił
Zresztą musiała by się tutaj wypowiedzieć osoba bardziej związana z przepisami prawa,ale mi się wydaje,że jeśli podpiszecie umowę cywilno-prawną z DJ to nie ponosisz żadnych kosztów.
Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:34
Wynagrodzenie w dzień wesela albo tuż po weselu. Ten drugi tak samo, nie biorą oboje zaliczek. Ten drugi kosztowałby mnie z dojazdem z 1900zł (czyli w tym VAT już jest) natomiast ten pierwszy, jak już pisałam, 1400zł no ale bez podatku VAT. No już sama nie wiem. Trochę się boję. Ale właśnie od DJ'a teraz zależy na kiedy termin w sali byśmy chcieli bo upatrzona przez nas sala ma terminy na sierpnień, wrzesień i październik, a ten drugi DJ (z umową) ma termin dopiero na październik wolny, inne zajęte.Anonimka, a kiedy ten pierwszy DJ chce dostać swoje wynagrodzenie?
[ Dodano: 2011-08-27, 19:35 ]
Byłabym wdzięczna jakby ktoś taki się znalazłZresztą musiała by się tutaj wypowiedzieć osoba bardziej związana z przepisami prawa,ale mi się wydaje,że jeśli podpiszecie umowę cywilno-prawną z DJ to nie ponosisz żadnych kosztów.
Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:45
W sumie jak wynagrodzenie w dniu wesela to nie jest źle,bo macie pewność,że na pieniądzach Was nie oszuka.
A odnośnie vat. Nie pomyślałam,że koszty są ukryte. Ale przecież jak podpisujecie umowę z DJ na określoną kwotę to nie może ona się potem zwiększyć,bo dochodzi VAT. Przecież to DJ płaci potem podatek od dochodów.
Niech mi to ktoś wyjaśni,bo ja nie ogarniam
Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:48
No właśnie nieAnonimka,a znasz inne osoby u których ten DJ grał?
No właśnie tu jest ten plus, jak na razie jedynyW sumie jak wynagrodzenie w dniu wesela to nie jest źle,bo macie pewność,że na pieniądzach Was nie oszuka.
Właśnie, bo ja też nie ogarniamNiech mi to ktoś wyjaśni,bo ja nie ogarniam
Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:53
Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:59
No on wspominał, że jeśli podpiszę z nim umowę to będę musiała za niego podatek VAT zapłacić, ile nie wiem... To wtedy wyjdzie mnie na to samo jakbym wzięła tego sprawdzonego już z Kielc ale do Kielc mam dalej i w razie ustalania czegoś czy coś to może być gorzej. No już sama nie wiem. Myślałam, ze sala tutaj będzie problemem jedynieAnonimka, z tego co wyczytałam w necie to spisujesz z DJ umowę na określoną kwotę i on dostaje z tego wartość netto,
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:04
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:13
No nic. To trza chyba wziąć tego pewniejszego i dopiero na październik. Trochę boli fakt, że sala ma wolny piękny miesiąc sierpień, a my weźmiemy październik z powodu Dj'aCiężko mi coś doradzić,ale ja bym się chyba bała,że bez umowy może mnie DJ wystawić do wiatru
w razie czego napisze do Ciebie maila,że nie zagra a Ty zostaniesz z ręką w nocniku,bo on i tak nie poniesie żadnych konsekwencji
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:14
Ale takie koszty zawsze przerzucane są na finalnego odbiorcę. Tak jak my płacimy vat od towarów faktycznie sprzedawanych przez kogoś innego, tak koszty dochodowego też są na nas zrzucane.Przecież to DJ płaci potem podatek od dochodów.
Ja bym się nie zdecydowała na kogoś, kto nie chce umowy właśnie po to, żeby nie zostać z ręką w nocniku, jak to Tilka napisała.
Vat od 1400 zł to 322 zł. Tylko jaki on vat chce płacić, skoro nie ma działalności?
Ja bym wołała umowę. Nawet, jeżeli chce ten teoretyczny podatek wołać, to niech woła. I tak wyjdzie Ci taniej niż ten drugi. A papier zawsze dobrze mieć. i zapisane w nim konsekwencje zerwania umowy
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:19
No nie bardzo bo ten DJ bez umowy ma ze sobą także faceta grającego na harmonii (do śpiewania przy stołach itp., a to u nas modne), czyli dodatkowe 2 osoby do zapłaty na weselu (czyli płacę za nich jak za gości)...Ja bym wołała umowę. Nawet, jeżeli chce ten teoretyczny podatek wołać, to niech woła. I tak wyjdzie Ci taniej niż ten drugi.
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:24
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:25
Nie. 1400zł za niego i tego drugiego...Jak?... A za tamtego nie płacisz? I to 1400 jest na "łebka"? Bo się już pogubiłam
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:29
Ale z tego co czytałam w przypadku gdy żadna ze stron nie jest płatnikiem vat to wtedy podpisując umowę, vat opłaca zleceniodawca czyli w tym przypadku Anonimka.Ale takie koszty zawsze przerzucane są na finalnego odbiorcę. Tak jak my płacimy vat od towarów faktycznie sprzedawanych przez kogoś innego, tak koszty dochodowego też są na nas zrzucane.Przecież to DJ płaci potem podatek od dochodów.
Podkreślam,że wyczytałam to na jakimś forum prawniczym i chętnie poczytam sprostowanie.
Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:31
Napisano 28 sierpnia 2011 - 09:43
u mojej kumpeli tak było i facet fajnie rozruszał towarzystwo . u innej był tylko dj i momentami było nudno, sztywno . ale to zalezy jak goscie lubia sie bawic, nie kazdy lubi jakies przyswpiewki na weselu.aceta grającego na harmonii
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:46
Zamówiłam też sobie akordeonistę bo u nas są modne śpiewy przy stole. Ogółem wyniesie mnie to 1450zł (1000zł DJ, 450zł akordeonista) . Cieszę się niezmiernie. I z umową z DJ'em nie ma problemu
[ Dodano: 2011-08-28, 21:47 ]
Wolę mieć przez cały rok spokojną głowę mając podpisaną umowę niż cały rok nie spać po nocach i martwić się tym aby mnie DJ nie wyrolował
Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:50
Dokładnie tak i bardzo dobrze,że zrezygnowałaś z tego pierwszego. Za bardzo kombinował.Wolę mieć przez cały rok spokojną głowę mając podpisaną umowę niż cały rok nie spać po nocach i martwić się tym aby mnie DJ nie wyrolował
Napisano 17 października 2011 - 14:20
Jak wygląda sprawa zaiksu? Z tego co czytałam to reguluje go para młoda. Ale czy trzeba to robić? W sensie czy Zaiks ma prawo skontrolować prywatną imprezę jaką jest wesele?