U nas jest ogrzewanie gazowe, płacimy co dwa miesiące. Średnia temperatura w domu, to jakieś 22 stopnie. Niewątpliwym plusem jest święty spokój z zasypywaniem węglem, czy czyszczeniem pieca. Piec stoi w łazience na parterze.
ogrzewanie
Napisano 12 grudnia 2015 - 18:43
Napisano 16 maja 2016 - 20:24
Dziewczyny, które niedawno budowały domy (@Janina - zaglądasz tu jeszcze?, @marcys ?), na jakie ogrzewanie się zdecydowałyście? Może któraś z Was ma pompę ciepła i system rekuperacji i mogłaby się podzielić przemyśleniami na ten temat?
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 19 maja 2016 - 13:24
Ja jak używałam gazowego, to płaciłam fortunę ![]()
Napisano 08 czerwca 2016 - 10:19
A co sądzicie o ogrzewaniu na pellet? Rodzice chcą wymienić piec i zastanawiająs ię właśnie nad pelletem?
Napisano 13 czerwca 2016 - 12:36
pellet to rozwiązanie ekologiczne więc na pewno przyszłościowe. Jak się zdecydują już na ten pellet to muszą mieć sprawdzonego dostawcę opału a nie pierwszy lepszy ponieważ dużo zależy od jakości. Mam znajomych co troszkę czasu szukali odpowiedniego pelletu.
Napisano 15 lipca 2016 - 08:56
zgadzam sie z wami że najtańsze ogrzewanie to gazowe no do chwili jak gaz będzie w takiej cenie jak jest. Ale co maja zrobić ludzie którzy nie mogą mieć gazu, wtedy pozostaje tylko ogrzewanie elektryczne. I tu nasuwa sie pytanie czyja dystrybucja energii elektrycznej jest najtańsza? Czy macie sprawdzonych dostawców energii
Napisano 27 lipca 2016 - 12:02
pellet to rozwiązanie ekologiczne więc na pewno przyszłościowe. Jak się zdecydują już na ten pellet to muszą mieć sprawdzonego dostawcę opału a nie pierwszy lepszy ponieważ dużo zależy od jakości. Mam znajomych co troszkę czasu szukali odpowiedniego pelletu.
i jaki w końcu teraz kupują, bo szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jaki wybrać, są i tańsze i droższe. Ciekawe czy dużo się tego zużywa w sezonie?
Napisano 16 grudnia 2016 - 20:53
znajomi stosują pellet ze stelmetu. Kupują sobie przez internet.
A spotkałyście się z pompami ciepła jako ogrzewanie??
Napisano 17 grudnia 2016 - 22:32
A spotkałyście się z pompami ciepła jako ogrzewanie??
Niedawno pytałam o to samo.
My będziemy mieli pompę ciepła. Z własnego doświadczenia jeszcze nic nie powiem, ale zanim się zdecydowaliśmy to rozmawialiśmy z wieloma użytkownikami. Wszyscy zadowoleni. Niewątpliwym plusem jest to, że nic nie trzeba robić, nie trzeba martwić się o opał, a w domu jest ciepło. Mnie skusiło też to, że latem będę mogła sobie dom schładzać.
Niewątpliwym minusem jest cena.
Napisano 14 stycznia 2017 - 14:44
Napisano 24 stycznia 2017 - 22:16
Niedawno pytałam o to samo.
My będziemy mieli pompę ciepła. Z własnego doświadczenia jeszcze nic nie powiem, ale zanim się zdecydowaliśmy to rozmawialiśmy z wieloma użytkownikami. Wszyscy zadowoleni. Niewątpliwym plusem jest to, że nic nie trzeba robić, nie trzeba martwić się o opał, a w domu jest ciepło. Mnie skusiło też to, że latem będę mogła sobie dom schładzać.
Niewątpliwym minusem jest cena.
a na jaką pompę się zdecydowałyście??
Napisano 26 stycznia 2017 - 16:14
@żanet gruntową, dom pasywny, dodatkowo rekuperacja
Napisano 21 lutego 2017 - 14:06
Napisano 06 grudnia 2017 - 10:07
My też przeszliśmy na pellet, cenowo wychodzi podobnie jak gaz, fajnie pachnie drzewem w kotłowni
zdziwiona byłam jak mało zostaje po spaleniu tego popiołu
Napisano 09 sierpnia 2018 - 22:02
Moja ulubiona funkcja! Kocham moją pompęMnie skusiło też to, że latem będę mogła sobie dom schładzać.
Na zewnątrz termometr pokazywał dzisiaj 34 stopnie, a w domu ustawiłam sobie 23 i w sypialni 21. Jeśli ktoś stoi przed wyborem pompy i zastanawia się, czy warto dopłacać za funkcję chłodzenia - warto!!!
Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 09 sierpnia 2018 - 22:03
Napisano 10 sierpnia 2018 - 13:41
@Aspirynkaaa na czym polega to schładzanie?
U nas ogrzewanie gazowe z termostatem w korytarzu, ale Misiak planuje kupić zestaw bardziej rozbudowany połączony aplikacją z telefonami. Piec mamy nowy, bardzo szybko nagrzewa mieszkanie. Jestem zadowolona
Napisano 10 sierpnia 2018 - 16:04
Napisano 10 sierpnia 2018 - 19:03
@Aspirynkaaa czyli dom jest bez grzejników? tylko ogrzewanie/chłodzenie podłogowe?
Napisano 10 sierpnia 2018 - 21:26
@Aspirynkaaa u Misiaka rodziców w domu jest ogrzewanie połdogowe w łazience (starego typu). Zawsze po wyjściu spod prysznica było tak przyjemnie w nogi
w sumie fajnie zainwestowaliście w ten system. Na pewno kosztował sporo, ale zwraca się w komforcie użytkowania, a to ważne ![]()