Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Solarium

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
437 odpowiedzi w tym temacie

#61 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 05 października 2007 - 06:10

JOVITA, napisala, ze chce "podlapac" koloru pozniej bedzie chodzila rzadziej a wy dalej sie czepiacie :-P
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#62 JOVITA

JOVITA
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 05 października 2007 - 09:13

nie jestem uzalezniona , nie wmawiajcie mi tego co nie jest prawda , chodze zawsze zeby sie opalic ladnie co drugi dzien a potem raz w tyg dla podtrzymania opalenizny!!
nie wiem czy to zazdrosc w was przemawia czy co?!! kompletny brak zrozumienia , mam jasna karnacje i problemy skorne na plecach wiec musze chodzic na solarium..! koniec tematu , nie zycze sobie juz waszych uwag bo sa kompletnie niewyrozumiale..
I TAK SIE NIE ZMIENIE BĘDĘ SOBĄ NA ZŁOŚĆ TOBIE !!

#63 sylfiaaa

sylfiaaa
  • Użytkownik
  • 769 postów

Napisano 05 października 2007 - 15:28

Wydaje mi sie ze od problemów skórnych sa inne preparaty niz nie zdrowe solarium no ale cóz :)skoro lekarz zalecił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nikt nie jest zazdrosny a komentowac mozna :) Od tego jest forum i nikt nie moze tego zabronic :)

#64 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 05 października 2007 - 23:15

a na razie chodze co drugi dzien , potem jak juz bede bardzo brazowa to zmniejsze do 3 razy a potem dla podtrzymania tylko 2 razy w tyg!!

chodze gdzies od 2 tyg i poprzestane do lata

chodze zawsze zeby sie opalic ladnie co drugi dzien a potem raz w tyg dla podtrzymania opalenizny!!

może i to jest brak zrozumienia, ale dlatego, że sama nie możesz się zdecydować jak często w końcu na to solarium chodzisz... i może dlatego dziewczyny reagują tak a nie inaczej, bo chodzenie na solarium przez cały rok non stop po 2-3 razy w tygodniu ( jak napisałaś na początku) to naprawdę przesada, zaś chodzenie tak żeby się opalić, a później tylko podtrzymywać opaleniznę chodząc na solarium raz na jakiś czas to nic strasznego :)

#65 oOmikuniaOo

oOmikuniaOo
  • Użytkownik
  • 430 postów

Napisano 06 października 2007 - 10:48

to prawda,,, inne sa laski które kurcze chodza co 2 dzień do solarium (znam takie) i wygląda to bardzo brzydko bo skóra jest pomarszczona , co prawda ciemna ale to już nie wygląda tak ładnie.. a jeszcze inne jak chodza jak jovita nie za często... nie uzależniła się.. dodaje sobie tylko ciemniejszej skóry :mrgreen: ja też chodze raz na jakiś czas... 2 razy w togodniu albo nawet rzadziej
Mówią że jeśli rodzi się człowiek, - z Nieba spada dusza. Rozpada się na dwie części, Jedna trafia do kobiety, druga do mężczyzny... Natomiast całe życie polega na odnalezieniu tej drugiej połowy, połowy swej duszy.... połowy samego siebie...

#66 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 06 października 2007 - 21:45

JOVITA, chyba trochę się w tym wszystkim pogubiłaś ;-)
przecież zrobisz i tak po swojemu, mnie to nie rusza, nie o moje zdrowie chodzi ;-)

zy to zazdrosc w was przemawia

oj nie wydaje mi się :) solarium jest ogólnodostępne i każda z nas gdyby chciała, to by tam była co drugi dzień ;-)

nie zycze sobie juz waszych uwag

ale na tym polega forum - komentuje się, wyraża swoje opinie, a to dziewczyny właśnie robiły :)

ja juz od dłuższego czasu się wybieram i coś dojść nie mogę :-/ na buzi porobiło mi się jakieś brzydkie coś, a solarium zawsze w takich sytuacjach pomaga :)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#67 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 07 października 2007 - 08:27

a juz od dłuższego czasu się wybieram i coś dojść nie mogę :-/

tak jak ja :-D od wakacji bylam tylko 2 razy na 10 min. (w sumkie w wakacje bylam tez ze 2 razy bo bylo sloneczko...) i zbladlam juz ale jakos mnie to nie martwi ;-) no ale wybrac sie trzeba, chwilke wygrzac :-D
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#68 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 07 października 2007 - 09:04

i ja mam podobnie do Was, obie Madzie :) miałam iść w ten weekend ale jakoś nie wyszło i teraz muszę czekać i iść dopiero za 2 tygodnie :)

#69 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 07 października 2007 - 20:18

mam jasna karnacje i problemy skorne na plecach wiec musze chodzic na solarium..!

Bzdura...wymieniłaś wlasnie dwa przeciwskazania do częstego korzystania z solarium Jovitko.Problemy skórne powinny być skonsultowane z dermatologiem a jasna karnacja reaguje podrażnieniem na zbyt wiele promieni uv w rezultacie nadwrażliwością i suchością co owocuje problemammi skórnymi.

JOVITA napisał/a:
nie zycze sobie juz waszych uwag

ale na tym polega forum - komentuje się, wyraża swoje opinie, a to dziewczyny właśnie robiły

Popieram :-)

i ja mam podobnie do Was, obie Madzie miałam iść w ten weekend ale jakoś nie wyszło i teraz muszę czekać i iść dopiero za 2 tygodnie

Ja narazie się nie wybieram bo się okazało że mam cerę naczyniową i nie chce ryzykować popękanymi naczynkami ;( ewentualnie jak przyjdą chłody to bede chodziła na sesje 10 minutowe raz na dwa tygodnie bez lamp na twarz w celu wygrzania gnatów (na bolące stawy polecam!!!)
Dołączona grafika

#70 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 07 października 2007 - 20:25

Hmm, ja tam się nie znam, wiedzę na temat solarium w sumie czerpię tylko z pism kobiecych :mrgreen: Ale zawsze byłam pewna, że na zmiany skórne się opalać w solarium nie powinno... znaczy zbyt często ;-) Pewnie co innego na słońcu... ale solarka :shock:

A ja też słyszałam, że poprawia humor, czy to prawda? Jak tak to idę :mrgreen:

#71 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:00

A ja też słyszałam, że poprawia humor, czy to prawda? Jak tak to idę

Tak bo tak samo jak w przypadku jedzenia czekolady podczas opalania wydzielamy endomorfinę jest to tzw hormon szczęścia ,pozatym ciepło łagodzi bóle,rozluźnia mięśnie dlatego po dniu w pracy napewno wyjdziesz z solarki rozluźniona i zadowolona ;)
Dołączona grafika

#72 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:02

No to mnie zachęca bardziej niż cokolwiek innego :D Dzięki, Diabliczko.

#73 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:04

Tylko nie szalej :-D pierwsza sesja powinna trwać max 7 minut a jeśli masz bardzo jasną karnacje to 5 minut ;) z czasem stopniowo zwiększaj ;-)
Dołączona grafika

#74 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:05

Tak jest :mrgreen: Ja tam jeszcze nigdy na solarce nie byłam <wstydnis></span> więc zacznę sobie od 5 minut ;-)

#75 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:12

W pierwszy dzien idź na 5 minutek i np za pare dni na 7minutek jeszcze potem na 10 itd... przyjżyj się skórze przy zwiększaniu czasu jesli zareaguje podrażnieniem to wróc do czasu poprzedniego i ją przyzwyczajaj ;)
Dołączona grafika

#76 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:14

Diablica666, dobrze, że jesteś :D To powiedz mi jeszcze, po jakim czasie od pierwszej wizyty wybrać się po raz drugi.

#77 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 07 października 2007 - 21:21

Jeśli to beda krótkie sesje 5 minutowe to moga być co dwa dni ;-)
Dołączona grafika

#78 JOVITA

JOVITA
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 08 października 2007 - 10:46

Bzdura...wymieniłaś wlasnie dwa przeciwskazania do częstego korzystania z solarium Jovitko.Problemy skórne powinny być skonsultowane z dermatologiem a jasna karnacja reaguje podrażnieniem na zbyt wiele promieni uv w rezultacie nadwrażliwością i suchością co owocuje problemammi skórnymi

nie mow mi ze to bzdura bo tak zalecil mi wlasnie dermatolog , ze poprawi mi sie stan skory jak bede opalac ja miz 1 w tyg.
I TAK SIE NIE ZMIENIE BĘDĘ SOBĄ NA ZŁOŚĆ TOBIE !!

#79 Kasiula

Kasiula
  • Użytkownik
  • 538 postów

Napisano 08 października 2007 - 12:30

Chcąc przedłużyć słoneczne wakacje często korzystamy z solarium. Opalanie w nim ma jednak zdecydowanych przeciwników wśród dermatologów. Według nich to najszybsza droga do raka skóry, przedwczesnych zmarszczek i problemów z cerą. I chociaż solaria mają grono zagorzałych zwolenniczek, fakty są nieubłagane - rację ma lekarz!

Co mówią fakty?

Lampy opalające emitują nadfiolet, zarówno UVA, jak i UVB, które dla skóry są nie mniej szkodliwe niż słońce. Co więcej, ich intensywność w kabinach solarium jest wzmożona i nastawiona bezpośrednio na twoją skórę. Szczególne niebezpieczeństwo wiąże się z korzystaniem z łóżek typu turbo, na których możesz opalić się dwa razy szybciej. Emitują one promieniowanie o mocy wielokrotnie większej niż moc promieni słonecznych. Bez przeszkód przenikają do skóry właściwej, niszcząc włókna kolagenowe i elastyny.

Zwolennicy opalania w solarium argumentują, że dawkę promieniowania można w solarium kontrolować i dobierać indywidualnie do typu skóry. Ustala się fototyp, aby określić odpowiedni dla niej czas i częstotliwość zabiegów. Dostępne są też liczne profesjonalne kosmetyki z filtrami, które mają chronić skórę w solarium. Te zabiegi mają uchronić skórę przed przedwczesnym starzeniem i rakiem skóry. Niestety tak nie jest!

Obalamy mity!

* Kosmetyki stosowane w solariach, które mają zabezpieczyć nas przed nadfioletem, nie zawierają odpowiednich ilości ochronnych filtrów! W żaden sposób nie chronią nas przed rakiem. Ich jedyną zaletą jest zawartość substancji natłuszczających i przeciwzmarszczkowych, a także przyspieszaczy opalania. Dzięki nim szybciej się opalamy i rzadziej korzystamy z solarium, co jest korzystniejsze dla skóry, ale nie eliminuje ryzyka zachorowań na raka!

* Solarium nie eliminuje problemów z cerą, np. z trądzikiem. To złudne wrażenie, które mija po kilku dniach. Naukowe badania potwierdzają, że promienie UVA zwiększają wręcz liczbę zaskórników, a co za tym idzie - pryszczy. Wysuszona promieniami UV skóra zaczyna produkować więcej łoju, który zatyka pory, przez co łatwiej tworzą się krosty (nawet ropne). Tak więc w ostatecznym efekcie stan skóry się pogarsza.

Solarium uzależnia

W pułapkę częstego odwiedzania solarium wpada wiele kobiet. Nie wystarczy im lekko zabrązowiona balsamem lub samoopalaczem skóra. Chcą mieć mocną opaleniznę i dlatego korzystają z solarium niemal codziennie. Boją się, że ten efekt mogłyby stracić, a wówczas będą wyglądały brzydko. Są też kobiety, które aby poprawić sobie nastrój korzystają ze sztucznych lamp, kiedy tylko najdzie ich chandra, nawet dwa razy dziennie. Nikt nie jest w stanie tego kontrolować, w związku z czym po kilku latach, kiedy na skórze pojawią się konsekwencje takiego opalania, będą miały skórę o całą dekadę starszą niż wskazuje metryka!

Nałogowe korzystanie z solarium stało się zjawiskiem na tyle często spotykanym, że uznano je za chorobę, której nadano nazwę - tanoreksja (od ang. słowa to tan - opalać się).

Nie ryzykuj!

Dla kilkudniowego efektu opalonego ciała i chwilowej poprawy nastroju nie warto ryzykować!

Ze strony: http://www.stylistka.pl/

[ Dodano: 2007-10-08, 13:33 ]
I jeszcze:

Zita Farrelly zmarła w wieku 29 lat. Od sierpnia 2006 roku miała raka skóry. Przyczyną choroby okazało się opalanie w solarium. Zostawiła dwójke dzieci.

Brytyjka zaczęła opalać się w wieku 14 lat! Korzystała z solarium nawet dwa razy dziennie. Przestała dopiero siedem lat później, kiedy odkryła przebarwienie na nodze.

Jednogłośnie zdaniem lekarzy, przyczyną raka było solarium. Stwierdzili oni jednak, że nawety gdyby Zita przestała opalać się wcześniej, to i tak byłoby za późno. Najlepiej w ogóle nie zaczynać przygody z solarium. Pomimo chemioterapii Zita Farrelly zmarła. Trzy dni przed śmiercią jej córeczka skończyła rok. Brytyjka zostawiła także siedmioletniego syna.

Osoba cierpiąca na tanoreksję - uzależnienie od opalania - ciągle uważa, że jest zbyt blada

Teraz rodzina ofiary przekonuje wszystkich do zaprzestania opalania w solarium. Partner Zity - Phil Burtwistle - powiedział, że solarium rujnuje rodzinę. Sama Zita zaś, dzień przed śmiercią mówiła, że opublikuje swoją historię, z nadzieją, że będzie ona przestrogą dla kobiet uzależnionych od solarium.

Niestety nie zdążyła tego zrobić. Mamy nadzieję, że sama jej śmierć jest wystarczającym bodźcem do zmiany nawyków, jeśli takowe posiadacie.

Zdrową (jeśli w ogóle można użyć tego słowa w odniesieniu do solarium) dawką jest 10-15 minut, raz lub dwa razy w miesiącu. Ilość takich sesji w ciągu roku nie powinna przekroczyć 20.

#80 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 08 października 2007 - 12:45

Solarium nie eliminuje problemów z cerą, np. z trądzikiem. To złudne wrażenie, które mija po kilku dniach. Naukowe badania potwierdzają, że promienie UVA zwiększają wręcz liczbę zaskórników, a co za tym idzie - pryszczy. Wysuszona promieniami UV skóra zaczyna produkować więcej łoju, który zatyka pory, przez co łatwiej tworzą się krosty (nawet ropne). Tak więc w ostatecznym efekcie stan skóry się pogarsza.

Własnie miałam to napisac ;) dziwi mnie że twój dermatolog zalecił ci opalanie jako lek...stan skóry owszem poprawi sie ale na króciutko .Miałam to tydzień temu na zajęciach, moja kosmetyczka-dermatolog (nauczycielka z 25 letnim stażem pracy w szpitalu) była oburzona taka praktyką i zaleceniami niektórych dermatologów ,że to jest porażka itp. powiedziała że to mit i nic więcej. Miej na uwadze to że podczas opalania się pocisz a pot to więcej bakterii i wnikają one w pory skóry króre rozszerzyły się pod wpływem gorąca
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych