Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Prości ludzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 08 marca 2011 - 22:43

Mam pytanie czy warto ludzi dzielić na wykształconych i na prostych ludzi??
Ja uważam, ze tak ponieważ to jest prawda np ja jest wyższa osobą i taka normalna a taki kolega kiedyś z poprzedniej klasy mojej jest prostakiem, takich ludzi się wstydzę.
Od niedawna to zauważyłam.
Jak myślisz, że potrafisz, lub myślisz, że nie potrafisz,zawsze masz racje!

#2 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 08 marca 2011 - 23:00

Dla mnie to głupota. Ktoś inny może stwierdzić to samo co Ty o Tobie, czyli, że uważa się za lepszego od Ciebie. Czemu uważasz, że to akurat Ty jesteś tą lepszą osobą, a nie Twój kolega? Nie znam obiektywnej miary, która mogłaby dla mnie tak kategoryzować ludzi. Poza tym nie widzę w tym sensu, mam swoje życie, plany itp i tak naprawdę to mój samorozwój w głównej mierze mnie przejmuje, a nie innych <bezradny></span> Ja wiem, że ludzie lubią się wywyższać, ja uważam to za głupotę :roll: Zwłaszcza, że najczęściej niczym istotnym się nie wyróżniają. Znam wiele niewykształconych osób, które są dużo mądrzejsze, niż te po studiach. Tak naprawdę one nic nie zmieniają. :roll:
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#3 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 09 marca 2011 - 08:08

Rozumiem, nie wywyższam się i też nie lubię takich ludzi. Wydawało mi się, że osoby bez wykształcenia są prostakami.
<bezradny></span>

#4 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 09 marca 2011 - 08:42

kari, mnie Twój sposób postrzegania świata przeraża :shock:
nie obraź się ale palnęłaś największą głupotę jaką mogłaś...
masz niezłą miarkę widzę... dzielisz ludzi na tych z którymi możesz obcować i na "prostaków", których się wstydzisz tak... i Ty oczywiście należysz do elity... daj spokój. Każdy człowiek jest inny i stopień jego wykształcenia wcale nie świadczy o tym czy jest lepszy czy gorszy od innych...
Mama mojej koleżanki praktycznie nie skończyła żadnej szkoły... poza jakąś tam podstawową i według Twojej miary, to jej córka powinna się jej wstydzić bo co? Bo nie ma dyplomu wyższej uczelni? Mimo tego jest bardzo wartościową kobietą, inteligentną i elokwentną ;-) Więc Twój sposób klasyfikacji ludzi moja droga jest do niczego... a już na pewno nie świadczy o tym, że:

ja jest wyższa osobą i taka normalna

Więc radzę przemyśleć problem

czy warto ludzi dzielić na wykształconych i na prostych ludzi??

jeszcze raz :roll:
Dołączona grafika

#5 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 09 marca 2011 - 09:46

Kari nie rozumiem, jak można tak postrzegać świat :roll: Większość ludzi starszych nie ma wyższego wykształcenia- wiadomo, bo kiedyś łatwiej było dostać pracę po maturze- a to znaczy, że są kretynami, prostakami itp.? Wszystko zależy od osobowości człowieka, od jego postrzegania świata, kultury i obycia- wykształcenie nie ma nic do rzeczy.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#6 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 09 marca 2011 - 10:46

Właśnie, czy powiedziałabyś tak np. o swojej babci/dziadku, którzy skończyli tylko szkołę podstawową/średnią? <bezradny></span>
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#7 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 09 marca 2011 - 11:11

Właśnie, czy powiedziałabyś tak np. o swojej babci/dziadku, którzy skończyli tylko szkołę podstawową/średnią? <bezradny></span>

hmmm no nie powiedziała bym tak o nich.
Macie racje, przepraszam ale po prostu gdzieś się pogubiłam i tak zaczęłam ludzi oceniać , za wykształcenie a tak naprawdę każdy jest inny i należy ich normalnie traktować i ważne jest co maja w głowie. :-o

#8 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 09 marca 2011 - 11:25

Dokładnie :) Każdy jest inny i tak trzeba do niego podchodzić :-)

#9 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 09 marca 2011 - 11:35

Tak jest , mam nadzieje, że was nie uraziłam, tym ocenianiem.

#10 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 09 marca 2011 - 20:37

kari, prostakiem może być każdy ktoś z wykształceniem i bez. Moja koleżanka opowiadała mi o swoim dyrektorze, który potrafił przy niej beknąć czy opowiadać świńskie dowcipy... Niby człowiek wykształcony i na wysokim stanowisku a jednak??
Nie ma co oceniać ludzi póki się ich nie pozna ;-)
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#11 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 09 marca 2011 - 20:53

Nie lubię uogólnień, również w tym przypadku to nie zdaje egzaminu. Gdy byłam na studiach dość się napatrzyłam na prostaków i idiotów i odwrotnie: znam wiele osób, które skończyły podstawówkę albo zawodówkę i są cudownymi, mądrymi osobami. Po prostu różnie się w życiu ludziom układa. Nie każdy kto kończy studia jest osobą kulturalną i inteligentną i nie każdy bez wykształcenia jest od razu prostakiem.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 10 marca 2011 - 15:39

Zrozumiałam już, po waszych odpowiedziach.

#13 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 marca 2011 - 16:40

do mnie do sklepu przychodzi taka kobietka , ktora mowi co to za ludzie bez szkoly , ona to ma to srednie wyksztalcenie , a ci po zaowdowkach to patologia. tylko ze jak z nia rozmawiam to jej podejscie do swiata jest ograniczone, ma jakies dziwne teorie i nawet jak czasem cos powie, to czuje si zazenowana , bo nie wiem jak to skomentowac. Wiele zalezy od tym z jakimi ludzmi sie przebywa jaki sie ma zrodla informacji itp , ale nie da sie postawic znaku rownosci bez minimum matury =prostak, z matura = czlowiek na poziomie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#14 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 11 marca 2011 - 13:55

Ja ewidentnie dzielę ludzi na wartościowych i prostaków, ale nie według kategorii jaką jest wykształcenie, bo w żaden sposób nie jest według mnie miarodajna. Znam naprawdę wiele osób po zawodówce lub starszych np. tylko po podstawówce, którzy są bardzo inteligentni, obyci, oczytani i elokwentni. Przykładowo moja babcia skończyła tylko podstawówkę, a mimo to jest osobą, która często mnie zaskakuje - jest na bieżąco jeśli chodzi o wydarzenia polityczne itd., ma swoje poglądy i jest wartościową kobietą.
Tak samo nie oceniam ludzi poprzez ich sposób wyrażania się - to, ze ktoś mówi gwarą lub "zaciąga" (tu przykładem są ludzie starsi z Kresów chociażby) nie oznacza, że jest prostakiem.
Jak tu już ktoś napisał - wieśniakiem i prostakiem może być osoba z miasta, po studiach, która swoim zachowaniem pokazuje brak szacunku, kompletny brak znajomości zasad dobrego wychowania itd.

Niedawno do mnie do pracy wszedł bezdomny i usiadł przy stoliku, żeby się zagrzać - interweniowałyśmy - poprosiłyśmy, żeby wyszedł - wiadomo, nie zrobił tego. Powiedział, ze możemy dzwonić po Straż Miejską, bo do tego czasu, to on się zagrzeje. Ale nie o niego mi chodzi. W tym czasie była u nas para na romantycznej kolacji - on jej dał kwiaty, zamówili niezłe dania, winko itd., a facet widząc tego bezdomnego jak się zachował? Wcale do nas nie podszedł z prośbą, żebyśmy z tym coś zrobili, tylko na całą restaurację zaczął się wydzierać - "co to k**** jest, że tu jacyś sku******* przychodzą, wypier*** !!!" i naprawdę wiele podobnych nawet jak już pana wyprowadziliśmy. NO więc ja pytam - kto tu był prostakiem? :roll:

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#15 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 11 marca 2011 - 18:37

Prostakiem jest ten kto się wypowiada brzydko?

#16 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 11 marca 2011 - 21:07

kari, według Słownika Języka Polskiego
Prostak
prostak pogard. «o człowieku niewykształconym i niekulturalnym»

przekleństwa są dla ludzi, w końcu po to istnieją. Tylko nawet przeklinac trzeba umieć. Ktoś, kto zachowuje sie jak facet z przykładu eli jest raczej niekulturalny i prostacki, bo klnie po to, żeby zwrócić na siebie uwagę, i nawet nie próbuje osiągnąć tego co chce w inny sposób, i nie liczy się z nikim. To raczej nie świadczy o jego wysokim poziomie.
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#17 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 11 marca 2011 - 22:28

nie oceniam ludzi

szkoda że tak nie wszyscy myśla.
Moja eks przyjaciołka - wykształcona, po studiach zawsze uważała że jak ktoś jest po zawodówce tzn. że jest gorszy :roll:
czego ja z koleji nie rozumiałam....Sama nie raz spotkałam sie z człowiekiem wykształconym jak np. kolega, 4 fakultety.... za to chamstwo totalne.
Wykształcenie to jeszcze nie wszystko. Czasem ten człowiek prosty ma wiecej serca. O czym nie raz sie przekonałam.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#18 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 marca 2011 - 13:40

wszytskoe zalezy od sytuacji np . mozna sobie gadac jakies pikatne zarty opowiadac z kolezanka , przyjaciolka, facetem , ale juz z osoba starsza czy malo nam znan juz nie wypada moim zdaniem.

przekleństwa są dla ludzi

własnie , wszytko zalezy od syutacji.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#19 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 marca 2011 - 13:49

kari w moim przykładzie chodziło o to, że wszystko zależy np. od tego z kim jesteś i GDZIE. No bo wybacz, ale w restauracji nie wypada odzywać się w ten sposób :roll: ten, kto nie jest prostakiem po prostu wie jak powinno się zachowywać w konkretnych miejscach i konkretnych sytuacjach.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#20 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 21:23

Dla mnie prostakiem może być ta osoba ,która nie umie zachować sie w danej sytuacji w konkretnym miejscu..Nie ma wyczucia,jest nie taktowna.
Ośmieliłabym sie nawet nazwać prostakiem taką osobe co brak jej tzw.dobrego wychowania.Co nie zna słów dzień dobry,do widzenia,przepraszam i dziekuję.
A jesli chodzi o wyksztalcenie,szkole, to nie ma tu nic do rzeczy.Czasami ludzie z podstawowym wykształceniem maja więcej kultury niż tzw.cham inteligent po studiach,jak ja to nazywam.Oczywiście nie wszyscy sa tacy.Nikogo nie chcę urazić.Ale bywają takie wyjątki,co brak im obeznania.Takie sa moje przemyślenia. :mrgreen: