Prości ludzie
Napisano 08 marca 2011 - 22:43
Ja uważam, ze tak ponieważ to jest prawda np ja jest wyższa osobą i taka normalna a taki kolega kiedyś z poprzedniej klasy mojej jest prostakiem, takich ludzi się wstydzę.
Od niedawna to zauważyłam.
Napisano 08 marca 2011 - 23:00
Napisano 09 marca 2011 - 08:08
Napisano 09 marca 2011 - 08:42
nie obraź się ale palnęłaś największą głupotę jaką mogłaś...
masz niezłą miarkę widzę... dzielisz ludzi na tych z którymi możesz obcować i na "prostaków", których się wstydzisz tak... i Ty oczywiście należysz do elity... daj spokój. Każdy człowiek jest inny i stopień jego wykształcenia wcale nie świadczy o tym czy jest lepszy czy gorszy od innych...
Mama mojej koleżanki praktycznie nie skończyła żadnej szkoły... poza jakąś tam podstawową i według Twojej miary, to jej córka powinna się jej wstydzić bo co? Bo nie ma dyplomu wyższej uczelni? Mimo tego jest bardzo wartościową kobietą, inteligentną i elokwentną
ja jest wyższa osobą i taka normalna
Więc radzę przemyśleć problem
jeszcze razczy warto ludzi dzielić na wykształconych i na prostych ludzi??
Napisano 09 marca 2011 - 09:46
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 09 marca 2011 - 10:46
Napisano 09 marca 2011 - 11:11
Właśnie, czy powiedziałabyś tak np. o swojej babci/dziadku, którzy skończyli tylko szkołę podstawową/średnią?
hmmm no nie powiedziała bym tak o nich.
Macie racje, przepraszam ale po prostu gdzieś się pogubiłam i tak zaczęłam ludzi oceniać , za wykształcenie a tak naprawdę każdy jest inny i należy ich normalnie traktować i ważne jest co maja w głowie.
Napisano 09 marca 2011 - 11:25
Napisano 09 marca 2011 - 11:35
Napisano 09 marca 2011 - 20:37
Nie ma co oceniać ludzi póki się ich nie pozna
Napisano 09 marca 2011 - 20:53
Napisano 10 marca 2011 - 15:39
Napisano 10 marca 2011 - 16:40
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 11 marca 2011 - 13:55
Tak samo nie oceniam ludzi poprzez ich sposób wyrażania się - to, ze ktoś mówi gwarą lub "zaciąga" (tu przykładem są ludzie starsi z Kresów chociażby) nie oznacza, że jest prostakiem.
Jak tu już ktoś napisał - wieśniakiem i prostakiem może być osoba z miasta, po studiach, która swoim zachowaniem pokazuje brak szacunku, kompletny brak znajomości zasad dobrego wychowania itd.
Niedawno do mnie do pracy wszedł bezdomny i usiadł przy stoliku, żeby się zagrzać - interweniowałyśmy - poprosiłyśmy, żeby wyszedł - wiadomo, nie zrobił tego. Powiedział, ze możemy dzwonić po Straż Miejską, bo do tego czasu, to on się zagrzeje. Ale nie o niego mi chodzi. W tym czasie była u nas para na romantycznej kolacji - on jej dał kwiaty, zamówili niezłe dania, winko itd., a facet widząc tego bezdomnego jak się zachował? Wcale do nas nie podszedł z prośbą, żebyśmy z tym coś zrobili, tylko na całą restaurację zaczął się wydzierać - "co to k**** jest, że tu jacyś sku******* przychodzą, wypier*** !!!" i naprawdę wiele podobnych nawet jak już pana wyprowadziliśmy. NO więc ja pytam - kto tu był prostakiem?
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 11 marca 2011 - 18:37
Napisano 11 marca 2011 - 21:07
Prostak
prostak pogard. «o człowieku niewykształconym i niekulturalnym»
przekleństwa są dla ludzi, w końcu po to istnieją. Tylko nawet przeklinac trzeba umieć. Ktoś, kto zachowuje sie jak facet z przykładu eli jest raczej niekulturalny i prostacki, bo klnie po to, żeby zwrócić na siebie uwagę, i nawet nie próbuje osiągnąć tego co chce w inny sposób, i nie liczy się z nikim. To raczej nie świadczy o jego wysokim poziomie.Prostakiem jest ten kto się wypowiada brzydko?
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 11 marca 2011 - 22:28
szkoda że tak nie wszyscy myśla.nie oceniam ludzi
Moja eks przyjaciołka - wykształcona, po studiach zawsze uważała że jak ktoś jest po zawodówce tzn. że jest gorszy
czego ja z koleji nie rozumiałam....Sama nie raz spotkałam sie z człowiekiem wykształconym jak np. kolega, 4 fakultety.... za to chamstwo totalne.
Wykształcenie to jeszcze nie wszystko. Czasem ten człowiek prosty ma wiecej serca. O czym nie raz sie przekonałam.
Napisano 13 marca 2011 - 13:40
wszytskoe zalezy od sytuacji np . mozna sobie gadac jakies pikatne zarty opowiadac z kolezanka , przyjaciolka, facetem , ale juz z osoba starsza czy malo nam znan juz nie wypada moim zdaniem.Prostakiem jest ten kto się wypowiada brzydko?
własnie , wszytko zalezy od syutacji.przekleństwa są dla ludzi
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 13 marca 2011 - 13:49
kari w moim przykładzie chodziło o to, że wszystko zależy np. od tego z kim jesteś i GDZIE. No bo wybacz, ale w restauracji nie wypada odzywać się w ten sposóbProstakiem jest ten kto się wypowiada brzydko?
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 06 lutego 2012 - 21:23
Dla mnie prostakiem może być ta osoba ,która nie umie zachować sie w danej sytuacji w konkretnym miejscu..Nie ma wyczucia,jest nie taktowna.Prostakiem jest ten kto się wypowiada brzydko?
Ośmieliłabym sie nawet nazwać prostakiem taką osobe co brak jej tzw.dobrego wychowania.Co nie zna słów dzień dobry,do widzenia,przepraszam i dziekuję.
A jesli chodzi o wyksztalcenie,szkole, to nie ma tu nic do rzeczy.Czasami ludzie z podstawowym wykształceniem maja więcej kultury niż tzw.cham inteligent po studiach,jak ja to nazywam.Oczywiście nie wszyscy sa tacy.Nikogo nie chcę urazić.Ale bywają takie wyjątki,co brak im obeznania.Takie sa moje przemyślenia.