Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

kara śmierci - za czy przeciw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#21 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 15:17

Sajuri napisał/a:
ale humanitarne jest zabić.

tego nie napisałam

ale ja nie mówie że Ty napisałaś. :)

Oni po prostu maja tam za dobrze, za duzo zajęć, telewizja, playstation

zgadza sie :) dlatego jestem przeciw takim warunka :)

co

nie słonko nie jest humanitarne, nigdzie tak nie napisałam.
I aby było jasne - ja ich nie bronie bo jeszcze na to wyjdzie :roll: Jak już pisałam wyżej :
poprostu aby było dożywocie bez nawet szansy wyjscia na wolność i cieżka kara
bez tych wszystkich udogodnien ot..ciemna cela, miska wody i ryżu

Myślałam jak Ty, a teraz jak patrzę na Miśke i myślę, że ktoś mógł by ja skrzywdzić, bo po prostu znalazła się w złym miejscu i czasie... Rozszarpałabym na miejscu!!!!

wiem matka w obronie dziecka jest skłona do wszystkie. Nawet do tego by sama zabić Zrozumiałe. Ja pewnie tego nie zaznam macierzynstwa wiec moge miec i inne odczucia.Ale staram sie ba..nawet Cie rozumiem. Rozumiem rozpacz, złość matki . Pytanie tylko ktore juz pisałam ... co jesli TWoj mąż by zabił jakies dziecko i został skazany na kare smierci ? i to jeszcze ...wyszło by że niewinny...co wówczas byś myslała... czy tez byłabys za kara smierci?? no i rodzice tego mordercy...którym szczerze też wspłoczuje.. nie dość że syn na stracenie to jeszcze jaka rozpacz że kogoś zabił jaki wstyd za Takiego synalka..
ot...staram sie jedynie postawic w każdej sutuacji.. w sytuacji jeden i drugiej matki.

Ale wybacz są takie sytuacje gdzie taki zwyrodnialec nie ma najmniejszych szans na jakąkolwiek resocjalizację, a jeszcze wyjdzie i kolejne osoby zabije

dlatego to sie powinno zmienić.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#22 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 15:23

Sajuri, ale przecież wiadomo, ze nagle by się tej kary śmierci nie zaczęło traktować jako wyznacznika- że za każde morderstwo... Ale wybacz są takie sytuacje gdzie taki zwyrodnialec nie ma najmniejszych szans na jakąkolwiek resocjalizację, a jeszcze wyjdzie i kolejne osoby zabije...

dokladnie... tylko w przypadkach kiedy dowody jednoznacznie wskazuja na oskarzonego, a on nie wykazuje zadnych sklonnosci do zmiany postepowania.

tylko nie rozumiesz jednej rzeczy - że w obecnie panujących realiach taka kara jest niemozliwa do wykonania, takie mamy prawo :->
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#23 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 15:24

Sajuri, na Twoje pytanie nie odpowiem, z jednej prostej przyczyny- nie umiem sobie wyobrazić, postawić się w sytuacji żony czy matki mordercy, albo inaczej- szczerze nie chcę... Bo o ile morderców nigdy, w żadnym przypadku nie będzie mi żal, to ich rodzin zawsze... I trudno mi powiedzieć co wtedy. Tylko krowa nie zmienia punktu widzenia, więc możliwe, ze by się zmieniło :lol: Ale obym nigdy nie została postawiona w takiej sytuacji <amen></span>

#24 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 15:33

Sajuri napisał/a:

tylko nie rozumiesz jednej rzeczy - że w obecnie panujących realiach taka kara jest niemozliwa do wykonania, takie mamy prawo

rozumiem:) ale chcieć moge :)

nie umiem sobie wyobrazić, postawić się w sytuacji żony czy matki mordercy,

no ale inni staraja sie postawić w sytuacji np. matki ktorej zabito dziecko :)

Tylko krowa nie zmienia punktu widzenia

:-P

#25 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 16:29

.Ja sobie nawet nie wyobrażam,by ktoś skrzywdził moje dzieci.Wiem,ze to jest okropna tragedia jak ktoś traci w skutek mordu najblizszą osobę.Ale podejrzewam,ze byłabym za karą śmierci dla takiego zwyrodnialca.Mimo ,ze nie spotkała mnie taka sytuacja,dziękować Panu Bogu,na razie,łatwo mi mówić i być za dożywociem.Ale trzeba mieć ogromne serce,by w obliczu tragedii móc wybaczyć oprawcy.Tak jak zrobił to Jan Paweł 2.Wybaczając człowiekowi,ktory go postrzelił.

#26 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:22

dla mnie zwyczajnie jak to jest zreszta napisane w argumentach Przeciw
karę trzeba przeżyć, aby można było mówić o karze 1; kara śmierci w takim ujęciu nie jest karą lecz egzekucją

#27 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 stycznia 2011 - 16:35

ja jestem przeciwna , nahwazniejsze jest to aby kara byla nieuchronna , a nie jej wysokosc. jesli zwiekszymy kare za gwałt z 12 lat do 25 czy bedzie ich mniej , czlowiek taki niekalkuluje ile dostanie za swoj czyn <bezradny></span>
po drugie wymiar sprawiedliwosci nie jest nieomylny .po trzecie nie wiem jak kwalifikowac ludzi , ktorzy beda usmiercac osadzonych.
jestem zdania , ze powinien byc jakis system , ktory by zmuszał tych ludzi do jakijs pracy , nie powinni miec mozliwosci wyjscia wczesniej , dozywocie to dozywocie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#28 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 14:26

A ja jestem za kara śmierci...
Może niektorzy z was uwazaja ze to nie jest ludzkie, ale czy po ludzku zachowuje sie czlowiek ktory zabija innego? Albo gwalci i morduje male dziecko? Idac do wiezienia zawsze mozna starac sie o skrocenie za dobre sprawowanie, a jak sie ma dobrego adwokata to juz w ogole...
Zreszta moim zdaniem osoba ktora popelnia przestepstwo (bestialsko morduje, itp.) Idzie do wiezienia i ma niejednokrotnie lepsze warunki niz ludzie zyjacy w biedzie i niedostatku... Siedzi taki w wiezieniu i panstwo na niego łoży, a on łozko, TV , sniadanko, obiadek , kolacja, dlatego jestem ZA PRZYWROCENIEM KARY SMIERCI.

#29 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 15:30

ale czy po ludzku zachowuje sie czlowiek ktory zabija innego

nie. Ale czy ten co wymierza kare zachowuje sie po ludzku ? a gdyby tak wyszło co sie zdarza że owa osoba była jednak niewinna ...a skazano ja na kare smierci. Tymczasem prawdziwy morderca jest gdzies na wolności.Poza tym dla mnie kara śmierci to nie kara bo : karę trzeba przeżyć, aby można było mówić o karze 1; kara śmierci w takim ujęciu nie jest karą lecz egzekucją.

Siedzi taki w wiezieniu i panstwo na niego łoży, a on łozko, TV , sniadanko, obiadek , kolacja,

a to fakt, wkurza mnie to :evil:
Dlatego jak już wiele razy wyżej pisałam - dałabym takiego do celi małej, bez swiatła, bez tv, z miska ryzu i wody. I tyle. I kara to kara a nie wakacje.
Poza tym - aby osoba ktora popełniła by morderstwo miała dozywocie bez prawa do starania sie o wczesniejsze zwolnienie.

#30 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 15:46

W naszym systemie nigdy sie to nie sprawdzi... zawsze mozna sie starc o skrocenie. Studiuje prawo i wiem. Dlatego co jak co, ale nikt mnie nie przekona ze kara smierci nie jest rozwiazaniem. Ale to kazdego zdanie na ktore nie powinnismy miec wplywu. Kazdy ma prawo do wyrazania tego co mysli :)

[ Dodano: 2011-02-06, 15:49 ]

Ale czy ten co wymierza kare zachowuje sie po ludzku ?

Powinien byc przepis, ze za takie a takie przestepstwo grozi kara smierci. I kto sie dopuszcza zostaje skazany. Btw to nie osoba wymierza kare... Jest regulacja prawna, i jak ktos sie nie stosuje to bach....

#31 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 15:52

W naszym systemie nigdy sie to nie sprawdzi... zawsze mozna sie starc o skrocenie. Studiuje prawo i wiem

no ja też jestem po Wydziale Prawa i Adm. wiec tez wiem jak to wyglada niestety;/ Pamietam dyskusje na studiach gdzie jedni byli ZA inni Przeciw.W sumie...głosy były podzielone.

Kazdy ma prawo do wyrazania tego co mysli

alez oczywiscie:)

#32 Yemen

Yemen
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 26 lutego 2011 - 23:00

ZA !

dla gwalcicieli i mordercow bez sadu, szkoda czasu sadu i pieniedzy podatnikow na takich

#33 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 27 lutego 2011 - 17:13

Jestem przeciwna karze śmierci, tylko dlatego, że dla mnie to dalej zabicie człowieka. Jak to moja kumpela mądrze powiedziała i zgadzam się z nią, że kara śmieci to morderstwo i co państwo może zabijać bo jest państwem. Ale za to jestem za większymi, bardziej surowymi karami, by cierpieli i wiedzieli że źle zrobili. Jak dla mnie skazani za morderstwa, gwałty i inne powinni być zamykani w izolatkach i zero kontaktu z innymi ludźmi. Byłaby to wystarczająca kara, by wiadomo co się dzieje z takim człowiekiem, gdy każdy go olewa i nikt z nim nie rozmawia. Jest zniszczony psychicznie, czyli znosi ból większy niż sam wyrządził. Kara śmierci to jest egzekucja, po prostu zabicie kogoś i jest po sprawie, a to nie jest dobre wyjście.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#34 Anulka

Anulka
  • Użytkownik
  • 576 postów

Napisano 14 marca 2011 - 23:11

Jestem przeciwna karze śmierci. Jak można karać człowieka w najgorszy możliwy sposób. Skoro panstwu łatwo przychodzi zabijanie i taki daje przykład to czemu się dziwić , że mamy tyle morderstw?!
A.

#35 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 14 marca 2011 - 23:51

Skoro panstwu łatwo przychodzi zabijanie i taki daje przykład to czemu się dziwić , że mamy tyle morderstw?!

hmmm, ale przeciez u nas mnie ma kary smierci.... Wiec nie rozumiem tego co napisalas.

#36 Anulka

Anulka
  • Użytkownik
  • 576 postów

Napisano 15 marca 2011 - 00:37

Skoro panstwu łatwo przychodzi zabijanie i taki daje przykład to czemu się dziwić , że mamy tyle morderstw?!

hmmm, ale przeciez u nas mnie ma kary smierci.... Wiec nie rozumiem tego co napisalas.

A czy ja odniosłam się do Polski?
A.

#37 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 marca 2011 - 18:50

Anulka napisał/a:

troche w tym racji , ze to jest przyzwolenie na zabijanie.
mysle, ze trzeba usprawnic system , kara powinna byc nieuchronna i wymierzona szybko , no i oczywsicie powinnien byc sprawca szybko wykryty ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#38 Halina

Halina
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 23 marca 2011 - 13:45

ZA !

dla gwalcicieli i mordercow bez sadu, szkoda czasu sadu i pieniedzy podatnikow na takich

Jestem przeciwna karze śmierci, ze względu na to, że człowiek, którego dzisiaj nazywasz gwałcicielem czy mordercą za 10 lat może okazać się niewinny.
KARA ŚMIERCI NIGDY!!!
Ciężkie roboty, pracowanie przy najgorszych rzeczach, ścisła dieta (tylko to, co konieczne), mnogość obowiązków, ograniczony do minimum czas wolny i wszelkie tego typu niedogodności, owszem. Ale nigdy nie zabijać, dlatego, że nawet jeśli człowiek jest naprawdę winny, zabijając go stajemy się tacy sami.

#39 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 marca 2011 - 20:02

Anulka napisał/a:

hmmm, ale przeciez u nas mnie ma kary smierci.... Wiec nie rozumiem tego co napisalas

pewnie nie miała na mysli NAS :)

troche w tym racji , ze to jest przyzwolenie na zabijanie.

jak juz pisałam , przede wszystkim dla mnie to nie kara. Ogladał kto jak wygladaja wiezienia w Tajlandii ?? i co tam przeszedł jeden Polak ? KOSZMAR.
Nieziemskie upodlenie człowieka. Bardziej chyba nie mozna. Takiego seryjnego morderce dałam bym do takiej paki.

#40 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 marca 2011 - 21:34

Jestem przeciwna każe śmierci.
Zbyt wiele razy niewinni ludzie mają wyroki za coś czego nie zrobili "przez pomyłkę" i dlaczego oni mają umierać?
Zresztą zgadzam się z tym poglądem, że to zwykłe morderstwo.

Można zastosować szereg innych kar, które będą znacznie gorsze dla zbrodniarzy i dzięki którym zrozumieją co tak naprawdę zrobili :!: Jak wielu ludzi po odbyciu kary zmienia się? Uważam, że należy dać im szansę a zbrodnia którą popełnili i tak będzie ich prześladować do końca życia

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png