Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

kara śmierci - za czy przeciw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#41 Janek

Janek
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03 czerwca 2011 - 15:55

Przeciw, jesli skazemy innych na smierc bedziemy gorsi od tych ktorych kazemy.

#42 slavek44

slavek44
  • Użytkownik
  • 1 250 postów

Napisano 03 czerwca 2011 - 19:29

w obecnym systemie karnym całkowicie jestem za . Bo dozywocie to zadna kara bo i tak po amnestiach wyjdzie na wolnosc , a w polskich osrodkach wypoczynkowych z luksusowa i natychmiastowa opieka lekarka ? Zwykły czlowiek nie ma tak dobrze jak wiezien . Jesli wiezienie ma byc kara to - 1 - wyroki tak jak w USA , 200 lat , wtedy nie wyjdzie ma wolnosc . 2 - warunki odbywania kary tak jak w Rosji , bez zadnych praw . A po 3 - wyrok wedlug zasady oko za oko zab za zab . Jak mozna mowic ze kara nie odstrasza ? A co sie dzieje u nas gdy nie ma kary tylko luksus ? Pare lat temu byl przypadek Rosjanina co zlamal prawo w Polsce - blagal zeby posadzili Go u nas , a nie robili ekstradycji do Rosji

#43 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 03 czerwca 2011 - 20:53

Pół na pół. Naprawdę nie podoba mi się to, że żywimy niektórych ludzi w więzieniach - szczególnie seryjnych morderców. Jeśli ktoś popełnił zbrodnię (morderstwo) raz to powinien odsiedzieć swoje, i mieć jeszcze szansę starać się naprawić (wiem, że i tak się nie da), poprawić, stać się lepszym - innym człowiekiem.
Ale dlaczego mamy mieć serce dla kogoś kto go nie ma? Kto notorycznie odbiera życie niewinnym ludziom? A będąc winnym siedzi sobie, na spacerek wyjdzie, jeść mu dają, siłownie ma itp, itd.
Może to mało humanitarne, ale mnie się w głowie nie mieści, że taki sobie dalej żyje.
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#44 karolinat

karolinat
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 07 czerwca 2011 - 10:07

jestem za karą śmierci. ale dotyczy to przestępców którzy popełnili morderstwo z pełną świadomości tego co chcą zrobić. bo co da jak owy morderca posiedzi sobie w więzieniu (za nasze pieniądze - podatki). ma zapewniony dach nad, 3 posiłki dziennie, telewizje itp. dzieci w domach dziecka nie mają tak dobrze jak oni... a na dodatek dostaną dożywocie ewentualnie 25 lat kary i za dobre sprawowanie wyjdą po 15, 10 latach. a nie wierzę w to że każdy po odsiedzeniu wyroku jest nawrócony i zresocjalizowany.... oczywiście nie powinniśmy się bawić w Boga i decydować nad jednak ludzkim życiem... ale czy ten morderca sam nie zabawił się w Boga? zabijając 2 osobę w pełni świadomy swego czynu?

#45 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 czerwca 2011 - 13:35

Już gdzieś kiedyś o tym pisałam ale i tutaj się wypowiem na ten temat :) . Otóż jestem jak najbardziej za karą śmierci. Jest to sprawiedliwa kara za morderstwo dokonane z premedytacją, czy gwałt ze szczególnym okrucieństwem i zabójstwem. Zamknięcie przestępcy w więzieniu, który jest tak zdemoralizowany, że zaplanował zabicie człowieka z zimna krwią jest niewykonalne bo i tak więzienie go nie zmieni. Bynajmniej w wielu przypadkach tak jest.
Nawet jeśli będzie zamknięty w izolatce więziennej to i tak trzeba mu np zapewnić lekarza na wypadek choroby, a co za tym idzie, w każdej chwili może wziąć go za zakładnika lub zabije (bo miał taki kaprys). A co mu zależy jak i tak ma dożywocie. Według mnie nienormalne jest to, że zbrodniarz skazany na dożywocie ma zapewnione lokum, żywność, lekarza, a za to wszystko płacimy my- podatnicy, wśród których są także rodziny ofiar zamordowanych przez danego przestępcę.
Nawet będąc skazanym na dożywocie wyjdzie po kilku lub kilkunastu latach za dobre sprawowanie (co często się zdarza). Nawet odbywając dożywocie (które, jeśli już, powinno być w jak najgorszych warunkach- ciężka praca fizyczna, przebywanie w pustych ścianach, spanie na twardej podłodze itp.) nie odpokutuje tego co zrobił. Nic nie usprawiedliwi jego czynu.

Nasz kraj zrezygnował z wykonywania kary śmierci, ale większość naszego społeczeństwa wciąż jest za tą metodą. A co dopiero mówić o Chinach- tam kara śmierci jest nawet za przemyt narkotyków (kiedyś mieliśmy okazję się o tym przekonać), a o morderstwie nie wspomnę.

#46 aneczka89

aneczka89
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 07 czerwca 2011 - 15:15

A ja nie jestem za karą śmierci.
Bo co z tego, że się zabije zbrodniarza?
Myślę, że powinno się takich wysyłać na dożywotnie najcięższe i najniebezpieczniejsze roboty jakie tylko mogą być.

#47 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 07 czerwca 2011 - 16:04

Kara śmierci jak dla mnie to nie jest rozwiązanie sytuacji. Gdyby tak karać to myślę, że i tak nie spadł by wskaźnik przestępczości. Poza tym patrząc przez pryzmat wartości chrześcijańskich każdy człowiek, nawet zły ma prawo do życia.

#48 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 czerwca 2011 - 21:09

Poza tym patrząc przez pryzmat wartości chrześcijańskich każdy człowiek, nawet zły ma prawo do życia.

Nawet ten, który odebrał innemu człowiekowi życie :roll: ?

Myślę, że powinno się takich wysyłać na dożywotnie najcięższe i najniebezpieczniejsze roboty jakie tylko mogą być.

No tak. Ale utrzymanie takiego więźnia też kosztuje, a to idzie z naszych podatków... Nie żebym była skąpa ale jak to wspomniała karolinat, bywają biedni ludzie, biedne dzieci, którzy tych pieniędzy naprawdę potrzebują...

#49 karolinat

karolinat
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:43

Anonimka ma racje. trzeba zapewnić więźniowi opiekę lekarską w razie choroby, zrobić badania czy operację.... a tu statystyczny Kowalski czeka na operacje czy głupie badanie nawet rok... a taki przestępca ma to zapewnione od razu...

#50 lovely

lovely
  • Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 20:05

.Sam w oczach Boga będzie mordercą, i nie będzie lepszy od tego co dostał karę śmierci.

a Ty skad to wiesz? :-?
"Nigdy więcej- mówi rozum To do nastepnego razu- odpowiedziało serce"

#51 malutka316

malutka316
  • Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 20 czerwca 2011 - 14:53

Nie mogę w tej kwestii się jednoznacznie zdeklarować..
Z jednej strony jestem za, z drugiej przeciw.
Dlaczego.?
Za ponieważ skoro zabił to niech spotka go to samo.
A z drugiej strony samo siedzenie w więzieniu także jest wystarczającą karą, bowiem są oni odizolowani. Pozbawieni życia w społeczeństwie Tylko jak wcześniej wspominałyście nie którzy żyją tam. Mają dobrą opiekę, wszystko dostają..

I wciąż się bije z myślami za którą stroną się opowiedzieć..
`Ludzie wybierają to co przyjemniejsze dlatego piją kawę z mlekiem, wódkę z sokiem oraz kochają ciałem a nie duszą!`

#52 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 09:05

Z jednej strony jestem za, z drugiej przeciw.

Jas jestem ZA.

Dlaczego.?
Za ponieważ skoro zabił to niech spotka go to samo.

Dlatego, że siedząc w wienzienu to my płacimy na utrzymanie takiego bandziora.

A z drugiej strony samo siedzenie w więzieniu także jest wystarczającą karą, bowiem są oni odizolowani.

Oj z tym się nie zgodzę z Tobą, teraz więzienia są tak odpcowane (oprócz tych w Tajlandi i innych wschodnich więzień), że mają tam lepiej niż w nie jednym domu, Tv, siłownię, moga sobie gadać z innymi, czytać ksiażki, uczyć się, to dla nich jak raj.

Idealnym przykładem tego jest więzienie w Norwegii
źródło --> http://www.wykop.pl/... ... h-wiezien/
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Reasumując :
powinno się ich zabijać, albo skazywać na prace społeczne, albo na tortury do Guantanamo więzienia
Dołączona grafika

#53 youhaveamessage

youhaveamessage
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 12:08

Hipokryzją byłoby skazywanie człowieka na karę śmierci za morderstwo, przecież to w ogóle nie ma sensu.
Lepiej wsadzić takiego do jakiegoś więzienia na Syberii lub W Wietnamie, niech się tam męczy, pewnie sam by się wykończył ;/
"Wolę umrzeć, niż być trendy"

#54 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 12:16

Lepiej wsadzić takiego do jakiegoś więzienia na Syberii lub W Wietnamie, niech się tam męczy, pewnie sam by się wykończył ;/

o tak ,tamtejsze więzienia do kurortów wypoczynkowych nie należą. :mrgreen:

#55 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 13:19

niech się tam męczy, pewnie sam by się wykończył ;/

albo zapał jakąś chorobę, a po 10 czy 5 latach napisał list do cesarza (czy kto tam panuje) o warunkowe zwolnienie - tak większośc nie mieszkających w tym karaju kończy (np polacy, amerykanie, ale to zazwyczaj za przemyt nakotyków, o tym najwięcej się mówi)
Dołączona grafika

#56 zakręcona

zakręcona
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 29 lipca 2011 - 10:00

Jestem za karą śmierci, ale tylko w wyjątkowo skrajnych wypadkach. Krzesło elektryczne za zabicie jednej osoby, a nawet kilku, ale w krótkim okresie czasu to przesada. Ale już recydywista mordujący w okrutny sposób powinien być jednak pozbawiony życia... nawet mnie trochę przeraża moje zdanie, ale są mordercy, których nie można nazwać ludźmi...

#57 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 29 lipca 2011 - 21:15

trudno zrozumieć ludzi którzy zabijają, dla mnie to nie do pomyślenia ze można kogoś zabić, bo jak można w bestialski sposób zamordować. Nie możesz nikomu odebrać życia. Kara i tak będzie go czekała tam na gorze.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#58 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 29 lipca 2011 - 21:35

trudno zrozumieć ludzi którzy zabijają, dla mnie to nie do pomyślenia ze można kogoś zabić, bo jak można w bestialski sposób zamordować.

pod kopułą mają coś nie tak , psychole i tyle
Dołączona grafika

#59 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 30 lipca 2011 - 17:13

Jestem przeciw. Nie mamy prawa pozbawiać nikogo życia, nie jest ono naszą własnością. Bóg i tak okaże tej osobie swoją sprawiedliwość.

#60 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 30 lipca 2011 - 17:27

Nie mamy prawa pozbawiać nikogo życia, nie jest ono naszą własnością.

Nawet jeśli ten ktoś zabił drugiego człowieka?