kara śmierci - za czy przeciw
Napisano 03 czerwca 2011 - 15:55
Napisano 03 czerwca 2011 - 19:29
Napisano 03 czerwca 2011 - 20:53
Ale dlaczego mamy mieć serce dla kogoś kto go nie ma? Kto notorycznie odbiera życie niewinnym ludziom? A będąc winnym siedzi sobie, na spacerek wyjdzie, jeść mu dają, siłownie ma itp, itd.
Może to mało humanitarne, ale mnie się w głowie nie mieści, że taki sobie dalej żyje.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 07 czerwca 2011 - 10:07
Napisano 07 czerwca 2011 - 13:35
Nawet jeśli będzie zamknięty w izolatce więziennej to i tak trzeba mu np zapewnić lekarza na wypadek choroby, a co za tym idzie, w każdej chwili może wziąć go za zakładnika lub zabije (bo miał taki kaprys). A co mu zależy jak i tak ma dożywocie. Według mnie nienormalne jest to, że zbrodniarz skazany na dożywocie ma zapewnione lokum, żywność, lekarza, a za to wszystko płacimy my- podatnicy, wśród których są także rodziny ofiar zamordowanych przez danego przestępcę.
Nawet będąc skazanym na dożywocie wyjdzie po kilku lub kilkunastu latach za dobre sprawowanie (co często się zdarza). Nawet odbywając dożywocie (które, jeśli już, powinno być w jak najgorszych warunkach- ciężka praca fizyczna, przebywanie w pustych ścianach, spanie na twardej podłodze itp.) nie odpokutuje tego co zrobił. Nic nie usprawiedliwi jego czynu.
Nasz kraj zrezygnował z wykonywania kary śmierci, ale większość naszego społeczeństwa wciąż jest za tą metodą. A co dopiero mówić o Chinach- tam kara śmierci jest nawet za przemyt narkotyków (kiedyś mieliśmy okazję się o tym przekonać), a o morderstwie nie wspomnę.
Napisano 07 czerwca 2011 - 15:15
Bo co z tego, że się zabije zbrodniarza?
Myślę, że powinno się takich wysyłać na dożywotnie najcięższe i najniebezpieczniejsze roboty jakie tylko mogą być.
Napisano 07 czerwca 2011 - 16:04
Napisano 07 czerwca 2011 - 21:09
Nawet ten, który odebrał innemu człowiekowi życiePoza tym patrząc przez pryzmat wartości chrześcijańskich każdy człowiek, nawet zły ma prawo do życia.
No tak. Ale utrzymanie takiego więźnia też kosztuje, a to idzie z naszych podatków... Nie żebym była skąpa ale jak to wspomniała karolinat, bywają biedni ludzie, biedne dzieci, którzy tych pieniędzy naprawdę potrzebują...Myślę, że powinno się takich wysyłać na dożywotnie najcięższe i najniebezpieczniejsze roboty jakie tylko mogą być.
Napisano 08 czerwca 2011 - 09:43
Napisano 18 czerwca 2011 - 20:05
.Sam w oczach Boga będzie mordercą, i nie będzie lepszy od tego co dostał karę śmierci.
a Ty skad to wiesz?
Napisano 20 czerwca 2011 - 14:53
Z jednej strony jestem za, z drugiej przeciw.
Dlaczego.?
Za ponieważ skoro zabił to niech spotka go to samo.
A z drugiej strony samo siedzenie w więzieniu także jest wystarczającą karą, bowiem są oni odizolowani. Pozbawieni życia w społeczeństwie Tylko jak wcześniej wspominałyście nie którzy żyją tam. Mają dobrą opiekę, wszystko dostają..
I wciąż się bije z myślami za którą stroną się opowiedzieć..
Napisano 25 lipca 2011 - 09:05
Jas jestem ZA.Z jednej strony jestem za, z drugiej przeciw.
Dlatego, że siedząc w wienzienu to my płacimy na utrzymanie takiego bandziora.Dlaczego.?
Za ponieważ skoro zabił to niech spotka go to samo.
Oj z tym się nie zgodzę z Tobą, teraz więzienia są tak odpcowane (oprócz tych w Tajlandi i innych wschodnich więzień), że mają tam lepiej niż w nie jednym domu, Tv, siłownię, moga sobie gadać z innymi, czytać ksiażki, uczyć się, to dla nich jak raj.A z drugiej strony samo siedzenie w więzieniu także jest wystarczającą karą, bowiem są oni odizolowani.
Idealnym przykładem tego jest więzienie w Norwegii
źródło --> http://www.wykop.pl/... ... h-wiezien/
Reasumując :
powinno się ich zabijać, albo skazywać na prace społeczne, albo na tortury do Guantanamo więzienia
Napisano 25 lipca 2011 - 12:08
Lepiej wsadzić takiego do jakiegoś więzienia na Syberii lub W Wietnamie, niech się tam męczy, pewnie sam by się wykończył
Napisano 25 lipca 2011 - 12:16
o tak ,tamtejsze więzienia do kurortów wypoczynkowych nie należą.Lepiej wsadzić takiego do jakiegoś więzienia na Syberii lub W Wietnamie, niech się tam męczy, pewnie sam by się wykończył
Napisano 25 lipca 2011 - 13:19
albo zapał jakąś chorobę, a po 10 czy 5 latach napisał list do cesarza (czy kto tam panuje) o warunkowe zwolnienie - tak większośc nie mieszkających w tym karaju kończy (np polacy, amerykanie, ale to zazwyczaj za przemyt nakotyków, o tym najwięcej się mówi)niech się tam męczy, pewnie sam by się wykończył
Napisano 29 lipca 2011 - 10:00
Napisano 30 lipca 2011 - 17:13
Napisano 30 lipca 2011 - 17:27
Nawet jeśli ten ktoś zabił drugiego człowieka?Nie mamy prawa pozbawiać nikogo życia, nie jest ono naszą własnością.