Ja na razie tylko raz robiłam muffiny na słodko :kokosowe, a do środka dodałam czekoladę białą. Dziewczyny, pieczcie je, pieczcie, pieczcie miooodzio.
Byle nie za często,bo jedzenie muffinek baardzo wciąga.
Do pieczenia muffinek najlepsze są specjalne formy stworzone właśnie do nich, ale można je też piec w zwykłych foremkach, tylko wcześniej trzeba wysmarować tłuszczem, żeby nie przywarło.
Podaję przepis na te muffiny o których wspomniałam.
Sztuk ok 17 - w małych foremkach, a w tych muffinowych powinno wyjść 12
Składniki:
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g wiórków kokosowych
125g masła
150 g cukru
1op.cukru waniliowego
2 jaja
Formę do Muffinów natłuszczamy.
W jednej misce mieszamy ze sobą : mąkę, proszek i wiórki, a w drugiej misce masło, cukier waniliowy i jaja. Zawartość drugiej miski przekładamy do tej pierwszej i wszystko razem mieszamy.
Wypełniamy formy do 1/3 i dodajemy pół kostki czekolady, a następnie zakrywamy ciastem.
Pieczemy w 180 C i około 20-25 min. Najlepiej sprawdzać co jakis czas. Mi trochę wyleciało, bo za dużo dałam ciasta do foremek i z tego pozaplanowego ciasta;-) wyszły pyszne kruche ciasteczka.
Natomiast to są przepisy podstawowe a dodajecie już co chcecie, kwestia fantazji;) Można wymyślać różne wariacje.
Podstawowy przepis na słodko
2 szk.mąki
2 jajka
3 łyżki cukru
pół kostki masła
3/4 szklanki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Rozpuszczamy masło, jajko roztrzepujemyz mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczeni i sól. Wszystko mieszamy, wlwamy do tego jajka z mlekiem oraz przestudzone, ale płynne masło.Wszystko mieszamy krótko,bo mają występować grudki!. Ciasto wlewamy do foremek do 3/4. Można posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać na 200 C Pieczemy 20-25 min
Natomiast przepis podstawowy na muffiny na słono-ostro różni się tym, że po poprostu mam niej cukru : 2 łyżki i więcej soli:łyżeczka i nie mateż cukru waniliowego.
Smacznego.
W takich foremkach wychodzą takie ja na zdjęciu, ale mogą jeszcze ładniej wyglądać kiedy są. np czekoladowe z orzechami czy też z jagodami