Przyprawy
#21
Napisano 18 luty 2011 - 17:51
#22
Napisano 18 luty 2011 - 17:53
#23
Napisano 18 luty 2011 - 18:01
Spokojnie, nie oszukali Cię
ziół prowanskich do czego używacie??
nie wiem dla mnie sól mogłabym nawet nie istnieć - przyprawy musza.
#24
Napisano 18 luty 2011 - 18:06
#25
Napisano 18 luty 2011 - 22:14
do wszystkiego, łącznie jajecznicą i grzankami a do sałatek - obowiązkowo, tylko to już tylko do moich porcji, bo nie każdy u mnie sałatkę z ziołami prowansalskimi jadaziół prowanskich do czego używacie??
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
#26
Napisano 19 luty 2011 - 12:02
#27
Napisano 19 luty 2011 - 12:15
Ja nie, bo na kurczaczku mi zawsze porządny wychodzi, więc nie ma potrzebya takie jeszcze pytanie...dajecie kostke rosołowa do rosołku ??
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
#28
Napisano 19 luty 2011 - 12:17
elizabeth, a co dajesz do rosołu ?( z przypraw ) ?poza owym zielem ang
#29
Napisano 19 luty 2011 - 12:24
ziele ang, liście laurowe, vegeta, pieprz - z przypraw chyba tyleelizabeth, a co dajesz do rosołu ?( z przypraw ) ?poza owym zielem ang
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
#30
Napisano 19 luty 2011 - 17:37
a probowałas bez brakuje ci czegos , moze lubisz slone albo bardzo wyrazne smaki.ja imo że mieska sporo i warzyw i tak jakos daje troche
ja czesto uzywam kuminu < kmin rzymski> lubie drob w nim marynowac , jak sobie robie gotowane czy duszone warzywa , albo soczewice z warzywami to tez dodaje.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#31
Napisano 19 luty 2011 - 17:49
Nie lubię vegety i u mnie kostka rosołowa obowiązkowo. Najlepiej ta z liściem laurowym i zielem angielskim z Winiar, bo ma fajny posmak.no jak jest vegeta to i kostki rosolowej nie potrzebna.
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
#33
Napisano 19 luty 2011 - 18:28
nie widziałam takiej.Ale dałam dzis prawdziwy lisc i ziele i dodalo smaku faktNajlepiej ta z liściem laurowym i zielem angielskim
#34
Napisano 19 luty 2011 - 19:41
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
#35
Napisano 20 luty 2011 - 09:59
eeeee dla chcacego nic trudnego.a to by była tragedia w biały dzień
Musze zrobić rosół bez kostki... jakby co dodam na koniec troche
#36
Napisano 20 luty 2011 - 16:30
moze wyprobuj sos sojowy zamiast kostki, moja kolezanka tak robi.Musze zrobić rosół bez kostki... jakby co dodam na koniec troche
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
#37
Napisano 05 marzec 2011 - 14:05
Polecam
#38
Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:36
Mam ogromną kolekcję przypraw.
Dwie długie szuflady w kuchni wypełnione są nimi po brzegi.
Przed chwilą poszłam je policzyć z czystej ciekawości.
Wyszło mi, że jest 75 słoiczków
Poza takimi prostymi przyprawami zbieram też takie bardziej egzotyczne, orientalne.
Jest asafetyda, jest garam masala, piri piri, pieprz różowy, pieprz syczuański, czarnuszka, kumin.
Niby duzo, ale to jeszcze na kilka poluję No cóż, ludzie kolekcjonują różne rzeczy
Przypraw gotowych (takich z glutaminianem) nie kupuję. Sama tworzę różne kompozycje do konkretnych potraw z tego co mam.
#39
Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:42
Ja też, chociaż jeszcze rok temu byłam innego zdania.Przypraw gotowych (takich z glutaminianem) nie kupuję. Sama tworzę różne kompozycje do konkretnych potraw z tego co mam.
Przypraw mam o wile mniej niż Ty, ale też bym chciała taką kolekcję posiadać - ja mam cały koszyczek i kilka 'luzem'
U mnie w domu rodzinnym nie korzystało się prawie z przypraw - jedynie, sól, pieprz i gotowe mieszanki - do kurczaka, vegeta itd. teraz staram się poznawać nowe smaki - chociażby kminek, którego moja mam nie używała, bo nie lubi, a ja do niektórych dań używam, albo bazylia, która ma dla mnie naprawdę cudowny smak i jest dla mnie niesamowitym odkryciem od kilku dobrych miesięcy
też mam kilka przypraw, które chciałabym mieć m.in: anyżek, garam masala, kardamon, szafran, mielona trawa cytrynowa
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
#40
Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:50
U mnie w domu rodzinnym nie korzystało się prawie z przypraw - jedynie, sól, pieprz i gotowe mieszanki - do kurczaka, vegeta itd.
To tak jak u mnie. Na co dzień tylko sól, pieprz, jarzynka Delikat do mięsa i raz na rok majeranek do grochówki
Kminek używam do strączkowych i surówek, w których jest kiszona kapusta.
Bazylię również uwielbiam, najbardziej w sosach, połączoną z oregano.
Jednak ostatnio troszkę od niej odeszłam ponieważ zasmakowałam w sosach pomidorowych z tymiankiem
Aha, zapomniałam dopisać. Melisę wprost kocham
Natomiast jeśli chodzi o przyprawy, które chciałabyś mieć to praktycznie wszystkie są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych