Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Przyprawy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#21 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 18 luty 2011 - 17:51

a to ziele ang. jest w granulkach? takie kupiłam dzis.Myslałam ze to jakies listki beda :lol:
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#22 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5629 postów

Napisano 18 luty 2011 - 17:53

Sajuri, to takie czarne kulki, coś jak niezmielony pieprz. Spokojnie, nie oszukali Cię ;-)

#23 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 18 luty 2011 - 18:01

Spokojnie, nie oszukali Cię


:-P ziół prowanskich do czego używacie??
nie wiem dla mnie sól mogłabym nawet nie istnieć - przyprawy musza.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#24 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5629 postów

Napisano 18 luty 2011 - 18:06

Zioła prowansalskie dodaję do mnóstwa rzeczy - od pizzy, spaghetti, przez sosy do sałatek, tosty, jajecznicę i pewnie jeszcze do wielu innych potraw ;-)

#25 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 18 luty 2011 - 22:14

ziół prowanskich do czego używacie??

do wszystkiego, łącznie jajecznicą i grzankami :P a do sałatek - obowiązkowo, tylko to już tylko do moich porcji, bo nie każdy u mnie sałatkę z ziołami prowansalskimi jada ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#26 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 19 luty 2011 - 12:02

a takie jeszcze pytanie...dajecie kostke rosołowa do rosołku ??
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#27 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7114 postów

Napisano 19 luty 2011 - 12:15

a takie jeszcze pytanie...dajecie kostke rosołowa do rosołku ??

Ja nie, bo na kurczaczku mi zawsze porządny wychodzi, więc nie ma potrzeby ;-)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#28 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 19 luty 2011 - 12:17

ja imo że mieska sporo i warzyw i tak jakos daje troche :oops: juz mam w nawyku z ktorego trzeba by wyjść.
elizabeth, a co dajesz do rosołu ?( z przypraw ) ?poza owym zielem ang
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#29 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7114 postów

Napisano 19 luty 2011 - 12:24

elizabeth, a co dajesz do rosołu ?( z przypraw ) ?poza owym zielem ang

ziele ang, liście laurowe, vegeta, pieprz - z przypraw chyba tyle :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#30 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 19 luty 2011 - 17:37

no jak jest vegeta to i kostki rosolowej nie potrzebna.

ja imo że mieska sporo i warzyw i tak jakos daje troche

a probowałas bez ??? brakuje ci czegos , moze lubisz slone albo bardzo wyrazne smaki.
ja czesto uzywam kuminu < kmin rzymski> lubie drob w nim marynowac , jak sobie robie gotowane czy duszone warzywa , albo soczewice z warzywami to tez dodaje.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#31 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5129 postów

Napisano 19 luty 2011 - 17:49

no jak jest vegeta to i kostki rosolowej nie potrzebna.

Nie lubię vegety i u mnie kostka rosołowa obowiązkowo. Najlepiej ta z liściem laurowym i zielem angielskim z Winiar, bo ma fajny posmak.
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#32 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2672 postów

Napisano 19 luty 2011 - 17:52

Dla mnie każde danie musi być wyraźne i dlatego używam kostki rosołowej do rosołu. Do każdej potrawy dodaje sól i dużą ilość pieprzu, bo muszę czuć wyraźny smak:-)

the sun is always rising in the sky somewhere...



Dołączona grafika

#33 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 19 luty 2011 - 18:28

MAgdaaa ja lubie mocne smaki jak Katarzynka89, bez kostki wydaje mi rosół...nijaki. Ale daje jej tylko i tak troche.

Najlepiej ta z liściem laurowym i zielem angielskim

nie widziałam takiej.Ale dałam dzis prawdziwy lisc i ziele i dodalo smaku fakt
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#34 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 19 luty 2011 - 19:41

U nas sięteż kostkę dodaje, ale 1 na litr, czyli jakby połowę "dawki" w sumie osobiście nie widzę żadnej różnicy w rosole z tą naszą dawką a w rosole bez kostki, no, ale wolę się tacie do rosołu nie wtrącać, bo może sie różnie skończyć, na przykład tym ,ze sama bede musiała taki rosół upichcić, a to by była tragedia w biały dzień <umieraam></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#35 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 20 luty 2011 - 09:59

a to by była tragedia w biały dzień

eeeee dla chcacego nic trudnego.

Musze zrobić rosół bez kostki... jakby co dodam na koniec :lol: troche
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#36 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 20 luty 2011 - 16:30

Musze zrobić rosół bez kostki... jakby co dodam na koniec troche

moze wyprobuj sos sojowy zamiast kostki, moja kolezanka tak robi.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#37 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2054 postów

Napisano 05 marzec 2011 - 14:05

Ja do udek z kurczaka dodaje cajun i peri peri, skórka jest chrupiąca, smak również inny niż w przypadku Vegety czy podstawowych przypraw jakie się zwykle używa.
Polecam :)

#38 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1022 postów

Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:36

temacik dla mnie :lol:
Mam ogromną kolekcję przypraw.
Dwie długie szuflady w kuchni wypełnione są nimi po brzegi.
Przed chwilą poszłam je policzyć z czystej ciekawości.
Wyszło mi, że jest 75 słoiczków :shock:
Poza takimi prostymi przyprawami zbieram też takie bardziej egzotyczne, orientalne.
Jest asafetyda, jest garam masala, piri piri, pieprz różowy, pieprz syczuański, czarnuszka, kumin.
Niby duzo, ale to jeszcze na kilka poluję :-) No cóż, ludzie kolekcjonują różne rzeczy :roll:
Przypraw gotowych (takich z glutaminianem) nie kupuję. Sama tworzę różne kompozycje do konkretnych potraw z tego co mam.

#39 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7114 postów

Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:42

Przypraw gotowych (takich z glutaminianem) nie kupuję. Sama tworzę różne kompozycje do konkretnych potraw z tego co mam.

Ja też, chociaż jeszcze rok temu byłam innego zdania.
Przypraw mam o wile mniej niż Ty, ale też bym chciała taką kolekcję posiadać - ja mam cały koszyczek i kilka 'luzem' :P
U mnie w domu rodzinnym nie korzystało się prawie z przypraw - jedynie, sól, pieprz i gotowe mieszanki - do kurczaka, vegeta itd. teraz staram się poznawać nowe smaki - chociażby kminek, którego moja mam nie używała, bo nie lubi, a ja do niektórych dań używam, albo bazylia, która ma dla mnie naprawdę cudowny smak i jest dla mnie niesamowitym odkryciem od kilku dobrych miesięcy :mrgreen:
też mam kilka przypraw, które chciałabym mieć m.in: anyżek, garam masala, kardamon, szafran, mielona trawa cytrynowa ;-)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#40 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1022 postów

Napisano 10 czerwiec 2011 - 09:50

U mnie w domu rodzinnym nie korzystało się prawie z przypraw - jedynie, sól, pieprz i gotowe mieszanki - do kurczaka, vegeta itd.


To tak jak u mnie. Na co dzień tylko sól, pieprz, jarzynka Delikat do mięsa i raz na rok majeranek do grochówki :-/

Kminek używam do strączkowych i surówek, w których jest kiszona kapusta.
Bazylię również uwielbiam, najbardziej w sosach, połączoną z oregano.

Jednak ostatnio troszkę od niej odeszłam ponieważ zasmakowałam w sosach pomidorowych z tymiankiem :mrgreen:
Aha, zapomniałam dopisać. Melisę wprost kocham :D

Natomiast jeśli chodzi o przyprawy, które chciałabyś mieć to praktycznie wszystkie są do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych