Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Kino domowe :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 07 maja 2010 - 12:17

Dziewczynki przyszedł u mnie czas na kino domowe. Pierwszy raz muszę kupić taki sprzęcior i oczywiście są kłótnie z M. Ja chciałabym wydac ok 1,5 tys a narzeczony dużooo więcej :shock: . Mamy płaski telewizor Samsunga ale zestaw głośników tej firmy nie przypadł mi do gustu. Może macie większe doświadczenie w tym temacie? Ja zielona jestem?Jaka marka najlepsza? Gdzie kupić by nie przepłacić? Pomóżcie, bo wieczorem znowu sie pożremy... <bezradny></span>

Załączone miniatury

• kino.jpeg

Dołączona grafika

#2 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 14 maja 2010 - 13:58

dużo zależy od wielkości pokoju i tego czego od kina oczekujecie ;-) my mamy takie standardowe samsunga właśnie, w sumie nie było drogie, też koło 1500 zł kosztowało, zadowoleni jesteśmy bardzo. jak rozłożyliśmy odpowiednio głośniki, efekty pierwsza klasa, tylko trzeba uważać z głośnością ;-) bo w małym pomieszczeniu jest ulokowane (uroki mieszkania w bloku ;-) )

a gdzie kupić? jak zawsze najlepiej porównać kilka sklepów, w sieciówkach wiadomo, najtaniej. my kupiliśmy w avansie. cena w miarę średnia. na pewno odradzę mediamarkt, bo na niektórych rzeczach można tam nieźle przepłacić :roll:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#3 dorota_kozinska

dorota_kozinska
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 18 maja 2010 - 18:00

Mąż kupił jakiś czas temu zestaw z Philipsa i bardzo sobie go chwalimy, do mieszkania w bloku wystarczy nam, nie jesteśmy audiofilami :), i tak dużej różnicy sami nie poczujecie.

#4 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 maja 2010 - 08:03

Moim zdaniem,jeśli ktoś nie ma za wielkiego pomieszczenia,swobodnie wystarczy kino domowe z dwoma głośnikami.Efekt będzie taki sam jakby rozstawić więcej kolumien.A zajmuje to znacznie mniej miejsca.

#5 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 maja 2010 - 09:32

viola, efektu tego samego nie będzie, bo w kinie domowym masz różne rodzaje głośników, po to żeby stworzyć dźwięk przestrzenny, i nie ma możliwości zastąpienia ich 2 głośnikami ... no i właśnie przez to tak ważne jest odpowiednie ich rozstawienie, bo jak je ułożysz w rządku jeden obok drugiego, to rzeczywiście szkoda pieniędzy wydawać ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#6 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 19 maja 2010 - 10:20

wydaje mi sie ze wszystko zalezy od tego jaki duzy jest pokoj .... w malych pomieszczeniach chyba ten efekt bylby "za glosny" ... kino domowe niby fajna sprawa ... my mamy ale mowiac szczerze praktycznie nie uzywamy ... nie pamietam kiedy ogladalismy film na dvd a przy "normalnym" ogladaniu telewizji nawet nie chce nam sie tego wlaczyc wiec w efekcie glos "leci" normalnie z telewizora ... <bezradny></span>
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#7 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 maja 2010 - 11:15

Znajoma ma kino domowe Panasonica,3 głośniki i naprawdę gdy ogląda się jakiś film to rzeczywiście dzwięk jest niesamowity.(chociażby zwykły przelot helikoptera na filmie,wrażenie kapitalne) ;-)

#8 hektor

hektor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 13:05

Rozwieję kilka mitów. Czy zastanawialiście się kiedys, dlaczego w kinie dźwięk brzmi jakoś tak....inaczej? Inaczej niż na budżetowych zestawach kupionych w pierwszym lepszym markecie?
Przede wszystkim akustyka. Wchodząc do sali kinowej ma się wrażenie, że nagle przytępił nam się słuch. Musimy głośniej mówić i przyzwyczaić się do nowego miejsca. To zasługa wytłumienia sali. Tymczasem w domu na ogół są panele, płytki, skromny dywanik, kilka szklanych powierzchni i ze dwie komody. Takie warunki nie sprzyjają dobrej akustyce. Sprawę można rozwiązać dwoma sposobami:
1. Zatrudnia się zawodowego akustyka, który za grubą kasę rozmieści nam w pokoju specjalne dyfuzory, rozpraszacze, pułapki basowe i tego typu rzeczy.
2. We własnym zakresie kupić w necie panele akustyczne z metra, w kształcie piramidek. Przykleić je za telewizorem i na ścianie przeciwległej. W narożnikach ścian, umieszczamy walce z gąbki, kupujemy gruby dywan i ....już. Koszt żaden, a efekt murowany: Bas staje się nagle precyzyjny, przestaje dudnić, ogranicza się rezonans. Tony wysokie przestają irytująco świszczeć i cała "scena" nagle wraca na swoje miejsce. Sceną jest telewizor, bądź projektor na którym ogląda się film.
Acha, i wyjażd z subwooferem z narożnika - lepiej postawić go między skrajną kolumną a telewizorem, ze 20 cm od ściany.
To absolutne minimum czynności, które poprawią nam oglądanie. Jeśli ktoś jest oczywiście minimalistą. Wracając do paneli - naprawdę są estetyczne i nadają wnętrzu ciekawy wygląd. Dla niedowiarków zdjęcia mojego salonu na pw.
Skoro akustykę mamy już załatwioną, pora na wymianę dotychczasowego, "w zupełności wystarczającego" systemu audio. Jeśli ktoś łudzi się, że 5 maleńkich satelitek i tania elektronika Manty zapewnią mu wrażenia kinowe - to gratuluję :-P
W takich systemach wszystko "piaszczy" i "łupie" - jeden wielki jazgot, wspomagany tandetnym subwooferem, który chodzi praktycznie na okrągło, musząc dopełnić "głębie, której nie są w stanie wygenerować w.w. satelitki.
A zatem głośniki....Dobiera się je do wielkości pomieszczenia, graniczną kubaturą jest tu 20 kilka metrów, do której jeszcze można wstawić kolumny podstawkowe, a już można pomyśleć o podłogowcach. No i głośnik centralny - często lekceważona część zestawu, która jednak odpowiada za 80% filmu. Z niego bowiem wychodzą dialogi i znaczna większość rozgrywanej akcji. Central musi być możliwie duży, z otworem basrefleksu, którym uchodzi powietrze. No i vocal jeśli ktoś ogląda koncerty. Równie ważne są kolumny przednie, najlepiej, żeby wszystko było wyrobem tej samej firmy - będzie pasować wizualnie, a i charakterystykaq brzmienia taka sama. Subwoffer: dopiero głośnik o średnicy 30 cm jest w stanie zatrząść pomieszczeniem. Bas trzeba przede wszystkim poczuć, nie usłyszeć...Najmniej ważne są tyły i tu nie trzeba robić jakiś wielkich wydatków..
Teraz pozostaje już tylko kupić porządny napęd i amlituner AV. I dopiero wtedy mówimy, że mamy "kino domowe".

#9 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 13:35

[img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:iRQ5Y2VOqR99JM:http://img.photobucket.com/albums/v365/monter/Moje%20graty/altus.jpg&t=1[/img]

ja mam dwa głośniki Altusy..140..i do tego wzmacniacz YAMAHA A-S1000 + odtwarzacz CD do tego jakiś fajny tuner ;-)
(mój brat mi taki zestaw sprawił)
moim zdaniem taki zestaw jest lepszy od kina domowego...altusy i altony to najlepsze głośniki ;-) mają duzą moc no i do tego odpowiedni wzmacniacz żeby dał rade tym głośnikom.

Załączone miniatury

• yamaha-.jpg

Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#10 hektor

hektor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 14:33

altusy i altony to najlepsze głośniki

Niestety, muszę Cię wyprowadzić z błędu. Wyżej pokazane altusy miałem kiedys i ja. W dawnych czasach były marzeniem każdego słuchacza muzyki i jedynymi dostępnymi na naszym rynku. Póżniej weszły altony i getony, już z głośnikami wysokotonowymi w kształcie kopułek. Mawiano wtedy, że są tak dobre, że zagraniczni producenci kupowali je u nas i sprzedawali na zachodzie. I tak w istocie było, tyle że trafiały do sieci Aldi jako najtańsze produkty. Altusy mają same wady i tylko jedną zaletę: cenę.
Odizolowane od podłoża tylko kawałkiem sklejki dają niesamowity rezonans, bas się rozmywa i dudni bez żadnego ładu i składu. Średnica w nich nie istnieje, podobnie jak przestrzeń, a soprany to jeden wielki piasek. Mają wprawdzie regulację "natężenia" sekcji wysoko i średniotonowej (co widać na zdjęciu), ale w żaden sposób nie otrzymamy z nich przyzwoitego dźwięku. Altus 140 to legenda PRL-u, ale graja do niczego. Jeśli nie wierzysz spytaj się jakiegokolwiek fachowca (byle nie z MM czy innego sieciowego chłamu), a najlepiej posłuchaj jak grają inne kolumny. Na temat wzmacniacza się nie wypowiadam, bo nie miałem z nim do czynienia - ale nazwa Yamaha dobrze wróży. Przykro mi, jeśli Cię rozczarowałem.

#11 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 19:57

Przykro mi, jeśli Cię rozczarowałem.

nie rozczarowałeś mnie.. ;-)
dla mnie graja super...wystarczają mi one...wiesz... za bardzo nie znam się, na takich rzeczach ;-)
a według ciebie jakie głośniki są dobre??
wiem ze wzmacniacz mam dobry bo mój brat dał za niego ponad 4 tysiące zł.
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#12 hektor

hektor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 11:59

a według ciebie jakie głośniki są dobre??

Jest ich całe mnóstwo: KEF, B&W, Vienna Acustic, JMLab, Paradigm...
Zależy od budżetu, który chcesz przeznaczyć. Jeśli nie jesteś wymagającym słuchaczem i ma być po prostu czysto i dynamicznie, polecałbym któreś z Kody (nowe), bądź B&W (używane). Ich zaletą jest bardzo dobre współbrzmienie z praktycznie każdym zestawem. Do tego jakieś lepsze kable - do 30 zł za metr. Jeśli pokój nie przekracza 2o metrów kwadratowych - kup kolumny podstawkowe + obowiązkowo standy (podstawki) do nich. Do większego pomieszczenia mogą być już podłogowce, tyle że dość trudno je ustawić (min. 40 cm od ściany).

#13 natalkaszul

natalkaszul
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 21:19

Mój facet kupił kiedyś zestaw firmy JMLAB i cieszył się jak dziecko <bezradny></span> Naprawdę nieźle to gra więc ja moge polecić tę firmę ;-)

#14 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 15:13

kiedyś napewno kupimy. Kiedyś. Narazie jakoś wystraczy mi to co jest. ;) Filmy, seriale ogladam na kompie głownie.
Ale nie powiem..fajnie byloby usiaść przed duzym ekranem z fajnym nagłośnieniem
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim