Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Przedszkole

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#1 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 15 marca 2010 - 14:00

Czy macie juz wybrane przedszkole ?
Do jakiego posyłacie swoje dzieci ?
Do państwowego czy prywtanego ?

#2 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 15 marca 2010 - 16:11

Mój syn chodzi do zerówki,która mieści się w państwowym przedszkolu.Nie narzekam,córka też kończyła to przedszkole i nie było żadnych problemów i sensacji. ;-)

#3 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 15 marca 2010 - 19:31

nie wiem na ile ten temat dotyczy mnie :P ale mi się podobają przedszkola anglojęzyczne :shock: i w przyszłości chciałabym do takiego posłać moje dziecko :)
akurat w mojej wsi otworzyli takie przedszkole i z tego co się orientuję to jest otwarte od pon do pt w godz 6-18 i w sobotę od 6-13 więc każdy rodzic powinien być zadowolony, swoją drogą ja bym dziecka nie zostawiła tam cały dzien...
a taka przyjemność kosztuje 450 zł miesiecznie, wiec dość drogo <bezradny></span>

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..

Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas

#4 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 15 marca 2010 - 21:03

U mnie na wsi jest i państwowe i prywatne.. i wydawało by się ze prywatne lepsze a nie prawda.
Moja kuzynka pracuje w tym prywatnym i mówi ze porażka. na początku szał bo prywatne przedszkole a teraz rodzice dzieci wypisują bo nie dość ze drogo to nie tak jakby chcieli.
ja chodziłam do państwowego przedszkola i moje dzieci pewnie tez do takiego będą chodzić.

ale mi się podobają przedszkola anglojęzyczne

ale na czym to polega?
cały czas po angielsku? dzieci w przedszkolu jeszcze dobrze po polsku nie mówią :P

teraz raczej w każdym przedszkolu są lekcje angielskiego :->

#5 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 15 marca 2010 - 21:07

cały czas po angielsku? dzieci w przedszkolu jeszcze dobrze po polsku nie mówią :P

wydaje mi się że cały czas, ale nie na zasadzie lekcji tylko na zasadzie zabawy,

ale chyba tylko w zerówkach

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,

Kiedyś się uda

#6 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2010 - 09:03

a taka przyjemność kosztuje 450 zł miesiecznie, wiec dość drogo

:shock: :shock: anka1705, eeee w stolicy, takie przeszkolę ok. 3 razy więcej kosztuje....

Cytat:

ale chyba tylko w zerówkach

nie tylko w zerówce- zaczynają już 3 latki ;-)

Ja w związku z tym, że wątpię, aby udało mi się załapać na państwowe przedszkole takie są kolejki i pierwszeństwo mają pewne osoby (o ile samotne matki jestem w stanie zrozumieć i popieram, to nie wiem czemu bezrobotni bez prawa do zasiłku mogą posyłać dzieci do przedszkole przede mną :roll:) to zakładam, że to na pewno będzie prywatne przedszkole- takich u mnie jest mnóstwo, niestety dość drogo- tak jak wyżej napisałam, jeśli chodzi o językowe, ale inne są trochę tańsze, ok 1000 zł można się zamknąć. Ale i tak wychodzi to taniej, i moim zdaniem pewniej niż opiekunka. No i kontakt z rówieśnikami, który jest dla dziecka bardzo ważny w rozwoju.

#7 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 16 marca 2010 - 09:08

450 zł miesiecznie, wiec dość drogo

no własnie to jeszcze jest tanio.. u mnie prywatne kosztuje 600zł :roll:

ok 1000 zł można się zamknąć.

to już w ogóle jest przesada <bezradny></span>

wątpię, aby udało mi się załapać na państwowe przedszkole takie są kolejk

w miastach jest z tym problem to słyszałam :-/

#8 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2010 - 09:12

Marzycielka24 napisał/a:
ok 1000 zł można się zamknąć.

to już w ogóle jest przesada <bezradny></span>

Marzycielka24 napisał/a:
wątpię, aby udało mi się załapać na państwowe przedszkole takie są kolejk

w miastach jest z tym problem to słyszałam :-/

ogólnie powiem Ci Torii1988, że u mnie na przykład, prywatne przedszkola są świetnym biznesem i ile by ich nie było- zawsze będą chętni...

#9 Aiszaxy

Aiszaxy
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 16 marca 2010 - 10:53

Mój syn chodził w zeszłym roku do takiego na cztery godziny dziennie w którym rodzice pełnili dyżury <bezradny></span> na których wyprowadzaliśmy dzieci do ubikacji ,pomagaliśmy umyć rączki ,sprzątałyśmy myłyśmy szklanki .Ponieważ nie było dożywiania dzieci przynosiły swoje kanapki my robiłyśmy tylko herbatkę -takie przedszkole dla mam bezrobotnych .Ja w tym okresie pracowałam taki dyżur wypadał średnio dwa razy w miesiącu ,więc musiałam brać urlop .Czego się nie robi dla dziecka.

#10 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 16 marca 2010 - 13:59

wiadomo że ceny w stolicy są wyższe bo w stolicy więcej się zarabia niż na takich wioskach.. a to nasz przedszkole to nowe przedsięwzięcie i może dlatego, sama nie wiem <bezradny></span>
ja chodziłam od 2 roku życia do przedszkola, więc jak na tamte czasy bardzo wcześnie, teraz się to zmieniło i co raz to młodsze dzieci się posyła, i moje dziecko też będzie wcześnie chodziło, bo też uważam że jest to lepsze rozwiązanie niż opiekunka, jednak jest kontakt z równieśnikami, szybciej się zaczyna mówić i w pewien sposób usamodzielniać :)

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,

Kiedyś się uda

#11 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 16 marca 2010 - 14:41

ja chodziłam od 2 roku życia do przedszkola, więc jak na tamte czasy bardzo wcześnie, teraz się to zmieniło i co raz to młodsze dzieci się posyła, i moje dziecko też będzie wcześnie chodziło

anka1705, tylko to jest tak że teoretycznie dziecko od 3 roku do przedszkola się przyjmuje, wcześniej jest żłobek- teraz jest tak, że w prywatnych niekiedy przyjmują młodsze niż 3 letnie dzieci, ale muszą mieć trening czystości za sobą ;-)

wiadomo że ceny w stolicy są wyższe bo w stolicy więcej się zarabia niż na takich wioskach..

a to już stereotypy ;-) sorry za offtopic

#12 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 16 marca 2010 - 14:56

trening czystości

co to takiego ? to czy np umie siku do nocnika itp??
Marzycielka24, mi nie chodziło o to żeby np roczne dziecko posłać ;-) ale właśnie o to że teraz od 3 roku życia, ale są tacy rodzice co by wcześniej chcieli posłać <bezradny></span>
akurat wczoraj gadałam z koleżanką, która ma 1,5 roczne dziecko i mówiła ze zapisała już małego do przedszkola na 2011 rok!! szok, straszne kolejki.. nie rozumiem tego skoro Polska to kraj w którym rodzi się coraz mniej dzieci a miejsca w przedszkolach brakuje, tym bardziej że każdy chciałby posłać malucha do jak najlepszego, więc zrozumiałabym gdyby to w nich tylko brakowało, ale brakuje chyba we wszystkich :-/ a ja pamiętam że nas w zerówce bylo 6 :shock: :shock: :shock:

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,

Kiedyś się uda

#13 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 16 marca 2010 - 19:19

o matko jakie ceny :shock:
mój brat z racji tego że jest w czwartej podstawowej to jeszcze pamiętam jak chodził do przedszkola :-P świetne, napewno jak kiedys bede miala możliwośc to pośle tam swoje dziecko :mrgreen: koło 100 zł na miesiąc za wyżywienie, w tym są 2 posiłki+ deser, ogólnie nikt nigdy nie narzekał, organizowane jakieś pikniki, wycieczki do straży pożarnej itp itd, od 8 czy 7 rano do bodajże 15-16, ferie czy wakacje również
Angielski i logopeda płatny oddzielnie :lol: fajna sprawa ;-)

rodzice pełnili dyżury

pierwsze spotykam sie z takim czymś :shock: jak ktoś nie bardzo może i musi brac urlop to tak troche dziwnie <hmm></span>
spotkałam sie w przedszkolu z czymś takim że rodzice, dziadkowie czy rodzeństwo mogło przyjśc w jakikolwiek dzień i czytac dzieciom bajkę :-) (sama skorzystałam, fajna sprawa :-P )
ale skoro piszecie że tak trudno, miejsca zaklepane to jak nie ma wyjścia to i prywatne trzeba 'brac', najlepiej oczywiście sprawdzone ;-)
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#14 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 17 marca 2010 - 09:30

prywatne przedszkola są świetnym biznesem i ile by ich nie było- zawsze będą chętni...

U mnie jest to samo. Szczególnie, że teraz bardzo ciężko o miejsce w przedszkolu państwowym :roll:

o matko jakie ceny :shock:

Niejednokrotnie koszt prywatnego przedszkola można by porównac z kosztem wynajęcia niani <bezradny></span> I mimo, że dla młodszego malucha wybrałabym nianie zamiast żłobka, to tutaj jednak postawiłabym na przedszkole a nie indywidualna opiekę, ze względu na

kontakt z rówieśnikami, który jest dla dziecka bardzo ważny w rozwoju.

Za to na pewno nie zdecydowałabym się na przedszkole anglojęzyczne. Na naukę języka obcego Mała ma jeszcze czas, najpierw niech się po polsku mowic nauczy ;-) I nie przekonuje mnie, że to nauka poprzez zabawę, bo najzwyczajniej w świecie uważam u tak małego dziecka tę umiejętnośc za zbędną.

Powiem wam jednak, że ostatnio koleżanka powiedziała mi coś, co mnie wprawiło w osłupienie... od ponad roku jej córa chodzi do prywatnego przedszkola (bo na państwowy oczywiście nie udało im się załapac) i płaci za niego ok.600 zł (co jest całkiem przyzwoitą ceną). w ostatnim czasie jej sytuacja materialna uległa pogorszeniu i była zmuszona do rezygnacji z tej formy opieki i skorzystanie z pomocy teściowej. I kiedy poszła z taką informacja do dyrekcji przedszkola to pani, z która rozmawiała powiedziała, że nie musi rezygnowac, bo maja taki program pomocy dla rodzin w ciężkiej sytuacji materialnej i taka osoba nie płaci za miejsce a jedynie za wyżywienie czyli ok. 100zł. A. nie mogła uwierzyc w to, co usłyszała i szczerze mówiąc dla mnie to tez było :shock: Widocznie są jeszcze ludzie, którzy prowadzenie przedszkola traktuja nie tylko jako formę zarobku. :-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#15 ofelianna

ofelianna
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17 marca 2010 - 14:06

A co myślicie o przedszkolach montessoriańskich? Bo ja właśnie zastanawiam się nad przeniesieniem córki do takiego przedszkola. Szkoda tylko że tak mało jest państwowych takich placówek. :roll:

#16 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 17 marca 2010 - 14:41

Marzycielka24 napisał/a:
trening czystości
co to takiego ? to czy np umie siku do nocnika itp??

Tak jest, chodzi o to, żeby dziecko umiało zawołać, że chce siusiu, żeby już bez pieluszki chodziło. Zawsze bawiło mnie wyobrażenie jak np. 10 dzieci w przedszkolu w czasie rytmiki trzeba by przewijać ;-)

A co myślicie o przedszkolach montessoriańskich?

ja jestem na nie, ale u mnie to prawdopodobnie wynika z tego, że na studiach zajęcia z pedagogiki Montessori prowadzone przez osoby pracujące w takich przedszkolach, no te osoby, takie... NAWIEDZONE mi się wydawały :lol: Oczywiście jest wielu zwolenników tej metody, jeśli mam być przez chwilę obiektywna, to nie wydaje mi się to takie złe, bo jednak dużą rolę odgrywa tam pozwolenie dzieciom na rozwijanie ich kreatywności i samodzielności i nauczyciele podchodzą do nich bardzo indywidualnie.

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 marca 2010 - 01:35

moja bratanica chodziła do prywtanego przedszkola i nie mogła miec pampersy.
kosztowało to 400 zł , no ale ja mieszkam w małym miescie i było to nowe przedszkole , w innym w naszym mieście jest to 600 zł.
U mnie w miescie wiem ze do przredszkola panstwowego gdzie oliwka chodzi to było okolo 15 dzici , które sie nie dostały - tylko trzy latki , nie mowie o innych grupach.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#18 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 28 marca 2010 - 15:02

nie wiem na ile ten temat dotyczy mnie :P ale mi się podobają przedszkola anglojęzyczne :shock: i w przyszłości chciałabym do takiego posłać moje dziecko :)
akurat w mojej wsi otworzyli takie przedszkole i z tego co się orientuję to jest otwarte od pon do pt w godz 6-18 i w sobotę od 6-13 więc każdy rodzic powinien być zadowolony, swoją drogą ja bym dziecka nie zostawiła tam cały dzien...
a taka przyjemność kosztuje 450 zł miesiecznie, wiec dość drogo <bezradny></span>

Mysle ze to bardzo dobre godziny otwarcia przedszkola, a one sa bardzo wazne, bo zwykle bywa tak ze nie kazde przedszkole jest otwarte dłuzej niz do 17.30.

#19 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 31 marca 2010 - 09:24

Jak poradzić sobie i jak pomóc dziecku kiedy idzie pierwszy raz do przedszkola? Jak poznać czy przywyknie i kiedy, by nie odbiło sie to źle na jego psychice?
lilian

#20 Iskierka

Iskierka
  • Użytkownik
  • 60 postów

Napisano 31 marca 2010 - 11:55

Lily nie masz czym się martwić .Ja swoich wysłałam do przedszkola i też myślałam że se nie poradzą a myliłam się sami musieli się przystosować do środowiska tego.A teraz to nie wyobrażają sobie dnia bez przedszkola tak z chęcią chodzą .Nie martw się będzie dobrze ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych