Przedszkole
Napisano 15 marca 2010 - 14:00
Do jakiego posyłacie swoje dzieci ?
Do państwowego czy prywtanego ?
Napisano 15 marca 2010 - 16:11
Napisano 15 marca 2010 - 19:31
akurat w mojej wsi otworzyli takie przedszkole i z tego co się orientuję to jest otwarte od pon do pt w godz 6-18 i w sobotę od 6-13 więc każdy rodzic powinien być zadowolony, swoją drogą ja bym dziecka nie zostawiła tam cały dzien...
a taka przyjemność kosztuje 450 zł miesiecznie, wiec dość drogo
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 15 marca 2010 - 21:03
Moja kuzynka pracuje w tym prywatnym i mówi ze porażka. na początku szał bo prywatne przedszkole a teraz rodzice dzieci wypisują bo nie dość ze drogo to nie tak jakby chcieli.
ja chodziłam do państwowego przedszkola i moje dzieci pewnie tez do takiego będą chodzić.
ale mi się podobają przedszkola anglojęzyczne
ale na czym to polega?
cały czas po angielsku? dzieci w przedszkolu jeszcze dobrze po polsku nie mówią
teraz raczej w każdym przedszkolu są lekcje angielskiego :->
Napisano 15 marca 2010 - 21:07
wydaje mi się że cały czas, ale nie na zasadzie lekcji tylko na zasadzie zabawy,cały czas po angielsku? dzieci w przedszkolu jeszcze dobrze po polsku nie mówią
ale chyba tylko w zerówkachteraz raczej w każdym przedszkolu są lekcje angielskiego :->
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 16 marca 2010 - 09:03
Cytat:
teraz raczej w każdym przedszkolu są lekcje angielskiego :->
ale chyba tylko w zerówkach
nie tylko w zerówce- zaczynają już 3 latki
Ja w związku z tym, że wątpię, aby udało mi się załapać na państwowe przedszkole takie są kolejki i pierwszeństwo mają pewne osoby (o ile samotne matki jestem w stanie zrozumieć i popieram, to nie wiem czemu bezrobotni bez prawa do zasiłku mogą posyłać dzieci do przedszkole przede mną
Napisano 16 marca 2010 - 09:08
no własnie to jeszcze jest tanio.. u mnie prywatne kosztuje 600zł450 zł miesiecznie, wiec dość drogo
to już w ogóle jest przesadaok 1000 zł można się zamknąć.
w miastach jest z tym problem to słyszałamwątpię, aby udało mi się załapać na państwowe przedszkole takie są kolejk
Napisano 16 marca 2010 - 09:12
Marzycielka24 napisał/a:
ok 1000 zł można się zamknąć.
to już w ogóle jest przesada
Marzycielka24 napisał/a:
wątpię, aby udało mi się załapać na państwowe przedszkole takie są kolejk
w miastach jest z tym problem to słyszałam
ogólnie powiem Ci Torii1988, że u mnie na przykład, prywatne przedszkola są świetnym biznesem i ile by ich nie było- zawsze będą chętni...
Napisano 16 marca 2010 - 10:53
Napisano 16 marca 2010 - 13:59
ja chodziłam od 2 roku życia do przedszkola, więc jak na tamte czasy bardzo wcześnie, teraz się to zmieniło i co raz to młodsze dzieci się posyła, i moje dziecko też będzie wcześnie chodziło, bo też uważam że jest to lepsze rozwiązanie niż opiekunka, jednak jest kontakt z równieśnikami, szybciej się zaczyna mówić i w pewien sposób usamodzielniać
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 16 marca 2010 - 14:41
ja chodziłam od 2 roku życia do przedszkola, więc jak na tamte czasy bardzo wcześnie, teraz się to zmieniło i co raz to młodsze dzieci się posyła, i moje dziecko też będzie wcześnie chodziło
anka1705, tylko to jest tak że teoretycznie dziecko od 3 roku do przedszkola się przyjmuje, wcześniej jest żłobek- teraz jest tak, że w prywatnych niekiedy przyjmują młodsze niż 3 letnie dzieci, ale muszą mieć trening czystości za sobą
wiadomo że ceny w stolicy są wyższe bo w stolicy więcej się zarabia niż na takich wioskach..
a to już stereotypy
Napisano 16 marca 2010 - 14:56
co to takiego ? to czy np umie siku do nocnika itp??trening czystości
Marzycielka24, mi nie chodziło o to żeby np roczne dziecko posłać
akurat wczoraj gadałam z koleżanką, która ma 1,5 roczne dziecko i mówiła ze zapisała już małego do przedszkola na 2011 rok!! szok, straszne kolejki.. nie rozumiem tego skoro Polska to kraj w którym rodzi się coraz mniej dzieci a miejsca w przedszkolach brakuje, tym bardziej że każdy chciałby posłać malucha do jak najlepszego, więc zrozumiałabym gdyby to w nich tylko brakowało, ale brakuje chyba we wszystkich
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Kiedyś się uda
Napisano 16 marca 2010 - 19:19
mój brat z racji tego że jest w czwartej podstawowej to jeszcze pamiętam jak chodził do przedszkola
Angielski i logopeda płatny oddzielnie
pierwsze spotykam sie z takim czymśrodzice pełnili dyżury
spotkałam sie w przedszkolu z czymś takim że rodzice, dziadkowie czy rodzeństwo mogło przyjśc w jakikolwiek dzień i czytac dzieciom bajkę
ale skoro piszecie że tak trudno, miejsca zaklepane to jak nie ma wyjścia to i prywatne trzeba 'brac', najlepiej oczywiście sprawdzone
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 17 marca 2010 - 09:30
U mnie jest to samo. Szczególnie, że teraz bardzo ciężko o miejsce w przedszkolu państwowymprywatne przedszkola są świetnym biznesem i ile by ich nie było- zawsze będą chętni...
Niejednokrotnie koszt prywatnego przedszkola można by porównac z kosztem wynajęcia nianio matko jakie ceny
kontakt z rówieśnikami, który jest dla dziecka bardzo ważny w rozwoju.
Za to na pewno nie zdecydowałabym się na przedszkole anglojęzyczne. Na naukę języka obcego Mała ma jeszcze czas, najpierw niech się po polsku mowic nauczy
Powiem wam jednak, że ostatnio koleżanka powiedziała mi coś, co mnie wprawiło w osłupienie... od ponad roku jej córa chodzi do prywatnego przedszkola (bo na państwowy oczywiście nie udało im się załapac) i płaci za niego ok.600 zł (co jest całkiem przyzwoitą ceną). w ostatnim czasie jej sytuacja materialna uległa pogorszeniu i była zmuszona do rezygnacji z tej formy opieki i skorzystanie z pomocy teściowej. I kiedy poszła z taką informacja do dyrekcji przedszkola to pani, z która rozmawiała powiedziała, że nie musi rezygnowac, bo maja taki program pomocy dla rodzin w ciężkiej sytuacji materialnej i taka osoba nie płaci za miejsce a jedynie za wyżywienie czyli ok. 100zł. A. nie mogła uwierzyc w to, co usłyszała i szczerze mówiąc dla mnie to tez było
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 17 marca 2010 - 14:06
Napisano 17 marca 2010 - 14:41
Marzycielka24 napisał/a:
trening czystości
co to takiego ? to czy np umie siku do nocnika itp??
Tak jest, chodzi o to, żeby dziecko umiało zawołać, że chce siusiu, żeby już bez pieluszki chodziło. Zawsze bawiło mnie wyobrażenie jak np. 10 dzieci w przedszkolu w czasie rytmiki trzeba by przewijać
A co myślicie o przedszkolach montessoriańskich?
ja jestem na nie, ale u mnie to prawdopodobnie wynika z tego, że na studiach zajęcia z pedagogiki Montessori prowadzone przez osoby pracujące w takich przedszkolach, no te osoby, takie... NAWIEDZONE mi się wydawały
Napisano 20 marca 2010 - 01:35
kosztowało to 400 zł , no ale ja mieszkam w małym miescie i było to nowe przedszkole , w innym w naszym mieście jest to 600 zł.
U mnie w miescie wiem ze do przredszkola panstwowego gdzie oliwka chodzi to było okolo 15 dzici , które sie nie dostały - tylko trzy latki , nie mowie o innych grupach.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 28 marca 2010 - 15:02
nie wiem na ile ten temat dotyczy mnie
ale mi się podobają przedszkola anglojęzyczne
i w przyszłości chciałabym do takiego posłać moje dziecko
akurat w mojej wsi otworzyli takie przedszkole i z tego co się orientuję to jest otwarte od pon do pt w godz 6-18 i w sobotę od 6-13 więc każdy rodzic powinien być zadowolony, swoją drogą ja bym dziecka nie zostawiła tam cały dzien...
Mysle ze to bardzo dobre godziny otwarcia przedszkola, a one sa bardzo wazne, bo zwykle bywa tak ze nie kazde przedszkole jest otwarte dłuzej niz do 17.30.
Napisano 31 marca 2010 - 09:24
Napisano 31 marca 2010 - 11:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych