Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nazwisko po ślubie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
308 odpowiedzi w tym temacie

#161 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 15:24

ja tak miałam przy poprzednim partnerze. Mój były nazywał się Skóra

Jak ja pisałam o brzydkim nazwisku, to miałam raczej na myśli

bardzo wulgarnym nazwiskiem

albo inne nie do przyjęcia. Skóra wg mnie najgorsze nie jest, przeżyłabym ;-) .

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#162 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 16:36

Mój były nazywał się Skóra :lol: :lol:

Bywają gorsze nazwiska. To jeszcze daje radę. ;-)

Snułam plany na przyszłość i jak pomyślałam sobie że tak miałabym się nazywać po ślubie to aż mnie się coś robiło.

W takich sytuacjach można zrobić tak, że każde zostaje przy swoim nazwisku albo mąż przyjmuje nazwisko żony. Ta druga opcja jest też przydatna wtedy, gdy kobieta jest jedynaczką, ma świetne nazwisko i nie ma w rodzinie nikogo kto by je kontynuował. ;-)
No, ale wiadomo, nie każdy facet by na taki układ poszedł. W takich przypadkach często tradycja im się włącza :D

A jeśli nazwisko jest wulgarne albo obraźliwe, a facet koniecznie chce, aby żona przyjęła jego nazwisko to jeszcze ma opcje napisania wniosku o zmianę nazwiska. Wtedy po ślubie oboje mają zupełnie nowe nazwisko ;-)

#163 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 16:40

monia66 napisał/a:
ja tak miałam przy poprzednim partnerze. Mój były nazywał się Skóra

Jak ja pisałam o brzydkim nazwisku, to miałam raczej na myśli

znalam dziewczyne co po slubie miala nazywac sie noga i zdecydowała sie na dwuczlonowe.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#164 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 20:31

Ja swojego nazwiska nie lubię a D. np. ma fajne nazwisko :) więc jeżeli to byłby on to jasne że przyjęłabym jego :) do mojego imienia tez by pasowało :)

#165 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 20:57

Ja za moim też nie przepadam.
Zawsze jak podaję nazwisko to nikt nie dosłyszy końcówki "ch" i piszą źle <bezradny></span>
Na pewno będę miała nazwisko męża :) Nazwisko K mi się bardzo podoba :mrgreen:

#166 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 04:40

Moje panieńskie było ładne i rzadkie bo u mnie w mieście tylko moja rodzina miała takie :mrgreen: no ale krótkie nie było. Przyjęłam nazwisko męża, które jest ładne no i też nie jest pospolite a co się okazało po ślubie, ja tu w pracy kasuję dziewczynę... ona płaci kartą, ja na kartę a tu takie jak ja imie i nazwisko :mrgreen: rodziną nie jest ale już miałyśmy kilka sytuacji, np. u denstysty i weterynarza, którzy myśleli ze ja to ona i ona to ja:mrgreen: do tej pory jesteśmy w kontakcie.
No a wracając do nazwiska mężą to jest ładne no i kojarzy się z naszym krajem :mrgreen:

#167 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 06:49

którzy myśleli ze ja to ona i ona to ja

no zdarzają sie czasem takie śmieszne sytuacje ;-)

K. miał ładne nazwisko, nawet bardzo, raczej pospolite aczkolwiek zawsze mi sie podobalo, do mojego imienia pasowało idealnie :->

A teraz? Wiadomo, nazwisko tak naprawdę raczej nie ma znaczenia ( o ile nie jest wulgarne czy po prostu śmieszne :lol: ) Moje teraźniejsze jest fatalne, nie lubię go, ale na szczęście jestem jedynaczką więc nie przetrwa <lol></span>
I raczej też należę do tych kobiet, które wybiorą nazwisko męża, no bo tradycja no ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#168 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 08:03

ja wahałam się pomiędzy dwuczłonowym a nazwiskiem męża i padło na drugie bo nie podobają mi się dwuczłonowe, w których oba nazwiska się kończą na "a" a w moim przypadku tak by było.

a i tak w pracy nikt nie używa mojego nowego nazwiska :-P
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#169 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 08:28

Po ślubie na pewno przyjmę nazwisko męża. T ma rzadkie (jest kilka rodzin w Polsce) i bardzo często ludzie robią błędy, bo ma niemieckie. Mnie się podoba :-) Największy problem ma moja mama, bo nie może zapamiętac i ciężko jej wymówic T nazwisko.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#170 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 10:12

T ma rzadkie (jest kilka rodzin w Polsce)

to tak samo jak u mojego S. Jego rodzina też ma rzadkie nazwisko, moje jest o wiele bardziej popularne, też się po ślubie będzie ładnie komponować z moim imieniem :-D

201407101662.png

#171 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 12:10

Co na nazwisk to ja mam rzadkie bardzo nazwisko, praktycznie tylko moja rodzina je nosi. Jest okropne jak dla mnie i marze o tym, żeby się go pozbyć więc zrobię to i przyjmę nazwisko D. podoba mi się i ładnie pasuję do mojego imienia :-D

er3mjw4zst9mivdb.png

#172 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 12:15

ładnie pasuję do mojego imienia

czemu ja się nie zastanawiałam czy pasuje czy nie :-P moje panieńskie się łatwo pisało, same okrągłe literki a teraz się nie umiem podpisać ;-) nie mogę się przyzwyczaić ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#173 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 14:34

czemu ja się nie zastanawiałam czy pasuje czy nie

I nigdy przed ślubem nie próbowałaś podpisywać się różnymi opcjami? :mrgreen:
Ja próbowałam i to nie raz opcje:
-moje imię i nazwisko Brzydala
-moje imię i nazwisko moje-Brzydala
-moje imię i nazwisko Brzydala-moje. :lol: :lol: :lol:
W ogóle jak ktoś decyduje się na dwuczłonowe, to może sobie wybrać kolejność tych nazwisk?

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#174 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 14:39

Ja próbowałam i to nie raz opcje:
-moje imię i nazwisko Brzydala
-moje imię i nazwisko moje-Brzydala
-moje imię i nazwisko Brzydala-moje.

<H></span> już myślałam, że tylko ja tak robiłam :-P całe szczęście, że nie jestem jednak odosobniona :-D

er3mjw4zst9mivdb.png

#175 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 14:42

Aspirynkaaa, z tego co wiem nie można wybrać kolejności ale pewna nie jestem ;-)
Ja troszkę żałuje że nie mam dwuczłonowego ale jak już ma się dwuczłonowe to MUSISZ się podpisywać obydwoma a mi nigdy na jedno moje nie starczało miejsca bo długie hehe więc może dobrze się stało :lol:

#176 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 19:15

Aspirynkaaa, z tego co wiem nie można wybrać kolejności ale pewna nie jestem ;-)

Można, ustala się to w USC- przynajmniej my ustalaliśmy, jakie nazwisko po ślubie będziemy nosić i jakie nasze dzieci. Znam kilka kobiet, które jako pierwsze noszą nazwisko męża, a drugie swoje ;-)

#177 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 14:24

Mimo, że za swoim nazwiskiem jakoś strasznie nie przepadam, to przyzwyczaiłam się do niego na tyle, że nie wyobrażam sobie nazywać się inaczej. Gdybym kiedyś miała jednak brać ślub, na pewno nie zrezygnowałabym ze swojego i zdecydowałabym się na dwuczłonowe nazwisko.

#178 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 16:10

Można, ustala się to w USC- przynajmniej my ustalaliśmy, jakie nazwisko po ślubie będziemy nosić i jakie nasze dzieci.

My również mieliśmy możliwość wyboru nazwiska dla nas, jak i naszych dzieci.

Myślę, że w każdym USC, obowiązują te same przepisy. ;)

#179 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 16:40

Noszę nazwisko męża. Panieńskie strasznie długie a poza tym nie podoba mi się. Teraz jest krótko i ładnie
Dołączona grafika

#180 delifna

delifna
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 18:34

Ja wzięłam nazwisko męża i się bardzo z tego cieszę. Jestem szczęśliwa i dumna z tego, że nazywamy się teraz tak samo.