Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nazwisko po ślubie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
308 odpowiedzi w tym temacie

#181 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 19:43

Aż tyle z Was uważa, że jej nazwisko jest brzydsze od nazwiska partnera? :shock:

W takim razie chyba będę w mniejszości :mrgreen:
Pod żadnym pozorem nie wyobrażam sobie rozstania z moim nazwiskiem.
Jeszcze kilka lat temu byłam z niego niezadowolona, nie p[podobało mi się i marzyłam jak to kiedyś będzie fajnie zmienić nazwisko na inne.
Ale już mi przeszło. :lol:

Akurat w naszym przypadku to moje nazwisko jest ładniejsze, mniej popularne i lepiej brzmi :mrgreen:
P. nie ma brzydkiego nazwiska, ale takie dosyć proste i popularne ;-)
Szczerze mówiąc to nie wiem jakby u nas było jakby doszło do ślubu.
Swojego nie oddam, drugiego też bym nie chciała sobie dopisywać, bo ani jedno ani drugie do krótkich nie należy.
Za to chętnie podzieliłabym się swoim nazwiskiem, ewentualnie oboje pozostalibyśmy przy swoich nazwiskach :- ) :P

#182 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 20:31

Jasminka ja też bardzo lubię swoje nazwisko :-) razem z imieniem świetnie do siebie pasują :-) minusem mojego nazwiska jest chyba tylko jego popularność :-P
natomiast nazwisko Misiaka jest rzadkie,wiele osób je przekręca <bezradny></span>
Zostawienie 2 nazwisk nie wchodzi w grę,bo są długie więc podejrzewam,że w razie czego zdecyduje się jednak na jego nazwisko,ale mojego będzie mi żal <placze></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#183 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 21:03

razem z imieniem świetnie do siebie pasują :-) minusem mojego nazwiska jest chyba tylko jego popularność :-P
natomiast nazwisko Misiaka jest rzadkie,wiele osób je przekręca <bezradny></span>

w razie czego zdecyduje się jednak na jego nazwisko,ale mojego będzie mi żal <placze></span>

A Misiak nie chciałby zmienić na Twoje? ;-)
Wiem, że to nie jest zbyt popularne, ale istnieje taka możliwość. :-P

Zostawienie 2 nazwisk nie wchodzi w grę,bo są długie

U mnie z samych nazwisk byłoby 20 liter i do tego dwa imiona, drugie dłuższe od pierwszego.
Chyba w żadną rubrykę bym się nie mieściła :lol:

#184 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 21:13

A Misiak nie chciałby zmienić na Twoje? ;-)

Oj nie sądzę ;-) chyba jakoś z reguły facetom ciężko się na to zdecydować <bezradny></span> Jednak wyjątki się zdarzają,bo miałam w szkole polonistkę,której mąż się na to zgodził. Chyba przeważyło to,że nazwisko rodowe polonistki by wyginęło...

U mnie z samych nazwisk byłoby 20 liter

u mnie niewiele mniej,bo 19 :-)

do tego dwa imiona, drugie dłuższe od pierwszego.

imiona też mam 2 i drugie również dłuższe ;-)

Tak jak mi teraz przypomniałaś o drugim imieniu to nieźle będzie można sobie pokaleczyć język po moim ślubie :-P dobrze,że moje drugie imię to nie pierwsze :lol:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#185 zaneta1

zaneta1
  • Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 21:13

Ja po slubie przejelam nazwisko meza podoba mi sie a mojego nazwiska niemcy nie umieja wypowiedziec. ;-)

#186 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 22:09

chyba jakoś z reguły facetom ciężko się na to zdecydować <bezradny></span>

Niestety.
Wychodzę z założenia, że po to są dwa nazwiska (kobiety i mężczyzny), żeby para wybrała sobie to ładniejsze. :mrgreen:

Nie wyobrażam sobie zmiany lepszego na gorsze i męczenia się z nim przez całe życie w imię tradycji. :->
Jeśli jest to kwestia popularności, wymowy, przekręcania, itp. to nie problem.

Chodzi mi tutaj raczej o przypadki, kiedy facet ma okropne nazwisko, kobieta takiego nie chce, a on się upiera, że musi ród przedłużyć, że tradycja... :->
Czasami można trafić na faceta z takim nazwiskiem, które już dawno temu powinien zmienić :mrgreen: :shock:

#187 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 18 kwietnia 2012 - 23:11

Znam też takie przypadki, gdy małżonkowie wybierali zupełnie inne nazwisko. Jeden z przypadków był taki, że mężczyzna był "Wiśniewski" i z partnerką postanowili, że po ślubie będą "Wiśniowscy". Taka drobna zamiana liter, żeby nazwisko było mniej popularne. Także na nową drogę życia można sobie zmienić nazwisko na całkiem nowe, takie własne ;-) Tylko nie wiem, czy da się to załatwić razem z załatwieniem małżeństwa, czy to się robi jakoś osobno.

Nie wyobrażam sobie zmiany lepszego na gorsze i męczenia się z nim przez całe życie w imię tradycji.

ja też nie.

#188 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 06:28

Mi się podoba zarówno nazwisko moje, jak i R. ;-) chciałabym dwuczłonowe, ale oba nazwiska, to razem 19 liter <bezradny></span> jeszcze nie wiem na jakie się zdecyduję, jeśli kiedyś dojdzie do ślubu ;-) R. chciałby, żebym przyjęła jego nazwisko, natomiast dziadek chciałby, żeby została przy swoim, bo noszę nazwisko dziadka, a dziadek nie miał syna, więc jestem ostatnią z naszej rodziny o tym nazwisku ;-) w Polsce są jeszcze ludzie o tym nazwisku, ale mimo to dziadkowi by zależało. Ja niczym się sugerować nie będę - jak przyjdzie czas, to podejmę decyzję ;-)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#189 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 07:25

Ja lubię swoje nazwisko, nazwisko Ł mi się średnio podoba... Ale jak przyjdzie co do czego to pewnie przyjmę jego, dwuczłonowe było by za długie. Najchętniej zostałabym przy swoim :-P

#190 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 10:38

A mi moje nazwisko bardzo się podoba, nie jest zbyt popularne, takie trochę inne :-P I wydaje mi się, że ładnie komponuje się z moim imieniem, poza tym dorobiłam się ksywek kilku, po których jestem "rozpoznawana" i ciężko by było mi się rozstać z nim :-P Chciałabym mieć dwa, ale moje jest dość długie, więc to zależy, jakie miałby mój przyszły mąż :lol:
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#191 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 14:06

Ja po ślubie zdecydowałam się na nazwisko męża, ale teraz trochę żałuję.
Moja teściowa jest znaną osobą w moim mieście i gdzie tylko nie idę np. w sprawie pracy czy w sprawie praktyk, czy gdziekolwiek gdzie pytają o nazwiska to od razu pytają o powiązania z teściową... Męczące to trochę, bo mam wrażenie, że nic nie mogę zrobić na własny rachunek :P
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#192 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 20 kwietnia 2012 - 09:20

Po ślubie do swojego dołożę nazwisko męża. Swoje bardzo lubię jest ładne, natomiast nazwisko K. jest króciutkie.

#193 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 20 kwietnia 2012 - 10:43

Moje nazwisko ma końcówkę -cki -cka. Łącznie jest nas koło 1000 w Polsce.

Nazwisko D. ma koło 44 tys ludzi :-/

I z tego własnie powodu wole moje nazwisko.
Nazwisko D. jest bardzo popularne i takie ... średnio mi się podobające.

Ale jak przyjdzie co do czego, to zapewne przejmę nazwisko D. Jakoś będzie trzeba się przyzwyczaić.
Dwu członowe by wchodziło w gre, bo nie było by za długie, ale jakoś mi się takie nazwiska średnio widzą ;-)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#194 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 20 kwietnia 2012 - 14:32

Ja na pewno , po ślubie naszym wezmę nazwisko mojego D jest i ładne , i o wiele fajniejsze , od mojego panieńskiego. :-D
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#195 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 21 kwietnia 2012 - 15:52

Gadałam o tym z D. i on tylko swoje nazwisko toleruje :roll:
Jak rzuciłam hasło, że może by tak moje, to się napuszył i tyle :lol:

#196 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 kwietnia 2012 - 18:32

Kiedyś chciałam mieć dwuczłonowe nazwisko, jakoś mnie to fascynowało. Ale moje samo w sobie jest na tyle długie, że byłby problem z podpisem. Nie chciałabym na pewno, aby każdy miał inne, nazwisko K. pasuje mi nawet do imienia, wiec na razie jestem skora do 'przejęcia' go, gdyby miało dojść do ślubu :mrgreen:

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#197 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 26 września 2012 - 15:47

Ja przyjęłam nazwisko Męża. Z początku myślałam o dwuczłonowym .........ek-..........ka bo nawet nieźle brzmi ale jednak ze swoim nazwiskiem rozstałam się jak byliśmy w USC podpisywać potrzebne do ślubu dokumenty :mrgreen:
Gdy urzędnik zapytał jakie chcę mieć nazwisko po ślubie to już wiedziałam, że (jeszcze wtedy) Narzeczonego ale i wtedy spojrzenie Męża mówiło samo za siebie <lol></span>

#198 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 23 stycznia 2013 - 13:24

Nie lubię podwójnych więc to odpada. Na chwilę obecną myślę, że zostanę przy swoim. Nie wiem czemu, ale mam wrazenie że troche to nie będę ja, moja tożsamośc jest nierozerwalna z nazwiskiem.
Jakoś nie przekonał mnie jeszcze żaden argument dlaczego kobieta ma zmieniac nazwisko.

Każdy z nas urodził się ateistą

#199 busia0608

busia0608
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Gadu Gadu:6530726
  • LokalizacjaUK
  • Wzrost:169
  • Włosy:farbowane
  • Stan:odlatuję
  • Partner:D
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 23 stycznia 2013 - 14:50

Nie chciałabym na pewno, aby każdy miał inne

również sobie tego nie wyobrażam!, i ja i D. mamy krótkie nazwiska, kiedyś przeszło mi przez myśl dwuczłonowe, ale jednak jeśli będę miała wybierać to będzie to nazwisko D.
Dołączona grafika
jesteś już Mój, jestem już Twoja !

#200 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 23 stycznia 2013 - 18:21

Ja mam nazwisko dwuczłonowe i do tego bardzo długie. Jedno nazwisko ma 11 liter, drugie 10 a moje imię 9 :D
Czasem to jest problem, np. gdy muszę się wpisać na jakimś blankiecie w kratki. No za żadne skarby się nie da. Podobnie jest z kartą płatniczą, na niej mogę mieć tylko jedno nazwisko albo inicjały.
Mimo wszystko nie żałuję. Jakoś nie mogłam się rozstać z moim nazwiskiem panieńskim. W końcu tyle lat z nim funkcjonowałam. Miałam wrażenie, że rezygnując z niego tracę coś z własnej tożsamości. Pewnie to głupie, ale tak mi wydawało :)

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."