Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zakupy z głową

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#21 papaja

papaja
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 05 lutego 2010 - 15:40

Sama lista zakupów nie wystarczy, choć jest niezbędna podstawą mądrych zakupów :) Serwis do którego dałam link pokazuje w prosty sposób jak być smart shopper-ką czyli mądrą głową na zakupach :) poczytałam, sprawdziłam- warto. Jakie zasady oszczędzania stosujecie?

Bez względu czy jesteś mistrzem w oszczędzaniu czy dopiero nowicjuszem tego wyrafinowanego sportu, na pewno nie raz zawitałeś w progi sklepów dyskontowych. Choć dla niektórych zakupy w tego rodzaju sieciówkach to „dziadowanie”, może w dobie kryzysu warto zacząć je regularnie odwiedzać.

Wbrew utartej opinii towary z tego rodzaju sklepów nie muszą kusić nas tylko niską ceną, ale również dobrą jakością. Dlaczego? Bardzo często producentami produktów specjalnie tworzonych dla danego sklepu są znani wytwórcy. Dostarczane przez nich artykuły z reguły nie odbiegają jakością od tych markowych. Są natomiast tańsze, bowiem nie mają kolorowych, specjalnie projektowanych opakowań oraz nie trzeba inwestować w ich reklamę. Jednak tak jak wszędzie, w zbiorze produktów dyskontowych znajdziemy zarówno te bardzo dobre, jak i beznadziejne. Można zdać się na własne doświadczenie i wypróbowywać każdego, bądź skorzystać z niezwykle praktycznego serwisu Na jego stronie znajdziemy przede wszystkim komentarze konsumentów robiących zakupy w takich sklepach jak Biedronka, Lidl, Netto czy Aldi. W sumie otrzymujemy recenzje ponad 400 produktów, a także ranking najgorszych i najlepszych artykułów. Czytając je możemy czasem być ogromnie zaskoczeni jak wiele produktów jest chwalonych i porównywanych jakością do tych z najwyższej półki!

#22 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 06 lutego 2010 - 18:38

z rad jak robic zakupy to ja stosuje miedzy innymi taka aby nie robic zakupów na głodnego. ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#23 gothicaq

gothicaq
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 10:46

Należę do osób, które robią zakupy spontanicznie i niestety gubi mnie to.. Ostatnio jednak postanowiłam wszystko planować. Zakupy codziennego użytku robię z listą w ręku. Zdarza się jednak, że nie mam czasu chodzić po sklepach w ciągu dnia.. i wtedy robię zakupy w sieci. Wychodzi taniej i wszystko zawsze jest przemyślane. Ostatnio robiłam na /link/. Mają tam produkty z Niemiec - sporo spożywki i świetne chemiczne, są bez porównania lepsze od naszych polskich. I byłam wyjątkowo zadowolona.

#24 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 11:49

Ostatnio nie ma czegos takiego u mnie jak zakupy z glowa :roll:

Gospodarstwa domowego teraz nie prowadze, bo tym zajmuja sie rodzice, ale jak jestem z M w weekend to kasy wydajemy az nadto :shock:
Pozniej analizuje paragony... co gdzie, ile poszlo <olaboga></span>
Idziemy do sklepu po cos na obiad czy kolacje.. ale bez konkretnego planu co bysmy zjedli i tak myslimy w sklepie i wrzucamy do koszyka " a moze to, ooo patrz jakie fajne" :roll:
Jak jestesmy w Wawce, to zawsze ale to zawsze.... musi skonczyc sie w galerii - a to ciuszek, a to kino, lody, obiad... <olaboga></span> ;-)

W tygodniu nie moge powstrzymac sie od zakupow w drogerii, bo ciagle mi sie jakis kosmetyk konczy :-/
Opracowalam sposob - jak wchodze do sklepu nie biore koszyka ani wozka - sprzedawcy na mnie krzycza, ale ja tlumacze, ze tylko jedna rzecz chcialam :mrgreen: i to nawet pomaga - nawet jak mi cos niepotrzebnego wpadnie w rece, to brakuje mi rak, aby dzwigac do kasy 8-)

Musze opracowac plan "zakupow z glowa" bo wyjdzie ze nie jestem gospodarna :-P
Wydaje mi sie, ze robienie listy to dobre rozwiazanie <hmm></span>
Bo takie wyjscie po niewiadomo co, jak w naszym przypadku, konczy sie..... za duzym rachunkiem przy kasie :lol:

#25 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 11:57

Ja chodzę na zakupy z listą, jestem przywiązana do konkretnych produktów i niczego ponad to nie kupuję. Jakoś się udaje ;-)
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#26 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 12:00

u mnie jest tak, że odkąd jestem na diecie, co tydzień wybieramy się do dużego hipermarketu (najczęściej tesco) gdzie uzupełniam swoje zakupy, muszę wam powiedzieć że jestem już mistrzem w szacowaniu ile wyskoczy na kasie <umieraam></span>
zwykle mylę się w granicach max 10 zł :lol: wracając do tematu, po kilu nieudanych wyprawach na zakupy, kupieniu czegoś co mi się kompletnie nie przydało kupuje tylko to co niezbędne, zresztą mi zawsze na wszystko szkoda kasy :lol:
za to mój misiek to już masakra, on tam zawsze wynajdzie sobie jakąś popierdółkę którą musi mieć <bezradny></span> :roll:

#27 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 12:02

Do pewnego czasu nie robiłam listy i chodziłam do sklepu o tak o, kupię to co pamiętam, spacerkiem w każdym korytarzyku supermarketu <zakup2></span> ..... wychodziłam z dużą ilością produktów, które tak naprawdę nie były mi potrzebne. Najgorzej gdy napatoczyłam się na drogerię, gdzie zza każdego rogu wyskakiwały kuszące promocje... <bezradny></span> Problem z drogeriami rozwiązał się sam - robiłam porządki z kosmetykami i spadły mi klapki z oczu - kilka żeli pod prysznic, szamponów, balsamów, antyperspirantów itd, nie wspominając o mniejszych, które musiałam wyrzucić z racji ich daty ważności. Teraz max 1-2 sztuki w/w specyfików na półce i basta <jupi></span>
Obecnie wszędzie biegam z karteczkę <regulamin></span> i muszę przyznać, że ten patent całkiem nieźle się sprawdza :lol: nie mówię, że nie zdarza mi się kupić czegoś ponad to co mam w planach ale tak naprawdę coraz rzadziej :)

#28 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 21:11

Jak na razie nie robię listy, ale zanim wyjdę do sklepu myślę, co jest niezbędne do kupienia i staram się zabierać ze sobą tylko tyle pieniędzy ile potrzebuję - gorzej, jeśli mam przy sobie kartę :-/
A okropnie to jest chodzić na zakupy z R. :evil: "To bym zjadł i tamto bym zjadł, ale nieeee... weź dwa, albo nie trzy, bo przecież skoro to bierzemy to już nie będę jadł kolacji - wole coś słodkiego." Wrrrr... :evil:

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#29 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 lipca 2010 - 12:45

ja ostatnio nie kupuje slodyczy ani chipsów , wiec nie "grzesze" na zakupach , nawet na suszone owoce czy wogóle owoce mało kiedys dam sie skusic. czasem kupuje dwa jogurty , choc potrzebowałam jeden , ale sprawdzam date waznosci i wiem ze zjem go w inny dzien . a tak kupuje tylko to poco weszłam do sklepu.

#30 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 września 2010 - 13:43

liste mam i owszem:)
staram sie tak robic aby starczyło na wszystko:)

nie raz zdarza mi sie kupić cos co w sumie nie trzeba kupować - druga szminka ochrona, żel pod prysznic ( a mam w domu jeden) itp
ot...nie jestem mega oszedna
ani też nie szastam kasa na lewo i prawo
coś posrodku
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#31 Weronika19

Weronika19
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 13:16

Zakupy z głową, to na pewno nie zakupy w supermarketach- tam, wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy umiejscowione są na końcu sklepu, tak, by zachęcić Cię do kupienia różnych innych niepotrzebnych pierdół, które znajdują się po drodze.

#32 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:24

Zakupy z głową, to na pewno nie zakupy w supermarketach- tam, wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy umiejscowione są na końcu sklepu, tak, by zachęcić Cię do kupienia różnych innych niepotrzebnych pierdół, które znajdują się po drodze.

na mnie to nie dziala, wchodze po cos i kupuje. chyba ze ide z zamiarem kupic cos na obiad , ale nie wiem co to owszem moge kupic dwie rzeczy zamiast jednej.
nigdy nie kupuje czegos co nie jest mi potrzebne.

#33 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 18:28

Zakupy z karteczka w dloni to niezła sprawa.Nie wkłada się wówczas niepotrzebnych produktów do koszyka.Można spokojnie zakupić to co się zaplanowało.U mnie to się sprawdza.

#34 Yemen

Yemen
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 13 lutego 2011 - 22:16

nigdy nie udaje mi się kupic dokaldnei tylko tego co mam na liscie, zawsze kupie wiecej :-)
moze my kobiety tak mamy?

a korzystacie z kart rabatowych? punktowych? zeby "z głową" oznaczalo też "oszczedzanie"? :-)

#35 Maud

Maud
  • Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 20:44

a korzystacie z kart rabatowych? punktowych? zeby "z głową" oznaczalo też "oszczedzanie"? :-)

A jakie masz na myśli? Z marketowych mam clubcard (słabość) i payback. Ale czy oszczędzanie? Liczę raczej na to, że przy odpowiedniej liczbie punktów dostanę jakiś bon pieniężny albo uda mi się wymienić je na nagrodę.

A jeśli zakupy to najlepiej z karteczką - to raz, nie na głodnego - to dwa i nie w weekendy - to trzy. Promocje zawsze staram się omijać a przynajmniej sprawdzać cenę jednostkową. Do tego przed pójściem do kasy idę sprawdzić ceny pod czytnik. :)

[ Dodano: 2011-02-14, 20:45 ]

A jakie masz na myśli? Z marketowych mam clubcard (słabość) i payback. Ale czy oszczędzanie? Liczę raczej na to, że przy odpowiedniej liczbie punktów dostanę jakiś bon pieniężny albo uda mi się wymienić je na nagrodę.

A jeśli zakupy to najlepiej z karteczką - to raz, nie na głodnego - to dwa i nie w weekendy - to trzy. Promocje zawsze staram się omijać a przynajmniej sprawdzać cenę jednostkową. Do tego przed pójściem do kasy idę sprawdzić ceny pod czytnik. :)
Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.

#36 Yemen

Yemen
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 16:55

Tak oglnie chodzilo mi o karty bo teraz wiele sklepow je oferuje. Na poczatku mnie to draznilo "Zbiera pani punkty", "Ma pani karte rabatowa" bo nie robie az tak czesto zapkupow w jedenj marce ciuchow, czy supermarkecie ale potem pomyslałam ze przeciez nawet jak raz w roku kupuje gdzies jeansy to czemu mialabym na nie nei dostac rabatu. To sie tak wydaje ze oszczednosci sa niewielkie ale jak spojrzec np w skali roku.... Najwiecej to chyba na kartak w sklepach spozywczych, stacjach bezynowych i programach sieci komokowych sie zyskuje

#37 zaneta1

zaneta1
  • Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 17:12

Ja tez mam karte payback korzystam z niej jak robie zakupy w Realu ... i dwa razy w roku wybieam bon na 20e
Karte ta daje tez w drogeri DM za 1e jeden punkt :-)
W realu punkty zbieraja sie duzo wolniej tam za za wydane 10e mam 3 punty.

Mam tez karte na stacji Schell.

#38 arleta81

arleta81
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 10:29

Mam kartę Payback, zbieram punkty przy tankowaniu, w realu, czasem na allegro... Ale nie wiem jak sprawdzić ilość zgromadzonych punktów! Moge to zrobić jedynie na BP?

#39 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 13:48

arleta81,

Jak mogę sprawdzić mój aktualny stan konta punktów?

Stan konta można sprawdzić za pośrednictwem:

- Internetu, www.payback.pl w sekcji "Mój PAYBACK"

- pakietu "Mój PAYBACK": do 4 razy w roku

- Biura Obsługi Klienta: 0 801 044 440 (0,35zł/min z telefonów stacjonarnych)

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#40 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 lutego 2011 - 13:57

Zakupy z karteczka w dloni to niezła sprawa

ja tylko tak robie ;) i to faktycznie dobra sprawa.

No...chyba ze ktos nie musi sie liczyć z tym co i ile wkłada do koszyka
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim