Wczesniej bardzo mi się spodobał Siewca wiatru Mai Lidii Kossakowskiej, a teraz czytam Kłamcę Jakuba Ćwieka i też polecam. Obie o aniołach, tylko przedstawionych tak w nieco innym świetle
Książka
Napisano 22 października 2007 - 13:26
Wczesniej bardzo mi się spodobał Siewca wiatru Mai Lidii Kossakowskiej, a teraz czytam Kłamcę Jakuba Ćwieka i też polecam. Obie o aniołach, tylko przedstawionych tak w nieco innym świetle
Napisano 22 października 2007 - 14:23
Napisano 22 października 2007 - 14:36
Kiedy ten się zwęża i staje się nieskończenie mały, zamienia się w punkt.
Wtedy człowiek mówi: "To jest mój punkt widzenia"
Napisano 22 października 2007 - 15:44
Napisano 24 października 2007 - 13:40
Ostatnio czytałam "Szchownice flamandzką" i "Ostatnią bitwę Templariusza".
Wiele osób zniechęca fakt, iż książki są bardzo grube.
Mnie zachwyca język którego używa, opisy ( bajeczne i tak wyraziste), że mam wrażenie, że przeżywma przygody razem z bohaterami.
Dobrze, że polecacie książki bo człowiek idzie do biblioteki i chodzi godzinę między półkami totalnie skołowany
Napisano 24 października 2007 - 13:48
a dzisiaj zabieram się za "Pachnidło"
Napisano 24 października 2007 - 14:02
mój mąż już przeczytał i twierdzi, że nawet niezłeDaj znać, czy warto
Napisano 24 października 2007 - 16:44
Napisano 24 października 2007 - 22:22
Napisano 26 października 2007 - 10:18
moją ulubioną autorka jest Margit Sandemo -norweska pisarka .
zaczytuję sie jej sagami
drugą autorką którą uwielbiam jest Caterine Coulter i jej cyklami pisane powieści polecam "Czar"
to tak na początek o mnie
Napisano 26 października 2007 - 11:06
sporo dobrego o tym zbiorze ksiazek słyszałam) Polecam gorąco "Sagę o Ludziach Lodu " jest to 47 tomowa historia czarodziejów
jesli lubisz ksiazki fantasy to polecam Ci ( zreszta juz chyba wszystkim poleciłam) trylogię "Światło i cienie" -pare zdan o w podforum fantasy
Napisano 26 października 2007 - 14:47
Napisano 26 października 2007 - 14:49
Napisano 26 października 2007 - 14:50
ja dzis dostałam linka do internetowego Empiku
....i przyszalałam
4 ksiązki qpiłam
a nie powinnam
bede tynkiem kanapki smarowac w przyszłym miesiacu
hyhyhy no a ja se sprawie za pierwsza wypłatę
Napisano 26 października 2007 - 14:59
kupiłam sobie kolejne 4 tomy legendy Drizzta
Napisano 26 października 2007 - 15:08
Napisano 27 października 2007 - 09:53
Może na początek o autorce -Margit Sandemo urodziła się 23 kwietnia 1924 roku w Valdres w Norwegii, jako druga córka Andersa Underdala i jego żony Elsy. Ojciec Margit był Norwegiem, matka Szwedką. Miała 21 lat, kiedy po wojnie wróciła do Valdres, by szukać swoich korzeni. Tam, w górskiej dolinie, koło się zamknęło. Margit poznała Asbjorna Sandemo, starszego od niej o osiem lat hydraulika. Zakochali się w sobie na całe życie.
Ich ślub odbył się w Strängnäs w Szwecji 29 marca 1946. Jak sama napisała w autobiograficznej części ostatniego tomu "Sagi o Ludziach Lodu", nie da się przecenić tego, co mąż dla niej uczynił: pomógł jej uporządkować zawikłane, pełne kłopotów i niejasności życie: "Asbjorn to mój punkt oparcia, moje bezpieczeństwo. Bez niego byłabym bezradna". Przez ponad pięćdziesięt lat byli nierozłączni. Urodziło im się troje dzieci, córka Tove oraz dwaj synowie, Henrik i Bjorn.
Źródłem, z którego czerpie pomysły do swoich powieści, jest jej wyobraźnia, przekraczająca wszelkie granice. Z jednym wyjątkiem... "Jedynym realistycznym elementem moich księżek są te wszystkie nierealistyczne postaci i zjawy".
Księżki Margit Sandemo przetłumaczono na wszystkie języki Skandynawii.
Jej księżki są jednocześnie wzruszające i pełne humoru. Czytając je, nie raz płakałam, bywało też jednak, że ze śmiechu bolał mnie brzuch. Postaci występujące w powieściach rzadko są jednowymiarowe - jak w żywych ludziach, miesza się w nich dobro ze złem, egoizm z poświęceniem...
Książki jakie napisała to:
Saga o Ludziach Lodu-47 tomów
Saga o Czarnoksiężniku-15 tomów
Sago o Królestwie światła-20 tomów
Opowieści-44 tomy
Tajemnica Czarnych Rycerzy-12 tomów i jeszcze kilka innych książek.
Dodam jeszcze że : Sagi są z sobą powiązane ,bo postacie z sag o Ludziach Lodu i o Czarnoksiężniku spotykają sie w sadze o Królestwie światła .
A teraz o sadze
cała historia rodu dzieje sie w latach od 1581 -do 2000 rokuSilje, córka Arngrima, miała zaledwie 17 lat, gdy zaraza w 1581 roku zabrała wszystkich jej bliskich. Wygłodniała, zziębnięta, z dwójką osieroconych, przygarniętych dzieci, podążała ku miejscu za miastem, gdzie palono zwłoki zmarłych.
Tak bardzo pragnęła rozgrzać się przy ognisku. W tej dramatycznej chwili zaopiekował się nią tajemniczy mężczyzna - człowiek z rodu Ludzi Lodu, którego wygląd wzbudzał w dziewczynie strach, a jednocześnie dziwnie przyciągał...
Dostępne na rynku są wszystkie części ,można je czytać wszystkie po kolei ale również każdą osobno
no i wiem że są w sprzedaży następne serie wydania z gazetą 'Fakt"
wiem że dużo jak na początek ale można jeszcze więcej
Napisano 27 października 2007 - 10:14
A najlepiej bo ostatnio z 2 koleżankami z uczelni szłam na pizze i one zaczęły mówić o najnowszej anglojęzycznej książce Harrego Pottera i mówiły o śmierci jakiegoś tam bohatera... ja im powiedziałam, że pomimo tego, że wygrałam w konkursie plastycznym 5 pierwszych części to nie przeczytałam ani jednego tomu
To mi powiedziały, że jak w empiku pojawi się polska wersja ostatniej części to będę z nimi chodziłam i ja będę czytała 1 tom, a one ostatni 8)
Napisano 27 października 2007 - 23:06
dzieki za recenzje agnesica2