Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Aparat ortodontyczny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 17:05

Dół mam już naprostowany i to aparatem ruchomym robiłam. :-)

Aaaa to zazdroszczę, też wolałabym mieć tylko dół.... No ale niestety ortodonta powiedział,że jak mi naprostuje górę to dół może wtedy nie pasować no i tak... A okres mojego leczenia wyliczył na około 18-20 miesięcy co dla mnie i tak jest w miarę długim okresem, bo spodziewałam się max 1,5 roku...

A w jakiej cenie u Ciebie są aparaty metalowe?

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#22 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 17:17

Aaaa to zazdroszczę, też wolałabym mieć tylko dół.... No ale niestety ortodonta powiedział,że jak mi naprostuje górę to dół może wtedy nie pasować no i tak...

No u mnie też tak mówiła. Ale akurat na dole była kwestia tylko lekko przesunięcia jednego zęba. I stwierdziła, że zrobimy to ekonomiczniej, tańszym aparatem. I dało radę. ;)

A okres mojego leczenia wyliczył na około 18-20 miesięcy co dla mnie i tak jest w miarę długim okresem, bo spodziewałam się max 1,5 roku..

Mi powiedziałam, że max. 1,5 roku, a może nawet wcześniej, bo zęby mi ładnie współpracują już przy ruchomym, a przy stałym to już powiedziała, że w ogóle powinno być dobrze.

A w jakiej cenie u Ciebie są aparaty metalowe?

Metalowy u mnie jest za 1500 zł.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#23 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 lutego 2015 - 20:31

@palomka co ile robi sie wizyty kontrolne ??? to jest płatne czy na nfz ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#24 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 13 lutego 2015 - 20:48

@magdaaaaa na NFZ aparat jest do 13r.ż z tego co kojarzę.

Teraz wizyty z ruchomym miałam co miesiąc - 50zł. Ze stałym mówiła mi, że wizyty co miesiąc, półtora i tu koszt 80zł. 

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#25 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 10 marca 2015 - 22:25

@palomka no jeśli chodzi o jedzenie to akurat u mnie jest tragedia z tym... Praktycznie mało co jem a jeśli już to jakieś bardziej płynne posiłki, także radzę się w takowe zaopatrzyć ;-)

zęby od nacisku aparatu bolą, ciężko jest cokolwiek ugryźć ... każdy kęs sprawia ból.

Ponad to prawdopodobne jest to, że będziesz miała poranione wargi od zamków, aczkolwiek ja nie doświadczam bólu w tej okolicy. Od wczoraj zdążył mi się poranić jedynie prawy policzek - do krwi :lol:

#26 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 11 marca 2015 - 06:08

@inqaa w sumie na internecie wyczytalam ze w pierwszych dniach do jedzenia najlepsze sa zupt, jogurty...

Z tymi poranionymi wargami to pewnie tez tylko na poczatku.

Dobrze, ze zakladamy w podobnym czasie to mozemy sie wspierac ;)

#27 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 11 marca 2015 - 08:18

@palomka racja, najlepsze są zupy, jogurty, jakieś kaszki. Na pewno nie zaczynaj chlebem ani twardym mięsem. Ja tak zrobiłam i już byłam na ponownym klejeniu zamka. I w dodatku, nie dość że wymienił mi zamek to jeszcze na 7kę nałożył jakiś kompozyt który ma podnosić moją powierzchnię zgryzową i chronić zamek przed ponownym wybiciem. Dlatego teraz czuję się jakbym miała beton w ustach :D

Co do poranionych warg to tak - głównie na początku, potem śluzówka się przyzwyczai.

Poza tym dostaniesz taki wosk, który będziesz mogła naklejać na zamki gdyby za bardzo obcierały. Ja obecnie sobie zakładam taki wosk na dolne tylne zamki żeby pozwolić policzkowi na regeneracje :)

#28 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 11 marca 2015 - 10:05

@inqaa a Ty masz zwykly metalowy czy kosmetyczny zakladalas?

Im blizej tym mam jakies wieksze obawy :)

#29 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 11 marca 2015 - 11:35

@palomka tak jak chciałam, czyli góra kosmetyczny a dół metalowy :) i o ile z bliska to ten kosmetyczny również jest widoczny ( no bo przecież zamki wystają ) to z pewnej odległości w ogóle nie widać że mam aparat.

Co do obaw to spokojnie - ja też na razie przechodzę kryzys, ale to normalne. Za jakiś czas w ogóle nie będziesz pamiętała że nosisz aparat - tak się z nim oswoisz. U mnie na roku mnóstwo osób nosi lub nosiło aparat i wszyscy potwierdzają że tak to właśnie wygląda :)

#30 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 11 marca 2015 - 12:34

No to mam nadzieje ze bedzie tak jak mowisz :)

A do tego dolnego metalowego masz jakies kolory gumek?
Bo mi cos ortodontka wspominala ze sa jakies do wyboru :D

#31 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 11 marca 2015 - 16:25

A do tego dolnego metalowego masz jakies kolory gumek?

Te gumki to ligatury - zarówno w kosmetycznym jak i metalowym się je zakłada. Tylko, że na górze mam przezroczyste, żeby razem z zamkiem były przezroczyste ( choć mogłabym mieć zamki przezroczyste a ligatury kolorowe - ale to w takim razie po co zakładać kosmetyczny skoro i tak je widać :-P )

A na dole na metalowym sobie niebieskie wybrałam, ale kolorów jest dużo - na jaki masz ochotę taki Ci ortodontka założy ;-) a za miesiąc zmiana :mrgreen:

#32 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 12 marca 2015 - 14:24

@inqaa a to juz wiem o co chodzi.

A powiedz mi jeszcze jak sprawa z mowieniem? Ciezko?

Im blizej tym wiecej pytan mi sie pojawia :D

#33 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 12 marca 2015 - 20:30

Im blizej tym wiecej pytan mi sie pojawia :-D

Co tam wiem to mogę pomóc i rozwiać wątpliwości :lol:

A powiedz mi jeszcze jak sprawa z mowieniem? Ciezko?

Z mówieniem nie najgorzej... Myślałam, że będę seplenić czy coś, ale generalnie nic się nie zmienia oprócz tego, że mówienie jest trochę utrudnione ze względu na to, że masz jamę ustną bardziej wypełnioną i to przeszkadza ;-)

#34 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 18 marca 2015 - 12:38

No to aparat założony. W sumie to nie najgorzej. ;)

Z mówieniem bez problemu. Na razie nic mi dziąseł nie obciera, ale też dostałam taki wosk, czy to silikon do naklejania na zamki w razie problemu. 

Teraz tylko czekać na jakieś efekty :D 

#35 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 18 marca 2015 - 14:43

@palomka właśnie specjalnie weszłam, żeby sprawdzić czy już jesteś po :)

Dziąseł to Ci nie obetrze - prędzej śluzówkę policzków i warg. Ja na początku też nic nie czułam ale teraz już trochę mam policzki poobcierane szczególnie po tym jak dużo mówię.

Ja już u siebie widzę efekty działania aparatu - oczywiście nie jest to jeszcze prosty łuk ale widzę pewne zmiany miejsca w poszczególnych zębach. Nie podobają mi się one ale czekam na końcowe ułożenie zębów w łuku :)

#36 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 18 marca 2015 - 14:45

@inqaa noo to powiem Ci, że szybko zauważyłaś różnicę. Ciekawa jestem jak to będzie u mnie. :)

Póki co mam tak, że nawet jedzenie jogurtu to dla mnie wyczyn... jakoś podświadomie się boję, żeby coś mi nie odpadło. :D 

#37 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 18 marca 2015 - 16:04

@palomka mój pierwszy dzień wyglądał podobnie ale przywykniesz - ja już po 9 dniacg jestem bardziej śmielsza do jedzenia wszystkiego, choć skórek od chleba jeszcze się boję <lol>

#38 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 18 marca 2015 - 17:09

@inqaa ja dzisiaj miałam kawałki mięsa w zupie, to sobie je rozdrobniłam na czynniki pierwsze, a i tak połykałam tylko bo się bałam cokolwiek dotknąć zębami.

Teraz dopiero odczuwam lekki ból, ale mam nadzieję, że to chwilowe. 

No i zrobiłam sobie zdjęcie, będę potem porównywać postępy. :)

#39 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 21 marca 2015 - 15:06

@palomka jak tam po pierwszych dniach ? Bolą zęby czy jeszcze nie ? ;)

I jak z jedzeniem ? Lepiej czy gorzej?

#40 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 21 marca 2015 - 15:44

@inqaa zęby bolą i to baaaardzo. Takie bardzo, bardzo wrażliwe się zrobiły. 

Z jedzenia to dalej uskuteczniam jogurty, serki. No i zupy. Wczoraj w KFC spróbowałam frytki też jakoś poszło, ale jeszcze trochę muszę zaczekać ;) 

Generalnie stwierdzam, że źle nie jest.

Ale mam też chwile kiedy chciałabym go zdjąć.  :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych