Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Aparat ortodontyczny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 15:44

ponieważ za parę dni będę miała zakładany aparat... chciałabym się dowiedziec czegoś więcej :P bo przerażają mnie myśli że coś będę miała powsadzane między zęby ... i będzie to bolało...
jeśli któraś miała bądź ma aparat... to niech napisze coś więcej o tym :P

#2 Anais

Anais
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 15:49

ja jak bywam w podstawówce to miałam stały aparat ;) a co konkretnie chciałabyś wiedzieć?
...professions of love...

#3 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 15:50

Anais, hmm ... w ogóle po co te gumki są wkładane między zęby... co tam potem będzie umieszczane ?

#4 Anais

Anais
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 16:28

gumki są wkładane między zęby trzonowe bo na tych ostatnich zębach będziesz miała zakładane pierścienie za które będą zaczepiane druciki i te gumki są po to by zrobić odrobinę miejsca na te pierścienie ;)
...professions of love...

#5 Jagódka

Jagódka
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 26 lipca 2009 - 09:08

Ja mialam staly aparat 8 lat temu, wiec technologia podejrzewam, ze byla zupelnie inna. Kolorowe gumki juz byly, ale raczej ich nie nosilam, bo staly aparat to byla rzecz wstydliwa i nie chcialam zeby rzucal sie w oczy. Teraz uwazam, ze aparat wyglada uroczo i sama zastanawiam sie czy do niego nie wrocic, bo nietety zeby po paru latach troche sie wykrzywily :(

#6 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 26 lipca 2009 - 09:30

ja o dziwo nie mam gumek na aparacie... nie założyła mi dentystka , zdziwiłam się no ale może założy mi je na 1 wizycie niedługo :) też kiedyś aparat był dla mnie rzeczą wstydliwą i nie chciałam nosic ani takiego wkładanego na noc ani takiego stałego a teraz żałuję że nie nosiłam tego na noc... bym miała proste ładne ząbki no ale trudno :) aparat wygląda uroczo na moich zębach i jestem zadowolona z niego ;)

#7 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 września 2009 - 10:21

ja kiedyś miałam taki wyciągany aparat. teraz żałuje że zrezygnowałam i myślę o stałym. Tylko że to jest duży wydatek a poza tym w okolicy nie ma dobrego ortodonty i musiałabym poszukać w innym mieście. krowka17, odezwij sie póxniej jak bardzo ci pomógł ten aparat

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#8 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 września 2009 - 12:40

no własnie krowka jak tam twój aparat ??? juz sie do niego przyzwyczaiłąs , nie przeszkadza ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#9 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 23 września 2009 - 15:55

ja powinnam nosić aparat na górnej szczęce, ale wcześniej nie było mnie na niego stać- a teraz to sama nie wiem czy nie jest za późno? <bezradny></span>

#10 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 23 września 2009 - 21:53

no ja póki co ... czuję się z nim dobrze :) troche przeszkadza bo mi wargi haczą o druty i mam poranione :/ wizyty coraz gorsze... trudno je znosić bo boli ... ostatnio baba mi czymś je piłowała tak bolało :/ krwią się zalałam ... ehhh ale efekty już lekkie widać :mrgreen:

#11 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 23 września 2009 - 22:03

nosilam staly aparat na górne zęby przez 1,5 roku. Załozyli mi jak miałam 19 lat. Chciałam tez na dolne, ale bym musiała 4x czworki usunąć :-/ Raz, ze wyrywanie 4 zdrowych zębow full kasy, aparat na dół + 1000 (wtedy) gora tez tyle kosztowała , to miałam w pamięci, jak bolało mnie wszystko po załozeniu i zrezygnowałam. Stwierdziłam też, ze u mnie akurat az tak mocno dolnej szczeny nie widać :-P

tez miałam poobcierane wnętrze warg. Maści stosowałam

[ Dodano: 2009-09-23, 23:06 ]
aaa po zdjęciu stałego jeszcze przez rok nosiłam taki na noc
lilian

#12 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 23 września 2009 - 22:06

lily, no ja sobie na dół założę jak będę już pracowała na siebie sama :) bo też muszę mieć...

#13 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 23 września 2009 - 22:11

ja mialam taki bialy tylko miejsca, gdzie druty szły byly metalowe. W każdym razie wówczas nauczyłam sie chodzic ze szczoteczka do zębów, zeby nie mieć menu podczas uśmiechu i świeciłam na dyskotekach hehe :lol: ultrafioletem :lol:

Smaruj sobie buzie, te masci pomagają. Mnie tak wszystkie zeby bolały, że przez ponad tydzień po założeniu przyjmowałam tylko płyny przez słomkę, zeby absolutnie nie dotknąć zębów - masakra, bolało, ale przexyłam :-D
lilian

#14 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 23 września 2009 - 22:44

lily, ja tylko jeść nie mogłam jak mi te gumki założyli ... potem jak dostałam aparat to też miałam problemy z gryzieniem ale teraz? po każdej wizycie nawet nie czuję żeby mnie bolały... może tam odrobinkę ale nie tak bardzo :)
teraz jak pójdę w październiku to mi zaostrzą łuk więc będzie pewnie bolało :)

[ Dodano: 2009-09-23, 23:44 ]
lily, też noszę przy sobie szczoteczkę do zębów , na praktykach się śmieją że co chwile żeby myje :D

#15 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 23 września 2009 - 23:01

Ja zrezygnowałam na kilka tygodni przed założeniem aparatu, ponieważ wykończyła mnie sama droga do niego (wypadający, ciągle raniący łuk, ciągle wypadające gumki spomiędzy zębów, ból przy rozszerzaniu łuku, o bardzo realnej groźbie usunięcia 4 zębów nie wspomnę). W każdym razie nie podjęłam się dalszego leczenia i przerwałam je o krok od punktu kuliminacyjnego. I wiecie co? Nie wyobrażam sobie siebie w prostych zębach. Uwielbiam te swoje, jedyne w swoim rodzaju (moja wada nie rzuca się aż tak w oczy, bo tylko jeden ząbek mam skrzywiony). Kocham swoje ząbki i na pewno na korygowanie zgryzu już nie zawitam ^^"

#16 krople deszczu

krople deszczu
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 25 lutego 2010 - 22:05

Ja mam aparat od roku.Zakładanie nie boli ,przynajmniej nie tego co ja mam.
Mnie wkurzała tylko gumka co daje ci w usta aby było widać wszystkie zęby.Usta mi wyschły i zaczeły pękać a dalej tą gumę miałam.Myslałam tylko o tym.
Wydałąm na aparat 2.100 zł .Co 3 miesiące kontrola (100zł) i zmienianie drucika,co też nie boli.Najgorsze pierwsze dni.Przez tyddzien jadłam wszystko w płynie,nawet bułka ze środka wydłubana była dla mnie jak żyletki.Najlepiej sobie wtedy diete zrobić i można fajnie schudnąć.
Po każdej wizycie mnie pobolewa kilka dni ,ale da radę wytrzymać.
Dobra rada: weź poproś ortodontę o sylikonowe ochraniacze na dziąsła i usta.Ja myślałam po co mi to?A potem dziękowałam ,że wzięłam ;]
You float in my veins...

#17 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 15:00

@palomka proponuję przenieść się tutaj, mamy idealny do tego temat ;-)

Ja się zastanawiam nad aparatem zwykłym metalowym a takim mniej widocznym, kosmetycznym, który jest o 1000 zł droższy. I oczywiście ten kosmetyczny tylko na górę, dół zostaje metalowy.

Różnicę widać w zdjęciach, które wstawiłam, choć wciąż się waham.....

Załączone miniatury

• aparat_braces_szyny.jpg
  • kosmetyczny aparat szafirowy  ortodontyczny.jpg

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#18 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 15:15

Ja miałam aparat jak byłam w gimnazjum, czyli trochę lat temu. :-) I wtedy też miałam wybór zwykły, czy kosmetyczny. Marzyłam o tym kosmetycznym, ale był droższy o coś ok 2500 zł (to była "nowość"), czyli koszmarnie dużo. I miałam zwykły. ;>

Szybko się przyzwyczaiłam i nie przeszkadzało mi, że mój był bardziej widoczny. Teraz chyba też bym wzięła zwykły (tym bardziej że z własnej kieszeni :-D ), chociaż ten kosmetyczny jest zdecydowanie ładniejszy. :-)

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 09 lutego 2015 - 15:17

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#19 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 16:00

o coś ok 2500 zł

No to o wiele droższy niż teraz. Teraz niby "tylko" 1000 zł, ale dla mnie to naprawdę dużo i wciąż się zastanawiam, bo

ten kosmetyczny jest zdecydowanie ładniejszy. :-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#20 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 09 lutego 2015 - 16:44

@inqaa aaa już rozumiem pomiędzy czym masz ten wybór.

U mnie tam gdzie ja zakładam różnica między takim metalowym, a kosmetycznym 800 zł.

Aczkolwiek ja nawet o takim kosmetycznym nie myślałam. Fakt może wygląda i ładniej i mniej widoczny, aczkolwiek myślę, że ten metalowy też mi nie będzie przeszkadzał. ;)

No i ja zakładam tylko na górę stały.

Dół mam już naprostowany i to aparatem ruchomym robiłam. ;)

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych