Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

aborcja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
608 odpowiedzi w tym temacie

#561 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 08:13

bo znam przypadki z bliskiego otoczenia, w których kilku księży odmówiło pochówku dziecka, które urodziło się martwe, "bo tak naprawdę nigdy przecież nie żyło"

:shock: nie wiem ja tak mozna. Znieczulica. I gdzie tu miłosierdzie ?

Wtedy pewnie śmierć matki jest bohaterstwem i poświęceniem własnego życia dla dziecka. Nie mam pewności, ale myślę, że właśnie takie jest stanowisko Kościoła.

czyli tak jak myslałam... cos na zasadzie " Bog daje zycie i je odbiera" " taka była wola Boga ". trzeba sie poswiecic.

Jak na to patrzę

woel nie patrzec. Widziałam juz kiedys zreszta film o aborcji i nigdy w zyciu.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#562 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 04 listopada 2011 - 11:49

czyli tak jak myslałam... cos na zasadzie " Bog daje zycie i je odbiera" " taka była wola Boga ". trzeba sie poswiecic.

Ja odsyłam do tematu o poronieniach. Tam opisałam historię dziewczyny, która była w ciąży z trojaczkami. Musiała je usunąć bo ciąża zagrażała jej życiu. Ksiądz nie sprawiał żadnego problemu. Dzieci zostały pochowane w 3 białych trumienkach. To chyba też od księdza zależy.

#563 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 18:37

:shock: nie wiem ja tak mozna.

tez tego nie rozumiem. ogldałam film dokumemntalny o matkach , które wiedziały ze ich dziecko jest skazane na smierc i i tak zdecydowały sie urodzic . jedna opowiadała , ze jak urodziła dziecko , to chciała je zobaczyc , polozna powiedziała , ze lepiej nie , a lekarz wrzucił je do kubla z odpadkami , tam gdzie rekawiczki , pewnie lozysko itp> :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
inna mowila, ze poszła do ksiedza z dzieckiem, któe kilka dni zyło i on jej powiedział , ze nie zrobi pogrzebu <bezradny></span> nie wiem , czy to jest jak w srednioweczu , ze dziecko to nie czlowiek <bezradny></span> <bezradny></span>
kosciol zabrania wszelkiej aborcji , zycie to zycie .

Ksiądz nie sprawiał żadnego problemu. dzieci zostały pochowane w 3 białych trumienkach. To chyba też od księdza zależy.

i brawo, a pewnie znalazło by sie kilku takich co by odmówili , bo dokonała zabiegu. <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#564 daria80

daria80
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 02:00

Jestem zdecydowaną przeciwniczką aborcji. Tylko i wyłącznie w szczególnych przypadkach.
Jak wiadomo aborcja jest dozwolona, kiedy życie matki jest mocno zagrożone...

#565 miness

miness
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 14:38

Dziewczyny, a słyszałyście lub juz widziałyście taki film, który opowiada o kobiecie, która urodziła się w czasie zabiegu aborcji (!) ? Jej matka poddała się aborcji, do macicy wstrzyknięto jej jakiś środek, chyba kwas, który miał usunąć płód, a dziewczynka urodziła się żywa, ku zdumieniu lekarza i matki. Film opisuje życie tej urodzonej w czasie aborcji dziewczyny, nie mogę teraz znaleźć tytułu :(
Jak będę miała możliwość, to na pewno obejrzę, choć pewnie będzie bardzo przykry i smutny...

#566 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 22 listopada 2011 - 15:08

miness, ten film wszedł albo ma wejść do kin. To "October Baby" czy jakoś tak. Słyszałam o nim jedynie. Bohaterką jest 19 letnia dziewczyna, która dowiaduje się, że jest adoptowana i że urodziła się żywa w trakcie aborcji.

#567 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 09:36

miness, ten film wszedł albo ma wejść do kin. To "October Baby" czy jakoś tak. Słyszałam o nim jedynie. Bohaterką jest 19 letnia dziewczyna, która dowiaduje się, że jest adoptowana i że urodziła się żywa w trakcie aborcji.

Był z nią wywiad w Angorze ostatniej

#568 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 14:41

mloda, a jest gdzies dostepny w internecie?

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#569 miness

miness
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 16:19

Dokładnie o ten chodzi :) Choć ja słyszałam już jego polski tytuł, ale nie mogę znaleźć... <bezradny></span> A ch etnie bym obejrzała.

#570 Ewelinka84

Ewelinka84
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 14:24

Jestem za aborcją ale gdy chroni zdrowie matki, ciąża wynika z gwałtu lub gdy dziecko jest poważnie chore.

#571 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 21:24

dzisiaj weszłam na fb, ktoś zamieścił artykuł o aborcji. Ktoś inny napisał ze cyt.'zlepek komórek' nie można porównywać do narodzonego już dziecka. powiem szczerze ze zamarłam czytając wywogi tej kobiety. Poczułam się dotknięta, sama jestem we wczesnej ciąży i nigdy w życiu nie powiedziałabym ze mam tylko 'zlepek komórek' w sobie, dla mnie to już jest moje dziecko i denerwuje mnie jak ktoś może być tak płytki i pisać takie brednie.

[ Dodano: 2012-01-10, 20:30 ]
aha a oto caly tekst
Zmartwiona kobieta udała się do swojego ginekologa i powiedziała:

„Doktorze, mam poważny problem i bardzo potrzebuję pana pomocy! Moje dziecko nie ma nawet jednego roku życia, a ja jestem ponownie w ciąży. Nie chcę dzieci w tak małym odstępie czasu. "

Tak więc lekarz odpowiedział: „Dobrze, czego pani ode mnie oczekuje?”

Odpowiedziała: “Chcę przerwać moją ciążę i liczę na pańską pomoc w tej sprawie.”

Lekarz zastanowił się chwilę, po chwili ciszy powiedział do kobiety: “Wydaje mi się, ze znalazłem lepsze rozwiązanie pani problemu. Będzie to również bezpieczniejsze dla pani.”

Uśmiechnęła się myśląc, że lekarz zamierza przyjąć jej prośbę.

Następnie kontynuował: “Widzi pani, aby nie musiała pani zajmować się dwójką dzieci w tym samym czasie, zabijmy to, które trzyma pani w ramionach. W ten sposób odpocznie pani zanim następne się urodzi. Jeśli mamy zamiar zabić jedno z nich, to nie ma znaczenia, które to jest. Nie byłoby ryzyka dla pani ciała, jeśli wybierze pani to, które trzyma w ramionach.

Ta pani była przerażona i powiedziała: „Nie, doktorze! To okropne! Zabicie dziecka to przestępstwo!”

„Zgadzam się” odpowiedział lekarz. “Ale wydawało się, że pani to nie przeszkadza, więc pomyślałem, ze może byłoby to najlepsze rozwiązanie.”

Lekarz uśmiechnął się, wiedząc, że osiągnął swój zamiar.

Przekonał matkę, że nie ma różnicy w zabiciu dziecka, które już się narodziło a takim, które jest jeszcze w łonie matki. Przestępstwo jest takie samo!

Razem możemy zaoszczędzić cenne życie!

Miłość mówi: "Poświęcenie siebie dla dobra drugiej osoby." Aborcja mówi: "Poświęcenie drugiej osoby, dla dobra samego siebie."

niestety nie podane jest źródło artykułu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#572 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 08:00

fajny tekst..
Szczerze nie wyobrazam sobie takiej sytuacji. Zrobiłam sobie nierozwaznie drugiego dzieciaka i jest to problem - wiec sie problemu pozbyc trzeba

Co innego gdy kobieta jest chora i jest zagrozenie jej zycia. Co innego gdy był gwałt - tu jest jakies wytłumaczenie dla aborcji, dla odebrania zycia . choc wiem ze znajda sie osoby ktore stwierdza ze ona ma prawo robic z ciałem co chce. Szkoda tylko ze nie pomyslala o wszystkim wczesniej. Np. zabezpieczajac sie przed niechciana ciaza

#573 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 09:48

Już kiedyś czytałam ten tekst i mocno utkwił mi w pamięci. Daje do myślenia.

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#574 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 stycznia 2012 - 16:10

ciekawie lekarz podszedl do tematu , jakby nie bylo mial troche racji :-)

#575 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 12:12

Ja jestem za prawem do aborcji. I za wolnością w podejmowaniu decyzji przez kobiety/pary. Nie zabroniłabym tego nikomu bo to ich decyzja, czasem pewnie łatwa, czasem bardzo trudna.

Ja w chwili obecnej myślę, że gdyby dziecko miało być chore to bym usunęła, bo chyba nie byłabym wstanie zajmować się niepełnosprawnym dzieckiem. Tak samo jakbym musiała wybierać pomiędzy sobą a dzieckiem czyli np brac leki czy nie. Jesli bym została zgwałcona? Nie wiem i obym się nigdy nie dowiedziała.

Nie sadzę abym to zrobiła jeśli bym po prostu wpadła z kimś z kim jestem lub poszła do łózka tak po prostu. Raczej nie, bo idąc do łóżka liczę się z tym że z tego rodza się dzieci.

Jednak chciałabym mieć możliwość dokonania wyboru JA, a nie ktoś za mnie ma o tym decydować. Dlatego ogólnie jestem ZA.

Każdy z nas urodził się ateistą

#576 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 stycznia 2013 - 17:58

Raczej nie, bo idąc do łóżka liczę się z tym że z tego rodza się dzieci.

dokladnie sa czyny i jest konsekwencja,

I za wolnością w podejmowaniu decyzji przez kobiety

bylabym za jesli chodzi o prawo , ale gdyby w naszym kraju była edukacja b sexualna na wysokim poziomie , aby kobieta nie myslala ze to jedna z metod antykoncepcji , zeby robily skrobanki 2 razy do roku ;zeby zdawala sobie sprawe ze zanim ona dowie sie , ze jest w ciazy to juz bije male serduszko . Aborcja to jest indywidualna decyzja , kazdy ma swoje sumienie , ja bym nikomu na doradzała zabiegu , ale tez nie potepiałabym za taki czyn.

#577 Desire

Desire
  • Użytkownik
  • 172 postów

Napisano 20 stycznia 2013 - 13:06

Aborcja to chyba najbardziej trendi temat ostatniej dekady. Ileż to się napluli na ten temat, chyba nie muszę mówić, ile razy byłam świadkiem zaciekłej dyskusji na temat aborcji. Dziennikarze mają o czym pisać na kolejne 20 lat, politycy natomiast nad czym głowić i na czym zarabiać. Wg mnie, jest to przerost formy nad treścią. Aborcje były przeprowadzane już w średniowieczu, tyle że tępymi narzędziami, wówczas w wyniku aborcji się umierało, dlatego niewiele kobiet się na nią decydowało. Wolały urodzić i zostawić dziecko na mrozie, a przez to skazywały dziecko na rychłą śmierć. W dzisiejszych czasach jest podobnie - jedne się skrobią, drugie zostawiają gdzie popadnie, czy to na śmietniku, czy gdzie indziej, a trzecie upuszczają dziecko, by potem iść do mediów, że ktoś im je porwał.

Każdy postępuje wedle swojego sumienia - normalna kobieta, dobra matka takich rzeczy się nie dopuści. A o innych nie chce mi się myśleć.
22.01.2012 ;*

#578 sara.may

sara.may
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 23 stycznia 2013 - 19:34

ja jestem za, każdy ma prawo o decydowaniu o sobie a szkoda psuć psyche dziecku i domem dziecka albo patolą jak w domu jest. Bo jakie to dziecko ma życie jak widzi codziennie flache na stole np. A poza nie byłoby tyle morderstw małych dzieci

#579 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 września 2013 - 19:56

Lady Di co do tego ze powinny takie kobiety robic aborcje
Troche sie zgadzam..bo jak nie znosi dzieci to jak ma pozniej zabic i dziecko cierpiec to lepiej faktycznie usunac ciaze
z drugiej jako przeciwniczka aborcji ( dopuszczam ja w sytuacji gwałtu i choroby) jestem temu przeciwna bo jak dzieci nie lubi mogla pomyslec o zabezpieczeniu wczesniej a nie pozniej po fakcie

#580 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 24 września 2013 - 20:33

jestem temu przeciwna bo jak dzieci nie lubi mogla pomyslec o zabezpieczeniu wczesniej a nie pozniej po fakcie

dokładnie... Bo seksić to wszyscy się potrafią tylko odpowiedzialność to już gorzej :roll:

Nie popieram aborcji. W żadnym wypadku. :->