Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Jak pogodzić seks i religię?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#21 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:22

Wiesz, przytoczyłam ten artykuł, bo jednak coś się chyba zmienia w podejściu Kościoła do seksu. Zresztą Kościół zezwalając na naturalne metody antykoncepcji musi dopuszczać seks dla przyjemności. Gdyby tak nie było, to niedozwolona byłaby i ta metoda. A tu sam Kościół zachęca do tego, żeby małżonkowie uprawiali seks, nie tylko dla prokreacji, ale też dla obopólnej satysfakcji, skoro zezwala na bzykanie się w dni niepłodne :-)

Zresztą... wychodzi na to, ze ja Kościół bronie, a wcale tak nie jest, sama się z wieloma rzeczami nie zgadzam i nie rozumiem :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#22 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:26

jednak coś się chyba zmienia w podejściu Kościoła do seksu.

po tej jednej wypowiedzi tak sądzisz? ;-)
On nie jest przedstawicielem kościoła nie wygłosił mowy itd
nie wiem kim jest ten człowiek a żeby brać jego słowa na poważnie należy siębardziej zagłębić w jego dotychczasowe poczynania :)

Zresztą Kościół zezwalając na naturalne metody antykoncepcji musi dopuszczać seks dla przyjemności.

no właśnie jak na razie nie do końca dopuszcza
Taki jest świat i moim zdaniem jeśli się kościół "ugnie" to będzie to jego powolny koniec, gwóźdź do trumny bo i tak teraz nie jest dobrze

A tu sam Kościół zachęca do tego, żeby małżonkowie uprawiali seks

Katarzyno :)
To nie było oświadczenie kościoła tylko wywiad z jednym z duchownych
są ich tysiące
lub więcej
jedni żyją w zgodzie z biblią i naukami a inni nie ;-)
noooooo :P
nie ma mnie tu i nie będzie.

#23 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:29

Ja nie mówię o tym wywiadzie :-) mówię o zezwalaniu na naturalne metody antykoncepcji, które mimo że badziewne i zawodne, to jednak są dopuszczone, więc jeśli Kościół dopuszcza bzykanie się w dni niepłodne, to czemu to bzykanie ma służyć? Właśnie przyjemności, skoro dzieci z tego nie będzie :-)

A ten zakonnik, który się wypowiadał nieraz wypowiada się w Dzień dobry tvn i nigdy nie został publicznie skrytykowany przez żadną kurię, więc chyba rewolucji nie głosi :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:33

A ten zakonnik, który się wypowiadał nieraz wypowiada się w Dzień dobry tvn i nigdy nie został publicznie skrytykowany przez żadną kurię, więc chyba rewolucji nie głosi :-P

nie wiem co prócz tych kilku zdań głosi, nie wiem kim jest, nie znam jego biografii i wcześniejszych wypowiedzi ;-)
także już nic na temat tego pana nie mówię :P

#25 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:34

Ja już chyba powiedziałam, co wiedziałam, już cicho siedzę :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 18:22

Większość małżeństw potrzebuje stabilizacji, więc nie zawsze są gotowi na dziecko od razu

racja, a poza tym to ile można mieć dzieci? 5,6, 10? bo kalendarzyk małżeński jaki proponuje kościół jest mało skuteczny. więć jaka to przyjemność z seksu, jeżeli po każdym razie będę zastanawiać się czy czasem nie zaszłam w ciąże?
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#27 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 19:18

No i nie rozumiem innej rzeczy - czemu zakazana jest antykoncepcja hormonalna, skoro ma też dobry wpływ na organizm? Owszem, wywraca całą gospodarkę hormonalną do góry nogami, ale przecież ma też swoje plusy: zapobiega rakowi endometrium, jajnika; zapobiega powstawaniu osteoporozy, itd. Prezerwatywy chronią przed wieloma chorobami i tutaj tłumaczenie Kościoła jest idiotyczne: "wystarczy mieć stałego partnera, a nie trzeba będzie się o to martwić". A co z ludźmi chorymi na WZW typu C? Nie ma na to szczepionki, tak samo jak na AIDS. A przecież cel stosowania jakichkolwiek środków antykoncepcyjnych jest identyczny jak stosowanie metod naturalnych, które Kościół tak pochwala - zapobieganie ciąży. Kurde, nigdy tego nie zrozumiem, serio.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#28 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 19:27

"wystarczy mieć stałego partnera, a nie trzeba będzie się o to martwić"

ciekawe czy wiedzą żę aids można zarazić się nie tylko przez stosunek, poza tym jest wiele innych chorób :-/

Kurde, nigdy tego nie zrozumiem, serio.

witaj w klubie ;-)
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#29 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 20:32

"wystarczy mieć stałego partnera, a nie trzeba będzie się o to martwić"

stały partner też może być chory... :roll:

#30 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 25 kwietnia 2009 - 21:07

No właśnie o to chodzi... mam odtrącać faceta chorego na AIDS czy WZW typu C? Mało chrześcijańskie....
obłuda, obłuda, obłuda...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 kwietnia 2009 - 17:23

No właśnie o to chodzi... mam odtrącać faceta chorego na AIDS czy WZW typu C? Mało chrześcijańskie....
obłuda, obłuda, obłuda...

pewnie wed ług nauki kosciło mozesz z nim byc ale rezygnowac z seksu ;-)

Mysle że wiele osób deklarujacych sie jako katolicy ma ten problem jak pogodzić seks z religią. I mysle ze bardzo niewiele zachowuje sie zgodnie z przykazaniem. Ja szanuje zarówno tych , kórzy caja do slubu jak i tych którzy kochajac swojego partnera decyduja sie na seks.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#32 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 26 kwietnia 2009 - 21:57

Zastanawiam sie kiedy Polska opusci to sredniowieczne zadupie.

#33 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 26 kwietnia 2009 - 22:28

Piotrek, nie opuści niestety. Dopóki Rydzyk rośnie w siłę, dopóty my będziemy tkwić właśnie na średniowiecznym zadupiu.
Z doświadczenia wiem, że tych dwóch wartości nie da się pogodzić.

#34 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 09:48

a ja nie wiem sama co o tym wszystkim myśleć

Jak wiadomo jestem niewierząca i raczej przeciwna kościołowi jako biznesowi itd

I z jednej strony oczywiście jestem ZA antykoncepcją, seksem przedmałżeńskim itd
Ale z drugiej mam jakiś taki wielki szacunek do religii, jako wielkiej historii, zasad itd (pomijając krucjaty, Rydzyki i inne) i jakoś tak boli mnie zmienianie zasad religii ;-)
Toż to stoją na rozdrożu :P

#35 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 09:59

a ja nie wiem sama co o tym wszystkim myśleć

(pomijając krucjaty, Rydzyki i inne) i jakoś tak boli mnie zmienianie zasad religii ;-)
:P

podpisuje sie pod tym . Mysle ze są zasady w kosciele , które powinny zostac niezmienione.
Nikt nie kaze byc wierzącym , to jest wolny wybór. Mozna tez wybrac inna religie nie koniecznie katolicką, tylko problem w tym ze wiekszosc religii ma podobny stosunek do czystosci przedmałżenskiej <bezradny></span>

#36 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:14

no własnie tylko tego zmienic nie mozna chyba!!
A szkoda no bo wiadomo ze wiekszosc i to ogromna wiekszosc kocha sie przed slubem!!
Jesli wezniesz slub i okarze sie ze nie pasujecie do siebie wogole? i co rozwod koscielny? :roll:
ciezko mi sie tu wypowiedziec ale ogolnie zarysowalam swoje zdanie <bezradny></span>

#37 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:23

nie ma ROZWODÓW koscielnych .Są uniewaznienia .
Mysle ze to moze byc powód do uniewaznienia ;-)

#38 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:48

magdaaaaa, o to mi chodzilo przepraszam nie znam sie az tak nie bralam nigdy slubu a co dopiero rozwodu no ale podobno po tym uniewaznieniu mozna poprostu wziac slub koscielny normalnie tak? no mniejsza z tym no ale wlasnie to moze byc powod do uniewaznienia slubu no bo jak to tak zyc z kims z kim jest Ci "zle" w lozku? przeciez seks to wazna sprawa w zwiazku??!!

#39 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:52

Po to ludzie uniewazniaja slub aby mogli brac slub koscielny :-)
Każda sprawe rozpatruje sie indywidualnie ale mysle ze to moógły byc powód.

Są osoby , któe wytrzymuja do ślubu i potem im sie dobrze układa i takich jest wiecej niz takich , któych zwiazki sie rozpadają ; wiec mysle ze nie jest tak źle :-)

#40 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 27 kwietnia 2009 - 16:31

i jakoś tak boli mnie zmienianie zasad religii ;-)
Toż to stoją na rozdrożu

ja mam to w tyleczku :P

no trudno czasy sie zmieniaja <bezradny></span> ;-)