Zresztą... wychodzi na to, ze ja Kościół bronie, a wcale tak nie jest, sama się z wieloma rzeczami nie zgadzam i nie rozumiem
Jak pogodzić seks i religię?
Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:22
Zresztą... wychodzi na to, ze ja Kościół bronie, a wcale tak nie jest, sama się z wieloma rzeczami nie zgadzam i nie rozumiem
Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:26
po tej jednej wypowiedzi tak sądzisz?jednak coś się chyba zmienia w podejściu Kościoła do seksu.
On nie jest przedstawicielem kościoła nie wygłosił mowy itd
nie wiem kim jest ten człowiek a żeby brać jego słowa na poważnie należy siębardziej zagłębić w jego dotychczasowe poczynania
no właśnie jak na razie nie do końca dopuszczaZresztą Kościół zezwalając na naturalne metody antykoncepcji musi dopuszczać seks dla przyjemności.
Taki jest świat i moim zdaniem jeśli się kościół "ugnie" to będzie to jego powolny koniec, gwóźdź do trumny bo i tak teraz nie jest dobrze
KatarzynoA tu sam Kościół zachęca do tego, żeby małżonkowie uprawiali seks
To nie było oświadczenie kościoła tylko wywiad z jednym z duchownych
są ich tysiące
lub więcej
jedni żyją w zgodzie z biblią i naukami a inni nie
noooooo
Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:29
A ten zakonnik, który się wypowiadał nieraz wypowiada się w Dzień dobry tvn i nigdy nie został publicznie skrytykowany przez żadną kurię, więc chyba rewolucji nie głosi
Napisano 25 kwietnia 2009 - 17:33
nie wiem co prócz tych kilku zdań głosi, nie wiem kim jest, nie znam jego biografii i wcześniejszych wypowiedziA ten zakonnik, który się wypowiadał nieraz wypowiada się w Dzień dobry tvn i nigdy nie został publicznie skrytykowany przez żadną kurię, więc chyba rewolucji nie głosi
także już nic na temat tego pana nie mówię
Napisano 25 kwietnia 2009 - 18:22
racja, a poza tym to ile można mieć dzieci? 5,6, 10? bo kalendarzyk małżeński jaki proponuje kościół jest mało skuteczny. więć jaka to przyjemność z seksu, jeżeli po każdym razie będę zastanawiać się czy czasem nie zaszłam w ciąże?Większość małżeństw potrzebuje stabilizacji, więc nie zawsze są gotowi na dziecko od razu
Napisano 25 kwietnia 2009 - 19:18
Napisano 25 kwietnia 2009 - 19:27
ciekawe czy wiedzą żę aids można zarazić się nie tylko przez stosunek, poza tym jest wiele innych chorób"wystarczy mieć stałego partnera, a nie trzeba będzie się o to martwić"
witaj w klubieKurde, nigdy tego nie zrozumiem, serio.
Napisano 25 kwietnia 2009 - 20:32
stały partner też może być chory..."wystarczy mieć stałego partnera, a nie trzeba będzie się o to martwić"
Napisano 26 kwietnia 2009 - 17:23
pewnie wed ług nauki kosciło mozesz z nim byc ale rezygnowac z seksuNo właśnie o to chodzi... mam odtrącać faceta chorego na AIDS czy WZW typu C? Mało chrześcijańskie....
obłuda, obłuda, obłuda...
Mysle że wiele osób deklarujacych sie jako katolicy ma ten problem jak pogodzić seks z religią. I mysle ze bardzo niewiele zachowuje sie zgodnie z przykazaniem. Ja szanuje zarówno tych , kórzy caja do slubu jak i tych którzy kochajac swojego partnera decyduja sie na seks.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 26 kwietnia 2009 - 21:57
Napisano 26 kwietnia 2009 - 22:28
Z doświadczenia wiem, że tych dwóch wartości nie da się pogodzić.
Napisano 27 kwietnia 2009 - 09:48
Jak wiadomo jestem niewierząca i raczej przeciwna kościołowi jako biznesowi itd
I z jednej strony oczywiście jestem ZA antykoncepcją, seksem przedmałżeńskim itd
Ale z drugiej mam jakiś taki wielki szacunek do religii, jako wielkiej historii, zasad itd (pomijając krucjaty, Rydzyki i inne) i jakoś tak boli mnie zmienianie zasad religii
Toż to stoją na rozdrożu
Napisano 27 kwietnia 2009 - 09:59
podpisuje sie pod tym . Mysle ze są zasady w kosciele , które powinny zostac niezmienione.a ja nie wiem sama co o tym wszystkim myśleć
(pomijając krucjaty, Rydzyki i inne) i jakoś tak boli mnie zmienianie zasad religii
Nikt nie kaze byc wierzącym , to jest wolny wybór. Mozna tez wybrac inna religie nie koniecznie katolicką, tylko problem w tym ze wiekszosc religii ma podobny stosunek do czystosci przedmałżenskiej
Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:14
A szkoda no bo wiadomo ze wiekszosc i to ogromna wiekszosc kocha sie przed slubem!!
Jesli wezniesz slub i okarze sie ze nie pasujecie do siebie wogole? i co rozwod koscielny?
ciezko mi sie tu wypowiedziec ale ogolnie zarysowalam swoje zdanie
Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:23
Mysle ze to moze byc powód do uniewaznienia
Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:48
Napisano 27 kwietnia 2009 - 10:52
Każda sprawe rozpatruje sie indywidualnie ale mysle ze to moógły byc powód.
Są osoby , któe wytrzymuja do ślubu i potem im sie dobrze układa i takich jest wiecej niz takich , któych zwiazki sie rozpadają ; wiec mysle ze nie jest tak źle
Napisano 27 kwietnia 2009 - 16:31
ja mam to w tyleczkui jakoś tak boli mnie zmienianie zasad religii
Toż to stoją na rozdrożu
no trudno czasy sie zmieniaja