Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

tradycje świąteczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#81 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 30 listopada 2012 - 01:01

Hmm... Coś tu skrobnę...

Przed samymi świętami BN megaaa sprzątanko to rzecz jasna. Dzień przed Wigilią ubieram choinkę, robię stroiki i zakładam lampki na choinkę na dworze. W Wigilię od samego rana przygotowuję z mamą potrawy na Wieczerzę: zupa (grzybowa, kwas bądź barszczyk czerwony z uszkami), kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, makiełki, kasza jaglana (żeby pieniążki były ;-) ), rybka smażona, kompot z suszu, a na koniec wcinamy jakieś ciasto (makowiec, sernik). Nie przyrządzamy karpia bo nikt z nas tego nie lubi. Zazwyczaj jest to co wymieniłam, czyli bardzo skromnie. Zostawiamy również na stole miejsce dla niezapowiedzianego gościa. Wkładamy także troszeczkę siana pod obrus. Kiedyś to sianko i różowy opłatek zjadały zwierzęta, a teraz sianko zwykle palimy. W Wigilię w naszym domu pościmy do Wieczerzy. Mama zawsze mówi, że w Wigilię powinien jako pierwszy gość zawitać mężczyzna do domu, ponieważ to znak na dobry i owocny rok.

Mimo swoich lat zawsze zerkam za okno za pierwszą gwiazdką. Przed Wieczerzą włączam jakieś melodie z kolędami, łamiemy się opłatkiem z mamą i babcią, zasiadamy do stołu, modlimy się i zaczynamy kolację. Później zazwyczaj najedzone do syta śpiewamy sobie kolędy. Z mamą zawszę wybieram się na Pasterkę, która trwa bardzo długooo, nie wspomnę, że ludzi cały Kościół :shock: Nie obdarowujemy się prezentami, jakoś się tak u nas przyjęło. Cieszymy się tym, że jesteśmy ciągle razem, całe i zdrowe :-) W tym roku dołączy do nas Połówek, więc będzie nam raźniej.

Kiedyś, gdy byłam mała dziadzuś zawsze mówił, że zwierzęta w Wigilię o północy mówią ludzkim głosem. Jeśli się je podsłucha i usłyszy jak mówią to się umrze. Wam też takie rzeczy opowiadano ???

A pierwszy dzień świąt i w drugi również jedziemy z mamą na Mszę Św. Po powrocie przyrządzamy obiad. Często jest tak, że tylko w jeden dzień jesteśmy w domu, bo jedziemy do rodzinki w gości, tak na zmianę. Ja też w któryś dzień jadę do mojej chrześnicy lub ona przyjedzie do mnie, różnie to bywa. W każdym bądź razie jeśli nie widzimy się w czasie świąt z którymś z członków rodziny to kontaktujemy się telefonicznie i składamy sobie życzenia. Do dalszej rodzinki od lat wysyłamy świąteczne pocztówki mimo 'mobilnego świata'.

I to chyba by było na tyle. Jeśli coś wpadnie mi do głowy to dopiszę.

#82 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 01 grudnia 2012 - 19:29

Do dalszej rodzinki od lat wysyłamy świąteczne pocztówki mimo 'mobilnego świata'.

lubie ten zwyczaj to ma dusze , a nie elektronicznie ;-)

Kiedyś, gdy byłam mała dziadzuś zawsze mówił, że zwierzęta w Wigilię o północy mówią ludzkim głosem. Jeśli się je podsłucha i usłyszy jak mówią to się umrze. Wam też takie rzeczy opowiadano ???

o tym gadaniu to slyszalam, ale o umieraniu nie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#83 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 grudnia 2012 - 13:55

U nas trochę się pozmieniało, kiedyś kiedy żyła jeszcze moja babcia (z którą mieszkaliśmy) to zawsze Wigilia odbywała się w naszym domu. Teraz kiedy babci już nie ma, mamy taką zasadę, że wieczerza odbywa się u jednego z jej dzieci (mój tato +2 jego siostry)w tym roku będzie we Wrocławiu.Zawsze jest na niej ok 20 osób(!), zależy czy przychodzimy z chłopakami/ narzeczonymi, czasem jest nas więcej. wigilia jest "składkowa" tzn umawiamy się wcześniej, kto co przygotowuje, żeby cały ciężar nie spadł tylko na jedną osobę ;-) Oczywiście jest dużo różnych dań, ale najważniejsze są : zupa rybna z racuszkami (u nas nie ma tradycji barszczu i uszek), kluski z makiem i karp pod różnymi postaciami. Najfajniejszy jest moment składania sobie życzeń, bo przy tylu osobach robi się zawsze wesołe zamieszanie :mrgreen: Potem siadamy do wieczerzy, kiedy zjemy, to ciocia zawsze zmusza nas do zaśpiewania jakiejś kolędy następnie gadamy, gadamy i jeszcze raz gadamy :-P Prezentów nie dajemy sobie po wigilii, ponieważ przy tylu osobach ciężko byłoby się zgrać kto komu itp. zostawiamy je więc pod choinką (każdy oczywiście pod swoją)i otwieramy po powrocie.Jeżeli wypada taki rok, że K. jest na wigilii u siebie, to ja po powrocie ze swojej jadę do niego i idziemy na pasterkę. Zostaje u niego na resztę świąt. zwykle w drugi dzień świąt przyjeżdża do niego sporo rodziny. Acha! Choinkę obowiązkowo ubieram dopiero w wigilie i rozbieram po kolędzie.

#84 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 04 grudnia 2012 - 14:13

Choinkę obowiązkowo ubieram dopiero w wigilie i rozbieram po kolędzie

Ja też rozbieram po kolędzie, ale ubieram dzień przed Wilgilią :->
Zapomniałam dopisać o jemiole, którą wieszam na żyradolku i całuje się pod nią z Połówkiem :-P To niby na szczęście :-P

#85 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 18:27

[quote name="Histeria">

Choinkę obowiązkowo ubieram dopiero w wigilie i rozbieram po kolędzie.

moja kolezanka czasem ma kolede w listopadzie , wiec jest bez drzewka swiątecznego. :-/

#86 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 16:53

Ja widzę, że już sporo moich znajomych chwali się choinkami na FB :shock: przyznaję, że dla mnie to baaaardzo szybko ubrana choinka :-) u mnie w rodzinnym domu ubierało się zawsze dzień lub dwa przed świętami ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#87 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 16:56

u mnie w rodzinnym domu ubierało się zawsze dzień lub dwa przed świętam

U mnie zas ok tydz ( lub mniej) przed Wigilia. U nas teraz podobnie ;-) W tym tyg dzialamy :-P A ze mamy do ubrania min 2 wiec jest co robic :->

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#88 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 17:34

u nas ostatimi laty 2-3 dni przed swietami , w tym roku nie ma chetnego , ktory to zrobi , patrzac jak wiligia wypada to bedzie to pewnie w niedziele , w domu bedzie juz posrzatane a bedzie tez czas ,aby ogranac balagan po ubieraniu. :-)

#89 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 17:36

Wigilia zawsze jest u nas i z każdym rokiem przybywa na niej osób.W tym roku będziemy my, moje dwie siostry z mężami i dzieciakami, rodzice W, rodzeństwo W., dziadkowie moi i męża oraz teściowa mojej młodszej siostry bo jest sama.

W dzień Wigili zawsze wstajemy dość wcześnie i jedziemy na cmentarz do mojego braciszka. Zostawiamy znicze i kwiaty. Po wizycie na cmentarzu szybki powrót do domu i zaczynamy gotowanie tego co akurat mamy do przygotowania (wigilia skłAadkowa). Na stole pojawiają się zupa grzybowa, kompot z suszu, dwa rodzaje śledzi, karp, kasza jaglana, pierogi z apustą i grzybkami, kuta będzie w tym roku. Pewnie jeszcze coś będzie tylko zapomnialam.
Wieczerzę zaczynamy od dzielenia się opłatkiem, potem jest czytana modlitwa. Potem kolacja i na końcu prezenty, których najbardfziej nie mogą doczekać się dzieci.
Choinkę zawsze ubieramy dzień przed Wigilią razem z dziecviakami dla których jest to frajda. Trzymamy ją do kolędy.
Potem rozmawiamy sobuie, śpiewamy kolędy - w tym roku przy akompaniamencie gitary będzie bo szwagier pięknie gra.

Na Pasterkę nie chodzimy
Dołączona grafika

#90 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 22:07

dla mnie to baaaardzo szybko ubrana choinka

ja też wróciłam półtora godziny temu z pracy i tak patrzę a na komodzie choina stoi i świeci już :-> ja takie gały :shock: siostra już ubrała, będzie stała równy miesiąc :->

zawsze ubieraliśmy dwa, trzy dni przed wigilią, czasami w samą wigilię a teraz taka niespodziewajka.

mamy też drugą, taką malutką, z piórek jest zrobiona ;-)

a co do samej kolacji, z roku na rok nas ubywa niestety :cry: będziemy tylko w 4 <bezradny></span>
będzie barszcz z uszkami, karp z ziemniaczkami i kapustą, pierogi, makówki.

wszystkie mamy w wigilię wolne, więc pewnie pojedziemy rano na cmentarz, odwiedzić babcię i dziadka. po kolacji planuję nawiedzić nasz cmentarz, pogadam sobie z tatą i z wujkiem :->
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#91 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 22:23

kasza jaglana

jakos specjalnie robiona , czy ugotowana jako dodatek :?:

Na Pasterkę nie chodzimy

nigdy nie byłam .

#92 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 13:50

U nas choiki też nie ubiera się za wcześnie. Zazwyczaj jest to dzien przed Wigilią ;-) Coby się za szybko nie znudziła :P Za to mama dekoruje mieszkanie jakiś tydzień wcześniej, brat wiesza nad łóżkiem lapki świąteczne ;-)

Ciekawe ile w tym roku będzie stała u Cenionej :lol: <lol></span>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#93 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 17:50

Za to mama dekoruje mieszkanie jakiś tydzień wcześniej, brat wiesza nad łóżkiem lapki świąteczne ;-)

u mnie sie domu nie dekoruje , ale przed domem drzewka , ale to zazwyczaj w wigilię ;-)

Ciekawe ile w tym roku będzie stała u Cenionej :lol: <lol></span>

moze do przyszłego roku ;-)

#94 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 17:56

Eeeee :P W tym roku trzeba będzie szybciej rozebrać, bo będzie wstyd przed Miśkiem jak w kwietniu będę miała choinke dalej ubraną <lol></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#95 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 18:02

jak w kwietniu będę miała choinke dalej ubraną <lol></span>

powiesisz kurczaczki , zajeczki i jajeczka <umieraam></span>

a u was dziewczyny w wigilie pija sie alkohol ???

#96 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 18:09

u was dziewczyny w wigilie pija sie alkohol ???

Pija. Bez przesady, ale po drinku zawsze wypijemy. Wiem, że niektórych to oburza, ale ja tam nic złego nie widzę w tym ;-) .

P.s. Jajka to i na boże narodzenie można powiesić. Będą udawać, że są bańkami :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#97 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 18:11

a u was dziewczyny w wigilie pija sie alkohol ???

Nie.
Ja na święta w ogóle nie piję. Dopiero w Sylwestra :P

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#98 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 18:24

a u was dziewczyny w wigilie pija sie alkohol

nie :)

powiesisz kurczaczki , zajeczki i jajeczka

i bedzie koszyk wielkanocny :lol:

Mielismy ubierac wczesniej choinke ale nie wyszło w ten weekend wiec bedzie dzien przed Wiglia
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#99 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 22:09

Zawsze :-) My kobietki dobre wino, a mężczyźni jakąś wódkę. Ale wiadomo każdy na spokojnie, bez upijania.

Choinkę zawsze ubieramy w dzień wigilii, ale niestety w tym roku pewnie choinki nie będzie (sytuacja nas do tego zmusiła). Zawsze to ja nalegam na choinkę i to koniecznie żywą.
Kolacje zawsze zaczynamy dość późno, bo około 18 i trwa do 21-22 :-) Zaczynamy ją od dzielenia się opłatkiem. Po zjedzeniu kolacji zaczynamy rozdawać prezenty, a po nich jemy ciasta i rozmawiamy. U nas nie ma tradycji śpiewania kolęd. Jak byliśmy mali to zawsze śpiewało się, ale teraz jak nie ma w rodzinie dzieci to nie śpiewamy. Lecą sobie w tle.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#100 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 17 grudnia 2012 - 22:17

nigdy przenigdy w Wigilię, w pierwszy dzień świąt - owszem ;-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>