Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

tradycje świąteczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#161 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 11:17

Ja naszą małą choineczkę ubrałam w weekend, to tego kilka małych przystrojeń w oknach. 

Od wielu lat wigilię zawsze spędzamy u mojej siostry, ja mam przygotować trzy potrawy. U niej zawsze stół się od wszystkiego ugina. Z pewnością 12 różnych dań będzie (jak nie więcej). 

Poza tym w pierwszy dzień świąt planujemy iść do mojej mamy, a w drugi do rodziców A.  ;-) I po świętach  :-P

<ookk>

#162 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 grudnia 2014 - 22:04

u mnie drzewka swiatecznego nie bedzie , no chyba ze mamie sie bedzie chciało ubierc.

sprzatanie mam w <dupki> zrobie jutro ciasto i rogaliki, jk wyjdzie bo mój piekarnik jest ostatnio jakis dziwny . 

jeszcze musze sobie kupic jakas rybe.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#163 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 24 grudnia 2014 - 20:38

U mnie Wigilia wygląda jak normalny obiad, tylko jest później. Jemy zawsze barszcz z uszkami, na drugie ryba smażona (sola, mintaj, morszczuk) z ziemniakami i surówką. Potem się modlimy, łamiemy opłatkiem i śpiewamy kolędy. Na końcu pijemy wino, choć nie powinno się ;) 

U mnie nigdy nie było karpia, 12 potraw, kompotu z suszu, klusków z makiem. Pierwszy raz w życiu karpia jadłam rok temu u D. po tej feralnej Wigilii ;) 

Choinkę mam sztuczną, me ze 20 lat. Stroiki u mnie są, w kuchni choinka mała, na korytarzu też.

#164 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 26 grudnia 2014 - 10:24

to u mnie zawsze jest z jedzonka

1) barszcz z uszkami

2) grzybowa

3) krokiety z kapustą i grzybami

4) pierogi  z tym samym :lol:

5) sałatka ta normalna świąteczna plus różne buraczki

6) ryba [ ale nie dla mnie :lol: ]

7) kompot, który uwielbiam

8) całe mnóstwo ciast

I co prawda ja zjadam po maleńkim kawałeczku wszystkiego, minus ta ryba nieszczęsna, ale przeżreć się łatwo :D

Choinki nie było, ani u mamy , ani u mnie - za to zrobiłam pierniki renifery, które są przepiękne :lol: 

I w sumie z racji, że to moja pierwsza wigilia od chyba 4 lat, to się cieszyłam i ogólnie fajnie - jeść ciasta, oglądać komedie romantyczne, popijać maminą gruszkówkę :D 

"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#165 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 29 grudnia 2014 - 16:22

@LadyNefretete ja też nie jem ryb toteż na wigilię zajadam się głównie barszczem z uszkami. Nie miałam już czasu myśleć nad jakąś specjalną wege potrawą dla siebie

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#166 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 00:01

swieta tuz tuz to odgrzebuje watek .

sobie zaplanowalam ze w tym roku na wigilie zjem halibuta , pytanie czy uda mi sie go kupic <hmm> kiedys widzialam w jednym rybnym ,ale teraz przed swietami moze byc deficyt. 

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#167 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 10:55

Ja sobie postanowiłam, że w tym roku święta mają być jeszcze bardziej magiczne niż zwykle. :-) Po pierwsze to pierwsze we troje.  <serducho>  Po drugie zeszłoroczne miałam przepłakane, teraz chcę się tylko śmiać.

Na razie mamy dom w miarę posprzątany i udekorowany świątecznie, zapalam świąteczne świeczki i lampiony, słuchamy świątecznych piosenek. Śpiewamy młodej kolędy. Pierwszy raz piekliśmy we trójkę pierniki. Ja wiem, że to może wydawać się śmieszne, ale chciałam młodą też w to włączyć. Wkładała rączki do pojemnika z mąką, daliśmy jej wąchać przyprawy, włożyć rączki w miseczkę z kolorową posypką. Choinkę ubierzemy zgodnie z naszą tradycją dopiero w Wigilię, ale ozdoby mamy już przygotowane. Na balkonie mamy małą choineczkę z lampkami. :-)

Na kolację wigilijną jedziemy do rodziców. Co ugotuję jeszcze nie wiem, podzielimy się z mamą i bratową w ten weekend. Pewnie jako ta, która siedzi w domu, dostanę do zrobienia pierogi i sałatki, bo tego nikomu nigdy się nie chce robić. No cóż, ugotuję z przyjemnością.  :-)

Kusi mnie jeszcze, żeby postawić maleńką choineczkę w naszym domu.    :->

Załączone miniatury

• pierniki.jpg

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 16 grudnia 2016 - 10:57

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#168 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 11:14

W tym roku wyjątkowo nie mogę doczekać się świąt!  :-)

Krasnal coraz więcej rozumie, dopytuje o wszystko, ja mu tłumaczę i to jest takie fajne. To będą już jego czwarte święta, ale tak naprawdę pierwsze świadome i takie aktywne. Chciałabym, żeby jak najwięcej magii z nich zapamiętał  :-)

Wigilię w tym roku spędzamy u moich rodziców, a święta u teściów. Ale bardzo bardzo bardzo marzą mi się święta u nas w domu. U dziadków jest nie "po mojemu" i te nie "po mojemu" już w ubiegłym roku nieco mi się nie podobało. Nie podobało mi się, że nie słucha się piosenek świątecznych czy kolęd, bo "nie ma czasu/przeszkadzają mi". Jak to tak ? Kiedy jak nie w te dni. Nie podobała mi się krzątanina u teściów i nerwówka jaka tam panuje. Wszystko na ostatnią chwilę, jakby nie można było wcześniej zacząć ?  A kolacja szybka i tak trochę na "odwal się".  U moich rodziców - brzydka choinka, żadnych ozdób, za sztywno jest  :-P

Dziadkom się ten pomysł nie spodoba, ale na pewno w którymś z najbliższych lat święta będą "moje"  :mrgreen:

#169 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 12:48

I ja napiszę trochę z perspektywy Smyka :) w tym roku święta takie będą byle odpocząć i mało świąteczne. Teściowa się urlopuje, my zostajemy we dwoje u siebie, więc tak mało świątecznie i magicznie będzie, ale odpoczniemy. Za to mój Mężuś już mi opowiada jak to będzie za rok <serducho> że się przebierze za Mikołaja, że będziemy ze Smykiem ubierali choinkę, robili pierniczki - wszystko jak u @Aspirynkaaa tylko nasz szkrab będzie już wtedy trochę większy :) i że choinka będzie pierwszy raz żywa :) no i tak sobie snujemy plany na przyszły rok a w tym będziemy po prostu odpoczywać - Mąż od pracy, bo ostatnio daje mu w kość, a od uczelni, bo już jestem przemęczona i potrzebuję odetchnąć.

Choinki nie mamy, potrawy tradycyjne mam już zaplanowane, ale nie wiem czy wszystko zrobię, bo nie chcę się przemęczać a nie ma mi kto pomóc.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#170 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 13:48

przebierze za Mikołaja

u nas nikt się nie chce przebrać za Mikołaja  :-P  ale u nas w dzieciństwie też się nikt nie przebierał, więc nie mam parcia na takie "przedstawienie"

Do tej pory prezenty pod choinką każdy w ciągu dnia układał pod choinką. Bywało, że po kolacji rodzice wyjmowali z szafy, rozdawali albo układali pod choinką. W tym roku to nie przejdzie, bo Krasnal wie, że prezenty zostawi Mikołaj. Zastanawiam się jak to zorganizować. 

#171 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 13:50

tylko nasz szkrab będzie już wtedy trochę większy

Na pewno będzie super. Nasza malutka, a śmiała się do mąki aż szok.  :lol:

że się przebierze za Mikołaja,

U nas też w tym roku Brzydki wystartuje w takim stroju. A na Wigilii będą: 3miesięczna młoda i jej 3tygodniowa kuzynka  :lol:  Ale mamy radochę. 

@Madzik :), a może wrzucić prezenty w czerwony worek i po kolacji ktoś z Was wyjdzie, zadzwoni do drzwi i zostawi worek pod drzwiami. Jak ja byłam mała to rodzice raz tak zrobili. Tłumaczyli, że Mikołaj na pewno się bardzo spieszył...

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 16 grudnia 2016 - 13:52

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#172 muchomorka33

muchomorka33
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17 stycznia 2018 - 06:12

U mnie również przestrzega się tradycji 12 potraw z tym, że zamiast grzybowej jest barszcz.