Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

tradycje świąteczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#121 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 08:36

jak sobie dziewczyny w związkach radzicie z dwoma wigiliami

Dwie Wigilie nie wchodzą w rachubę, bo mieszkamy troszkę za daleko.
Ustaliliśmy, że ten dzień będziemy spędzać naprzemiennie-raz u moich rodziców, raz u rodziców M.

#122 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 08:57

No cóż, my od trzech lat "obskakujemy" dwie wigilie, jedną u teściowej drugą u moich rodziców. Muszę przyznać, że nie jest to rewelacyjne rozwiązanie, ale ja po prostu nie wyobrażam sobie nie być u moich rodziców i nie chcę sprawiać przykrości teściowej. Niestety stratna na tym zawsze jest ona, bo to do niej jako pierwszej jedziemy, więc co jakiś czas zerkamy na zegarek, żeby wyjść o odpowiedniej porze.
W przyszły roku planujemy zrobić wigilię u nas, więc tego problemu nie będzie :)

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#123 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 09:02

magdaaaaa, ja do swoich teściów mam ponad 2 godziny jazdy autkiem :mrgreen: Na początku robilismy tak: 1 dzien u moich a 2 u nich, potem zmienilismy i podzielilismy swięta:W jednym roku wigilia tu a wielkanoc u tesciow i za rok na zmianę, a teraz to róznie bywa.

#124 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 09:44

U nas od 3 lat jadamy Wigilię i u moich rodziców i u rodziców Ł. Zazwyczaj najpierw jedziemy do moich teściów bo to po drodze, spędzamy ze dwie godzinki i jedziemy do moich rodziców, gdzie zostajemy pierwszy dzień świąt, a w drugi jedziemy znów do jego rodzinki :-)

#125 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 18:28

U nas w tym roku weszła nowa rodzinna tradycja :-) miała być już w zeszłym, ale jakoś nie wyszło.

W dniu Wigilii było losowanie kto komu robi prezent. I zamiast latać i szukać coś dla każdego z osobna, teraz każdy ma cały rok, żeby kupić droższy prezent dla jednej osoby :-)
Ja wylosowałam swojego tatę i niestety, ale to będzie spore wyzwanie :-P bo tata jako jedyny nigdy nie powie co by mu się przydało :lol:

aha i nikt nie wie kto kogo wylosował :lol:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#126 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 grudnia 2012 - 19:52

aha i nikt nie wie kto kogo wylosował :lol:

i wtedy prezent faktycznie od mikolaja ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#127 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 22:38

nowe chwalic sie swoimi zwyczajami ;-)

#128 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 15:23

Jak to jest u was ? jest dokładnie 12 potraw jak tak to jakie? Jest dodatkowe nakrycie? Kiedy choinka jest ubierana? Wieczerza rozpoczyna sie z pierwszą gwiazdką? Jakie macie inne zwyczaje w domu?
Co do potraw to u mnie jest
-grzybowa z łazankami
- barszcz z uszkami
- smażona rybka
- ziemniaki
- kapusta z grochem
- kompot ze sliwek
- pierogi
- fasola ze śliwkami z kompotu
- sałatka
- śledzie
Na pierwszą gwiazdke , nie czekamy , kiedyś tak było a teraz jakos zaprzestalismy tego. Choinka zazwyczaj jest ubierana dzień w czesniej.

U mnie staramy się by było jak najwięcej potraw.

Na pewno na stole jest:

1. karp

2. chleb.

3. opłatek

4. zupa grzybowa

5. barszcz czerwony

6. krokiety z pieczarkami

7. pierogi

8. uszka

9. śledzie

10. kompot z suszonych owoców

11. kapusta z grochem

12. smażone ryby (karasie, płotki)

13. kluski z makiem

14 makowiec

Choinkę najczęściej ubieramy dzień przed Wigilią.

Do kolacji zasiadamy jak pojawi się gwiazdka na niebie.

Dzielimy się opłatkiem- każdy z każdym, zaczynając od najstarszych.

W tle lecą kolędy.

Sianko mamy pod obrusem.

Łuskę od karpia i 1 grosz zawijamy w sreberko od czekolady i trzymamy przez cały rok w portfelu.

Czytam Pismo Święte dla Wszystkich. 

Dodatkowe nakrycie na stole jest każdego roku.

o północy idziemy na Pasterkę. 

Użytkownik Blondynka88 edytował ten post 17 grudnia 2013 - 15:24

nixqp2.png

#129 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 20:18

U nas z potrawami różnie bywa, zależy kto robi wigilię. U nas przeważnie jest gdzieś w okolicach 12, a u wujka nie wiem, nigdy nie liczę :P

Sianko mamy pod obrusem, dodatkowe nakrycie od jakiegoś czasu też się pojawia, to był mój pomysł, bo wcześniej nie było.

Choinka ubierana, a właściwie ustawiana po prostu, bo od jakiś 3 lat mamy juz taką na stałe ubraną :P Przynosimy ją na parę dni przed samą Wigilią.

I chyba nigdy nie czekaliśmy na pierwszą gwiazdkę, zawsze zaczynamy po prostu o 17 :D

Dzielenie opłatkiem jest każdy z każdym. Kolędy oczywiście są - gram je ja na gitarze i cała rodzinka śpiewa :mrgreen: - to mój ulubiony punkt Wigilii :D

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#130 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 16:29

Ja mam praktycznie co roku 2 wigilie. Jedna z rodziną taty a druga z rodziną mamy ;-)

Zaczynamy tak o 17.00, najpierw jest zupa owocowa z suszu, potem woda śledziowa ze śledziem, karp i pierogi. Zazwyczaj zjadam może jednego pieroga bo na resztę nie mam już siły :lol:

Potem są oczywiście prezenty, no i potem muszę uciekać na drugą wigilię, tam znów coś do jedzenia, ale bardzo skromnie bo bym chyba pękła :-P

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#131 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 03:23

zupa owocowa z suszu, potem woda śledziowa ze śledziem, karp

Mi większość z tych typowo wigilinych potraw w ogóle nie smakuje i  zupy owocowej albo śledzia czy karpia nie zjadłabym nigdy, dlatego ograniczam się do barszczu z uszkami (który mogę jeść litrami, bo nikt nie robi tak pysznego, jak mój tata) pierogów, ryb (z wyłączeniem powyższych :P). No i obowiązkowo muszą być kluski z makiem :mrgreen: Na szczęście cała moja rodzina ma podobnie i dlatego mimo, że może to się wydawać dziwne, od chyba 15 lat na Wigilii nie miałam karpia.

#132 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 08:45

albo śledzia
Też nie lubię śledzia ani kompotu z suszonych owoców :P

ograniczam się do barszczu z uszkami
Nie lubię uszek :P

od chyba 15 lat na Wigilii nie miałam karpia.
Karp u nas obowiązkowo, bo baardzo lubimy takiego smażonego. Żadne tam galarety- blee!

Dzisiaj ubieram u siebie choinkę a w poniedziałek lub wtorek u rodziców :)

nixqp2.png

#133 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 10:33

Mi większość z tych typowo wigilinych potraw w ogóle nie smakuje i zupy owocowej albo śledzia czy karpia nie zjadłabym nigdy,

No to witaj w klubie, bo ja mam tak samo! :D

ograniczam się do barszczu z uszkami (który mogę jeść litrami, bo nikt nie robi tak pysznego, jak mój tata) pierogów,

O to, to, to - mam tak samo :P nic innego może dla mnie nie być :D

mimo, że może to się wydawać dziwne, od chyba 15 lat na Wigilii nie miałam karpia.

Dla mnie nic dziwnego u mnie karpia nigdy nie było ;-) :mrgreen:

My mamy choinkę już od wczoraj, u mnie w pokoju taka malutka już od kilku dni sobie stoi ;)

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#134 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 19 grudnia 2013 - 14:15

Nienawidzę barszczu czerwonego z uszkami, fujjjjj, wolę zupę rybno- grzybową(u ns ostatnio było i to i to) Oprócz tego mamy:

-śledzie

-kluski z makiem

-pierogi

-racuchy-

-karp smażony

-ryba po grecku

-ryba w galerecie

-filety w sosie śmietanowo- czosnkowym

-sałatka warzywna

-różne ciasta i wafel z masą z żółtek utartych z masłem i cukrem

Nigdy nie ma 12 potraw, bo nie dałoby się wszystkiego spróbować.

#135 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 15:09

No i obowiązkowo muszą być kluski z makiem :mrgreen:

Moja babcia robiła zawsze bułkę namaczaną w mleku i zmieszaną z makiem, "makiełki" się to cudo nazywało, nie wiem czy chodzi Ci o to samo, ale u nas był to zawsze hit wigilii i każdy zajadał się jak mógł :-)

A karp musi być obowiązkowo, moja babcia by chyba nie przeżyła bez. A jeszcze jak go doprawi to nic tylko się zajadać. Choć jakieś parę lat temu mój dziadek w wigilię trafił do szpitala, bo ość z karpia stanęła mu w gardle.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#136 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 19 grudnia 2013 - 18:28

U nas kluski z makiem to:

Załączone miniatury

• kluski.jpeg

#137 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:57

Dla mnie nic dziwnego u mnie karpia nigdy nie było
u mnie był raz i zgodnym chórem orzekliśmy, że nigdy więcej. Za to u ciotki jest na kazdej jednej. Nie pojmuję jak go można lubić :P 

No i obowiązkowo muszą być kluski z makiem
nienawidze maku! Wiec i wszystkie jego pochodne odpadają z marszu. Bleee... :P

Za to mogę się obżerac bez opamiętania barszczem z uszkami i pierogami ze śliwami :mrgreen: No i kapusta z grzybami... mmmm pychota :mrgreen: 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#138 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 10:31

Dodam, że u mnie jemioła zawsze wisi :) Przez cały rok i zmieniamy ją przed Wigilią na nową :)

Świeca kupiona w Kościele też się pali na stole. Pieniądze za świecę przeznaczone są dla Caritasu. 

nixqp2.png

#139 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 10:52

Dodam, że u mnie jemioła zawsze wisi :-) Przez cały rok i zmieniamy ją przed Wigilią na nową :-)

U nas nigdy nie było, ale w tym roku chcę mieć :D

Świeca kupiona w Kościele też się pali na stole. Pieniądze za świecę przeznaczone są dla Caritasu.

Też taką mamy ;)

#140 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 21:37

jak tam drzewka swiateczne juz ubrane ???