Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

tradycje świąteczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#61 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 14:46

A groch z kapustą u was gości?U mnie w Wigilię tak.Karp smażony,obowiązkowo. ;-)

#62 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 14:55

w mojej rodzinie w czasie świąt na stole goszczą: smażony karp, zupa z suszu, zupa grzybowa, kapusta z grochem, grzybki w cieście naleśnikowym, śledź, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec, sernik, sałatka (pojawiają się każdego roku inne więc wymieniać nie będę <jezorek11></span>), szynki i balerony itp przyrządzane własnoręcznie przez moich rodziców - na chwilę obecną więcej nie pamiętam ;-)

zazwyczaj w wigilię szliśmy do babci na kolację, gdzie była ta najbliższa rodzina od strony mojej mamy - ale w tym roku wigilia jest u nas w domu z racji, że tata jest unieruchomiony na łóżku <bezradny></span>
w kolejne dni bywa różnie - całą rodzina zbiera się u innej cioci <jezorek11></span>

choinkę u mnie w domu ubiera mama, bo mnie na akcentach świątecznych (jak i z resztą na samych świętach) zupełnie nie zależy - uważam to za dzień jak każdy inny, może z racji wiary albo bardziej niewiary ;-)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#63 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 14:58

A groch z kapustą u was gości?

u mnie jest zawsze, nie przepadam za tym, bo mam niemiłe wspomnienia z dzieciństwa, za to zawsze jem kapustę z grzybami.

u mnie jest: ryba po grecku, jakaś tam inna na ciepło (w tym roku pstrąg), śledzie w oleju, czasem też w śmietanie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, barszcz z uszkami, pierogi, sałatka jarzynowa, do 12 potraw zawsze jakoś dobijemy <umieraam></span>

Ciast nie jemy w wigilię, nie ma gdzie upchnąć :lol:
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#64 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 19:35

A groch z kapustą u was gości?

U mnie nigdy. Nie lubię grochu, za kapustą średnio przepadam, jak z resztą większość mojej rodziny, więc robienie tego nie ma sensu.
Może dla niektórych wyda się to dziwne, ale nigdy nie miałam też na stole kompotu z suszonych śliwek, kutii ani karpia. Nie mam pojęcia, jak to smakuje, ale z opowieści domyślam się, że nie za dobrze.
Za to zawsze jest u nas stały zestaw - obowiązkowo barszcz z uszkami, kluski z makiem, które w olbrzymich ilościach jem tylko ja, pierogi z kapustą i grzybami, różne rodzaje śledzi i innych ryb, czasem też ryba po grecku, sałatka jarzynowa i na dobicie, kiedy każdy jest już pełen - ciasta. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca i sernika.

#65 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:11

kluski z makiem

nie cierpię maku i nie jadam w żadnej postaci, no, chyba, że mi go przemycą jakoś podstępem :P

kompot z suszu jest świetny na trawienie, i osobiście go uwielbiam :mrgreen: z tym, że poza śliwkami lądują u nas w nim jabłka, gruszki i coś tam jeszcze morelo-podobnego ;-)

kutię zawsze chciałam spróbować, ale w mojej rodzinie nikt nie robi, a sama... hmm... nieeeee :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#66 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:44

kutię zawsze chciałam spróbować, ale w mojej rodzinie nikt nie robi, a sama... hmm... nieeeee

mozna kupic w puszce , nigdy tego nie rpobowałam , nie wiem jak smakuje, ale jak ty chcesz zaspokoic swoja ciekawosc to kup gotowa.

nigdy nie miałam też na stole kompotu z suszonych śliwek, kutii ani karpia. Nie mam pojęcia, jak to smakuje, ale z opowieści domyślam się, że nie za dobrze.

rzecz gustu , ja nienawidziłam kompotu , a teraz uwielbiam

poza śliwkami lądują u nas w nim jabłka, gruszki i coś tam jeszcze morelo-podobnego

u mnie czasem jabłka i gruszki < moreli by mi bylo szkoda> w tym roku w kompocie bedzie zurawina jeszcze :D. co do karpia to podobno jest smaczny , ale te osci mnie powstrzymuja przed sprawdzeniem tego.
u mnie na stole jak kiedys było nas wiecej to byly sałatki i sledzie , nigdy ciasta ; ale teraz ns jest trojka i pol :D < znaczy sie oliwia> i nikt na to w brzuszku nie ma miejsca.
ja pamietam jak z byłym dyskutowałam , ze u mnie rybe sie je jak drugie danie z kapusta i ziemniakami , a on ze u niego na wigili nie ma ziemniaków , jak cos to z chlebem. jak bym miała jesc chleb do ryby to zjadłabym ja samą :D

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#67 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 22:00

ozna kupic w puszce

niestety, należę do tych, którzy puszek kupują jak najmniej ;-) Poza wątpliwą jakością, wątpię też w walory smakowe puszkowanych rzeczy ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#68 monika34

monika34
  • Użytkownik
  • 528 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 22:31

a co wypada postawić na wigilijny stół a czego nie ? oto jest pytanie <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#69 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 01:30

U mnie Swieta beda w okrojonym skladzie, co mnie smuci, bo w gronie rodziny (mam na mysli 9 osob) bylo naprawde super... Tym razem rodzice + ja + dziadek. Jesli chodzi o choinke, to nie trzymamy sie tradycji. Mama jest w goracej wodzia kapana i zazwyczaj kupuje choinke tydzien do poltora przed Wigilia. Oczywiscie tego samego dnia ja jeszcze ubiera :lol:
Na stole pojawiaja sie tylko te potrawy, ktore jestesmy w stanie zjesc, i ktore lubimy ;) Nie rozumiem wystawiania 12 potraw dla trzyosobowej rodziny :roll: Wiadomo, ze wiekszosc z tego trafi do kosza...Takze tradycji sie nie trzymamy. Jest u nas:
- zupa rybna dla rodzicow, zupa grzybowa dla mnie
- karp panierowany i filet panierowany, chociaz w tym roku moze skusze sie na kawalek karpia :lol:
- kapusta z grzybami
- gotowane ziemniaki
- chyba tez pojawia sie salatka jarzynowa
Jesli chodzi o ciasta, to w poprzednich trzech latach, tesciowa mojego brata przywozila genialnego pijaka, ktorego smaku nie zapomne chyba nigdy i standardowo sernik, w tym roku bedzie chyba tylko piernik w postaci ciastek, bo moja mama strasznie nie lubi piec i zwykle sobie ciasta darujemy...Zreszta, kto by to pomiescil wszystko? :lol:

Puszczamy koledy, dzielenie oplatkiem, krotka modlitwa i jedzenie ;)
Wigilia u nas kolo 16 jest ;)

#70 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 15:26

U mnie Swieta beda w okrojonym skladzie

u mnie zawsze byly w okrojonym, bo tylko rodzice, brat i ja ;-)
niby sie przyzwyczailam, ale nie moge doczekac sie, az bedziemy spedzac Wigilie w wiekszym gronie - troche tak smutno jest <bezradny></span>

Choinki przybrane od wtorku ;-) Zawsze ubieramy pare dni wczesniej.

Na stole wigilijnym obowiazkowo musza sie znalezc :
:arrow: barszczyk z uszkami - caly rok na niego czekam :-)
:arrow: pierogi z kapusta i grzybami
:arrow: karp smazony
:arrow: sledzie w oleju i smietanie
:arrow: ryba po grecku
:arrow: kluski z makiem - przysmak mojego dziecinstwa, teraz nie przepadam ;-)
:arrow: lazanki
:arrow: jakies ciacho - zwykle byl piernik, ale w tym roku bedzie chyba jakies z kremem <hmm></span>
Zerkam do lodowki, ale chyba o niczym nie zapomnialam :mrgreen:

:arrow: chociaz nie, w tym roku po raz pierwszy beda krokiety ;-)

Zostawiacie dodatkowe nakrycie ? Kladziecie sianko pod obrusem ?

A jak z alkoholem ? Pojawia sie na stole ?
U mnie po kolacji jakies winko, jutro bedzie likier - tak urodzinowo ;-)

Ponadto jest duzo bakalii i cukierkow :mrgreen:

Najtrudniejszym momentem w czasie calej kolacji wigilijnej, jest dla mnie dzielenie sie oplatkiem. Nie umiem skladac zyczen <bezradny></span>

#71 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 15:30

mama nie lubi, tata nie może, młoda jeszcze nieletnia, sama do lustra pić nie będę :P u nas się nie pojawia, natomiast na proszonej wigilii, owszem, zwłaszcza, że wtedy na prawdę mamy te 12 dań, plus wcześniej własną wigilię, więc na trawienie jak najbardziej się przydaje ;-)

#72 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 15:37

Na Wigilię nigdy, dopiero na pierwszy dzień świąt :) Mamcia już zakupiła co-nieco :mrgreen:
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#73 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 15:48

Na Wigilię nigdy, dopiero na pierwszy dzień świąt

u mnie wogóle się nigdy nie pojawiał alkohol jako część świątecznego ekwipunku ;-)
nawet na 1 dzień świąt. Tylko jak ja chciałam sobie winka nalać czy mama jakiejś nalewki, ale nigdy jakoś tak "tradycyjnie" <bezradny></span>

Za to w 2 dzień świąt często już się ze znajomymi spotykamy, tak dla wytchnieia, a z Chłopem to już w 1 :mrgreen:
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#74 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 16:30

zupa z suszu, zupa grzybowa

:shock:
u mnie jest żurek :-P
no i kampot ze sliwek

wątpię też w walory smakowe puszkowanych rzeczy

zawsze co roku sa brzoskwinie i ananasy w puszcze. I sa pycha.

alkoholu w wiglie nie ma. W koljne dni świąt w umiarkowanej ilości - owszem.

I rolady sledziowe robie jutro :-P
[quote name="Madzik

Najtrudniejszym momentem w czasie calej kolacji wigilijnej, jest dla mnie dzielenie sie oplatkiem. Nie umiem skladac zyczen

a ja zawsze rycze :lol:

ojjj dziewczyny objemy sie na swieta :-P :mrgreen:
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#75 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 16:34

Na Wigilię nigdy, dopiero na pierwszy dzień świąt :) Mamcia już zakupiła co-nieco :mrgreen:

to tak jak u mnie.

Troche winka lub jakiś mocniejszy trunek w pierwszy dzień świąt.Ale,nikt sie nie upija.Wszystko ma ręce i nogi. :-)

#76 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 16:37

brzoskwinie i ananasy w puszcze.

ale to nie to samo, co gotowa kutia na przykład ;-) pewnie, że owoce w puszce się kupuje i używa bardzo często, bo nie raz, nie dwa bywa tak, że inaczej ich się nie dostanie ;-)

żurek

to to u nas jest na wielkanoc :P

Zostawiacie dodatkowe nakrycie ? Kladziecie sianko pod obrusem ?

tak i tak. ;-)

#77 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 24 grudnia 2010 - 14:10

U nas w tym roku nie do końca tradycyjnie... Jesteśmy w małym składzie(4 osoby), bo siostra postanowiła z dziećmi zostać w domu. Szkoda tak bez dzieci zupełnie inaczej więc 12 potraw nie ma, bo robimy tylko to o kto lubi. Za to obowiązkowo musi być:
ryba po grecku
ryba smażona
śledzie na kilka sposobów
makiełki
barszcz z uszkami
kapusta z grzybami
i uwaga: surówka (głównie dla mnie) ;-)

później makowiec i serniczek królują z piernikami na co najbardziej czekam bo na wieczerzy niezbyt się najem.

Sianka nie kładziemy, jakoś nigdy nie było u nas to praktykowane, natomiast nakrycie 'dla zbłąkanego wędrowca' zawsze zostawiamy.
Co do alkoholu to zazwyczaj lampka wina się pojawia...

Zeszłoroczną wigilię spędzałam z rodziną D. gdzie mieszkałam i oni wkładali łuski karpia pod talerze, pierwszy raz spotkałam się z taką tradycją? znacie ją?

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#78 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 24 grudnia 2010 - 14:16

pierwszy raz spotkałam się z taką tradycją? znacie ją?

Tak, łuski z jedzonego karpia podczas posiłku kładzie się pod talerz, a po wieczerzy wrzuca się do portfela, ażeby kasa była ;) Oczywiście to jedna wielka bzdura. To tak samo, jak wierzyć, że czarny kot przynosi pecha ;) Moja mama nosi łuskę w portfelu, mi też wciska, udając bardzo obrażoną :P Tylko, że u nas jakoś pomijamy wkładanie łusek pod talerz. Ostatnie trzy lata rodzina od strony żony brata właśnie najbardziej się jarała na te łuski pod talerzem- nie rozumiem tego <bezradny></span>

#79 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 24 grudnia 2010 - 14:24

Oczywiście to jedna wielka bzdura.

nie bzdura, tylko jakas tam tradycja. U nas się tego nie praktykuje. Natomiast u nas dawniej wszystkie sztućce i cała zastawa były myte razem. sztucće po wigilii są związywane wstążką. Była też tradycja jedzenia z jednego półmiska i baaaardzo się cieszę, że odeszła w zapomnienie :lol:

i oni wkładali łuski karpia pod talerze,

u nas wkłada się opłatek. I obserwuje, czy się przyklei, tylko nie pamiętam co znaczyło, jeżeli na talerzu został, ale frajda jest :lol:

#80 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 grudnia 2010 - 16:03

nie(d)oceniona ja tez nie lubie rzeczy gotowych tym bardziej w swieta . ludzie kupuja uszka , pierogi itp, ja bym wolala z tego zrezygnowac niz jesc w swieta kupne.

[ Dodano: 2011-12-17, 20:06 ]
temat teraz aktualny , moze nowe forumki pochwala sie jak to u nich z tradycjami swiatecznymi :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko