Przyjazdne gniazdko czyli aspekty bezpieczeństwa:)
Napisano 17 listopada 2008 - 15:25
Napisano 17 listopada 2008 - 15:38
wymienić się z zaufanymi sąsiadami numerami telefonów - pod naszą nieobecność mogą mieć oko na nasze gniazdko i w razie jakichkolwiek podejrzeń, że coś jest nie tak - powiadomić nas.
Napisano 17 listopada 2008 - 15:47
Ogolnie to mieszkamy teraz tak, ze zeby do nas dojechac trzeba by sie przez brame z kolacmi przedzierac lub miec do niej klucz
Napisano 17 listopada 2008 - 16:08
wymienić się z zaufanymi sąsiadami numerami telefonów - pod naszą nieobecność mogą mieć oko na nasze gniazdko i w razie jakichkolwiek podejrzeń, że coś jest nie tak - powiadomić nas.
Oh no właśnie, a ja nawet nie wiem kto u mnie w kamienicy mieszka
Co do włączonego światła to nie takie głupie, choć prądożerne
madziu pozazdrościć w takim razie dojazdu - ja mam mieszkanie w otwartej kamienicy, a drzwi wejściowe od mieszkania co prawda mają kratę, ale taką, że wcale się lepiej z nią nie czuję...
a możecie mi powiedzieć coś więcej o waszych ubezpieczeniach? samochodu nie mam, więc jeszcze nie ubezpieczałam
Napisano 17 listopada 2008 - 16:44
nom, ale czasem lepiej stracic na zapalonej zarowce (chociaz lapmka) niz np. na drogocennych rzeczach.Co do włączonego światła to nie takie głupie, choć prądożerne
Napisano 17 listopada 2008 - 18:29
my coprawda mamy mieszkanie ubezpieczone w Hestii, tam też autko ubezpieczamy. ale można ubezpieczyć tylko mieszkanie, bez samochodu, tylko może warunki gorsze...tego nie wiem...a możecie mi powiedzieć coś więcej o waszych ubezpieczeniach?
ale ogólnie zakres naszego ubezpieczenia wygląda tak:
i na to wszystko składka roczna 250 zł.
chyba to wszystko, co mogłabym o tym napisać.
Napisano 17 listopada 2008 - 18:33
Właśnie, to gdzie się jest ma też ogromne znaczenie. A madzia mieszka chyba teraz w Szwecji a ja słyszałam, że tam jest najbardziej bezpiecznie.ja nie moge ci nic powiedziec o naszym, bo za granica wszystko inaczej wyglada, wiec tu juz raczej nie pomoge.
My w domu mamy po prostu ogrodzenie no i alarmy, nie barykadujemy się jak tylko można, bo mieszkamy w spokojnej dzielnicy, ale zależy też, na którym piętrze mieszkacie, moja znajoma, która mieszka w takiej jakby szeregówce ale każdy ma 2 poziomy w bloku, mieszka najniżej i na to 1 dostali się przez okno .. Więc może warto też coś pomyśleć nad oknami ?
Napisano 17 listopada 2008 - 18:35
Można kupić specjalne nakładki na gniazdka (nie pamiętam nazwy) i ustawić,żeby np lampki wł/wył się o danej godzinieCo do włączonego światła to nie takie głupie, choć prądożerne
Napisano 18 listopada 2008 - 09:51
my coprawda mamy mieszkanie ubezpieczone w Hestii, tam też autko ubezpieczamy. ale można ubezpieczyć tylko mieszkanie, bez samochodu, tylko może warunki gorsze...tego nie wiem...a możecie mi powiedzieć coś więcej o waszych ubezpieczeniach?
ale ogólnie zakres naszego ubezpieczenia wygląda tak:
stałe elementy od ognia i innych zdarzeń losowych - 10 tyś.
mienie ruchome od ognia i innych zdarzeń losowych - 20 tyś.
mienie ruchome i stałe elementy od kradzieży z włamaniem i rozboju - 5 tyś.
oszklenia od stłuczenia - 1,5 tyś.
odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym (2 osoby) - 200 tyś.
i na to wszystko składka roczna 250 zł.
chyba to wszystko, co mogłabym o tym napisać.
chciałam sobie to porównać do PZU Dom, ku któremu się skłaniam, tylko, że oni mają jakoś to inaczej rozpisane. Jedyne co udało mi się porównać, to że ubezpieczenie mienia ruchomego wynosi u nich 40 tys. Samo mieszkanie jest na 1 mln, choć przyznaję, że nie wiem jeszcze przy jakiej składce.
Tilia pierwsze słyszę o takich nakładkach
Napisano 18 listopada 2008 - 12:08
Działa także na bojler i inne rzeczy,które są na prąd np pralkę. Na allegro nazywa się on-programator czasowy. Nie będę wklejać linka,bo to niezgodne z regulaminem więc pokaże tylko zdjęcia niektórych.Tilia pierwsze słyszę o takich nakładkach
wiesz gdzie coś takiego kupić? przy okazji - czy takie coś zadziała też na bojler?
http://www.centrumel...o.php?p=939&a=a
Napisano 18 listopada 2008 - 13:08