Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Przyjazdne gniazdko czyli aspekty bezpieczeństwa:)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 ZEN

ZEN
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 15:25

Zależy mi na tym, żeby moje mieszkanie było nie tylko ładne ale i bezpieczne. Jako że przeprowadzałam się niedawno do nowego (wciąż niestety nie własnego) czeka mnie trochę pracy. Dziś wymieniam zamki, bo mieszkanie jest w starej kamienicy na niespecjalnie bezpiecznej uliczce. Wcześniej pod lupę poszły wszelkie instalacje, żeby mi się nagle pod nieobecność nie zaczęło mieszkanie palić lub zalewać. Wkrótce zamierzam też ubezpieczyć mieszkanko (fizycznie w bezpieczeństwie nie pomoże, ale za to o ile lepiej się człowiek czuje...). O czym jeszcze należy pamiętać? Co wy zrobiliście, żeby mieszkało się wam bezpieczniej?

#2 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 15:38

można zamontować podwójne drzwi, łańcuch na drzwiach - my tego nie mamy, ale są to jakieś rozwiązania.
wymienić się z zaufanymi sąsiadami numerami telefonów - pod naszą nieobecność mogą mieć oko na nasze gniazdko i w razie jakichkolwiek podejrzeń, że coś jest nie tak - powiadomić nas.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#3 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 15:47

Czasem jak gdzies wychodzimy to zostawiam cos wlaczonego. swiatlo, radio czy tv..ale to rzadko tak robie.
Ogolnie to mieszkamy teraz tak, ze zeby do nas dojechac trzeba by sie przez brame z kolacmi przedzierac lub miec do niej klucz ;-) no i mieszkanie jest ubezpieczone w firmie w ktorej nasze samochody.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#4 ZEN

ZEN
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 16:08

wymienić się z zaufanymi sąsiadami numerami telefonów - pod naszą nieobecność mogą mieć oko na nasze gniazdko i w razie jakichkolwiek podejrzeń, że coś jest nie tak - powiadomić nas.

Oh no właśnie, a ja nawet nie wiem kto u mnie w kamienicy mieszka :/ zawieranie nowych "przyjaźni" pewnie trochę potrwa.
Co do włączonego światła to nie takie głupie, choć prądożerne ;)

madziu pozazdrościć w takim razie dojazdu - ja mam mieszkanie w otwartej kamienicy, a drzwi wejściowe od mieszkania co prawda mają kratę, ale taką, że wcale się lepiej z nią nie czuję...

a możecie mi powiedzieć coś więcej o waszych ubezpieczeniach? samochodu nie mam, więc jeszcze nie ubezpieczałam ;) wcześniejsze mieszkanie ubezpieczone było przez właściciela i nawet nie wiem w jakiej firmie.. jestem w trakcie przeglądania ofert.

#5 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 16:44

ZEN, ja nie moge ci nic powiedziec o naszym, bo za granica wszystko inaczej wyglada, wiec tu juz raczej nie pomoge.

nom, ale czasem lepiej stracic na zapalonej zarowce (chociaz lapmka) niz np. na drogocennych rzeczach.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#6 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:29

a możecie mi powiedzieć coś więcej o waszych ubezpieczeniach?

my coprawda mamy mieszkanie ubezpieczone w Hestii, tam też autko ubezpieczamy. ale można ubezpieczyć tylko mieszkanie, bez samochodu, tylko może warunki gorsze...tego nie wiem...
ale ogólnie zakres naszego ubezpieczenia wygląda tak:
:arrow: stałe elementy od ognia i innych zdarzeń losowych - 10 tyś.
:arrow: mienie ruchome od ognia i innych zdarzeń losowych - 20 tyś.
:arrow: mienie ruchome i stałe elementy od kradzieży z włamaniem i rozboju - 5 tyś.
:arrow: oszklenia od stłuczenia - 1,5 tyś.
:arrow: odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym (2 osoby) - 200 tyś.
i na to wszystko składka roczna 250 zł.
chyba to wszystko, co mogłabym o tym napisać.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#7 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:33

ja nie moge ci nic powiedziec o naszym, bo za granica wszystko inaczej wyglada, wiec tu juz raczej nie pomoge.

Właśnie, to gdzie się jest ma też ogromne znaczenie. A madzia mieszka chyba teraz w Szwecji a ja słyszałam, że tam jest najbardziej bezpiecznie.
My w domu mamy po prostu ogrodzenie no i alarmy, nie barykadujemy się jak tylko można, bo mieszkamy w spokojnej dzielnicy, ale zależy też, na którym piętrze mieszkacie, moja znajoma, która mieszka w takiej jakby szeregówce ale każdy ma 2 poziomy w bloku, mieszka najniżej i na to 1 dostali się przez okno .. Więc może warto też coś pomyśleć nad oknami ? <hmm></span>

#8 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:35

Można kupić specjalne nakładki na gniazdka (nie pamiętam nazwy) i ustawić,żeby np lampki wł/wył się o danej godzinie ;-) albo zrobić tak z telewizorem :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#9 ZEN

ZEN
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 09:51

a możecie mi powiedzieć coś więcej o waszych ubezpieczeniach?

my coprawda mamy mieszkanie ubezpieczone w Hestii, tam też autko ubezpieczamy. ale można ubezpieczyć tylko mieszkanie, bez samochodu, tylko może warunki gorsze...tego nie wiem...
ale ogólnie zakres naszego ubezpieczenia wygląda tak:
:arrow: stałe elementy od ognia i innych zdarzeń losowych - 10 tyś.
:arrow: mienie ruchome od ognia i innych zdarzeń losowych - 20 tyś.
:arrow: mienie ruchome i stałe elementy od kradzieży z włamaniem i rozboju - 5 tyś.
:arrow: oszklenia od stłuczenia - 1,5 tyś.
:arrow: odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym (2 osoby) - 200 tyś.
i na to wszystko składka roczna 250 zł.
chyba to wszystko, co mogłabym o tym napisać.

chciałam sobie to porównać do PZU Dom, ku któremu się skłaniam, tylko, że oni mają jakoś to inaczej rozpisane. Jedyne co udało mi się porównać, to że ubezpieczenie mienia ruchomego wynosi u nich 40 tys. Samo mieszkanie jest na 1 mln, choć przyznaję, że nie wiem jeszcze przy jakiej składce.

Tilia pierwsze słyszę o takich nakładkach :) wiesz gdzie coś takiego kupić? przy okazji - czy takie coś zadziała też na bojler? :D

#10 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 12:08

Tilia pierwsze słyszę o takich nakładkach :) wiesz gdzie coś takiego kupić? przy okazji - czy takie coś zadziała też na bojler? :D

Działa także na bojler i inne rzeczy,które są na prąd np pralkę. Na allegro nazywa się on-programator czasowy. Nie będę wklejać linka,bo to niezgodne z regulaminem więc pokaże tylko zdjęcia niektórych.
Dołączona grafika
http://www.centrumel...o.php?p=939&a=a
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#11 ZEN

ZEN
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 13:08

o i taniutkie całkiem :) trzeba będzie coś takiego kupić, bo boję się pierwszego rachunku za prąd... w poprzednim mieszkaniu miałam junkers, ale to było bardzo stresujące - junkers miał ze 20 lat, często się psuł i gasł i nie raz niewiele brakowało do zaczadzenia się lub wybuchu :/ Stąd też pewnie teraz ten mój stres i parcie na bezpieczne mieszkanie ;)