Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Risotto alla ziza, czyli po mojemu - dzielę się przepisami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 zewsząd i znikąd

zewsząd i znikąd
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Wzrost:163
  • Włosy:siwiejący brąz
  • Stan:zaprzysięgła panna
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 10 maja 2016 - 15:07

Uwagi: wszystkie moje przepisy są wegetariańskie i bezalkoholowe - dla niektórych risotto bez wina to jakieś świętokradztwo, ale ja alkoholu nie cierpię i nie piję ani odrobiny. Poza tym nie używam np. cebuli, bo jej nie lubię, mam uraz. Bardzo ostro reaguję na zapach octu (odruchem wymiotnym), ktoś mnie kiedyś zapytał: a jak reaguję na obieranie cebuli? - nie wiem! bo nigdy w życiu jej nie obierałam!

Ponadto jestem alergiczką. Wychodzę z założenia, że gdybym miała nie jeść niczego, na co jestem choć trochę uczulona, musiałabym się żywić samą wodą (dlatego jadam pewne rzeczy, co do których wiem, że trochę mnie podrażaniają). Ale jednak na sery uważam, bo od "egzotycznych" serów mogę dostać nawet ostrego ataku. Więc na dobrą sprawę jadam trzy rodzaje sera: ser żółty Hit z Ryk (mój ulubiony, bo ładnie się roztapia i ma przyjemny smak - raczej łagodny, ale nie mdły), mozarellę i okazjonalnie chudy twaróg. Do risotto używam "hita" zamiast klasycznego parmezanu

Risotto z cukinią i grzybami

ryż do risotto (np. arborio), bulion warzywny, przyprawy (pieprz, rozmaryn, tymianek, natka), grzyby suszone, cukinia, ser

Gotujemy ryż z bulionem, grzybam i przyprawami. Tymczasem smażymy cukinię, dodajemy klka minut przed końcem gotowania ryżu. Na koniec dodajemy natkę, mieszamy i posypujemy serem.

Warianty:

- latem świeże grzyby zamiast suszonych

- wczesnym latem kurki zamiast mieszanki grzybów rurkowych (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze)

Risotto z bobem i suszonymi pomidorami

czarny ryż (odmiana np. Venere, nie mylić z dzikim ryżem), bulion warzywny, przyprawy, bób, suszone pomidory (używam wersji bez zalewy)

Uwaga: czarny ryż bardzo puszcza kolor, warzywa lepiej dodawać do niego pod koniec

Gotujemy ryż z bulionem, osobno bób, moczymy pomidory. Obieramy bób i kroimy ziarna na drobniejsze kawałki.

Warianty: zwykły ryż arborio lub kasza jaglana zamiast czarnego ryżu

Risotto z marchewką i pomarańczowymi pomidorami

ryż do risotto, masło, przyprawy (sól, pieprz, odrobina cukru, mnóstwo koperku), marchewka, pomarańczowe pomidory, ser

Kroimy marchewkę w pół- lub ćwierćplasterki zależnie od grubości. Kiedy się przyzłoci, dodajemy ryż, chwilę smażymy, zalewamy wodą (moje proporcje: pół szklanki ryżu, szklanka wody, potem dodawać w miarę potrzeby). Obieramy i kroimy pomidory, dodajemy, na koniec koperek i posypujemy serem.

Warianty:

- wariant żółty

- wariant czerwony

Wyobrażone, ale niewypróbowane z powodu niemożności kupienia niepomarańczowej marchwi.

Użytkownik zewsząd i znikąd edytował ten post 10 maja 2016 - 15:10