Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Dziecko i komputer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 15:54

Czy pozwalacie swoim dzieciom na to aby siedziały przed komputerem.Moje dziecko sie strasznie wyrywa,ale boje sie ze zaszkodzi to jego oczkom a poza tym nie wiem jakie gry mu wlaczac zeby mógł troszke sie pouczyć przez zabawe.

#2 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 17:00

Cóż, moim babkom pozwalam...w tygodniu maks godzinę dziennie, w weekend więcej...
W ich pokoju jest komputer ale bez netu, net jest tylko w moim i jeśli Karo chce poszperać w necie to robi to przy mnie...
Jest kilka gierek, ale żadnych strzelanek, krwi i przemocy...
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#3 aniulek

aniulek
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 21:37

moj synek tez sie garnie do komputera, ale nie jestem do tego przekonana. tyle sie mowi o przemocy w internecie, o zlym wplywie na organizm, m.in. oczy, jak juz wspomniala kolezanka wczesniej.

#4 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 22:47

moja mała ma 1,5 roku i też już włancza komputer i myszką jezdzi po monitorze ale jak narazie to nie reaguje zbyt poważnie na to zobaczymy puzniej z jednej strony to dlaczego nie jak będzie starsza to niech tam sobie korzysta
Dołączona grafika

#5 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 16:21

moj synek tez sie garnie do komputera, ale nie jestem do tego przekonana. tyle sie mowi o przemocy w internecie, o zlym wplywie na organizm, m.in. oczy, jak juz wspomniala kolezanka wczesniej.

No własnie tez sie o to obawiam ale mysle tez ze pod okiem dorosłego raczej nie powinno sie nic złego stac.NA jakie stronki wchodzicie zeby dzieciaczki mogły pograc?

#6 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 16:24

NA jakie stronki wchodzicie zeby dzieciaczki mogły pograc?

polecam wyszukiwarke, gry online wpisz i wszystko bedzie.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#7 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 16:31

www . gry . pl

tam jest wiele fajnych gierek
moze znajdziecie cos fajnego dla swoich maluchow ;-)

#8 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 20:39

moja mała ma 1,5 roku i też już włancza komputer

ja czytałam ze do 3 roku zycia tv nie jest dziecku potrzebne wiec mysle ze komputer tez nie :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#9 aniulek

aniulek
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 22:09

moja mała ma 1,5 roku i też już włancza komputer

ja czytałam ze do 3 roku zycia tv nie jest dziecku potrzebne wiec mysle ze komputer tez nie :-)

no wlasnie. przeciez jest wiele innych zabaw, podczas ktorych maluszki tez moga sie wiele nauczyc. to chyba niezbyt dobrze, ze najfajniejsza dla nich zabawka staje sie komputer..

#10 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 19 listopada 2008 - 15:59

W sumie macie racje ale jednak spróbuje z komputerem.Wyszukiwarka wyrzuciła mi fajna stronke ciufcia.pl to przetestujemy.najwyzej poszukamy innych sposobów na zabawe.

#11 KaMi25

KaMi25
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 14:58

Cześć!

Podczytuję sobie Waszą dyskusję... W kilku miejscach czytałam już o takim problemie, bo osobiście mnie bardzo interesuje. Ja stanowczo uważam, ze 2 latek jest za mały na komputer, a dla takich dzieci są już gry on-line. 3-latkowi pozwoliłabym może na 10-minut dziennie i też sama nie wiem co miałabym pokazać maluchowi w internecie. Może jakieś zdjęcia zwierzątek... Co do gier - widziałam kilka fajnie zrobionych stronek, miłych dla oka, ale czy zdrowych dla oka?

#12 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 15:10

Dlaczego my mamy zawsze takie wątpliwosci jesli chodzi o cos co jest zwiazane z naszymi dziecmi...poprostu najlepiej jest robic wszystko z umiarem i rozsadkiem a nasze dzieci na tym nie ucierpia i np.taka zabawa z komputerem bedzie dla nich i dla nas swietna rozrywka.

#13 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 21:28

Chodź jeszcze dzieci nie mam, to uważam że dziecko powinno zapoznać się z komputerem wieku 7 lat, bo komputer potrafi dorosłego wciągnoć a co dopiero dziecko, im poźniej tym lepiej :roll:

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#14 KaMi25

KaMi25
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 21:13

widziałam ciufcia.pl i chyba zaczynam się trochę bardziej przekonywać do tematu dziecko + komputer. Skoro robią takie strony, to znaczy, ze ktoś to przebadał psychologicznie itp. W końcu raczej nie przypadkowo takie, a nie inne gry pojawiają się na tych stronkach. Nadal jednak jestem zdania, że najważniejszy jest umiar.

#15 ania_ori

ania_ori
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 05 lutego 2009 - 20:19

córa już od dawna sama posługuje sie komputerem
syn tez próbuje..
nie bronię im całkowicie, ale ograniczam:) bo by cały dzień pprzed bajkami siedzieli:):)
żona od 27.07.2002 Maja 12.12.2002 Jasio 07.05.2006

#16 BliźniaczaMama

BliźniaczaMama
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 14 marca 2009 - 12:25

Moje zdanie wygląda tak. Komputer owszem, jest to dobrodziejstwo w dzisiejszych czasach i nasze dzieci muszą go poznać, bo gdy dorosną jego znajomość będzie normą tak samo jak dla naszych rodziców umiejętność pisania czy czytania.
Warto natomiast zwrócić uwagę co robi dziecko na komputerze, aby się rozwijało we właściwym kierunku.
Proponuję gry edukacyjne, naukę języków, gry logiczne, naukę komputeropisania

pozdrawiam

#17 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 09 października 2009 - 13:01

A ja wlasnie po rozmowie z psychologiem wczoraj i powiedział mi ze kategorycznie zabronic dziecku siedzenia przed komputerem i zamienic to na kolorowanki i ksiazeczki z obrazkami.

#18 karolkaa

karolkaa
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 13:01

Polecacie jakieś bezpieczne serwisy dla maluchów? Takie, z których mogą się czegoś nauczyć? Mam młodszą kuzynkę,która lubi używać komputera w celach edukacyjnych.
Macie pomysły?

#19 AnnaAnna

AnnaAnna
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 23 listopada 2009 - 12:34

Dziewczyny nie ma co bronić komputera. Został stworzony też po to żeby wypełniał czas dzieciom. Trzeba tylko kontrolować i mieć umiar !

#20 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 24 listopada 2009 - 11:00

Dziewczyny nie ma co bronić komputera. Został stworzony też po to żeby wypełniał czas dzieciom. Trzeba tylko kontrolować i mieć umiar !

Zgadzam sie,nalezy wyznaczyc dziecku ile czasu moze posiedziec przy komputerze.Np.moj synek siedzi 1 raz dziennie 40 minut.Staram sie przestrzegac tego. :-P