Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nasze roślinki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
614 odpowiedzi w tym temacie

#341 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 10:06

Są śliczne, zawsze chciałam takiego hodować :-D
Coś już o nich czytałam, ale jeszcze się podszkolę przy wolnej chwili. No i może wrzucę fotkę, to co podałam to foto z neta :-P

Ale czytałam właśnie że się je podlewa dopiero gdy ziemia po wcześniejszym podlewaniu już przeschnie.
Stosujecie do nich nawozenie?

#342 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 10:12

Są śliczne, zawsze chciałam takiego hodować :-D
Coś już o nich czytałam, ale jeszcze się podszkolę przy wolnej chwili. No i może wrzucę fotkę, to co podałam to foto z neta :-P

Ale czytałam właśnie że się je podlewa dopiero gdy ziemia po wcześniejszym podlewaniu już przeschnie.
Stosujecie do nich nawozenie?

W mojej doniczce ze storczykiem nie ma ziemi,jest kora.Prawda,jesli przeschnie dopiero mozna podlac.Ja nie stosuje narazie zadnych odzywek,moze dlatego,ze mam go od niedawna.

#343 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 18 grudnia 2009 - 18:45

viola, wlasnie, ja tez mam korę.
I nie wiem, to tak najlepiej?
Muszę poczytać co nieco o nich bo jak narazie niewiele wiem, ale będę was informować o wszelkich ciekawostkach ;-)
Z tego co się znam na roślinkach to raczej trzeba stosować nawóz odpowiedni do storczyków bo ma jakieś cenne dla nich składniki, potrzebne gdy np. ziemia nie jest już dobra.
Więc ja się chyba zaopatrzę, tylko ciekawe jak to cenowo stoi ;-)

[ Dodano: 2010-03-20, 14:23 ]
To teraz mój prawdziwy storczyk :-D
Kwitnie drugi raz od kiedy go mam.
Wcześniej miał 6 kwiatuszków, teraz cztery.

Ale i tak jest śliczny i jestem bardzo dumna że zakwitł :-D

Załączone miniatury

• IMG_8022.JPG
  • IMG_8018.JPG

#344 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 20 marca 2010 - 21:30

Mira pięknie wyrósł :mrgreen: Masz rękę do kwiatów, nie powiem. Zazdroszczę, bo u mnie w domu to nawet kaktus by pewnie padł :-P
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#345 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 20 marca 2010 - 21:35

Mirabelka__22, piękny kwiatek naprawdę śliczny jak wymalowany. ja nie mam ręki, dostałam ostatnio kwiatuszka i zapominałam go podlewać dzisiaj musiałam się z nim rozstać bo już nie dało się go uratować, ale chyba mam to po mamie bo jej też kwiaty się nie trzymają

#346 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 21 marca 2010 - 00:37

Bardzo fajny storczyk. Podobaja mi sie te kwiaty. Sama planowalam sobie go kupic.
Moja mama dostala go od ciotki na imieniny i naprawde dlugo jej kwitl.
Strasznie lubie strorczyki. A mama mojego chlopaka ma na ich punkcie bzika.
Samych storczykow ma chyba w domu z 10 :-D

201407101662.png

#347 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 21 marca 2010 - 13:50

bo u mnie w domu to nawet kaktus by pewnie padł :-P

u mnie padł :lol: nie dał rady przetrwać przy mojej częstotliwości podlewania kwiatków <umieraam></span> zresztą ja wszystkie kwiaty żywcem ususzam :mrgreen: w doniczkach :P

a storczyk mi się marzy, no ale marzyć mi się może, nie ma u mnie miejsca bytu ... padnie raz dwa :mrgreen: ale może kiedyś zaszaleje i zrobie eksperyment :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#348 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 21 marca 2010 - 14:17

ja wszystkie kwiaty żywcem ususzam :mrgreen: w doniczkach :P

A ja ostatnio kupiłam sobie Narcyzy w doniczce. I tak wytrzymały dwa dni, i wyschły. Nie mam pojęcia czemu to tak, bo podlewałam codziennie (może właśnie za często) <bezradny></span>

Ale storczyki też mi się szalenie podobają. Może jak trochę nauczę się operować kwiatami to sobie sprawie ;-) :mrgreen: :mrgreen:
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#349 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 11:24

storczyki są przecudowne sama mama w domku 2 :) uwielbiam te kwiatki są piękne i bardzo ładnie się prezentują na oknie :)

#350 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 06 maja 2010 - 14:49

dostałam od mojego A taką oto śliczną azalię :-)
Dołączona grafika
a że hodowca roślin ze mnie żaden to może któraś podpowie mi jak o nią dbać ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#351 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 06 maja 2010 - 15:54

A no faktycznie że śliczna 8-)
Niech zdrowo rośnie :lol:

#352 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 06 maja 2010 - 17:45

nie lubie rózowych kwiatków , ale ten jest sliczny ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#353 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 07 maja 2010 - 14:32

monik_ka, bardzo ładna :)

nie lubie rózowych kwiatków

a ja wręcz przeciwnie hehe ;-) dlatego podoba mi się ta azalia <jezorek11></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#354 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 07 maja 2010 - 14:54

monik_ka, sliczny ten Twoj kwiatek ;-) dbaj o niego i niech rosnie zdrowo :mrgreen:

#355 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 08 maja 2010 - 14:20

Monik_ka,śliczny kwiatuszek,kolorek także mi się podoba.Ładnie się prezentuje.Niech długo kwitnie.

#356 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 09 maja 2010 - 20:02

monik_ka, ja co prawda ekspertem od kwatów nie jestem, ale takie informacje wygrzebałam w necie ;-)

Przy zakupie azalii zwróćmy uwagę czy roślina oprócz rozwiniętych kwiatów ma też pąki i co najważniejsze czy podłoże nie jest przesuszone. Jeżeli tak jest to roślina wkrótce straci wszystkie pąki i zacznie marnieć. Przyniesione z kwiaciarni rośliny nie powinno się w nosić bezpośrednio do ogranego pomieszczenia. Najlepiej przetrzymać ją 2-3 dni w półcienistym miejscu, w temperaturze 10-12 stopni. Krytyczne są dla niej zwłaszcza pierwsze trzy tygodnie pobytu w domu, gdy przeżywa szok po drastycznej zmianie warunków.

Azalia ma swoje wymagania - jeśli ich nie spełnimy, może zgubić pąki i liście.

Jasne i chłodne, najlepiej 15-18 stopni. Roślina wymaga dużej wilgotności powietrza, należy ją często zraszać, nie należy zraszać kwiatów. Po kwitnieniu, w maju najkorzystniej jest wkopać doniczkę w półcieniu w ogrodzie. Na zimę należy azalię wykopać i przenieść w chłodne miejsce, a po ukazaniu się kwiatów wnieść do pokoju. Gdy temperatura będzie za wysoka lub powietrze za suche, liście i kwiaty opadają.
Podlewanie

Azalia powinna mieć stale wilgotne podłoże. Podlewać należy ją obficie i tym częściej im wyższa jest temperatura otoczenia. Nadmiar wody z podstawka należy szybko usunąć, gdyż niebezpieczne jest dla azalii zalanie korzeni. Jeżeli roślina nam trochę przywiędnie należy wstawić ja do naczynia z wodą. Roślinie służy woda bez wapnia. Twardą wodę należy odstawić na kilka godzin.
Nawożenie

Kwitnące rośliny należy zasilać co dwa, trzy tygodnie, specjalnym nawozem do azalii i roztworem nieco słabszym niż zaleca producent.
Przesadzanie

Po kwitnieniu należy azalię przesadzić do większej doniczki. Podłoże powinno być dla roślin lubiących kwaśne podłoże. Spód doniczki wykładamy warstwą drenażu (keramzytu). Nie należy przy tym zasypywać powierzchni bryły korzeniowej - azalia powinna rosnąć na tej samej głębokości co poprzednio. Po przesadzeniu trzeba ją obficie podlać. A po dwóch tygodniach zasilamy nawozem do azalii. Roślinę można przenieść na zewnątrz w miejsce pół-cieniste, bądź tez zadołować.

We wrześniu przenosimy roślinę do pomieszczenia, by nie uszkodziły jej przymrozki. Jeśli będzie stała w chłodzie (10°C),pąki rozwiną się dopiero zimą.

źródło: magazyndomowy.pl

Może któraś z dziewczyn ma w "opiece" nad azaliami jakieś doświadczenie i doda coś od siebie ;-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#357 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 14 maja 2010 - 18:00

To i ja pochwalę się moim dzieciątkiem :mrgreen:

CYCAS REVOLUTA wygląda jak palma, jednak nie pochodzi z tej rodziny ;) Należy do Sagowcowatych i może osiągnąć spore rozmiarki ;)

Opieka:
- wysokie nasłonecznienie
- mała ilość wody (można traktować je pod tym względem jak kaktusy)
- koniecznie mała doniczka

Moim zdaniem wygląda uroczo :) Zapłaciłam 25zł, ale myślę, że warto :mrgreen:

Dołączona grafika

#358 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 14 maja 2010 - 18:08

Elodi, ja tam na kwiatkach się nie znam, ale świetnie się prezentuje, miejsce na komodzie jest dla niego jak wymarzone <ookk></span>

#359 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 14 maja 2010 - 19:46

Elodi no no przyznam, że ładnie się prezentuje ;-) Ja nie przepadam za kwiatami, ale ten naprawdę fajnie wygląda ;-)
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#360 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 14 maja 2010 - 21:19

Elodi,ładny kwiatek w ślicznej osłonce.Świetnie się prezentuje.Niech zdrowo rośnie i ozdabia wnętrze.