Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

ciąża a problemy zębami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 gwiazdka1980

gwiazdka1980
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:00

Jeszcze przed ciąża byłam u mojego stomatologa i spotkałam tam młoda dziewczynę, ktora miała strasznie popsute , poukruszane zeby...powiedziała mi ze połowe ma do usuniecia i czeka ją sztuczna szczęka...to wynik przebytej ciąży...dziewczyna miała takie straszne bole zebów w ciazy ze nie były one do wytrzynania...przelezała ciaze w szpitalu na srodkach p/bólowych...teraz czeka ja wydatek rzedu kilku tys zł na naprawe i wyrwanie zebów....
szczerze to sie powaznie wystraszyłam ....

Boje sie ze i mnie moze to spotkać .

#2 princess

princess
  • Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:06

Bardzo możliwe, mojej koleżance część zębów wypadła :-/ Musisz kupić sobie specjalne witaminy.
Quad me nutrit me destruid....

#3 gwiazdka1980

gwiazdka1980
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:11

Bardzo możliwe, mojej koleżance część zębów wypadła :-/ Musisz kupić sobie specjalne witaminy.

Dziekuje. ale powiedz jakie?

Dodam że już przed ciaza miałam problemy boje sie że to rownierz może na to wpłynac

#4 princess

princess
  • Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:18

Najlepiej jak pójdziesz do swojego ginekologa i powiesz o tym problemie, wtedy on przepisze najbardziej odpowiednie dla Ciebie. Ja brałam tez jakies w ciąży , bo miałam niedobór magnezu co objawiało sie skurczami łydek :-/ Ale juz nie pamietam nazwy <bezradny></span>

#5 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:22

odpowiednie pasty do zębów stosować
może jakieś żele wzmacniające przeciw wypadaniom i przeciw próchnicy :roll:

ale najlepiej się skonsultować z lekarzem

szczerze powiem, że pierwsze słysze, że podczas ciąży psują sie i wypadają zęby
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#6 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:56

szczerze powiem, że pierwsze słysze, że podczas ciąży psują sie i wypadają zęby

a ja nie :):)
tak samo jak zęby się psują tak i wzrok nieraz się pogarsza :) dlatego te kobiety które mają z oczami cięzki problem czesto rodza poprzez cesarke:)

zabki się psują z powodu wyniku niedoboru wapnia i jest to dosyć częste :) dlatego też w czasie ciąży należy kilka razy odwiedzić stomatologa i być równiez pod jego opieką :):) moja koleżanka leczyła zeby podczas ciąży bo tez jej sie strasznie psuły i teraz nie cierpi na jakieś ubytki :)
Już nie panna a żona :*

#7 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 15:37

gwiazdka1980, z tego co słyszałam od znajomych mam to najgorzej z zębami jest po porodzie bo dziecko "wyciągnęło" jakby od kobiety wapń (od powoduje że zęby są twarde i mocne) i dodatkowo jeszcze karmiąc dziecko dodatkowo obciąża organizm .... moja siostra w ciąży łykała specjalne wapno dal kobiet w ciąży i jadła go jeszcze długo po tym jak przestała karmić by mieć sile kości i zęby i uniknęła tego problemu wiec radze skonsultować sie z ginekologiem :-)

#8 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 15:41

Moja mama będąc w ciąży z moją siostrą leczyła zęby... A siostra Ł. teraz jest w ciąży i wypadły jej dwa zęby.
Tak jak piszą dziewczyny, jest to wynik niedoboru wapnia, dlatego trzeba dbac o ząbki odwiedzając stomatologa i łykac jakieś wapno :-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 princess

princess
  • Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 16:18

gwiazdka1980, z tego co słyszałam od znajomych mam to najgorzej z zębami jest po porodzie bo dziecko "wyciągnęło" jakby od kobiety wapń

właśnie mówi się ,że dziecko "zabiera matce witaminy"

#10 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 16:26

to najgorzej z zębami jest po porodzie bo dziecko "wyciągnęło" jakby od kobiety wapń (od powoduje że zęby są twarde i mocne) i dodatkowo jeszcze karmiąc dziecko dodatkowo obciąża organizm

no i właśnie to jest nieprawda!

Ostatnio rozmawiałam właśnie na ten temat ze swoją dentystką.
To mity i przesądy...
Fakt, że dziecko bierze z organizmu matki witaminy i minerały, ale organizm nie taki głupi :-P
Nie odda dziecku za dużo...
Często się słyszy - a mi zęby popsuły się w ciąży...nieprawda, to tylko i wyłącznie brak odpowiedniej higieny i dbałości.
Tak się składa, że jak coś się dzieje z zębem w ciąży to kobieta boi się iść do dentysty, ze względu na znieczulenie - żeby nie zaszkodziło...
Fakt, że lepiej nie stosować znieczulenia, ale czasem trzeba, gdy ból jest zbyt silny i mniej zaszkodzi dziecku, niż ból i strach matki...

Tak się też składa, że problemy z zębami przychodzą po 20-ce i wtedy też kobiety rodzą i dlatego łączą te dwa fakty... :-D
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#11 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 16:32

Tak się składa, że jak coś się dzieje z zębem w ciąży to kobieta boi się iść do dentysty, ze względu na znieczulenie - żeby nie zaszkodziło...

a ginekolog do którego chodze sam mówił że podczas ciązy zaleca dziewczyną przynajmniej dwa razy odwiedzić stomatologa. a płód w łonie matki tak nieładnie powiem ożywia się ksoztem jej organizmu.

No ale to wiem od pani doktor więc teorii może być wiele :mrgreen:

ale z obserwacji sama widze że w ciązy kobiety bardziej skarża się na zęby więc coś w tym musi być.
Już nie panna a żona :*

#12 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 16:35

Ilu dentystów - tyle zdań... ;-)

Ja Ci powiem z doświadczenia, że nie zauważyłam jakieś dużej różnicy :-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#13 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 18:51

Kahela, bo każdy organizm reaguje na ciąże inaczej. ja też ciąże odczułam na własnych zębach. tak samo jak moja bratowa
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#14 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 18:55

w sumie moja kolezanka rok temu urodzila i cigle mowila ze czuje jakby jedynka jej sie ruszala teraz wtglada tak jakby ten zab zaraz mial jej wypascjest bardzo luznu a ona ma 24 lata..... wczesniej nie miala takich problemow... sama nie wiem jak to jest...

#15 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 19:28

to ja pierwsze słyszę, żeby ciąża miała mieć aż taki wpływ na zęby :roll:
ja ze swoimi nigdy nie miałam problemów i póki co też nic nie odczuwam. nic nie boli, nic mi się nie rusza. ale może na wszelki wypadek pójdę do swojej dentystki wszystko sprawdzić i skonsultować.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#16 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 19:32

Madzia81, mozliwe ze to sa jakies brednie ale na wszelki wypadek mozesz isc do lekarza , w sumie nic ci sie nie stanie a mozesz sie czegos dowiedziec ;)

#17 asia21_87

asia21_87
  • Użytkownik
  • 7 854 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 19:34

ja słyszałam cos na temat zębów podczas ciąży, że się moga psuć
ale żeby wypadały to nie :roll: brednia
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#18 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 19:40

asia21_87, nie wiem jak to z tym wypadaniem nie spotkalam sie jeszcze ale tej kumpeki tak sie poluzowal... :-/

[ Dodano: 2008-08-26, 20:41 ]
byc moze to nie od ciazy ale rok po porodzie jej sie to stalo a wlasciwie ciagle sie nasilalo od porodu.... ale nie wypadl.... i dziwnie to gyglada :roll:

#19 asia21_87

asia21_87
  • Użytkownik
  • 7 854 postów

Napisano 26 sierpnia 2008 - 19:41

ale tej kumpeki tak sie poluzowal... :-/

a może cos zjadła i nie poczuła a potem stwierdziła ze to przez ciąże
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#20 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik