Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nauki przedmałżeńskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
120 odpowiedzi w tym temacie

#1 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:04

Wczoraj własnie wybieralismy sobie termin bo mamy juz nowy grafik nauk w parafiach w naszej okolicy

Jakie macie wrażenia po takich naukach czy coś dają czy tylko trzeba je przejść
Ja bym chciała miec juz je z głowy dlatego wybralismy termin jeszcze na ten rok
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:11

Jakie macie wrażenia po takich naukach czy coś dają czy tylko trzeba je przejść

trzeba je przejsc i tyle,niczego nowego sie nie dowiedzielismy :-/
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#3 asia21_87

asia21_87
  • Użytkownik
  • 7 854 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:13

angik1683, to Ty tam w Londynie je przeszłaś tak
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#4 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:14

angik1683, a ile przed slubem robiliscie ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:19

to Ty tam w Londynie je przeszłaś tak

tak,niedaleko nas znalezlismy polski kosciol i akurat tak nam sie trafilo,ze jak poszlismy na msze to ksiadz w ogloszeniach wyczytal,ze za tydzien zaczynaja sie kursy :-D

a ile przed slubem robiliscie ?

w listopadzie zaczynalismy,mielismy 5 spotkan co niedziele

temat glowny - seks przedmalzenski - wielkie zlo :-/
no bylo tez kilka innych tematow typu kiedy malzenstwo jest nie wazne w oczach kosciola,ale ogolnie - nieczego nowego sie nie dowiedzielismy
sl-11609.png

#6 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:12

Ja nauki przedmalżenskie mam zaliczone bo mieliśmy łaskawego Katechete w klasie maturalnej i powiedział że jak będziemy cicho na religii to wyda nam świadectwo ukonczenia takiego kursu :)
Co oczywiście było świetnym sposobem na utrzymanie cichy bo każdy chciał to mieć już za soba (bo to dosyć wygodny sposób niż poźniej chodzenia specjalnie na zebrania)

Tematy były takie jak seks przedmałżenski, porody :):) nawet film nam ponazał , sposoby rozwiązania konfliktów i kompromisy :) dzieci i jak je wychowywać- ogólnie jak powinna wyglądać rodzina:):) :mrgreen:
tyle z tego pamiiętam :)
Już nie panna a żona :*

#7 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:15

depre, to super zazdroszczę ......

My wybralismy parafie krzyska bo tam najczęściej sa i pasuje nam nawet w sumie chyba 6 spotkań jest
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:19

Ja nauki przedmalżenskie mam zaliczone bo mieliśmy łaskawego Katechete w klasie maturalnej i powiedział że jak będziemy cicho na religii to wyda nam świadectwo ukonczenia takiego kursu :)

tez mialam takie swiadectwo z liceum,ale mimo wszystko na nauki musialam chodzic <bezradny></span>
sl-11609.png

#9 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:21

ez mialam takie swiadectwo z liceum,ale mimo wszystko na nauki musialam chodzic

Ksiądz nie uwzględnił tego świadectwa???:|

#10 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:23

u mnie było podobnie powiedział zebym poszła pszła razem z narzeczonym zeby było mu razniej choc ja już w szkole miałam nauki zaliczone
Dołączona grafika

#11 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:24

Ksiądz nie uwzględnił tego świadectwa???:|

no w sumie to nie wiem,czy by uwzglednil czy nie,bo juz mielismy swiadectwo ukonczenia kursu
ale slyszalam,ze pomimo swiadectwa z liceum nauki i tak trzeba miec <bezradny></span>
przypuszczam,ze duzo zalezy od proboszcza :->
sl-11609.png

#12 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:26

u mnie było podobnie powiedział zebym poszła pszła razem z narzeczonym zeby było mu razniej choc ja już w szkole miałam nauki zaliczone

no ja mam te świadectwo ale we wrześniu zaczynamy wędrówke a stopniaka bo mój nazyczony nie ma :) a jak razem bierzemy ślub to razem chodzimy :):) Nie zostawie go tam sama :-P

#13 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:31

ja tez ale poco mam zdawac to jeszcze raz
Dołączona grafika

#14 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 13:35

ja tez ale poco mam zdawac to jeszcze raz

ale przeciez tam sie niczego nie zdaje ;-)
to nie jest egzamin,chodzisz,sluchasz i jesli czegos nie wiesz to zadajesz pytania :-D
sl-11609.png

#15 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 10:58

Jestesmy po dwoch spotkaniach

I wczoraj kobieta prowadząca zaczela dosc drazliwy temat ( ale i tak trzeba bylo wysluchac)
Bylo troche o wspołzyciu przed slubem a raczej o tym , że to zakazane no i o tym , że jakakolwiek antykoncepcja tez zakazana :roll: tylko naturalne metody

ogolnie wstep byl fajny ale na koniec juz przynudzala lekko
Teraz dopiero za tydzien
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 Szau

Szau
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 11:17

Pamiętam, że u nas te nauki były strasznie nudne, niczego nowego się nie dowiedziałam. Najgorsze było spotkanie gdy zakonnica opowiadała o naturalnych metodach zabezpieczeń przed ciążą albo ksiądz o życiu małżeńskim. A co oni mogą o tym wiedzieć?
Dołączona grafika

#17 agatka_H

agatka_H
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 12:50

ja mialam tylko 2 spotkania ! prowadzacy podchodzili bardzo liberalnie do pewnych rzeczy, np. otwarcie ne zycie, to nie znaczy stosowanie naturalnych metod, to gotowosc na przyjecie dziecka, a jezeli nie jestesmy jeszcze na to gotowi, to warto poczekac i sie zabezpieczac! a jezeli chodzie o dzieci, to np. jezeli para swiadomie nie chce dzieci, to moze pomagac biednym dzieciom lub w domach dziecka i nie bedzie grzechu ani podstawy do rozwiazania malzenstwa! o naturalnych metodach powiedzieli tak: to juz przezytek i oni nie beda uczyc doroslych, bo sa na tyle dorosli, ze wiedza!na naukach bylo: jak sie do siebie odnosic, zeby osiagnac cel, jakich slow uzywac a jakich nie i duzo psychologii, bo zdaniem prowadzacych to jest wazniejsze w zyciu! no i na zakaczenie drugiego spotkania poszlismy na obiad do restauracji z prowadzacymi!

#18 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 08 listopada 2008 - 00:33

ja tak jak calineczka jestem po dwoch spotkaniach, na razie bylo OK, pierwsze spotkanie z kobieta, ktora opowiadala o milosci, glownie o milosci malzenskiej, a na drugim byl ksiadz i tez opowiadal o milosci i czym jest sakrament malzenstwa, no i skrocil spotkanie o pol godziny :-P , na razie zero o tym, ze seks przedmalzenski i antykoncepcja to zlo, ale zdaje sobie sprawe, ze bedzie o tym pozniej. Jeszcze 4 spotkania plus jedno w poradni :-) .
Dołączona grafika

#19 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 08 listopada 2008 - 14:29

Papierek na męża, owszem posiadam ;-) heh a wygladło to tak: była 1 lekcja o tym kiedy nie można zawrzeć małerzestwa, na tym koniec, potem ksiądz kazał podnieść ręke tym osobą, które chcą ten papierek, zgłosiła się cała klasa. Rzeczywiście dużo sie na nich dowiedziałam (tych zajęciach) poprostu żenada... :roll:

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#20 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 17:51

Agatka_H kto prowadził te spotkania?ksiądz?jeśli tak to jestem naprawdę zdziwiona i mile zaskoczona ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png