Niestety mam tak samo, ale staram się
i jak najwięcej warzyw i owoców w ciągu dnia - każdych bez wyjątku ![]()
Kwas foliowy...czas zacząć przyjmować już w wieku nastu lat.
Napisano 14 maja 2014 - 22:43
Napisano 19 maja 2014 - 12:40
Myślę, że strasznie generalizujesz. Poza tym spaghetti jeżeli jest ugotowane samemu i wzbogacone np. jeszcze w warzywa to wcale nie jest takie straszne. Chyba gorsze są fast-foody
i tu się zgodzę, spaghetti wcale nie musi być, tuczącym daniem, wręcz przeciwnie. pomidory z pełnoziarnistym makaronem z dodatkiem bazylii itp. nie wiem co by miało nas utuczyć, za to fast-foody w dobie pośpiechu i nadmiernej pracy - jak najbardziej.
Niestety mam tak samo, ale staram się
i jak najwięcej warzyw i owoców w ciągu dnia - każdych bez wyjątku
ja mam odwrotnie, staram się przyzwyczajać do jedzenia śniadań... no nie potrafię
jeszcze kanapkę w samochodzie jak jade do pracy zjem, ale jak się przemogę i wsypie sobie musli, płatki owsiane i bakalie.... no wykrzywia mnie na wszelkie sposoby
jak normalny człowiek ma to jeść żeby było zdrowo :Djuż wolę ugotować super obiad ![]()
Użytkownik diamanda edytował ten post 19 maja 2014 - 12:43
Napisano 19 maja 2014 - 22:16
spagetti napiałam jako przyklad dania robionego w mikrofali ze słoika czy juz gotowymi w aluminiowych pojemnikach.
ale komu sie chce to robic
pomidory z pełnoziarnistym makaronem z dodatkiem bazylii
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 25 maja 2014 - 19:50
niestety masz rację ... szybko - to motto obecnych czasów i nic dziwnego żeby musimy się później suplementować
Napisano 26 maja 2014 - 22:20
ja mam odwrotnie, staram się przyzwyczajać do jedzenia śniadań... no nie potrafię
jeszcze kanapkę w samochodzie jak jade do pracy zjem, ale jak się przemogę i wsypie sobie musli, płatki owsiane i bakalie.... no wykrzywia mnie na wszelkie sposoby
jak normalny człowiek ma to jeść żeby było zdrowo :Djuż wolę ugotować super obiad
A ja wręcz uwielbiam musli, ale takie jak sobie sama zrobię i wtedy każdego dnia mam coś innego
Ale niestety mleka od krówki nie mogę. Tylko i wyłącznie na sojowym ![]()
Napisano 28 maja 2014 - 10:01
![]()
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 29 maja 2014 - 21:51
Oj, no trochę odbiegłyśmy od tematu ![]()
A wracając do niego, foliany bardzo ciężko dostarczyć z pożywieniem i trzeba je uzupełniać. Ale czy długa suplementacja nie zaszkodzi?
Napisano 03 listopada 2014 - 08:36
kwas foliowy nigdy nie szkodzi, ja przyjmuje go od kiedy tylko zaczelam wspolzyc, przeciez ryzyko ciazy jest zawsze jakies, a zdrowie dzidziusia jest najwazniejsze
Napisano 27 maja 2015 - 14:33
Śmieszne, ale ginekolodzy zapisują podczas wizyt ten kwas nawet nastolatkom, mimo że o dzieciach nie chcą nawet słyszeć. Na pewno jest ważnym składnikiem w organizmie, ale marketing i pieniądze są wszędzie - zawsze promuje się jakieś środki zdrowotne ze zbytnią przesadą dla zysku.
Napisano 30 maja 2015 - 23:21
Ja kwas foliowy brałam jeszcze przed ciążą
Bo tak zalecał mi zawsze mój lekarz
Napisano 02 czerwca 2015 - 11:42
Lekarze nie muszą zapisywać kwasu foliowego nastolatkom bo jest on dopstepny bez recepty w każdej aptece, jedynie wieksze dawki są na receptę, ale to tylko w sytuacjach kiedy jest sie w grupie ryzyka.
Napisano 02 czerwca 2015 - 13:11
ja stosowałam też przed ciążą
Ale zdarza się tak ze kobiety biorą jeszcze wcześniej albo później:) . Moja siostra zaczęła brać jak dowiedziała się ze jest w 2 miesiącu ciąży. I tez było wszystko ok:) Polecam taki kwas foliowy mi najbardziej służył ![]()
Napisano 08 lipca 2015 - 07:38
W drugim miesiącu to już trochę za późno bo cewa nerwowa zaczyna rozwijać się zaraz po zapłodnieniu i wówczas organizm musi być nasycony kwasem foliowym dla pewności
Napisano 12 lipca 2015 - 20:30
ale jesli uprawiaja sex to moga sie pojawić dzieci.
mimo że o dzieciach nie chcą nawet słyszeć
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 31 grudnia 2015 - 01:18
Kwas foliowy i żelazo trzeba suplementować, gdy jest za mało we krwi czerwonych krwinek. W innej sytuacji nie jest to potrzebne. Moja siostra ma rozpoznany zespół policystycznych jajników (Policystic Ovary Syndrome – PCOS) - schorzeniem endokrynologiczne. Ma niewielkie zaburzenia w wydzielaniu hormonów, cykle bezowulacyjne i zaburzenia miesiączkowania, brak jajeczkowania. Do tego nadmiar androgenów powoduje łojotok, trądzik, wypadanie włosów na głowie i jakby tego było mało - otyłość i nadciśnienie tętnicze. Aby w ogóle myśleć o ciąży lekarz zalecił jej suplement Inofem, który zawiera substancję nie występującą w naturze, tzw. wit B8 właśnie z kwasem foliowym aby wyregulować zaburzenia hormonalne i wywołać jajeczkowanie.
Napisano 15 lutego 2016 - 07:18
Wątpie żeby same suplementy dały rade wyregulować hormony, jak wiesz że masz takie problemy to wypadało by się przejść do dobrego endokrynologa żeby dobrał ci hormony i uregulował wszystko
Napisano 22 lutego 2016 - 02:52
Jak nie pomoże suplement, to dostanie hormony, bo nie chodzi o to, żeby używać od razu najmocniejszej broni, która może mieć skutki uboczne.
Napisano 10 maja 2016 - 11:03
Basiencja powiedz siostrze żeby sobie taki proszek miositogyn kupiła, Moja koleżanka borykała się z PCOS a teraz już misiaczki wracają do normy, nie ma nowych pryszczy i ma nadzieję że wszystko się w końcu unormuje.
Napisano 24 lipca 2016 - 17:41
Na rynku dostępnych jest sporo tego typu suplementów, wspomagających np. leczenie PCOS czy regulujących owulację, ale tylko Inofem, czy Inofolic nie mają żadnych niepotrzebnych substancji, które wcale nie pomagają w przywróceniu owulacji, a wręcz mogą szkodzić, powodować działania niepożądane. Inofem ma przewagę, jak dla mnie, głównie z racji niższej ceny i cytrynowego smaku. Zawiera też pełną dawkę mio-inozytolu i kwasu foliowego
Napisano 27 lipca 2016 - 12:12
Moja brała dłuższy czas wcześniej, nie wiem czy dobrze robiła, ale dziecko i ona są zdrowe ![]()