Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciÄ…gajÄ…ca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Wielka promocja kalendarzyków małżeńskich

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 28 listopada 2006 - 23:39

Kampania zachęcająca do naturalnych metod antykoncepcji trafi do telewizji, radia i szkół. Wielką promocję kalendarzyków małżeńskich przygotowało Ministerstwo Zdrowia.
O pigułce antykoncepcyjnej czy prezerwatywie nie będzie ani słowa.

Kampania będzie nowoczesna w formie. W telewizji i radiu pojawią się spoty reklamowe, a do lekarzy trafią płyty CD i broszury. Za kilkadziesiąt tys. euro ministerstwo będzie promować naturalne metody planowania rodziny. Najważniejszą grupą odbiorców jest młodzież i nauczyciele. Praktycznie do wszystkich szkół powyżej podstawówek trafi w 2007 roku 14 tys. kopii filmu edukacyjnego o metodach naturalnych.

Dlaczego tylko o nich? Rzecznik ministerstwa Paweł Trzciński, przekonuje, że do tej pory "preferowało się metody chemiczne". Stąd zmiana. "Kampania ma dać szansę innym poglądom. Przecież mamy wolność światopoglądową" - mówi dziennikowi.

Kampania jest dzieckiem Krajowego Zespołu Promocji Naturalnego Planowania Rodziny, który działa przy ministrze zdrowia pod kierownictwem prof. Bogdana Chazana. Chazan to dyrektor warszawskiego Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. Świętej Rodziny, a ostatnio zdeklarowany przeciwnik aborcji. Był krajowym konsultantem ds. położnictwa i ginekologii w rządzie AWS.

Wiceminister ds. rodziny w Ministerstwie Pracy Joanna Kluzik- Rostkowska o planowanej kampanii dowiedziała się od "Gazety": "Nie mam nic przeciw temu, by młodzież dowiedziała się jak najwięcej o naturalnych metodach antykoncepcji, ale nie można zapominać, że są i inne metody. Nie popieram tego, by młode dziewczyny faszerowały się środkami hormonalnymi, ale pomijanie pigułek w akcji edukacyjnej to fałszowanie rzeczywistości" - mówi.

Dyrektorka VII LO i gimnazjum dwujęzycznego w Poznaniu Elżbieta Stryjakowska mówi, że szkoła powinna przede wszystkim promować odpowiedzialność, a nie którąś z metod antykoncepcji: "Młodzież sama musi dokonać wyboru, ale by podjąć decyzję, musi mieć rzetelną wiedzę o wszystkich sposobach planowania rodziny" - przekonuje.

Plan ministerstwa nie podoba się opozycji. "Dlaczego ministerstwo ma się zajmować edukacją seksualną? Czy niestosowanie kalendarzyka stwarza zagrożenie dla życia i zdrowia? - dziwi się Elżbieta Radziszewska (PO) z sejmowej komisji zdrowia.

Źródło: onet.pl

A co Wy o tym sadzicie? jak dla mnie to jakas porazka... juz to widze...bede prowadzic edukacje w szkolach zawierajaca jedynie opis naturalnej antykoncepcji,a pozniej wszystkie maturzystki przyjda na mature z brzuchami i bedzie skandal jak to sie moglo stac...

#2 Xantia

Xantia
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 29 listopada 2006 - 13:01

hehe oni sa naprawde smieszni juz
mysla ze dzieciaki w tych czasach beda sie bawic w jakies kalendarzyki i pilnowanie sie..
dobrze ze ten okres juz dawno za mna .. okres szkoly hee
nigdy nie przestane cie kochac :******** [`]

#3 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 04 grudnia 2006 - 11:04

czyli ministerstwo wpadło na kolejny genialny pomysł...i oni mówią o wolności poglądów?? to czemu nie zakupią do szkół materiałów o wszystkich metodach zapobiegania ciąży?? śmieszni są i tyle. ale to nic nowego w naszym rządzie.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#4 Wielkopolanka

Wielkopolanka
  • Użytkownik
  • 202 postów

Napisano 20 września 2008 - 19:43

co do metod naturalnyc kalendarzyk. temp, obserwacja sluzu to ja jakos nie moge w nich sie polapac kiedy sa te plodne dni a kiedy nie... no bo np jesli mam regularny okres i załóżmy ze dosyałam go19. 09 i ostatni dzien mam 23.09. wiem ze kolejny bede miec 24 października to kiedy tu sa plodne a kiedy nie??? obliczy ktos mi to?

ja tam jakos nie wierze w te naturalne metody planowania rodziny:) jak zabezp to gumki albo tabsy. choc tabeletek juz nie biore...

#5 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 21 września 2008 - 10:57

metody te jak dla mnie nie sa dobre sa na tyle zawodne że nadaj sie tylko dla osób które mogą sobie pozwolić na dziecko a czekają tylko np. na odpowiedni termin by urodziło się w lato (ew urodzi sie zimą) .... dajmy np. mierzenie temperatury w pochwie wystarczy tylko jakiś mały katar i temperatura ciała nam sie zmienia wiec cały pomiar jest błędny .... śluz zmienić sie może po częstych wizytach na po basenie (duża ilość chloru u niektórych wywołuje zmiany) takich przykładów mogła bym podawać dużo .... dlatego polecam prezerwatywy (jeśli ktoś nie chce tasów) .... kolejna bez sensu akcja rządu ....

Wielkopolanka, do jajeczkowanie dochodzi ok 14 dni przed następna miesiączką w necie można znaleźć wiele informacji jak sie to liczy to jedne z wielu kalendarzyków do obliczania dni (jesli mój link narusza regulamin prosze o usunięcie)

w miejscu okres wybierasz ilość dni pomiędzy jednym a drugim okresem od pierwszego dnia okresu do ostatniego dnia przed następnym okserem a w miejscu dzień do tate kiedy dostałaś tego okresu np zaczęłaś krwawić 5 września no to wybierasz 5 :-) miłego liczenia ale ja bym wybrała i tak prezerwatyw albo tabsy .... :- )

#6 Wielkopolanka

Wielkopolanka
  • Użytkownik
  • 202 postów

Napisano 21 września 2008 - 18:46

tak tylko pytałam z ciekawosci. od dawna stawiam na prezerwatywy.. ale tez im jakos nie wierze zbyt bardzo;) zawsze mam obawy ze cos....

#7 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 21 września 2008 - 19:26

jak dla mnie ten pomysł to kolejna porażka.
fakt, ja stosowałam przez prawie rok metodę naturalną.
nie zaszłam w ciążę.
jednak wydaje mi się że młodym osobom takie coś tylko zaszkodzi.
której 15, 16-latce będzie się chciało liczyć swoje dni płodne?
a nawet jeśli to w tym wieku jeszcze można mieć nieregularny cykl.
nie sądzę też że każda nastolatka zrezygnuje ze współżycia jeśli będzie miała dzień płodny.
co najwyżej będzie jeszcze więcej ciąż w szkołach ponieważ jeszcze mniej będzie się uczyło o innych środkach antykoncepcyjnych.

[ Dodano: 2008-09-21, 20:27 ]
no chyba, że rząd myśli iż w naszym kraju współżyją tylko małżeństwa lub osoby z co najmniej kilkuletnim stażem. dla takich osób to ewentualnie mogłoby być dobre rozwiązanie.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#8 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 21 września 2008 - 19:38

nie sądzę też że każda nastolatka zrezygnuje ze współżycia jeśli będzie miała dzień płodny.

pamiętać należny że w dni płodne jest największa ochota na seks bo hormony inaczej pracują i jak tu sobie odmówić .... dlaczego rząd tak nie promuje innych sposobów np. prezerwatywy ... nie szkodzą organizmowi też nie dają 100% pewności (nic nie daje) ale jakby były promowane łatwiej było by namówić nastolatków do ich użytku bo to małe koszty i dostępne są .... oh katolicki kraj nad Wisłą gdzie ciemnogród się szerzy :P ...

#9 Ismail

Ismail
  • Użytkownik
  • 1 566 postów

Napisano 21 września 2008 - 19:49

Dokładnie. Kościół ma u nas zbyt wiele do powiedzenia.
używać antykoncepcji, a potem jak sie urodzi dziecko to nie ma wśród nich chętnych do pomocy.mówić każdy sobie może, nie musi być księdzem.
chodzi o to, aby słowa pokrywały się z czynami a z tym już jest gorzej.
fajna babka, właśnie o to chodzi że to doprowadzi do tego że i tak nikt nie będzie przestrzegał tego liczenia a jedynie będzie miał jeszcze mniejszą wiedzę o zabezpieczeniu się.
nie mówiąc już o przenoszeniu chorób.
nasze państwo zamiast sie rozwijać, cofa sie w rozwoju od tym względem przynajmniej.
tylko czekać aż wprowadzą zakaz współżycia przed ślubem pod groźbą sankcji prawnych :roll:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#10 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 22 września 2008 - 10:51

Hm... kolejny pomysł ministerstwa na likwidację niżu demograficznego? O.o

#11 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 22 września 2008 - 16:08

Nijak się to ma do niżu bo powinniśmy się starać i nie dopuścić dot ego aby ciąza wśród nastolatek stała się taką plaga jak w Anlii- gdzie tam jest olbrzymi problem społeczny.

Nie wiem jak jest teraz (może uległo to zmianie) ale jak ja miałam wychowanie do życia w rodzinie w szkole to i tak pani mówiła :mrgreen:
Troche mie to zdziwiło bo sama pani miała 8 dzieci a takiej liczby raczej się nie planuje :-P dlatego nauczanie nauczycieli jest zależne od ich poglądów i zero tam obiektywizmu nieraz. Takie zajęcia powinni prowadzić młodzi ludzie, którzym łatwiej znaleśc wspólny język z młodzieżą (bo mniejsza różnica wieku) i przez to może wieksza swoboda będzie.
Już nie panna a żona :*

#12 lowca_motyli

lowca_motyli
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 22 września 2008 - 16:15

proste że kolejny chwyt rządu żeby zlikwidować niż...Tylko później nie ma kto pomóc jak dziewczyna zostaje sama z dzieckiem, albo nawet ma kogoś ale nie mają środków do życia. Jak dla mnie chora sytuacja, najpierw powinni zadbać tych ludzi, którzy już są zanim zaczną promować robienie nowych ;-)

#13 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 września 2008 - 20:03

Jeżeli ktoś nie chce uzywac antykoncepcji chemicznej to moze niech naturalne metody stosuje. Zawsze te kila procent szans ,że bedzie mniej niechcianych dzieci.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko