Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Świadkowie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
156 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 09:19

Tilia, wiadomo, musisz być tego dnia prawą ręką Panny Młodej...
To jej dzień i ona nie powinna się zajmować niczym innym oprócz szczęśliwej zabawy...

Co do jej zadań, to:
-jeśli planowany jest wieczór panieński - pomoc przy jego realizacji,
-jeśli Panna Młoda tego sobie życzy, to pomoc w ubieraniu przed ślubem,
-po mszy, czy tam ceremonii w urzędzie jak ktoś składa życzenia przed kościołem, powinna przejąć kwiaty (świadek prezenty i koperty)
-przy odczepinach/oczepinach, pomaga młodej zdjąć welon, zbiera kasę podczas tańców...

To tyle z tego co pamiętam...
Nie są to sztywne normy, ale z tego co pamiętam, tak właśnie jest...

I uważam, że powinnaś spotkać się z Panną Młodą i spytać ją jak to widzi...
Powiedz, że wiesz że do Twoich obowiązków należy to, to, to i to...ale wolisz z nią ustalić co i jak, bo co region kraju, to inne obyczaje...

p.s. świadkową może być i panna i mężatka, czasem nawet rozwódka (zależy od księdza), mogą być świadkami 2 panie, albo 2 panów, nie ma obowiązku, żeby było to mieszane towarzystwo... :-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#42 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 11:35

Co do jej zadań, to:
-jeśli planowany jest wieczór panieński - pomoc przy jego realizacji,
-jeśli Panna Młoda tego sobie życzy, to pomoc w ubieraniu przed ślubem,
-po mszy, czy tam ceremonii w urzędzie jak ktoś składa życzenia przed kościołem, powinna przejąć kwiaty (świadek prezenty i koperty)
-przy odczepinach/oczepinach, pomaga młodej zdjąć welon, zbiera kasę podczas tańców...

zgadzam sie w 100%,moja swiadkowa zrobila mi dodatkowo mila niespodzianke i podarowala mi niebieska podwiazke na szczescie :-D
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#43 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:24

Kahela, dzięki! :-D

A świadkowie przed ceremonią muszą się wyspowiadać tak?

Co kupiłyście jako prezenty lub co dostałyście?świadek w ogóle coś daje?nie mam kompletnie pojęcia <bezradny></span>
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#44 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:35

A świadkowie przed ceremonią muszą się wyspowiadać tak?

nie muszą ;-)
ale jeśli dla Ciebie to nie problem, a Młodym na tym zależy, to jest to mile widziane :)

świadek w ogóle coś daje?

od naszych świadków dostaliśmy najnormalniejsze w świecie prezenty :) od świadka kopertę, od świadkowej - mojej siostry zresztą - komplet kieliszków do różnych alkoholi :)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#45 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 18:38

Madzia81, kieliszki przypadły do gustu?

Ostatni raz byłam na weselu jakieś 10 lat temu u kuzyna i dlatego mam zerowe pojęcie na temat wesel ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#46 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 19:20

Madzia81, kieliszki przypadły do gustu?

tak, bardzo, ale to nie ten temat ;-)
nic się nie martw, świadkowanie to naprawdę nic trudnego :) najważniejsze, to spotkać się z Młodymi i zapytać czego od Ciebie oczekuję.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#47 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 19:35

Ja też byłam świadkowa ponad 4 lata temu :mrgreen: do moich zadań należało: podpisy na papierku (nie wiem chyba to akt małrzeństwa był) i do takiej księgi, zbieranie kopert, pozowanie do zdjęc u fotografa, i przy oczepinach zdejmowała muszke panu młodemu. No oczywiście byłam wymieniona na kasecie :mrgreen: Też sie bardzo stresowałm, ale to nic strasznego sama przyjemność ;-) najzabawniej było jechać z para młoda :-D heh wogóle bardzo miło to wspominam ;-) Tilia fajna rola, mówię ci ;-)

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#48 Mikula

Mikula
  • Użytkownik
  • 220 postów

Napisano 19 listopada 2008 - 11:50

Mikula, a kiedy ślub?ja też jestem zielona :-P

Uff ślub planują za jakieś 19 miesięcy, jak się dowiedziałam... Nie jest tak źle, mam multum czasu 8-)

Hehe tylko panna młoda mi panikuje i ostatnio pytała o namiary na fotografa ślubnego, którego wyszperałam kiedyś :mrgreen:

Ja raczej będę pomagać w szerszym zakresie, moja przyszła bratowa mnie zresztą o to poprosiła, bo braciszek z organizacyjnymi sprawami stoi cienko. A ja niby poukładana i umiem rozstawiać ludzi po kątach ;-)

[ Dodano: 2008-11-19, 19:32 ]
:shock: :shock: :shock: :shock: No to mnie nieźle wykiwali, ja tu się cieszę, że mam czas, a ślub dużo szybciej niż myślałam.

Wiadomość z dzisiejszego dnia: MAJ 2009 <stres></span>
"Świat należy do ludzi, którzy maja odwagę marzyć i ryzykować, aby spełnić swe marzenia. I starają się robić to najlepiej."

#49 asiunia

asiunia
  • Użytkownik
  • 238 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 14:16

ja to nie mam pojecia kogo wziac na swiadkow jak bede brala slub.nie mam nikogo takiego

#50 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 08:53

Kahela fajnie ze o tym napisalas bo sama nie wiedzialam

#51 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 09:42

Olciiia, a bardzo proszę... :-)

Tilia, co do Twojego pytania o spowiedź...jeśli jest to ślub kościelny, to raczej powinnaś, bo ksiądz daje komunię młodym i potem podchodzi do świadków, a potem przyjmuje komunię reszta ludzi w kościele...
Trochę niezręcznie by było, gdybyś jako jedyna z tej czwórki na przedzie kościoła nie przyjęła komunii.. :-P

#52 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 11:35

Ja bylam swiadkowa u mojej siostry milo to wspominam :-D ale niebawem moj slub a nie wiem co zrobic... czy swiadkowa nie moze byc mezatka?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#53 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 12:16

czy swiadkowa nie moze byc mezatka?

następna ciekawska...skąd te pytania, świadkowa może być i panna i mężatką i wdową i nawet facetem, bo nie musisz brać babki i faceta, możesz dwie babki, albo dwóch menów... :-)

#54 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 12:44

My jeszcze nie wiemy :->

Chetnych na swiadka mamy do wyboru, do koloru... ja mam brata, W ma ich pieciu <zakrecona></span> <zakrecona></span>

Ale pomyslu na swiadkowa zadnego... Nie mam jakiejs bliskiej kolezanki, siostry, kuzynki.... :roll:

W ma jakas siostre cioteczna, ma tyle lat co i ja, tylko, ze jeszcze nie znam dziewuchy... chyba w swieta odwiedzimy :->

#55 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 13:22

Madzik :), a niz mozecie po prostu wziac Twojego brata i jednego z braci W??
Dołączona grafika

#56 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 15:02

Tilia, co do Twojego pytania o spowiedź...jeśli jest to ślub kościelny, to raczej powinnaś, bo ksiądz daje komunię młodym i potem podchodzi do świadków, a potem przyjmuje komunię reszta ludzi w kościele...
Trochę niezręcznie by było, gdybyś jako jedyna z tej czwórki na przedzie kościoła nie przyjęła komunii.. :-P

Właśnie też o tym myślałam,że głupio by to wyglądało ;-)

JkIEp1.png

#57 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 18:29

na ślubie moim i B. świadkami będą jego siostra i mój kuzyn:):):)
Dołączona grafika

#58 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 18:30

u mnie pewnie bedzie jego siostra i moj brat:) tylko ktory...?

#59 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 18:32

u mnie pewnie bedzie jego siostra i moj brat:)

U mnie dokładnie tak samo :-) moje wesele będzie bardziej kameralne i w sumie oni jako jedyni nam pasowali, za dużego wyboru nie mamy :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#60 mishi

mishi
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 10:38

Moją świadkową była przyjaciółka i brat mojego męża, nie ebz znaczenia konkretnie. Zawsze wiedziałam, że jeżeli już, to ona będzie mi świadkowała. Ale tych dwoje pomogło nam się po rozłące znowu odnaleźć, gdyby nie oni, nie mielibyśmy ślubu, także... :D Coś w tym było :D
Bóg stworzył człowieka. Stać mnie na coś lepszego, powiedział, i stworzył kobietę...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych