Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciÄ…gajÄ…ca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

GorÄ…czka u dzieci

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 biedronka

biedronka
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 15:44

dziewczyny, co stosujecie przy gorączce u swoich maluszków? leki z ibuprofenem czy paracetamolem?

#2 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 16:16

biedronka, najbezpieczniejszy jest cost coś na paracetamolu i to najczęściej podaje się maluszkom :) oczywiście musi to być lek w syropku ;-) a na bardzo wysoką gorączkę najlepiej działają czopki w odpowiedniej dawce, ale to już najlepiej skonsultować z lekarzem :)

#3 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 17:09

Ja dla swojego synka kupujÄ™ panadol baby!
Dołączona grafika

#4 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 23 lutego 2008 - 09:39

ibuprom,panadol baby lub apap dla niemowląt obniżają gorączkę i można je spokojnie stosować od 3 -ciego miesiąca życia :-)
Dołączona grafika

#5 Roszpunka

Roszpunka
  • Użytkownik
  • 1 980 postów

Napisano 23 lutego 2008 - 13:47

Ja stosowałam dla niemowlaczków paracetamol w czopkach a jak były starsze ( po ukończeniu roczku ) to Ibum w syropie.

#6 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 23 lutego 2008 - 14:30

mi dzisiaj Mateusza rozłożyło :-| póki co Nurofen w miare działa, ale temperatura straszna, co chwila koło 39 stopni :-? jak nie pomoże, to czopki pyralginy trzeba będzie podać :-/

#7 kasia1980

kasia1980
  • Użytkownik
  • 297 postów

Napisano 24 lutego 2008 - 07:36

Magdaru, napisała

mi dzisiaj Mateusza rozłożyło

:(
:-( a Nisia też od piątkowego wieczoru gorączkuje, doszła jej jeszcze wczoraj biegunka :-( :-( :-( ja na gorączkę podaje panadol w syropku, stosowałam też kiedyś nurofen w syropie, a czopki efferalgan- aplikowałam je Nisi kiedyś jak miała jelitówkę, bo syropek i tak zwracała po chwili.
:)

#8 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 24 lutego 2008 - 10:55

mi na Matiego panadol zbytnio nie działa <bezradny></span> już wiem, że coś na ibuprofenie jest dla niego lepsze, bo szybciej mu zbije gorączkę ;-)

#9 olenia

olenia
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 18:08

Ja podaję Antkowi tylko ibufen - działa najszybciej i najskuteczniej. Poza tym jest nie tylko przeciwgorączkowy, ale także przeciwzapalny.

#10 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 18:32

Poza tym jest nie tylko przeciwgorączkowy, ale także przeciwzapalny.

panadol, czy onne leki na paracetamolu też mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe :-P

#11 biedronka

biedronka
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 21:46

moja siostra też twierdzi, że leki z paracetamolem jakoś wolniej działają na jej dzieci.mówiła mi ostatnio o tym Ibufenie, że jest skuteczny i dość szybko zbija temperaturę.tylko, że jej maluchy to właściwie okazy zdrowia, a ja mam małego alergika.nie wiecie, czy ten Ibufen mogę przy alergii podać? <bezradny></span>

#12 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 08:27

biedronka, tylko takie przeciwaskazania opisują : "Nadwrażliwość na składniki preparatu. Nadwrażliwość na NLPZ lub kwas acetylosalicylowy objawiająca się nieżytem nosa, pokrzywką skórną lub astmą oskrzelową. Czynna lub przebyta choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy. Ostatni trymestr ciąży. Bez porozumienia z lekarzem nie stosować u niemowląt poniżej 6 m.ż." :-) o alergii jako takiej nic nie piszą, więc pewnie można podać, ale lepiej skonsultować to z lekarzem, żeby nie zaszkodzić maluchowi ;-)

#13 biedronka

biedronka
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 22:50

najlepiej będzie jak się przejdę jutro do apteki i dokładnie przeczytam ulotkę tego Ibufenu, zapytam aptekarki, albo zadzwonię do lekarza rodzinnego. dzięki za info.

#14 Jadzia

Jadzia
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 22:13

panadol baby słodko gorzkawy w syropiku ale pomocny :-)

#15 zafira

zafira
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 11:49

Ja od urodzenia u dziecka stosuję czopki. Szybciej działają od lekarstw doustnych. Nawet sama jak mam wysoka temperaturę to też biorę czopka.

#16 hanna78

hanna78
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 10 listopada 2010 - 18:48

Pytanie takie jak w temacie ,czy jesli jest goraczka 37,8 nie podawac jeszcze niczego przeciwgoraczkowego?
A jesli tak to czy ma to byc tylko przeciwbólowy czy tez i przeciwzapalny ?

#17 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 10 listopada 2010 - 18:58

hanna78, a w jakim wieku jest maluch? i od kiedy ma podwyższona temperaturę? to był pierwszy pomiar czy sprawdzałaś już wcześniej?
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#18 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 16:26

Zazwyczaj podaje siÄ™ przeciwgorÄ…czkowe od 38stopni. Bez paniki :) poczekaj, obserwuj i dopiero.
Ja swojemu synowi (5lat) daje Ibufen, jeden z niewielu które mały akceptuje. Jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie czy do alergików może być - to z ulotki czytam, że owszem :) Ale lepiej sprawdź bo nie wiem co to dokładnie za alergia :)
"Ludzkość to my, czy nam się to podoba czy nie" - Samuel Beckett

#19 mahonia

mahonia
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 23:14

Mój pediatra twierdzi że leki przeciwgorączkowe podaje się o 38,5 , bo wyższa temperatura może być niebezpieczna, z kolei niższa pomaga organizmowi zwalczać chorobę. Jak nie trzeba leku przeciwzapalnego to zawsze daję paracetamol.

#20 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 19 stycznia 2011 - 12:23

Moje dziecko bardzo rzadko gorączkuje. Z jednej strony wydawało by się, że fajnie ale z drugiej mam świadomość że jego organizm nie do końca walczy. Mieliśmy dwie takie sytuacje w życiu, że długo długo nic a nagle gorączka go złapała ponad 39stopni.. ja oczywiście w panice bo jak się ma dziecko gorączkujące to inaczej.
Mój lekarz polecił mi wtedy właśnie leki z ibupforenem i kupiłam Nurofen ale Forte czyli silniejszy. I na szczęście zadziałało bardzo szybko. Mam i czopki i syrop, ale nurofen forte jest tylko w zawiesinie truskawkowej i taką najczęściej podaję.

ostatnio miała gorączkę sporą przy ospie wietrznej, i narazie jest spokój.; aby tak dalej.
Dołączona grafika