Problem z trądzikiem
Napisano 05 kwietnia 2013 - 15:09
Napisano 05 kwietnia 2013 - 15:15
Napisano 04 maja 2013 - 18:29
Stosuje alantan ktory ma alantoine w skladzie ale srednio to pomaga.
Napisano 06 maja 2013 - 17:53
Od 11 roku życia cierpiałam na trądzik, z początku wyskakiwały mi drobne wypryski -
to każdą zmianą na twarzy, od razu biegłam do dermatologa... zapisywali mi różne rzeczy co polepszyło stan mojej cery na krótko!
Jak poszłam na studia, zaczęło mi obsypywać całą twarz, na czole, policzki wzdłuż żuchwy coś strasznego.. znowu poszłam do dermatologa i nic na to nie poradził, więc mówię wszystkim stanowczo, że dermatolog za dużo nie pomoże, mnóstwo pieniędzy wydałam na tych prywatnych lekarzy!
Zrobiłam sobie zabieg -Kriochirurgii, cera goiła mi się przez rok, nie do opisania, chodziłam na studiach w arafatce bo nie mogłam się pokazać ludziom
Po tych wszystkich przejściach, pomogła mi kosmetyczka!
Porządna kosmetyczka, zaleciła mi dobre kosmetyki używam obecnie kosmetyków z serii dermalogica, iwostin, kosmetyki dla dzieci:) dużo zabiegów kwasami migdałowymi, różnego rodzaju peelingi.. łągodne maseczki (nie wspomniałam, że mam cere bardzo tłustą) teraz po tych zabiegach kwasami i zabiegu kriochirirgii, nie mam już aż tak tłustej cery.. nie świeci mi się już jak wcześniej.
Zanim wyskoczą porządne ropniaki warto zrobić sobie badania hormonalne, bo w moim przypadku to było główną przyczyną u mnie w rodzinie nikt nie miał trądziku, a podobno jest genetyczny!
Na dzień dzisiejszy biorę tabletki antykoncepcyjne yasminelle, wcześniej brałam diane i buźka o wiele ładniejsza plus do tego kosmetyczka, która pomaga pozbyć głębokich przebarwień i śladów po trądziku.
Teraz mam świety spokój.
[ Dodano: 2013-05-06, 18:58 ]
Aaa i jeszcze dodam, zanim cera się uspokoiła i przestało mnie obsypywać,
używałam delikatnych żeli do twarzy jak pisałam iwostin, dla dzieci żel do kąpieli, do tego woda termalna, i na zmiany skórne stosowałam acne derm punktowo.
Napisano 04 kwietnia 2014 - 09:46
A ja się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś suplementu zanim wytoczę cięższą artylerie.Znałazłam coś takiego /link/ co myślicie o tabletkach jakie tam polecają.Tabletki nazywają się IQFACE
Użytkownik Olenka edytował ten post 04 kwietnia 2014 - 10:31
Napisano 30 lipca 2014 - 13:22
Mam problem z facetami. Obawiam się, że nie mogę nikogo znaleźć przed okropny trądzik. Chciałabym wreszcie go zwalczyć, nawet jakbym musiała wziać kredyt i zbankrutować. Dermatolog mi nie pomógł. Może wiecie kto we Wrocławiu podołałby temu? Jakaś kosmetyczka? Lekarz?
Napisano 30 lipca 2014 - 20:05
@Ablema idź do innego dermatologa. Czasami opinia jednego specjalisty to za mało. Przejdź się do apteki i popytaj.
Poza tym nie napisałaś na jaką skalę masz ten trądzik. Na całej twarzy, w konkretnych miejscach?
Jedyne co mogę polecić to delikatne traktowanie cery specjalnymi płynami/żelami/kremami. Czytałam dobre opinie o takim produkcie jak Cetaphil. Poza tym może maść z witaminą A, alantan, sudocrem, przemywanie rumiankiem.
Napisano 12 sierpnia 2014 - 09:23
A ja od kilku dni stosuję EFFACLAR DUO +
wygląda tak

Zdecydowanie widze mniej pryszczy oraz mniej przebarwień.
Nawilza i matowi skórę.
Napisano 13 sierpnia 2014 - 12:43
Moja kuzynka też sobie bardzo chwali ten krem, ale podobno lepsze efekty są, gdy dodatkowo do mycia twarzy używa się żelu do mycia Effalcar.A ja od kilku dni stosuję EFFACLAR DUO +
wygląda tak
Zdecydowanie widze mniej pryszczy oraz mniej przebarwień.
Nawilza i matowi skórę.
Napisano 13 sierpnia 2014 - 15:46
Polecam na trądzik picie ostropestu plamistego. Diametralnie zmienia się cera na lepsze. Moja szwagierka początkowo była zmuszana, żeby to pić, ale gdy zobaczyła efekty na swojej trądzikowej twarzy to sama teraz pilnuje, żeby go codziennie wypić.
Poleciłam mojej siostrze i efekt również podobny - trądzik i inne wypryski szybko zniknęły, a żadne kremy i maści nic nie pomagały.
Ostropest działa m.in. oczyszczająco na wątrobę, usuwa toksyny.
Dziewczyny akurat piją go w proporcji łyżeczka zaparzona szklanką gorącej wody, ale czytałam, że niektórym pasuje smak ziarenek i jedzą np. 3 łyżeczki dziennie przy posiłku.
Dieta też ma wpływ, powinno się ograniczyć m.in. czekoladę.
Wiadomo, że warto wybrać się do dermatologa, ale ostropest na pewno nie zaszkodzi.
Napisano 19 września 2014 - 17:21
gdy zobaczyła efekty na swojej trądzikowej twarzy to sama teraz pilnuje, żeby go codziennie wypi
wiesz może po jakim czasie widoczny był efekt @Tilia?
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 19 września 2014 - 19:06
Mam też duże problemy z trądzikiem, na policzkach i wzdłuż linii żuchwy wyskakują mi wielkie, podskórne pryszcze.
Żadne maści na mnie nie działają, stosowałam robione w aptece z cynkiem, paste cynkowa, benzacne, acne derm. Najpierw wybrałam się do ginekologa który przepisał mi Regulon, po miesiącu widziałam różnice jednak nie mogę stosować hormonów ze względu na żyły. Wybrałam się więc do dermatologa, który zapisał antybiotyk Taromentin.
Spróbowałam także u kosmetyczki. Ponad pół roku chodzę na oczyszczanie + mikrodermabrazja + kwasy.. Szczerze, troche się poprawiło ale szału nie ma. Dalej pojawiają się krosty i nadal mam czerwone ślady po "starszych" pryszczach.
Teraz przerzuciłam się na krem i tonik z Iwostinu, duże bomby smaruje punktowo maścią Tribiotic do tego maseczka z glinką raz/dwa w tygodniu i żel do mycia twarzy, teraz chyba z Garniera.
Zastanawiałam się nad laserem, ale nie wiem czy to da jakiś efekt a boje się wyrzucic kolejne pieniadze w błoto. Czy któraś z was próbowała może tej metody? Po ilu zabiegach widac różnice?
Napisano 19 września 2014 - 21:31
To ewidentnie wskazuje na problemy hormonalne, rozregulowaną gospodarkę hormonów.
wzdłuż linii żuchwy wyskakują mi wielkie, podskórne pryszcze
W których dokładnie miejscach? Różne umiejscowienie pryszczy ma różną przyczynę
na policzkach
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 20 września 2014 - 15:59
Napisano 20 września 2014 - 19:11
@inspire__ te części twarzy (broda i linia żuchwy) świadczą o problemach z:
- hormonalne
- nadmiarem toksyn
- nerkami.
Natomiast wypryski na policzkach mogą świadczyć o problemach z alergią i nietolerancją pokarmową - ogólnie w dużej mierze wchodzi kwestia diety (warto się jej przyjrzeć - mogę pomóc, bo z wykształcenia jestem dietetykiem). Zarówno zła praca żołądka i wątroby eksponuje pryszcze w tym miejscu. Dolna część policzków może też świadczyć o problemach z eliminacją przez płuca. (czyli kwestia wcześniejszych lub obecnych chorób układu oddechowego)
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 21 września 2014 - 17:15
Ja myślę że to niestety problemy z hormonami..szukam profesjonalnego gabinetu kosmetycznego i chyba spróbuje z laserem
Dam znać czy coś pomogło
Napisano 21 września 2014 - 17:50
problemy z hormonami..szukam profesjonalnego gabinetu kosmetycznego
Zabiegi kosmetyczne na pewno złagodzą zmiany, wygładzą skórę i poprawią jej koloryt. Jeśli jest to jednak problem na tle hormonalnym to w całości nie zlikwidują trądziku
bo coś się zaleczy zabiegami ale hormony nadal będą działać.
Dam znać czy coś pomogło
Daj znać na jakie zabiegi się zdecydowałaś i jakie efekty, odczucia.
Trzymam kciuki, bo znam ten ból. Sama przez to przechodziłam bardzo wiele lat. Do dziś nie mam idealnej cery, choć jej stan jest diametralnie lepszy niż w okresie nastoletnim. Powodzenia!
Użytkownik amoramor edytował ten post 21 września 2014 - 17:50
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 21 września 2014 - 18:13
A co poleciłabyś na hormony oprócz antykoncepcji? Chyba najlepszym rozwiazaniem jest wizyta u ginekologa ale nie mam czasu sie wybrac
no i musze czekac na wizyte ok miesiąca do mojej lekarki..
Myśle o laserze IPL wiem że musze przejsc serie zabiegów by był widoczny efekt ale myśle że warto spróbować
Jeśli uda mi się to pójde jeszcze w tym tyg a jeśli nie to w następnym.
Napisano 21 września 2014 - 18:27
Najlepiej skonsultować się z ginekologiem-endokrynologiem. Każdy przypadek jest indywidualny, a przede wszystkim trzeba zacząć od badań.
A co poleciłabyś na hormony oprócz antykoncepcji?
I zupełnie poważnie polecałabym przyjrzeć się diecie. Chodzi tu głównie o trzustkę i wyrzuty insuliny, a jest to hormon
Przyczynia się ona do nasilania zmian trądzikowych i innych stanów zapalnych.
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Napisano 21 września 2014 - 18:38
Posłucham twojej rady. Jutro zadzwonie i umówie się z lekarką ale inną, znalazłam panią ginekolog-endokrynolog przez internet ma większość pozytywnych opinii więc mam nadzieję że coś z tego będzie, dziekuję za rade ![]()
Ale z tym laserem też spróbuje a co tam! ![]()