Zakupy na raty Czy się opłaca?
Napisano 05 września 2016 - 09:49
Napisano 05 września 2016 - 13:21
Kilka raty kupowałam na raty. Kiedy nie miałam gotówki a coś było mi potrzebne. Raz jak wysiadła mi pralka oraz dwa razy kiedy przestał mi działać laptop i nie za bardzo opłacało się go naprawiać. Raty są bezpłatne i o wiele bardziej opłacalne niż kredyt.
Polecam jednak dobrze zapoznać się z zasadami przyznawania rat. Nie wszędzie są one darmowe. Dobra warunki udzielania rat ma sklep rtv Euro agd. Raty tam są darmowe oraz nie wymagaja tam dokupienia dodatkowego ubezpieczenia do rat.
Napisano 08 września 2016 - 08:54
Zależy gdzie, bo można trafić na promocje w sklepach stacjonarnych raty 0% i tylko ci doliczają ubezpieczenie i koszt udzielenia. A raty przez Allegro to zazwyczaj kilkadziesiąt złotych odsetek, więc też to się opłaca.
Miłego dnia
Napisano 14 września 2016 - 19:47
Wolałabym długo na coś zbierać kasę niż płacić dodatkowo nawet 'tylko' kilkadziesiąt zł odsetek.
Napisano 14 września 2016 - 22:12
My bralismy meble na raty. Starczyło nam na lodówkę i piec i kaucję i łóżko, a na meble już nie.
Byle nie za dużo rzeczy na raz na raty, bo można nie ogarnąć
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 07 października 2016 - 07:11
Napisano 27 marca 2017 - 19:58
Żaden kredyt nie jest opłacalny, ale to jest ta cena za to że zostaje nam udzielony i teoretycznie pomaga nam.
Napisano 17 kwietnia 2017 - 13:22
Wolałabym długo na coś zbierać kasę niż płacić dodatkowo nawet 'tylko' kilkadziesiąt zł odsetek.
Po pierwsze nie zawsze to jest coś na co można pozwolić sobie, żeby długo składać kasę. U nas tak było kilka lat temu z pralką - zepsuła się, prałam ręcznie jakiś czas - w zimie, czyli swetry, dżinsy itd., ale stwierdziłam, że tak się nie da żyć i wzięliśmy pralkę na raty.
Po drugie raty i historia kredytowa, jeśli spłacało się terminowo mogą się przydać. Ja na raty nigdy nic nie brałam, mąż kilka rzeczy m.in. pralkę właśnie i dzięki temu jako małżeństwo mieliśmy dobrą historię kredytową do kredytu na mieszkanie - klient neutralny, czyli taki, ktory nigdy kredytu lub rat nie miał, to dla banku nie jest zbyt wiarygodny klient.
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 20 kwietnia 2017 - 11:54
Możesz poszukać rat 0% ![]()
My nigdy nie potrzebowaliśmy korzystać z rat, ale kilka razy coś tam sobie na raty kupiliśmy, żeby popracować nad swoją historią kredytową
Tylko trzeba pamiętać o terminowym spłacaniu.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 20 kwietnia 2017 - 12:37
A to ciekawe. Tego nie wiedziałam.
Po drugie raty i historia kredytowa, jeśli spłacało się terminowo mogą się przydać. Ja na raty nigdy nic nie brałam, mąż kilka rzeczy m.in. pralkę właśnie i dzięki temu jako małżeństwo mieliśmy dobrą historię kredytową do kredytu na mieszkanie - klient neutralny, czyli taki, ktory nigdy kredytu lub rat nie miał, to dla banku nie jest zbyt wiarygodny klient.
No fakt to dla mnie lepsze. A to się liczy do historii kredytowej? Czy już nie?
Możesz poszukać rat 0%
Napisano 20 kwietnia 2017 - 20:30
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 22 kwietnia 2017 - 16:41
Mniejsze rzeczy kupujemy bez rat, ale jak remontowaliśmy mieszkanie jak się wprowadziłam do męża to takiej gotówki nie mieliśmy, więc wtedy meble wzięliśmy na raty. Owszem zapłaciliśmy więcej, ale w rozłożeniu na raty tego nie odczułam jakoś za szczególnie. A mieliśmy od razu, tak byśmy musieli czekać aż to uzbieramy. Już spłacone, zapomniane
Ja jeszcze samochód spłacam, ale już niedługo ![]()
Napisano 25 kwietnia 2017 - 11:47
Miłego dnia
Napisano 15 maja 2017 - 13:46
Na raty 0% można brać, ale nic to nie daje oprócz tego, że nie płaci się całej sumy od razu. Innych korzyści nie ma.
Napisano 20 czerwca 2017 - 10:10
Jeżeli raty są zero procent to moim zdaniem się opłaca
. Oczywiście jeśli nie masz nadmiaru gotówki. Ja pewien czas temu chciałam nauczyć się języka, ale tak porządnie na jakimś profesjonalnym kursie. Niestety nie miałam zbyt dużo pieniędzy aby w siebie zainwestować i przypadkiem znalazłam fajną opcje kursów, gdzie nie trzeba płacić od razu tylko płacisz małą kwotę miesięcznie. Nie wiedziałam, że eskk ma coś takiego. Byłam bardzo zadowolona z takiego rozwiązania. A kurs też się okazał całkiem spoko.