Jak sobie poradzić wtedy, gdy się czuje strach przed ciążą i macierzyństwem? Sama tego nie wiem. Czasem czuję strach, że nie dam sobie rady i boję się tego co będzie, gdybym zdecydowała się na dziecko. Czuję w sercu, że to jest bardzo poważny obowiązek. Co zrobiłyście w tym kierunku, aby bać się mniej? Czy w ogóle się bałyście? Jak sobie poradzić?
Spróbuj porozmawiać ze swoją mamą, ciocią, siostrą albo przyjaciółką o tym. Porozmawiaj w cztery oczy z osobą, która już urodziła dziecko i ma z tym pewne doświadczenie. Powiedz wprost co Ci leży na sercu. Myślę, że każda kobieta przeżywa takie obawy przed tak poważną decyzją. Doświadczone mamy odpowiedzą na Twoje pytania i rozwieją Twoje wątpliwości. Może Twoje obawy to kwestia tego, że nie jesteś w 100% pewna tego, że chcesz dziecko. A może Twoje obawy są po prostu wymyślone. Myślę, że jeśli zdecydujesz się na dziecko to doskonale dasz sobie radę, w końcu jesteś kobietą, a my to mamy we krwi. Pamiętaj, że później będziesz miała obok siebie partnera, który będzie Cie wspierał. Dodatkowo na pewno zawsze możesz się zwrócić o rade i pomoc do dziadków. Oni chętnie zajmują się maluszkami.