Hmmm..
Desery, ciasta, słodkości
Napisano 19 lutego 2009 - 19:51
Hmmm..
Napisano 19 lutego 2009 - 19:56
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 25 lutego 2009 - 13:55
Napisano 25 lutego 2009 - 14:50
Napisano 25 lutego 2009 - 14:55
Napisano 25 lutego 2009 - 14:57
Napisano 25 lutego 2009 - 15:10
Pączki
1 kg mąki
2 paczuszki drożdży instant dr.oetker
1 szklanka cukru
10 jaj (żółtek)
1 kostka margaryny
2 szklanki mleka
50 ml spirytusu
marmolada do nadziewania
olej do smażenia
cukier puder
sok z 1 cytryny
Do mąki wsypuję suche drożdże, żółtka ucieram z cukrem, a margarynę rozpuszczam z mlekiem i studzę, żeby była ciepła. Składniki łączę, dodaję spirytus i wyrabiam mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formuję pączki, nadziewając je marmoladą. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia. Smażę na głębokim oleju (we frytkownicy).
Lukier: cukier puder rozpuszczam z sokiem z cytryny i odrobiną wody tak, żeby miał leistą konsystencję. Obtaczam pączki jak są jeszcze gorące - wtedy lukier nie odchodzi.
Z takich proporcji wychodzi mi około 70 pączów.
Smacznego!
Napisano 25 lutego 2009 - 15:13
Będę musiała kiedy wypróbowac
Napisano 25 lutego 2009 - 15:31
Napisano 05 marca 2009 - 18:38
Rozpuścic czekoladę w kąpieli wodnej.w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą.Dodawaj masło aż się rozpuści i powstanie gładka masa .Odstaw do ostudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę , żółtka utrzyj z cukrem , dodaj mąkę i masę czekoladową.
wyrabiaj ciasto mikserem.Wymieszaj z białkami i wrzuc orzechy.
Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem.Piecz w temp. 180 stopni 35-40 minut.
ciasto proste do zrobienia a przede wszystkim bardzo dobre !!
smacznego życzę
Napisano 10 kwietnia 2009 - 08:56
TO ciastko nie ma nazwy(przynajmniej ja jej nie znam) ale jest pyszne:)
składniki:
mleko skondensowane słodkie
herbatniki
krakersy
smietana30%
2 smietanfixy
2budnie
sposób robienia:
1.najpierw gotowac to mleko w puszcze 2h zeby zgestnialo,chyba ze uda wam sie kupic juz takie gotowe.
2.Musicie zrobic mase budyniową czyli ugotowac dwa budynie i dac do wystudzenia , jak juz bedzie zimne to dodac wiecej niz poł margaryny do tego i zmiksowac dodając poł szklanki cukru pudru.Zmiksujcie to wszystko tak zeby nie bylo grudek...musi byc ladna masa, 3. i jeszcze smietane 30% tez musicie cala ubic dodajac te 2 smietanfixy(ubic tak na sztywno)
Z tych trudniejszych rzeczy to tyle:) Jak juz bedziecie mialy gotowe to mleko i mase , to na blaszce poukladajcie herbatniki , a na nie wyłóżcie calą mase budyniową, pozniej na mase wyłózcie krakersy, a na krakersy posmarujcie to slodkie mleko(tylko tak równomiernie) , pozniej na to mleko znowu herbatniki a na nie ubitą smietane...i gotowe:) pozniej na jakis czas do lodowki... i koniec
jakby cos to pytajcie... i sorki ze tak brzydko napisane
Napisano 10 kwietnia 2009 - 10:06

"....a ja się śmieje kiedy ludzie mówią mi o tych królach zza dalekich mórz...a ja sie śmieje wtedy odpowiadam im: nie mam nic oprócz paru pięknych snów...."
Napisano 10 kwietnia 2009 - 11:49

"....a ja się śmieje kiedy ludzie mówią mi o tych królach zza dalekich mórz...a ja sie śmieje wtedy odpowiadam im: nie mam nic oprócz paru pięknych snów...."
Napisano 10 kwietnia 2009 - 13:26
a dlaczego to sie nazywa 3 bit?
no włąśnie, przecież tam nie ma karmelu?
Ciastko, karmel, czekolaaaada